Στις αρχές της δεκαετίας του '50 το ζεύγος Μαγγλή ήταν το μόνο στην Κύπρο που έκανε θαλάσσιο σκι.
Οι φωτογραφίες, οι οποίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά, προέρχονται από τις αρχές της δεκαετίας του '50 και συγκεκριμένα από την Κερύνεια. Έχουν ιδιαίτερη σημασία, μιας και αποτελούν την παλαιότερη μαρτυρία για το άθλημα του θαλάσσιου σκι στην Κύπρο. Τότε στην Κερύνεια ήταν αναπτυγμένη η θαλάσσια αθλητική δραστηριότητα, κυρίως λόγω της έδρας του βρετανικού «Cyprus Yacht Club». Σε μία φωτογραφία διακρίνεται πίσω από την Ευανθία Μαγγλή η «Γλυκιώτισσα» ή «Νήσος των εχιδνών», βραχονησίδα κοντά στην ξηρά παρά τον Άγιο Γεώργιο της Κερύνειας. Για την ιστορία, το θαλάσσιο σκι εμφανίστηκε στην Αμερική και την Ευρώπη τη δεκαετία του 1920. Η πρώτη παγκόσμια ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1948.
Πρώτοι και μόνοι στην ΚύπροΣτην κεντρική φωτογραφία βλέπουμε το άλλοτε γνωστό ζεύγος της Λευκωσίας, Κώστας και Ευανθία Μαγγλή, να «τρέχουν» στο νερό σε στιγμές ενθουσιασμού. Ο Κώστας Μαγγλής, ως γνωστό, υπήρξε γενικός διευθυντής στα μεταλλεία της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας και στη συνέχεια μεγαλοκτηματίας στη Λευκωσία. Σύμφωνα με πληροφόρηση που πήραμε, τόσο από την οικογένειά τους - το ζεύγος δεν βρίσκεται πια στη ζωή- όσο και από παλιούς Κερυνειώτες, γνώστες του λιμανιού και των κυπριακών θαλασσών, εκείνη την εποχή η οικογένεια Μαγγλή ήταν οι μόνοι στην Κύπρο που ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο άθλημα. Ειδικά η Ευανθία Μαγγλή, από το γένος Γλυκή, είχε τα καλοκαίρια καθημερινή επαφή με το άθλημα, με αποτέλεσμα να φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μάλιστα επιδιδόταν και σε εντυπωσιακές φιγούρες, κάνοντας, μεταξύ άλλων, σκι, γυρισμένη ανάποδα ή με το σχοινί περασμένο στην άκρη του ποδιού. Όσον αφορά τα σλάλομ της, ήταν, όπως τα θυμάται η οικογένειά της, εντυπωσιακά. Τόσο πολύ την ενθουσίαζε το άθλημα, που με τη συντροφιά των μικρών παιδιών της οδηγούσε καθημερινά μέχρι την Κερύνεια, όπου μπορούσε να την τραβά το σχοινί του μικρού ταχύπλοου από το πρωί μέχρι το απόγευμα.
Η Ευανθία Μαγγλή είχε τα καλοκαίρια καθημερινή επαφή με το άθλημα, με αποτέλεσμα να φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μάλιστα επιδιδόταν και σε εντυπωσιακές φιγούρες. Πάθος για τη θάλασσαΤο ζεύγος Μαγγλή είχε συχνή επαφή με τη θάλασσα, αφού, όπως εξηγεί σήμερα η οικογένεια, ο Κώστας Μαγγλής καταγόταν από την Ελλάδα (Πήλιο), και κουβαλούσε την ιδιαίτερη αγάπη των Ελλαδιτών για τη θάλασσα και τις δραστηριότητές σε αυτή, κάτι που δεν χαρακτήριζε την πλειοψηφία των Κυπρίων εκείνης της εποχής. Η οικογένεια διέθετε γιοτ, ασχολείτο με την ιστιοπλοΐα και είχε και ένα μικρό ταχύπλοο σκάφος, αμερικάνικο «Chris Craft», το οποίο χρησιμοποιούσε για το θαλάσσιο σκι. Το οδηγούσε ο ναύτης του Κώστα Μαγγλή, ο γνωστός παλιός ναυτικός από την Κερύνεια, ο «καπετάν Κωστής».
Όπως προαναφέραμε, στις αρχές της δεκαετίας του '50 το ζεύγος Μαγγλή ήταν το μόνο που έκανε θαλάσσιο σκι στην Κύπρο. Οι υπόλοιποι που ασχολούνταν με θαλάσσια αθλήματα τότε, ήταν Βρετανοί, κυρίως κυβερνητικοί της Λευκωσίας και μέλη του βρετανικού «Cyprus Yacht Club», με έδρα την Κερύνεια. Εκείνοι όμως έκαναν μόνο ιστιοπλοΐα. Η οικογένειά Μαγγλή συνήθιζε σε αποδράσεις της στην Κερύνεια να έχει φιλοξενούμενους, οι οποίοι δοκίμαζαν κάποτε το άγνωστο για εκείνους θαλάσσιο σκι. Εξάλλου, συνεχιστές του αθλήματος ήταν και τα παιδιά του ζεύγους.
