Πρόταση-σκέψη για δημιουργία ενός λογαριασμού (escrow account) στον οποίο θα κατατίθεται το μερίδιο που αναλογεί στους Τουρκοκύπριους από τα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων κατέθεσε κατά τη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν επέμεινε στην πρόταση και είναι άγνωστο κατά πόσο θα την επαναφέρει υπό μορφή τροπολογίας επί του νομοσχεδίου που εκκρεμεί στη Βουλή για τη σύσταση Ταμείου Υδρογονανθράκων (ή Ταμείου Εθνικών Επενδύσεων).
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος έκανε λόγο για το ενδεχόμενο δημιουργίας του συγκεκριμένου λογαριασμού υπό μορφή τροφής για σκέψη, χωρίς να συναντήσει την αποδοχή των παριστάμενων πολιτικών αρχηγών, η πλειοψηφία των οποίων τάχθηκε υπέρ της προώθησης του νομοσχεδίου που συζητά η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με κάποιες τροποποιήσεις που ζήτησαν βουλευτές της αντιπολίτευσης. Φαίνεται πως αυτή ήταν και η τελική απόφαση της χθεσινής σύσκεψης: Η επίσπευση των διαδικασιών για έγκριση από την ολομέλεια της Βουλής το ταχύτερο του νομοσχεδίου, ώστε να συσταθεί το Ταμείο Υδρογονανθράκων και να μπορεί να αξιοποιείται από το κράτος η δημιουργία του ταμείου ως απόδειξη της δέσμευσής του να διαφυλάξει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες για την ευημερία του συνόλου του λαού, ανεξαρτήτως κοινότητας, μετά τη λύση του Κυπριακού.
Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού φέρεται να είπε ότι δεν ήταν έτοιμος να τοποθετηθεί επί της εισήγησης και ότι εφόσον κατατεθεί επίσημα η πρόταση θα μελετηθεί και θα ακολουθήσει τοποθέτηση από το κόμμα.
Πληροφορούμαστε ότι ο Πρόεδρος καταθέτοντας την πρόταση-ιδέα για έναν ειδικό λογαριασμό, υπό μορφή καταπιστεύματος, για μελλοντική αξιοποίηση από την τουρκοκυπριακή κοινότητα ανέφερε ότι ενδεχομένως μια τέτοια κίνηση να αποκρούσει τους ισχυρισμούς Τουρκοκύπριων πολιτικών ότι παραγνωρίζονται από την Κυπριακή Δημοκρατία τα δικά τους συμφέροντα και τα δικαιώματά τους επί του φυσικού πλούτου της Κύπρου. Ωστόσο, φαίνεται ότι και ο ίδιος έχει τις επιφυλάξεις του κατά πόσο ένας τέτοιος λογαριασμός θα ικανοποιούσε τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι διεκδικούν συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων για την αξιοποίηση της ΑΟΖ και των κοιτασμάτων που εντοπίστηκαν ή θα εντοπιστούν και όχι απλώς μερίδιο στα έσοδα που θα υπάρξουν μέσα από τη διαχείριση που ασκούν ερήμην τους οι Ελληνοκύπριοι.
