Το όνομά του εντοπίζεται στον πίνακα με τις 195 σοβαρές υποθέσεις που έχει καταρτίσει η επιτροπή του Μύρωνα Νικολάτου για σκοπούς καλύτερης αξιολόγησης των φακέλων των πολιτογραφηθέντων.
Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για περίπτωση πολιτογραφηθέντος και τα όσα καταγράφονται γι’ αυτόν στην έκθεση της ερευνητικής επιτροπής. Πρόκειται για πρόσωπο το οποίο καταζητείται από τις αρχές της Ρωσίας και έχει λάβει από την Κυπριακή Δημοκρατία, πέραν από διαβατήριο, και τρεις άδειες οπλοφορίας. Μία για τον ίδιο και δύο για τους ιδιώτες φύλακές του Ελληνοκύπριους, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την προσωπική του ασφάλεια. Ο λόγος για τον 40χρονο, ρωσικής καταγωγής επιχειρηματία Ντμίτρι Τσβετκόφ. Ο τελευταίος απέκτησε κυπριακή υπηκοότητα περί το 2016, κι έχει συμπεριληφθεί ανάμεσα στις περιπτώσεις «υψηλού κινδύνου» από την τετραμελή «Ερευνητική Επιτροπή των κατ’ εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών». Το όνομά του κατ’ αρχάς εντοπίζεται στον πίνακα με τις 195 σοβαρές υποθέσεις που έχει καταρτίσει η επιτροπή του Μύρωνα Νικολάτου για σκοπούς καλύτερης αξιολόγησης των φακέλων των πολιτογραφηθέντων. Και όχι μόνο. Στην ενδιάμεση έκθεση της επιτροπής γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σ’ αυτόν, στο κεφάλαιο που αφορά τις 49 περιπτώσεις για τις οποίες το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να επέμβει ασκώντας την εξουσία της ανάκλησης διαβατηρίου.
Το ερώτημα Παρ’ όλα αυτά -κι εδώ τίθεται και το ερώτημα- στην κατάληξη της ενδιάμεσης έκθεσης της επιτροπής, στην οποία γίνονται εισηγήσεις για τις περιπτώσεις επενδυτών από τους οποίους πρέπει να αφαιρεθεί η υπηκοότητα, το όνομά του απουσιάζει. Δεν υπάρχει αναφορά, παρά μόνο στη σύζυγό του, με την οποία φέρεται να είναι σε διάσταση, με βάση δηλώσεις του ιδίου.
«Να του αποστερηθεί»Κι όμως, σε προηγούμενο κεφάλαιο της έκθεσης σημειώνονταν τα ακόλουθα (σ.σ. μεταφέρουμε αυτούσιες αναφορές): «Elsina Khayrova (πολιτογράφηση του 2016): Συγκεντρώνει σημαντικά αρνητικά στοιχεία για εταιρείες, οι οποίες είναι συμφερόντων της και της ταξινόμησής της ως high risk επενδυτής. Επιπρόσθετα, όσον αφορά στον σύζυγό της κ. Dmitry Tsvetkov, με βάση την πληροφόρηση που έχει συλλεχθεί και αφορά τα μηνύματα της INTERPOL Μόσχας, το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να εξετάσει θέμα να του αποστερηθεί η ιδιότητα του πολίτη της Δημοκρατίας βάσει του άρθρου 113(3)(ε) του περί Αρχείου Πληθυσμού (είναι καταζητούμενος από τις ρωσικές αρχές)».
Απουσιάζει…Όπως, όμως, σημειώσαμε στη σύνοψη της έκθεσης με τις εισηγήσεις της επιτροπής για αφαίρεση υπηκοοτήτων, το όνομα του κ. Τσβετκόφ απουσιάζει. Παρουσιάζεται μόνο αυτό της συζύγου του. Σε άλλες περιπτώσεις για τις οποίες γίνεται σχετική εισήγηση, υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ συγγενών. Με απλά λόγια, δεν υπάρχει εύλογη αιτία για τη μη συμπερίληψη του ονόματός του.
