Τροποποιήσεις σε δύο νομοθετήματα διασφαλίζουν τη νομιμότητα της φοίτησης 5.500 φοιτητών στην Κύπρο
Οι επιπτώσεις από το Brexit στον τομέα της Παιδείας τέθηκαν χθες για άλλη μία φορά ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας. Έγινε ξεκάθαρο ότι προς το παρόν (την τρέχουσα διετία) δεν επηρεάζονται οι περίπου 10.500 Κύπριοι φοιτητές που φοιτούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε τα δάνειά τους. Οι δε συμφωνίες μεταξύ κυπριακών και βρετανικών πανεπιστημίων ρυθμίζονται με τροποποιήσεις επί δύο νομοθετημάτων ώστε να είναι νόμιμες και να ισχύουν και στην περίπτωση Brexit. Πρόκειται για τη ρύθμιση της νομοθεσίας για τον Φορέα Διασφάλισης της ποιότητας τριτοβάθμιων ιδρυμάτων και τη ρύθμιση της γενικής νομοθεσίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο. Οι εν λόγω νομοθετικές ρυθμίσεις έχουν στόχο να διασφαλίσουν τους περίπου 5.500 φοιτητές, οι οποίοι λαμβάνουν διπλώματα βρετανικών πανεπιστημίων στη βάση εγκεκριμένων προγραμμάτων που προσφέρουν πανεπιστήμια στην Κύπρο.
Ερωτήματα και ανησυχίεςΘα αυξηθούν τα δίδακτρα των υφιστάμενων φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο; Θα επηρεαστούν τα δάνεια των φοιτητών; Ερωτήματα που προβληματίζουν τους βουλευτές μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και χιλιάδες άμεσα επηρεαζόμενους. Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας επιχείρησε στη χθεσινή της συνεδρία να πάρει απαντήσεις από τους αρμοδίους, ώστε το τοπίο να ξεκαθαρίσει. Για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, όπως και για την επόμενη (2019-2020), δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού ούτε τα δίδακτρα θα αυξηθούν, ούτε ο δανεισμός των φοιτητών θα επηρεαστεί. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, το τοπίο παραμένει θολό.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η Βουλή, οι Κύπριοι και οι Ευρωπαίοι φοιτητές, προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, δεν διατρέχουν κίνδυνο να επιβαρυνθούν με υψηλότερα δίδακτρα για το τρέχον και το επόμενο έτος.
Οι Κύπριοι φοιτητές που θα κάνουν αίτηση του χρόνου για εγγραφή σε πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούν να πάρουν κανονικά το φοιτητικό δάνειο που τους παρέχει το κράτος της Μεγάλης Βρετανίας, όπως συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα αυτό ο υπουργός Παιδείας της Βρετανίας δήλωσε πριν από μερικούς μήνες ότι οι προπτυχιακοί φοιτητές από κράτη μέλη της ΕΕ που θα φοιτούν σε βρετανικά πανεπιστήμια από τον Σεπτέμβριο του 2019 θα καταβάλλουν τα ίδια ετήσια δίδακτρα όπως οι Βρετανοί σπουδαστές και θα έχουν πρόσβαση στα ίδια φοιτητικά δάνεια που εγγυάται η κυβέρνηση για τη διάρκεια των σπουδών τους. Το βρετανικό Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε επίσης ότι το ανώτατο ποσό διδάκτρων θα «κλειδώσει» στις 9.250 βρετανικές λίρες για τη χρονιά 2019-20.
Δεν επηρεάζονται επίσης τα προγράμματα που «τρέχουν» στο πλαίσιο του Εrasmus ή άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων εκπαίδευσης.
Ψήφιση και… βλέπουμεΣε σχέση με τις τροποποιήσεις στα δύο νομοθετήματα, ώστε να μην καταστούν έκνομες στην περίπτωση Brexit οι συμφωνίες μεταξύ κυπριακών και βρετανικών πανεπιστημίων, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε πως τα κείμενα είναι έτοιμα «και θα τεθούν ενώπιον του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να αποφασίσουν σε συνεργασία με την κυβέρνηση εάν και πότε θα οδηγηθούν στην ολομέλεια της Βουλής». Είπε πάντως ότι η κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας «είναι έτοιμη να καταθέσει της τροποποιήσεις αν κριθεί σκόπιμο να ψηφιστούν στην αυριανή συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος».
Ερωτηθείς αν οι προωθούμενες νομοθεσίες θα πρέπει να ψηφιστούν είτε υπάρξει Brexit είτε όχι, ο κ. Χατζηγιάννης εξήγησε πως η Βουλή μπορεί να ψηφίσει τους σχετικούς νόμους και να αφεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η εξουσία να τον υπογράψει και να τον δημοσιεύσει, αναλόγως των εξελίξεων.
Σημείωσε πως ενδέχεται η ολομέλεια της Βουλής να συνεδριάσει εκτάκτως την ημέρα που η Βρετανία θα χάσει την ιδιότητα του κράτους μέλους και πρόσθεσε πως εάν η τελική απόφαση είναι το Brexit «τα Υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας θα κληθούν να ενημερώσουν την επιτροπή για τα δεδομένα της ειδικής σχέσης της Κύπρου με το Ηνωμένο Βασίλειο ως μέλη της Κοινοπολιτείας».
Πάντως, κάποια κυπριακά πανεπιστήμια τα οποία προσφέρουν προγράμματα βρετανικών πανεπιστημίων άρχισαν ήδη να μετρούν απώλειες φοιτητών λόγω κυρίως της αναστάτωσης που προκλήθηκε από το γεγονός ότι τα προγράμματα στην περίπτωση Brexit θα θεωρούνται μη νόμιμα. Ενδεικτική είναι η αναφορά του εκπροσώπου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο οποίο λειτουργεί παράρτημα Ιατρικής Σχολής βρετανικού πανεπιστημίου, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής την περασμένη Πέμπτη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «o θόρυβος ο οποίος προκλήθηκε γύρω από τις πιθανές επιπτώσεις του Brexit προκάλεσε μείωση της τάξης του 24% στους φοιτητές Ιατρικής από Αυστραλία και Αμερική».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.