Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πηγές, σε πολύ καλό κλίμα, ενώ στο τραπέζι τέθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας
Στις 12 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη άτυπη συνάντηση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών, για το θέμα των εγγυήσεων στην Κύπρο.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλo στην Αττάλεια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διατύπωσε τη θέση ότι για να μπορέσει να ξεκινήσει μία νέα διαπραγμάτευση στο Κυπριακό, θα πρέπει πρώτα οι δύο πλευρές να αποφασίσουν τι θα συζητήσουν και πώς θα διαπραγματευτούν, προσθέτοντας ότι σε αυτό συμφωνούν με την Αθήνα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ακόμη ότι «δεν μπορούμε να έχουμε άλλη μία αποτυχία και δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε μια διαπραγμάτευση απλά για να ξεκινήσουμε. Δεν μπορεί να είναι ανοιχτού τέλους και πρέπει να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα κοινά αποδεκτό και από τις δύο κοινότητες».
Ο κ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε ακόμη ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά τις εκλογές στην Τουρκία, θα μεταβεί στην Αθήνα, για συνέχεια της σημερινής συνάντησης. Όσον αφορά τα ενεργειακά, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε ότι «κανένα πρότζεκ στην περιοχή στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό. Δεν μπορούν να φτάσουν κάπου χωρίς να συμπεριλάβουν την Τουρκία».
Διαβάστε επίσης: Κατρούγκαλος: Θετικοί στην συμμετοχή της Τουρκίας στα ενεργειακά
Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Αθήνα στηρίζει πλήρως το δικαίωμα της Κύπρου για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων στην ΑΟΖ της, προσθέτοντας ωστόσο πως η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για το Κυπριακό ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η εσωτερική πτυχή είναι θέμα διαπραγμάτευσης των δύο κοινοτήτων, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει να βοηθήσει στη διεθνή πτυχή του θέματος, εκφράζοντας τις πάγιες θέσεις της για κατάργηση των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων.
Αναφορικά με τη νέα συνάντηση που θα έχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών στις 12 Απριλίου, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι στόχος δεν είναι να γίνει διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, αλλά να συζητηθούν οι τρόποι αντικατάστασης του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων. Παράλληλα, εξέφρασε τη θέση ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι αυτό θα ήταν προς το συμφέρον τόσο της ΕΕ, όσο και της Τουρκίας και της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί εκ νέου με την Τζέιν Χολ Λουτ στις αρχές Απριλίου, ενώ Λευκωσία αναμένει νέα κάθοδο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου.
Σε καλό κλίμα - Όλα στο τραπέζιΗ συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πηγές, σε πολύ καλό κλίμα, ενώ στο τραπέζι τέθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως οι δύο χώρες θα πρέπει να ξεπεράσουν μαζί τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουν μαζί τις ευκαιρίες της περιοχής. Από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα συνεργασίας στην περιοχή.
Οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν ακόμη τα θέματα που αφορούν τις μειονότητες, αλλά και τη μεταξύ τους οικονομική συνεργασία, όπως η αύξηση του εμπορίου, οι επενδύσεις και ο τουρισμός.
Όσον αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως μερικά εξ αυτών θα επανεξεταστούν, προκειμένου να βρεθούν πιο αποτελεσματικοί τρόποι εφαρμογής τους, ενώ ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι για τον λόγο αυτό θα υπάρξει το αμέσως επόμενο διάστημα συνάντηση στρατιωτικών αξιωματούχων.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.