Ο διεθνής Τύπος Ακόμη κάτι που προκαλεί αίσθηση, είναι το γεγονός ότι -όπως θα δούμε στη συνέχεια του ρεπορτάζ- το όνομά του αναφέρεται σε διάφορα διεθνή δημοσιεύματα. Οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες έχουν χαρακτηριστεί ως αξιοπερίεργες. Ο λόγος που το καταγράφουμε αυτό, έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην έκθεση της επιτροπής Νικολάτου γίνεται αναφορά σε περιπτώσεις πολιτογραφηθέντων οι οποίοι έχουν απασχολήσει τον διεθνή Τύπο.
Άδειες οπλοφορίαςΟ κ. Τσβετκόφ, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αμέσως μετά την απόκτηση του κυπριακού διαβατηρίου, έκανε αίτηση προκειμένου να εξασφαλίσει άδεια οπλοφορίας ο ίδιος και οι δύο σωματοφύλακές του. Άδεια η οποία εγκρίθηκε. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες μας, την ίδια περίοδο δόθηκαν άδειες για οπλοφορία και σε αρκετά άλλους μη γηγενείς επιχειρηματίες.
Τρεις ομάδεςΤο πόρισμα της «Επιτροπής Νικολάτου» παραδόθηκε στις 7 Ιουνίου στον γενικό εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη (780 σελίδες, συνοδευόμενο από παραρτήματα πέραν των 5.000 σελίδων). Η Αστυνομία, από τη στιγμή που της διαβιβάστηκε το ενδιάμεσο πόρισμα, άρχισε το ανακριτικό της έργο, ενώ από τον Ιούνιο έχει στη διάθεσή της και το τελικό.
Την εξέταση της όλης υπόθεσης ανέλαβε το Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας και σχηματίστηκαν τρεις ομάδες, με πέντε ανακριτές εκάστη, γι΄ αυτόν τον σκοπό. Στις 2 Ιουνίου, οι ομάδες ενισχύθηκαν με ακόμη 10 μέλη της Αστυνομίας που πήραν μετάθεση ακριβώς για να βοηθήσουν στην εξέταση όλων των σχετικών εγγράφων. Ανάμεσα στα στοιχεία που αξιολογούν. είναι και η έκθεση της τριμελούς ερευνητικής επιτροπής υπό την Δήμητρα Καλογήρου για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.
Εις γνώσιν αρμόδιου αξιωματούχουΌλα τα πιο πάνω τα θέσαμε υπ’ όψιν αρμόδιου αξιωματούχου της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέτοντας τα ανάλογα ερωτήματα. Δεν έδωσε απαντήσεις, παρά μόνο μας ανέφερε ότι θα εξετάσει το θέμα.
Θα δει το θέμα ο κ. ΝικολάτοςΓια όλα τα πιο πάνω ενημερώσαμε χθες το πρωί τον Μύρωνα Νικολάτο, τέως πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις. Μας απάντησε ότι δεν έχει υπ’ όψιν του την περίπτωση του κ. Τσβετκόφ, αλλά δήλωσε πρόθυμος να εξετάσει τα δεδομένα και να μας ενημερώσει σχετικά, παρόλο που η επιτροπή του έχει ολοκληρώσει το έργο της (την εξέταση των πολιτογραφήσεων έχει αναλάβει πλέον η Αστυνομία και η αρμόδια επιτροπή που δημιουργήθηκε με βάση τον περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμο). Για το ζήτημα μιλήσαμε και με αρμόδιο αξιωματούχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέτοντας τα ανάλογα ερωτήματα. Δεν έδωσε απαντήσεις, παρά μόνο μας ανέφερε ότι θα εξετάσει το θέμα.
Η «περιπετειώδης» ζωή του Ντμίτρι ΤσβετκόφΟ τρόπος ζωής του Ντμίτρι Τσβετκόφ, οι επιχειρηματικές δραστηριότητές του και οι αγορές εκατομμυρίων που έχει κάνει στο παρελθόν, μόνο απαρατήρητες δεν περνούν.
