Ο «Γλαύκος» ανοίγει προοπτικές σε πολλά επίπεδα - 35 δις τα πιθανά έσοδα

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ Δημοσιεύθηκε 1.3.2019
Ο «Γλαύκος» ανοίγει προοπτικές σε πολλά επίπεδα - 35 δις τα πιθανά έσοδα
Ανοίγει η όρεξη της ExxonMobil για νέες γεωτρήσεις εντός του 10, αλλά και αλλού - Καλή βάση για τερματικό υγροποίησης αλλά και για μεταφορά του Λεβιάθαν στο Βασιλικό

Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) μέρα είναι μια πολύ καλή μέρα για όλη την Κύπρο, για πολλούς λόγους» ακούστηκε να λέει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, στο περιθώριο της χθεσινής ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των δύο γεωτρήσεων στο τεμάχιο 10 από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum. Στο κείμενο που ακολουθεί θα προσπαθήσουμε να κωδικοποιήσουμε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση θεωρεί πολύ σημαντική την ανακάλυψη, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, πολύ καλού κοιτάσματος στον Γλαύκο, με ποσότητες που κυμαίνονται από 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf). Καθώς η βάση όλων των γεωτρητικών εργασιών είναι η αναζήτηση κέρδους, καταγράφουμε κατ’ αρχάς την προκαταρκτική εκτίμηση τεχνοκρατών του Υπουργείου Ενέργειας και της ExxonMobil ότι τα συνολικά έσοδα από μελλοντική αξιοποίηση του μέσου όρου της προβλεπόμενης δυναμικότητας του κοιτάσματος Γλαύκος (6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια), με τιμή βάσης του πετρελαίου τα 70 δολάρια το βαρέλι, δυνατόν να ανέλθουν στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία θα πρέπει να αφαιρεθούν όλα τα έξοδα των εταιρειών μέχρι την έναρξη παραγωγής και να ακολουθήσει ο καταμερισμός μεταξύ κράτους και εταιρειών, όπως προβλέπεται στο συμβόλαιο.


Οι νέες προοπτικές

  • Ο Γλαύκος προσθέτει στο διαθέσιμο δυναμικό της κυπριακής ΑΟΖ άλλα 5-8 tcf, αυξάνει κατά μερικά δισεκατομμύρια τις προσδοκίες καθαρών εσόδων για το ταμείο υδρογονανθράκων, που αναμένεται να θεσπιστεί σήμερα με απόφαση της Βουλής και ενισχύει περαιτέρω την Κύπρο ως ένα δυναμικό παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις πλάτες πλέον και της ExxonMobil. Η νέα ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος είναι η 3η στην κυπριακή ΑΟΖ. Προηγήθηκαν το κοίτασμα Αφροδίτη (τεμάχιο 12), με μέσο όρο 4 tcf, και η Καλυψώ (τεμάχιο 6), για την οποία έναν χρόνο μετά τον εντοπισμό της η ENI δεν έχει ακόμα ανακοινώσει επίσημη εκτίμηση για την ποσότητα φυσικού αερίου και οι προσδοκίες των εμπειρογνωμόνων της για ένα κοίτασμα κοντά στα 3-4 tcf φαίνεται τώρα να αναθεωρούνται προς τα κάτω.

  • Η ανακάλυψη στον Γλαύκο διασφαλίζει ότι η ExxonMobil θα μείνει για πολλά χρόνια στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν είναι μόνο οι πρόσθετες έρευνες και η επιβεβαιωτική γεώτρηση που θα χρειαστεί να γίνει (το πιθανότερο κατά το δεύτερο μισό του 2020) για την πλήρη επιβεβαίωση του νέου κοιτάσματος και του αποθέματός του, ούτε τα 15-20 χρόνια που θα πάρει αργότερα η άντληση και εμπορία του κοιτάσματος. Η ανακάλυψη, σε συνδυασμό με τις ιδιομορφίες της συγκεκριμένης γεωλογικής δομής, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας και σε άλλους στόχους εντός του τεμαχίου 10. Πληροφορούμαστε ότι μέχρι στιγμής καθορίστηκαν προκαταρκτικά 7-8 στόχοι στο συγκεκριμένο τεμάχιο, κάποιοι από τους οποίους υποβαθμίζονται μετά την αποτυχία στη Δελφύνη και κάποιοι -με γεωλογικές δομές σημαντικά μεγαλύτερες εκείνης του Γλαύκου- αναβαθμίζονται λόγω της ανακάλυψης. Θα πρέπει να θεωρείται πλέον βέβαιο ότι η ExxonMobil θα επιδιώξει ανανέωση για άλλα τρία χρόνια του συμβολαίου της (η πρώτη φάση λήγει Απρίλιο του 2020), ώστε να πραγματοποιήσει νέες γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10, το οποίο πριν μερικά χρόνια η Total έκρινε… αδιάφορο και το εγκατέλειψε! Επιπλέον, είναι υπαρκτό το ενδιαφέρον του αμερικανικού κολοσσού για απόκτηση δικαιωμάτων και σε άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ (αλλά και της αιγυπτιακής), με προτεραιότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, τμήματα των τεμαχίων 11 και 12 που επιστράφηκαν στη Δημοκρατία από την Total και τη Noble αντίστοιχα.

