O δήμαρχος Αμμοχώστου εξήγγειλε πρόγραμμα συνάξεων σε Λεμεσό, Λευκωσία, Δερύνεια, Λάρνακα και Αθήνα μεταξύ 26 Μαρτίου και 17 Απριλίου
Την αποφασιστικότητά τους να πορευθούν ενωμένοι, διεκδικώντας την ικανοποίηση συγκεκριμένων διαχρονικών αιτημάτων των εκτοπισθέντων, εξέφρασαν χθες οι δήμαρχοι των κατεχόμενων Δήμων Αμμοχώστου, Μόρφου, Λύσης, Λευκονοίκου, Ακανθούς και Κυθρέας καθώς και η Ένωση Κατεχόμενων Κοινοτήτων, σε κοινή συνέντευξη Τύπου κατά την οποία αναγνώρισαν στον Δήμο Αμμοχώστου το δικαίωμα να εκπροσωπεί τους πρόσφυγες ως ο μητροπολιτικός δήμος τους. Στα αιτήματα, όπως καταγράφονται σε ανακοίνωση του Δήμου Αμμοχώστου, είναι «η απόλυτη διαφάνεια στην απόκτηση δικαιωμάτων χρήσης σε τ/κ περιουσίες» και «η δίκαιη κατανομή της απώλειας χρήσης των περιουσιών των εκτοπισθέντων, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του Μητρώου Περιουσιών και Βοηθειών» που ολοκλήρωσε πρόσφατα ο Κεντρικός Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Για τις τ/κ περιουσίες, ο Δήμος Αμμοχώστου ζητά επιτέλους να τερματιστεί «το λουκούλλειο πάρτι με τα βολέματα ημετέρων», ενώ για την απώλεια χρήσης ζητά να υπολογιστεί το κόστος τη μη λύσης και να πάψει να αναλαμβάνεται από την ίδια κατηγορία πολιτών.
Από τις εννιά θέσεις του Δήμου Αμμοχώστου που θα τεθούν προς συζήτηση σε συνάξεις εκτοπισθέντων που διοργανώνονται μεταξύ 26 Μαρτίου και 17 Απριλίου σε Λεμεσό, Λευκωσία, Δερύνεια, Λάρνακα και Αθήνα, εκτός των αιτημάτων για διαφάνεια στις τ/κ περιουσίες και για ισότιμη κατανομή βαρών μέσω της απώλειας χρήσης, οι τρεις θέσεις αναφέρονται στις προσπάθειες για ακύρωση του Δήμου Αμμοχώστου ως μητροπολιτικού δήμου της επαρχίας Αμμοχώστου (και παρουσιάζονται παρακάτω). Άλλες τρεις θέσεις του Δήμου Αμμοχώστου αναπτύσσονται ως εξής στη χθεσινή ανακοίνωση:
- Ο εμπαιγμός του θέματος της επιστροφής της Αμμοχώστου κάτω από συμφωνημένη λύση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Υπενθυμίζοντας τις ευκαιρίες για επιστροφή που απορρίφθηκαν «για διάφορους λόγους και για συγκεκριμένα συμφέροντα», ο Δήμος Αμμοχώστου θεωρεί ότι το δράμα των Αμμοχωστιανών διαιωνίζεται, ενδυναμώνοντας το αίσθημα της αδικίας εις βάρος τους. Ο δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός μίλησε συγκεκριμένα για βαθύ κράτος στην Κυπριακή Δημοκρατία που δεν επιθυμεί λύση και είναι σε θέση να επηρεάζει αποφάσεις κάθε φορά που διεξάγονται συνομιλίες. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γαλανός προσδιόρισε το βαθύ κράτος στα «κατεστημένα Λεμεσού και Λευκωσίας», «που όπως το βαθύ κράτος στα κατεχόμενα μποϊκοτάρει κάθε προσπάθεια λύσης». Σύμφωνα με τον κ. Γαλανό, «αν χαθεί η Κύπρος δεν ενδιαφέρει όσους έχουν λεφτά στις Σεϋχέλλες και στην Ελβετία». Αργότερα χθες, σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του στον Πολίτη 107.6, ο κ. Γαλανός δεν δίστασε να αναφέρει ότι κάποιοι έπιασαν το λαχείο με την τουρκική εισβολή, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα νέα συμφέροντα διαμορφώνονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως με τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, οι οποίοι εναντιώνονται σε κάθε προσπάθεια λύσης του Κυπριακού.