Πολιτικός αρχηγός που συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη ανέφερε στον «Πολίτη» ότι με τη «σκέψη» του Προέδρου «διαφώνησε χλιαρά» ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος φέρεται να επισήμανε ότι και με το υφιστάμενο νομοσχέδιο διασφαλίζεται ότι ένα μεγάλο μέρος των εσόδων από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου (τουλάχιστον το 50%) θα φυλάσσεται / επενδύεται για αξιοποίηση από τις μελλοντικές γενιές, χωρίς καμία διάκριση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Γιατί αρκούν τα λεφτά και για τους Τ/Κ
Όπως ανακοινώθηκε μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης ανταποκρίθηκε στην προεδρική έκκληση για επίσπευση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου και το έθεσε στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίας που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα. Νοουμένου ότι έχουν κατατεθεί δεκάδες τροπολογίες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου (το οποίο ήδη τροποποιήθηκε εκτενώς σε σχέση με την αρχική του μορφή) θα πάρει μερικές εβδομάδες. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι από την κυβέρνηση ζητήθηκε χθες να εγκριθεί το νομοσχέδιο από την ολομέλεια εντός Μαρτίου.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μετά την έναρξη εισροής εσόδων στο Ταμείο Υδρογονανθράκων (κάτι που δεν αναμένεται πριν από το 2022-23) και νοουμένου ότι το δημόσιο χρέος θα ξεπερνά -τότε- το 80% του ΑΕΠ, ποσοστό μέχρι το 50% των εσόδων θα χρησιμοποιείται για τη μείωση του χρέους. Το υπόλοιπο 50% θα κατατίθεται στο ταμείο ως αποθεματικό για επενδύσεις και μελλοντική χρήση. Όταν το δημόσιο χρέος πέσει μεταξύ 60 και 80% του ΑΕΠ, τότε για τη μείωση του δημόσιου χρέους θα αξιοποιείται το 25% των εσόδων από το φυσικό αέριο και το υπόλοιπο 75% θα πηγαίνει στο αποθεματικό του ταμείου. Όταν το δημόσιο χρέος υποχωρήσει κάτω από το 60% του ΑΕΠ, όλα τα έσοδα θα μένουν στο ταμείο. Όταν το αποθεματικό του ταμείου αντιστοιχεί στο 30% του ΑΕΠ, θα μπορεί να διατίθεται ετησίως από τις αποδόσεις του ταμείου ποσό ίσο με το 1% του ΑΕΠ για αναπτυξιακές δαπάνες και επενδυτικούς σκοπούς. Σε αυτές τις ποσοστώσεις στηρίχθηκε ο υπουργός Οικονομικών για να διαβεβαιώσει χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν χρειάζεται να γίνει ξεχωριστός λογαριασμός για τους Τ/Κ, αφού ανά πάσα στιγμή ένα μεγάλο ποσοστό των εσόδων -που θα ξεπερνά κατά πολύ το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν οι Τ/Κ στον συνολικό πληθυσμό (περίπου 20%)- θα είναι κατατεθειμένο ως αποθεματικό στο Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων.
Σημειώνουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο, στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου για το Ταμείο Υδρογονανθράκων στην Επιτροπή Οικονομικών, είχε λεχθεί από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ότι «αν υπάρξει λύση του Κυπριακού (το ταμείο) θα στηρίζει το δημόσιο χρέος της Ενωμένης Ομόσπονδης Κύπρου», ωστόσο δεν υπάρχει σχετική πρόνοια στο νομοσχέδιο.
Τι είπαν οι αρχηγοί
Μετά τη χθεσινή σύσκεψη, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι αν οι Τ/Κ συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού, αυτά τα έσοδα θα ανήκουν στο σύνολο του λαού μας, Ε/Κ, Τ/Κ, Μαρωνίτες και Αρμένιους. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε πως «σίγουρα η θέσπιση ενός ταμείου το οποίο θα έχει τις απαραίτητες πρόνοιες που θα στοχεύουν να καθησυχάσουν τους Τ/Κ ότι το δικό τους μερίδιο δεν πρέπει να τύχει της οποιαδήποτε διαφορετικής χρήσης μέχρι να λυθεί το Κυπριακό, θα είναι ένα θετικό βήμα προς τα μπρος». Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως το κόμμα του είναι έτοιμο να υποστηρίξει το νομοσχέδιο και να εξετάσει οποιεσδήποτε άλλες εισηγήσεις φέρει η κυβέρνηση. Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γ. Περδίκης είπε πως «το ότι δεν έχει οδηγηθεί στην ολομέλεια για ψήφιση -κακώς κατά την άποψή μας- αυτό είναι ευθύνη κυρίως του προηγούμενου προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών, δηλαδή του προέδρου του ΔΗΣΥ».
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γ. Λιλλήκας ανέφερε πως «ο ουσιαστικός όγκος των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες θα επενδύεται για τις μελλοντικές γενιές και μέσα από τη λύση του Κυπριακού οι Τ/Κ, όπως και οι υπόλοιποι νόμιμοι πολίτες της ΚΔ, θα έχουν το ίδιο όφελος». Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μ. Γιωργάλλας σημείωσε πως «έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή και υιοθετούμε την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας το συντομότερο δυνατό να οδηγηθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο».
Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρ. Χρίστου είπε πως «το Ταμείο Υδρογονανθράκων είναι βασισμένο πάνω στις τουρκικές απαιτήσεις και όχι στο νορβηγικό μοντέλο και στόχος του είναι να εξυπηρετήσει μόνο την τ/κ πλευρά».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.