Προβλήθηκαν κι αναλύθηκαν σε ιστοσελίδες και έντυπα της Βρετανίας, καθώς και της ιδιαίτερής του πατρίδας, Ρωσίας, όπου καταζητείται.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, έχει καταφύγιο και στην Αγγλία. Πέρα από κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου και άδεια οπλοφορίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι και κάτοχος βρετανικής υπηκοότητας.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σε βρετανικά ΜΜΕ και δεν έχουν διαψευστεί από τον γεννημένο στην Αγία Πετρούπολη Ρώσο επιχειρηματία, η σύζυγός του και μανεκέν, Ελσίνα Καΐροβα, είναι κάτοχος τριών ακινήτων στη Λεμεσό.
Ο Ρινάτ ΚαΐροφΤο ένα εξ αυτών είναι έπαυλη με ονομασία «Villa Elsina», ενώ ένα άλλο αποτελεί δώρο από τον πατέρα της, Ρινάτ Καΐροφ, πολιτικό πρόσωπο με ισχύ στη Ρωσία. Ο Καΐροφ είναι εκλελεγμένο στέλεχος της Δούμας και μέλος της Επιτροπής Άμυνας. Προέρχεται από το κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν. Επίσης, διετέλεσε σύμβουλος στο Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, αλλά και υπουργός Οικονομικών της Δημοκρατίας του Ταταρστάν. Η πολιτική ιδιότητα του πεθερού του Τσβετκόφ είναι και ένας από τους λόγους που ώθησε αρκετά ΜΜΕ να ασχοληθούν με το πρόσωπό του.
Σε διάφορα δημοσιεύματα, κυρίως στα ρωσικά ΜΜΕ., παρουσιάζεται ως δικηγόρος, σύμβουλος επιχειρήσεων. αλλά και διαμεσολαβητής για επίλυση εμπορικών διαφορών. Μάλιστα, δημοσίευμα τον φέρει να κυκλοφορεί στη Λεμεσό με Rolls Royce και να κάνει συναντήσεις στη μαρίνα της πόλης με άλλους επιχειρηματίες.
Κοσμηματοπωλείο στη ΛεμεσόΗ πιο γνωστή του επένδυση στη Λεμεσό αφορά το άνοιγμα ενός κοσμηματοπωλείου πολυτελείας στην παραλιακή πόλη το 2014, σε συνεργασία με τον οίκο Graff. Μάλιστα, στην εκδήλωση για τα εγκαίνιά του τον επόμενο χρόνο, φωτογραφήθηκε με τον εκτελεστικό διευθυντή και ιδρυτή της αλυσίδας Φρανσουά Γκραφ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το εγχείρημα αυτό απέτυχε, καθώς διαφωνίες του Τσβετκόφ με το συνέταιρό του Ρουστέμ Μαγκντέεφ, είχαν ως αποτέλεσμα να μπει λουκέτο στο κατάστημα κατά το 2018. Ο Μαγκντέεφ είχε διεκδικήσει 10 εκατ. δολάρια από τον Τσβετκόφ και κινήθηκε δικαστικώς εναντίον του στην Αγγλία (12/2017). Τον Μάιο του 2020, η υπόθεση τελεσιδίκησε, με το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου να καταλήγει πως ο Τσβετκόφ είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του έναντι του συνεταίρου του. Κατά τη διάρκεια της δίκης που καλυπτόταν από βρετανικά ΜΜΕ, ο 40χρονος Τσβετκόφ είχε ισχυριστεί ότι ο Μαγκντέεφ απέσπασε ένα πανάκριβο διαμάντι σε σχήμα αχλαδιού από την επιχείρηση και ότι το μετέφερε σε θυρίδα σε τράπεζα της Ελβετίας. Ο Τσβετκόφ υποστήριξε ακόμη πως είχε βρει αγοραστή, ο οποίος ήταν διατεθειμένος να καταβάλει 15 εκατομμύρια αγγλικές λίρες για να το αποκτήσει.