- Η εκμετάλλευση του δράματος όλων των προσφύγων για να δημιουργηθούν πολιτικές καριέρες και για αφαίμαξη ψήφων «δεν μπορεί να είναι πλέον ανεκτή». Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος Αμμοχώστου αναφέρθηκε σε προχθεσινή συνάντηση του δημοτικού συμβουλίου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά την οποία ο δήμος ήγειρε θέμα τάξης για τον Πρόεδρο όσον αφορά την αθέτηση της προεκλογικής δέσμευσης του Νίκου Αναστασιάδη για ισότιμη κατανομή βαρών μέσω της αναγνώρισης της απώλειας χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών. «Διακινείτο προεκλογικά ένα ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ για απώλεια χρήσης. Χθες, μας τα είπαν κάπως διαφορετικά τα πράγματα από ό,τι πριν τις εκλογές» απάντησε σε διευκρινιστική ερώτηση ο Αλέξης Γαλανός για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο, τονίζοντας ότι ο δήμος εμμένει στη θέση του και αναμένει εξηγήσεις από την κυβέρνηση.
- Η απαρέσκεια του Δήμου Αμμοχώστου για τον παραγκωνισμό των δημοτών της πόλης, οι οποίοι δεν κρίθηκαν άξιοι να διοριστούν σε καμιά κυβερνητική θέση με λόγο στη λήψη αποφάσεων για τη διαμόρφωση πολιτικής. Όπως εξήγησε αργότερα σε δήλωσή του στον «Π» ο κ. Γαλανός, η πόλη, οι δημότες της οποίας οδήγησαν την ανάπτυξη της Κύπρου πριν και μετά το 1974, που εκλέγονται δήμαρχοι στις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου και πρόεδροι στην Ένωση Δήμων δεν κρίνονται άξιοι για να αναλάβουν μία θέση υπουργού ή άλλου αξιωματούχου.
«Είμαστε πρόσφυγες για να έχουν κράτος»Η τελευταία θέση που διατύπωσε χθες ο Δήμος Αμμοχώστου, καλώντας κυβέρνηση και κόμματα να τη λάβουν σοβαρά υπόψη, είναι ο τρόπος χειρισμού των πρόσφατων απαλλοτριώσεων τεμαχίων γης στον Άγιο Μέμνωνα για τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας. Για τον Δήμο Αμμοχώστου, η εξέλιξη παραπέμπει σε καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των δημοτών της Αμμοχώστου, η επιστροφή των οποίων στην πόλη τους δεν μπορεί να αντικρίζεται ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά με βάση τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού-Ντεκτάς του 1979 και τα ψηφίσματα των ΗΕ 550 και 789. Οι αναφορές στις σποραδικές αναπτύξεις εντός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου έδειξαν και τη διχογνωμία των εκτοπισθέντων, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι και με την αδιαφορία του ε/κ κράτους και με την τουρκική κατοχή. Λαμβάνοντας τον λόγο χθες, ο δημοτικός σύμβουλος Αμμοχώστου (ΔΗΣΥ) Νίκος Κάρουλλας δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος για να πιεστούν στην ε/κ πλευρά να αντιληφθούν το επάναγκες μιας ειρηνικής διευθέτησης του Κυπριακού είναι να νιώσουν ότι «εμείς είμαστε βόρειοι». «Κρατούν τις περιουσίες μας εγκλωβισμένες για να έχουν την Κυπριακή Δημοκρατία» αναφώνησε ο κ. Κάρουλλας καταχειροκροτούμενος από τα περίπου 100 άτομα που παρευρέθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση. Εξηγώντας τη θέση του, ο κ. Κάρουλλας ανέφερε ότι χωρίς τους πρόσφυγες δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία, υποβάλλοντας δηλαδή, ότι επιλογές τύπου Σκουρίδη (απόδοσης της περιουσίας δηλαδή των εκτοπισθέντων και επιστροφής τους υπό «τ/κ διοίκηση») δεν είναι μακριά αν δεν γίνει κάτι σύντομα. Ως πρώτο βήμα για να ακουστεί η φωνή του προσφυγικού κόσμου, ο κ. Κάρουλλας κάλεσε σε μαζική συμμετοχή των Αμμοχωστιανών στην ακολουθία του Επιταφίου που θα τελεστεί -όπως κάθε χρόνο- Μεγάλη Παρασκευή στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό στην κατεχόμενη πόλη.
Σημειώνεται ότι η επίσημη θέση του Δήμου Αμμοχώστου είναι εναντίον διευθετήσεων τύπου Σκουρίδη.
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου δεν έλειψαν και οι υψηλοί τόνοι, με εκτοπισθέντες που έλαβαν τον λόγο να ζητούν άμεσο σχέδιο δράσης που να προκαλεί προβλήματα στους κυβερνώντες και σε όσους δεν επιθυμούν λύση του Κυπριακού. Δημότης Αμμοχώστου συνέδεσε τη διαφθορά στην ε/κ πολιτική σκηνή με τη διαιώνιση του Κυπριακού, ενώ άλλη δημότισσα υπενθύμισε ότι ο μόνος τρόπος ο κυπριακός λαός να πορευθεί ενιαία έναντι του Κυπριακού είναι η πραγματική ισότιμη κατανομή των βαρών, η οποία θα επανασυνδέσει τους εκτοπισθέντες με τη γη τους.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.