Έντονη αθλητική δραστηριότηταΟ Κώστας και η Ευανθία Μαγγλή ασχολούνταν και με το σκι στο βουνό. Μάλιστα ήταν από τους πρώτους χιονοδρόμους της Κύπρου, πραγματοποιώντας καταβάσεις στο Τρόοδος από τη δεκαετία του ’30, με ντόπιους και Βρετανούς. Η Ευανθία Μαγγλή, μνημονεύεται μέχρι σήμερα ως η πρώτη Κύπρια χιονοδρόμος, και βέβαια είναι η πρώτη σκιέρ θαλάσσης στη χώρα μας. Επίσης, πάλι σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό και αναφορές, το ζεύγος έκανε συχνά ταξίδια σε θέρετρα των ελβετικών Άλπεων για χιονοδρομικό τουρισμό. Ασχολούνταν και με άλλα αθλήματα: ο Κώστας Μαγγλής, μεταξύ άλλων, με την ξιφασκία και η Ευανθία με το κυνήγι. Σύμφωνα με την οικογένειά τους, η συχνή επαφή του ζεύγους με το άθλημα του θαλάσσιου σκι, εξασθένισε μετά την τουρκική εισβολή του ’74, αφού πια δεν υπήρχαν οι θάλασσες της Κερύνειας και της Αμμοχώστου, όπου υπήρχε έντονη θαλάσσια αθλητική δραστηριότητα, ενώ βομβαρδίστηκε το γιοτ που ήταν στην Αμμόχωστο.
Ο Κώστας και η Ευανθία Μαγγλή ασχολούνταν και με την ιστιοπλοΐα. Εκείνη την εποχή στην Κερύνεια ήταν αναπτυγμένη η θαλάσσια αθλητική δραστηριότητα, κυρίως λόγω της έδρας του βρετανικού «Cyprus Yacht Club». Το άθλημα «γεννήθηκε» από ένα ξύλινο σκέπασμα κιβωτίου
Το θαλάσσιο σκι μπορεί μέχρι σήμερα να μην κατάφερε να ενταχθεί στο ολυμπιακό πρόγραμμα, είναι όμως ένα άθλημα με εκατομμύρια φίλους σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, γεννήθηκε γύρω στο 1900, από μια παρέα νεαρών που διασκέδαζε στα νερά μιας λίμνης των ΗΠΑ. Ο καπετάνιος της βάρκας που τους μετέφερε έριξε στο νερό ένα ξύλινο σκέπασμα κιβωτίου, το έδεσε με σχοινί στο σκάφος και, αφού ανέβηκαν πάνω του, τους ρυμούλκησε μέχρι την ακτή. Αυτή είναι η πρώτη καταγεγραμμένη απόπειρα θαλάσσιου σκι. Από τότε πολλά έχουν αλλάξει. Γρήγορα, η μόδα εξαπλώθηκε, ενώ με την εμφάνιση όλο και πιο δυνατών μηχανών στα σκάφη, αυξήθηκε η ταχύτητα, η δυσκολία αλλά και η δημοφιλία του αθλήματος. Το θαλάσσιο σκι δεν εντυπωσιάζει μόνο αυτούς που το κάνουν αλλά και τους θεατές, αφού πραγματοποιούνται φιγούρες και άλματα με υψηλές ταχύτητες. Η πρώτη παγκόσμια ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1948. Το 1972 το θαλάσσιο σκι ήταν άθλημα επίδειξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, αλλά λόγω του υψηλού κυματισμού που υπήρχε στο λιμάνι του Κιέλου η επίδειξη δεν ήταν ικανοποιητική και έχασε την αναγνώρισή του.
Στην ΚύπροΣτην Κύπρο η Κυπριακή Ομοσπονδία Θαλάσσιου Σκι ιδρύθηκε το 1987. Από την εμφάνιση του αγωνιστικού θαλασσίου σκι στο νησί, οι Κύπριοι αθλητές διαπρέπουν συνεχώς, με την κατάκτηση μεταλλίων σε διεθνείς διοργανώσεις ανδρών, γυναικών και νέων. Στο φράγμα των Πολεμιδιών μπορεί κανείς να απολαύσει διεθνείς αγώνες θαλάσσιου σκι, οι οποίοι οργανώνονται από την Κυπριακή Ομοσπονδία του αθλήματος.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.