Απειλές για τη ζωή του Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Telegraph» τον περασμένο Οκτώβριο (17/10/2020), το Υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας τοποθέτησε το όνομά του στη λίστα των καταζητούμενων προσώπων. Το σχετικό σημείωμα που αναρτήθηκε τον ίδιο μήνα στην ιστοσελίδα του υπουργείου, ανέφερε ότι «καταζητείται στη βάση άρθρου του Ποινικού Κώδικα», χωρίς να δίδονται περισσότερες λεπτομέρειες. Όταν ο ίδιος κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά, δήλωσε άγνοια, ωστόσο πρόσθεσε πως η εξέλιξη δεν τον εκπλήσσει. Εξήγησε ότι τον καλούσαν από αστυνομικά τμήματα του Ταταρστάν προκειμένου να μεταβεί στη Ρωσία και να δώσει κατάθεση, με τον ίδιο να αρνείται. Απέδωσε την τοποθέτηση του ονόματός του στη λίστα με τους καταζητούμενους του Κρεμλίνου σε σκοτεινά σχέδια φατρίας στη Ρωσία. Πρόσθεσε ότι αυτή η συμμορία εκμεταλλεύτηκε το διεφθαρμένο -κατά την έκφρασή του- δικαστικό σύστημα της χώρας για να του ασκήσει πίεση προκειμένου η οικογένειά του να παραχωρήσει τις μετοχές της σε ορυχείο στη Σιβηρία (Polosukhinskaya). Ανέφερε, ακόμη, ότι μέχρι και πριν την πανδημία του κορωνοϊού, το εν λόγω ορυχείο είχε ετήσια κέρδη 100 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας. Το 25% των μετοχών είναι στο όνομα της συζύγου του.
Έρευνα με dronesΟ κ. Τσβετκόφ μίλησε στην «Telegraph και για μια άλλη έρευνα που είχε γίνει εναντίον του και αφορούσε συμβόλαιο του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας για δημιουργία στρατιωτικών drones (Altius-U). Και γι΄ αυτή την περίπτωση, ο 40χρονος υποστήριξε πως οι διαδικασίες σε βάρος του έγιναν γιατί ασκήθηκαν πιέσεις από την ίδια εγκληματική ομάδα. Συμπλήρωσε ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε χωρίς να προκύψει κάτι μεμπτό εναντίον του. Εδώ να σημειωθεί πως δημοσίευμα στην αμερικανική ιστοσελίδα Forensic News στις 27/07/2020 δημοσίευσε έγγραφα που δείχνουν ότι χρήματα από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας κατέληγαν στην εγγεγραμμένη στο Λονδίνο εταιρεία, Hegir, συμφερόντων του Τσβετκόφ και της συζύγου του, μέσω άλλης εταιρείας, της Miltek. Βάσει τιμολογίων που παρουσιάζονται στο Forensic News, η οικογένεια του 40χρονου επιχειρηματία εισέπραξε για συμβουλευτικές υπηρεσίες από το συμβόλαιο (που υπογράφηκε το 2012) 13,5 εκατομμύρια ευρώ και 1,5 εκατομμύριο στερλίνες. Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο Ρινάτ Καΐροφ, πεθερός του 40χρονου επιχειρηματία, είναι στην Επιτροπή Άμυνας του κόμματος του Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία» από το 2011 και είναι ένας από τους έξι βουλευτές στη Δούμα που εκπροσωπούν το Ταταρστάν, όπου εδρεύει και η εταιρεία OKB Sokol. Η τελευταία, βάσει συμβολαίου κατασκεύασε τα drones για λογαριασμό του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας. Επιπρόσθετα, σύμφωνα πάντα με το Forensic News, ο διευθυντής της εταιρείας OKB Sokol είχε συλληφθεί το 2018 για απάτη σε σχέση με την υπόθεση και είχε παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τα μέσα του 2019. Η εταιρεία Hegir, συμφερόντων του 40χρονου επιχειρηματία, λάμβανε χρήματα από τη Miltek, η οποία είχε λάβει υπεργολαβία από την OKB Sokol. Ο Τσβετκόφ, καλούμενος να τοποθετηθεί στο Forensic News για όλα τα πιο πάνω, δήλωσε πως δεν γνώριζε ότι το συμβόλαιο ήταν με το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κι ότι αν το ήξερε δεν θα υπέγραφε τη συμφωνία. Πρόβαλε τον ισχυρισμό πως γνώριζε ότι τα drones θα κατασκευάζονταν για λογαριασμό της Gazprom.
