Ο ΟΑΥ παρέδωσε στους εισαγωγείς και κατασκευαστές φαρμάκων την τελική του πρόταση. Αγκάθι οι εκπτώσεις
Μπορεί το οικονομικό χάσμα που χώριζε τους εισαγωγείς και κατασκευαστές φαρμάκων με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) να έχει σμικρύνει μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, ωστόσο βασικά ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας της βιομηχανίας φαρμάκων στο ΓεΣΥ παραμένουν. Οι διαβουλεύσεις με τον ΟΑΥ έχουν ολοκληρωθεί χωρίς να υπάρξει συμφωνία στα πιο βασικά ζητήματα. Οι δε ανησυχίες που αφορούν τον κίνδυνο ένας αριθμός φαρμάκων να εξαφανιστεί από την αγορά, λόγω των εκπτώσεων που ζητά ο ΟΑΥ στις χονδρικές τιμές των γενόσημων φαρμάκων, δεν έχουν κατευνάσει. Αντιθέτως, κατασκευαστές και εισαγωγείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι οι ασθενείς ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους σε συνθήκες ΓεΣΥ. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ωστόσο δεν κάθεται με χέρια σταυρωμένα. Εχει καταρτίσει σχέδιο Β’ το οποίο θα θέσει σε εφαρμογή εκεί και όπου σημειωθούν προβλήματα. Εξελίξεις όμως αναμένονται και από το «μέτωπο» των φαρμακοποιών με τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο να συγκαλεί εντός της ερχόμενης βδομάδας νέα γενική συνέλευση για ενημέρωση των μελών του και για τελική τοποθέτηση.
Μιλώντας στον «Π» ο πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ) Κυριάκος Μικέλλης ανέφερε πως το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα η ΚΕΦΕΑ θα παραδώσει γραπτώς στον ΟΑΥ την απάντησή της επί της πρότασής του. Όπως είπε, παραμένει το αγκάθι των εκπτώσεων που ζητά ο ΟΑΥ στις χονδρικές τιμές των φαρμάκων προειδοποιώντας για τον κίνδυνο αριθμός φαρμάκων να μην είναι προσβάσιμα στους ασθενείς. Μνεία έκανε ο κ. Μικέλλης και στο θέμα των clowback fees (επιστροφή χρημάτων στον ΟΑΥ σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού των φαρμάκων) σημειώνοντας ότι η βιομηχανία φαρμάκων, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του ΓεΣΥ, δεν αποδέχεται αυτή την πρακτική.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση στον «Π» του προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΦΕΚ) Αυγουστίνου Ποταμίτη ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στις αποζημιώσεις των φαρμάκων από τον ΟΑΥ, σημειώνοντας ότι στη βάση των εκπτώσεων που ζητά ο οργανισμός ελλοχεύει ο κίνδυνος αριθμός φαρμάκων να μην είναι διαθέσιμα στο ΓεΣΥ. Ενδεικτικά, ο κ. Ποταμίτης ανέφερε ότι στην Κύπρο υπάρχουν εγγεγραμμένα 5.000 περίπου φάρμακα εκ των οποίων μόνο 2.200 κυκλοφορούν. Σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις με τον ΟΑΥ είπε πως έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Αύριο Πέμπτη ο ΣΦΕΚ πραγματοποιεί έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του όπου θα ανακοινώσει την τελική πρόταση του ΟΑΥ. «Από εκεί και πέρα ο καθένας μας θα μιλήσει με τους προμηθευτές του οι οποίοι θα αποφασίσουν για τη διάθεση των φαρμάκων στο ΓεΣΥ», είπε.
Όπως πληροφορείται ο «Π» ο ΟΑΥ έχει ήδη καταρτίσει ένα δεύτερο πλάνο ώστε οι ασθενείς να έχουν άμεση πρόσβαση στα φάρμακά τους. Για τα φάρμακα τα οποία δεν θα είναι διαθέσιμα από τις εταιρείες στο ΓεΣΥ (γενόσημα φάρμακα) ο οργανισμός θα ακολουθήσει τη διαδικασία των προσφορών. Θα προκηρύσσει δηλαδή προσφορά για κάθε κατηγορία φαρμάκων και οι σκέψεις που γίνονται είναι να μην επιλέγεται ο ένας, φθηνότερος προσφοροδότης αλλά -για παράδειγμα- οι τρεις φθηνότεροι ώστε να υπάρχουν και επιλογές. Ο οργανισμός πάντως θεωρεί πως το πακέτο αποζημίωσης που έχει παραδώσει στους εισαγωγείς και κατασκευαστές φαρμάκων είναι αρκετά ικανοποιητικό. Οι δε προσφορές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα επιφέρουν εξοικονομήσεις κονδυλίων τα οποία θα μπορούν να διατεθούν στα καινοτόμα φάρμακα.
Αποφασίζουν οι φαρμακοποιοίΑναβρασμός όμως επικρατεί και στο μέτωπο των φαρμακοποιών. Αν και η πρόταση του ΟΑΥ τούς έχει παραδοθεί και η πλειονότητα των αιτημάτων τους, όπως έγκυρα πληροφορείται ο «Π» έχουν ικανοποιηθεί, εντούτοις την τελική τους κουβέντα οι φαρμακοποιοί θα την πουν σε έκτακτη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα. Οι διαβουλεύσεις, όπως ανέφερε στον «Π» η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ συνεχίζονται και αυτή τη βδομάδα και αφορούν κυρίως το «οικονομικό μέρος μιας ενδεχόμενης συμφωνίας». Η κ. Ισσέγιεκ δεν θέλησε να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις παραπέμποντας στη συνέλευση των μελών του συλλόγου την ερχόμενη βδομάδα. Στο τραπέζι αυτή τη στιγμή έχουν τοποθετηθεί αιτήματα που αφορούν τα λειτουργικά έξοδα των φαρμακείων όπως για παράδειγμα το αίτημα για αποζημίωση των φαρμάκων που έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους και άλλα, παρόμοιας φύσεως που έχουν στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των φαρμακείων στο ΓεΣΥ.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.