Σε μια σύνοδο με ξεκάθαρα μηνύματα οι τρεις συμμετέχουσες χώρες εξασφάλισαν, με τον πλέον επίσημο τρόπο
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η 6η Τριμερής Σύνοδος Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας παρουσία, αυτή τη φορά, του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.
Σε μια σύνοδο με ξεκάθαρα μηνύματα, οι τρεις συμμετέχουσες χώρες εξασφάλισαν, με τον πλέον επίσημο τρόπο, τη στήριξη των ΗΠΑ, σε σχέση με την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε ενεργειακά αλλά και σε θέματα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η τριμερής ολοκληρώθηκε με την έκδοση κοινής δήλωσης, στην οποία αναγράφεται ξεκάθαρα ότι «Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο εκφράζει τη στήριξη των ΗΠΑ στον τριμερή μηχανισμό Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, επισημαίνοντας τη σημασία της αυξημένης συνεργασίας μεταξύ των χωρών».
Στην κοινή αυτή δήλωση, όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενό μας ρεπορτάζ, αποφεύγεται με εύσχημο και διπλωματικό τρόπο, η οποιαδήποτε απευθείας αναφορά στην Τουρκία και τις προκλητικές της ενέργειες στην περιοχή.
Οι ηγέτες του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας επέλεξαν, ωστόσο, μέσω της κοινής δήλωσης να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όσους «επιχειρούν εξωτερικές κακόβουλες επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα τη Μέση Ανατολή», προειδοποιώντας ότι θα αμυνθούν.
Οι τέσσερις «επαναβεβαίωσαν την κοινή δέσμευση στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Οι ηγέτες στην κοινή τους δήλωση δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην πρόσφατη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την προοπτική να συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια και τις εναλλακτικές πηγές, χαιρετίζοντάς την ως θετική εξέλιξη.
Βασικοί εταίροι ΗΠΑΣτην τοποθέτησή του λίγο πριν την έναρξη της τριμερούς, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως σημαντικούς βασικούς εταίρους τις τρεις χώρες, τόσο για την ασφάλεια όσο και για την ευημερία στην περιοχή. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τις συνεργασίες στους τομείς της ενέργειας θα βελτιωθεί και η ασφάλεια αλλά και η ευημερία ακόμη περισσότερο ανάμεσα στα κράτη μας. «Είμαστε ελεύθερες χώρες, με ελεύθερες αγορές που δρουν μαζί και εργάζονται για να δημιουργήσουν υποδομή για την ενέργεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η υποδομή αυτή θα πρέπει να γίνει σωστά, έτσι ώστε να προσελκύσει επενδύσεις, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί περαιτέρω σε λεπτομέρειες για το τι ακριβώς εννοεί.
«Ιστορική στιγμή»Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις στο πλαίσιο της συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ιστορική τη συνάντηση αυτή.
Τόνισε δε, ότι η παρουσία και μόνο του Αμερικανού ΥΠΕΞ αποτελεί απτή απόδειξη ότι οι τρεις χώρες αποτελούν αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η ενέργεια και η ασφάλεια, κάτι το οποίο ανέφερε και ο ίδιος ο Πομπέο στην τοποθέτησή του. Ο Νίκος Αναστασιάδης, προχώρησε ακόμα ένα βήμα και έκανε λόγο για «πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Οι προκλήσειςΟ Αλέξης Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι η συνεργασία αυτή είναι στρατηγική, ενώ σημείωσε πως «η παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ενδυναμώνει τις προσπάθειες στον τομέα της ενέργειας, της ασφάλειας και της οικονομίας, όπως και για τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε πως «το όραμα είναι να δημιουργηθεί ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς ενεργειακών πόρων από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα προς την Ευρώπη.
Κι άλλες χώρεςΟ Βενιαμίν Νετανιάχου, ήταν ο άνθρωπος που είχε να κερδίσει εξαιρετικά σημαντικά οφέλη από την παρουσία Πομπέο σε αυτή τη σύνοδο, καθώς βρίσκεται λίγες μόνο μέρες μακριά από εκλογική αναμέτρηση στη χώρα του, στην οποία θα πρέπει να υπερισχύσει των αντιπάλων του.
Αναφερόμενος στην τριμερή συνεργασία έκανε λόγο για «μία από τις καλύτερες περιφερειακές συνεργασίες παγκοσμίως». Στάθηκε με ιδιαίτερη θέρμη στον σχεδιασμό και τη δημιουργία του αγωγού EastMed από το Ισραήλ στην Κύπρο, προς την Ευρώπη, κάτι που όπως είπε «θα παρέχει σταθερότητα στην περιοχή, ευημερία στους λαούς μας και θα παρέχει εναλλακτικές πηγές ενέργειας στην Ευρώπη».
Δήλωση με εξαιρετικό νόημα, ήταν η αναφορά του κ. Νετανιάχου σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας αυτής, με την προσθήκη και άλλων χωρών. Είπε χαρακτηριστικά: «Σε αυτή τη συνεργασία θα καλωσορίζαμε όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες». Το ενδεχόμενο αυτό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επεσήμανε πως κάτι τέτοιο αποτελεί βασικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η Κύπρος και ότι σύντομα θα πρέπει να αναμένουμε εξελίξεις στο κομμάτι αυτό.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.