Στα χέρια του υπ. Παιδείας το υπόμνημα εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία
Την εισαγωγή του θεσμού «μεντορισμός - υιοθεσία» στις σχολικές μονάδες εισηγούνται εκπαιδευτικές οργανώσεις, οργανωμένοι γονείς και μαθητές σε κοινό έγγραφο που παρέδωσαν χθες στον υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας και της παραβατικότητας στα σχολεία. Όπως εξηγούν, τα παιδιά με αποκλίνουσα συμπεριφορά θα επιλέγουν και θα έχουν έναν/μία εκπαιδευτικό στο σχολείο με τον/την οποίο/α θα έχουν την ευκαιρία να συζητούν, να εκφράζουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους. Συναφές με το μέτρο αυτό είναι, κατά τους εμπλεκόμενους φορείς, και ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου των σχολικών συνοδών με καθορισμό ξεκάθαρων προσόντων που να ταυτίζονται με τον ρόλο αυτό.
Εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, των οργανωμένων γονέων και των μαθητών συναντήθηκαν χθες με τον κ. Χαμπιαούρη στον οποίο ανέλυσαν ενδελεχώς τις δέκα προτάσεις τους οι οποίες «θα πρέπει να τύχουν υλοποίησης και εφαρμογής μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, πριν δηλαδή από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (2019-2020). Συγκεκριμένα, ζητούν την αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών ψυχολόγων, την πρόσληψη κοινωνικών λειτουργών καθώς και την τοποθέτηση αυτών σε σχολικές μονάδες στις οποίες φοιτούν μαθητές/τριες με προβλήματα παραβατικής συμπεριφοράς.
Εισηγούνται τη στελεχιακή ενίσχυση των υποστηρικτικών δομών, όπως της ομάδας άμεσης παρέμβασης για να μπορεί να ανταποκριθεί στα αυξημένα αιτήματα των σχολικών μονάδων καθώς και να δοθεί έμφαση στον τομέα της πρόληψης με ενίσχυση των μηχανισμών πρώιμου εντοπισμού και πρώιμης παρέμβασης τόσο στο επίπεδο του κάθε παιδιού όσο και στο επίπεδο του οικογενειακού του περιβάλλοντος.
Ένα άλλο μέτρο που προτείνουν οι εμπλεκόμενοι φορείς αφορά τη συναισθηματική, μαθησιακή και κοινωνική στήριξη των παιδιών με αποκλίνουσα ή/και βίαιη συμπεριφορά μέσα από την επέκταση και την εφαρμογή εναλλακτικών ατομικών ή/και ομαδικών προγραμμάτων φοίτησης στις σχολικές μονάδες. Ζητούν επίσης κατά τη στελέχωση των σχολείων να συνυπολογίζονται οι περιπτώσεις παιδιών με αποκλίνουσα ή/και βίαιη συμπεριφορά ώστε αυτά να στηρίζονται καθώς και την επιχορήγηση από το Υπουργείο Παιδείας προγραμμάτων στήριξης και συναισθηματικής ενίσχυσης των παιδιών σε απογευματινό, κυρίως, χρόνο.
Στον κατάλογο με τα μέτρα περιλαμβάνεται και η τροποποίηση σχετικών νομοθεσιών ώστε να διασφαλίζεται η σωστή στήριξη παιδιών από υπηρεσίες, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι γονείς, για διάφορους λόγους, δεν συμμερίζονται και δεν συναινούν στις αποφάσεις των ειδικών.
Έρχονται ειδικοί για παιδιά μεταναστώνΣτο μικροσκόπιο Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι επισκέπτονται την Κύπρο τέλη Μαρτίου, μπαίνει η ένταξη παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Στα σκαριά βρίσκεται και σχετική μελέτη.
Όπως ανέφερε στον «Π» ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης, στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζει το υπουργείο του σε σχέση με την ένταξη παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στο εκπαιδευτικό σύστημα, «έχει προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διεξαγωγή μελέτης καθώς και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών (peer counseling) από Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες.
Σύμφωνα με τον υπουργό, υπό τον συντονισμό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, το υπουργείο θα συνεργαστεί με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι θα προχωρήσουν, μέσω ομάδας Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων, σε μελέτη των υφιστάμενων πολιτικών καθώς και σε εισηγήσεις πολιτικής, ειδικά για τάξεις υποδοχής των μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία σε όλο το φάσμα του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
«Η συνεργασία αυτή αρχίζει άμεσα αφού οι εμπειρογνώμονες θα επισκεφθούν την Κύπρο στο τέλος Μαρτίου, με στόχο τη συζήτηση του θέματος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την υποβολή εισηγήσεων πολιτικής για τη φάση υποδοχής, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.