Σε άλλη συνέντευξή του σε δυτικό Μέσο τόνισε πως με τον πεθερό του δεν έχει στενές επαφές και ότι τον βλέπει μόνο όταν ο Καΐροφ τον επισκέπτεται για να δει την κόρη του και τα εγγόνια του (έχει δυο παιδιά με την Καΐροβα). Σε πρόσφατα δημοσιεύματα σημειώνεται πως ο Τσβετκόφ και η Καΐροβα είναι στα δικαστήρια για τον διαχωρισμό περιουσίας 42 εκατ. στερλινών μετά την απόφασή τους να χωρίσουν.
Ο Ρώσος επιχειρηματίας, μιλώντας τον περασμένο Οκτώβριο στην αγγλική «Telegraph», είπε ότι απειλείται η ζωή του. Υποστήριξε ότι τον προειδοποίησε ένας φίλος του το 2018 (μετά που πήρε άδεια οπλοφορίας στην Κυπριακή Δημοκρατία) με τον οποίο βρίσκονταν για διακοπές στο Ντουμπάι.
Τραπεζικός λογαριασμόςΗ αμερικανική ιστοσελίδα Forensic News αποκάλυψε στοιχεία από κυπριακό τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας Equix Group, κάνοντας λόγο για «ύποπτες συναλλαγές». Η Equix Group ήταν η ιδιοκτήτρια εταιρεία του κοσμηματοπωλείου που είχε ανοίξει ο Τσβετκόφ στη Λεμεσό έχοντας ως συνέταιρους τη σύζυγό του Ελσίνα Καΐροβα, τον Ρουστέμ Μαγκντέεφ και τον γιο του Έρνεστ. Όσο δε για τις συναλλαγές, αυτές έγιναν μεταξύ των ετών 2014-2016, ενώ σύμφωνα με το Forensic News αφορούσαν εξαψήφια και επταψήφια χρηματικά ποσά.
Στην ιστοσελίδα Forensic News αναφέρεται πως καθώς γίνονταν καταθέσεις μεγάλων ποσών στους προσωπικούς και επιχειρηματικούς λογαριασμούς του, αυτός και η σύζυγός του Ελσίνα Καΐροβα απέκτησαν συνολικά 10 κατοικίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνολικής αξίας τουλάχιστον 42 εκατομμυρίων ευρώ. Γίνεται ιδιαίτερη μνεία για την αγορά έπαυλης στο Surrey, λίγο έξω από το Λονδίνο, που στοίχισε 22 εκατομμύρια στερλίνες και απασχόλησε τον αγγλικό Τύπο.
Την ίδια ώρα ο Ντμίτρι Τσβετκόφ προβάλλει τη θέση πως η ροή εκατομμυρίων στους λογαριασμούς του δεν είναι αυτή που παρουσιάζεται πως είναι. Χαρακτηριστική είναι η δήλωσή του στην «Daily Mail» τον Σεπτέμβριο του 201, ότι αγόρασε το σπίτι στο Surrey με δάνειο και ότι δεν είναι δισεκατομμυριούχος σαν τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς.
Δηλώνει πως τα χρήματά του τα κερδίζει ως σύμβουλος διάφορων εταιρειών, κάτι που προϋποθέτει συνεχή ταξίδια, και ξεκαθαρίζει πως δεν απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα μέσω προγράμματος πολιτογράφησης.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.