  • Όπως επισήμαναν χθες ο κ. Λακκοτρύπης και ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil Τρίσταν Άσπρεϊ, το κοίτασμα Γλαύκος δημιουργεί μια καλή βάση για ένα τερματικό υγροποίησης στο Βασιλικό. Το κοίτασμα Γλαύκος δεν αρκεί για ένα τέτοιο τερματικό (σύμφωνα με τον κ. Άσπρεϊ απαιτεί 10-15 tcf), ενώ το Αφροδίτη προορίζεται για μεταφορά μέσω αγωγού στα αιγυπτιακά παράλια. Ωστόσο, η νέα ανακάλυψη αυξάνει τις πιθανότητες για νέα κοιτάσματα και προσδίδει αυξημένη δυναμική στις 5 γεωτρήσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν από την κοινοπραξία Total/ENI, αρχίζοντας από τον χειμώνα του ’19 και μέσα στο 2020. Χωρίς να υπολογίζονται οι νέες γεωτρήσεις (άγνωστο πόσες) που πιθανότατα θα πραγματοποιήσει η ExxonMobil από την άνοιξη του 2020 και μετά. Συνεπώς, υπάρχουν οι προοπτικές να συγκεντρωθούν εντός της επόμενης διετίας οι αναγκαίες ποσότητες για ένα τερματικό, νοουμένου ότι θα μπορέσουν να συνεργαστούν οι αδειούχες κοινοπραξίες. Για το τεμάχιο 7, το Υπουργικό εξουσιοδότησε χθες τους υπουργούς Ενέργειας και Οικονομικών να διαπραγματευτούν την εκχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας στην κοινοπραξία Total/ENI.

  • Η αισιοδοξία που δίδει στους εμπλεκόμενους το κοίτασμα Γλαύκος σε σχέση με τις επικείμενες 4 ερευνητικές (και μία επιβεβαιωτική) γεωτρήσεις των Total/ENI σε 5 αδειοδοτημένα τεμάχια (3, 6, 7, 8, 11), χωρίς να υπολογίζονται νέες εργασίες των Αμερικανών στο 10, ενισχύει όχι μόνο τις πιθανότητες για ένα τερματικό υγροποίησης, αλλά επαναφέρει στο προσκήνιο και τις προοπτικές μιας φιλόδοξης συμμαχίας με το Ισραήλ και την κοινοπραξία του Λεβιάθαν, για αξιοποίηση τμήματος του εν λόγω κοιτάσματος στην υγροποίηση επί κυπριακού εδάφους. Θεωρείται ότι παραμένουν διαθέσιμα περίπου 10 tcf από το συνολικό απόθεμα του Λεβιάθαν. Η παρουσία πλέον της ExxonMobil ως διαχειρίστριας του κοιτάσματος Γλαύκος εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις πιθανότητες κοινής αξιοποίησης κυπριακών κοιτασμάτων και του Λεβιάθαν. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να αναζητηθούν γειτονικές αγορές, για μεταφορά αερίου με αγωγούς.


ExxonMobil: «Η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού...»

Μπορεί επισήμως το εύρος του αποθέματος να καθορίστηκε από την ExxonMobil στα 5 με 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf), ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι το εύρος στο οποίο κατέληξαν αρχικά οι εμπειρογνώμονες της εταιρείας ήταν 4,4 με 9 tcf, με τον μέσο όρο να υπολογίζεται μεταξύ 6 με 7 tcf. Μάλιστα, ο υπουργός Ενέργειας Γ. Λακκοτρύπης, μιλώντας χθες βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ1 άφησε ξεκάθαρα να φανεί η εκτίμηση ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση στον Γλαύκο θα βελτιώσει τις εκτιμήσεις για το κοίτασμα, το οποίο θεωρείται πολύ καλής ποιότητας και μεγάλης ανακτησιμότητας. Ο ίδιος είπε ότι δεν τίθεται θέμα να αλλάξουν οι σχεδιασμοί για μεταφορά του αποθέματος του Αφροδίτη στην Αίγυπτο, καθώς είναι ένα έργο σε ωρίμανση, ενώ το νέο κοίτασμα θα χρειαστεί κάποια χρόνια για να φθάσει στο ίδιο σημείο.

Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στους δημοσιογράφους, έχοντας δίπλα του τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil Τρίσταν Άσπρεϊ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το κοίτασμα Γλαύκος είναι παγκόσμιας κλάσης και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που ανακαλύφθηκε τους τελευταίους 12 μήνες (σ.σ. το μεγαλύτερο είναι αυτό στο Όπσκοε της Ρωσίας, με 11,5 tcf) και το τρίτο μεγαλύτερο των τελευταίων δύο χρόνων (σ.σ. με μεγαλύτερο διετίας το Γιακαάρ στη Σενεγάλη, με 15 tcf).

Ο κ. Άσπρεϊ, στις δικές του δηλώσεις, ανέφερε πως αυτή είναι η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού, παραπέμποντας τόσο στον χρόνο που απαιτείται για πρόσθετες αναλύσεις και αξιολογήσεις των αποτελεσμάτων και επιβεβαιωτική γεώτρηση, ώστε να καθοριστεί η ακριβής ποσότητα, όσο και στις ξεκάθαρες πλέον προθέσεις της εταιρείας να προβεί σε γεωτρήσεις σε άλλους στόχους εντός του τεμαχίου 10 που γίνονται ελκυστικότεροι μετά την επιτυχία στον Γλαύκο, αλλά και σε άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ (γράφουμε σχετικά σε άλλο μέρος της σελίδας), καθώς και σε γειτονικές ΑΟΖ. Η αναφορά του αντιπροέδρου του αμερικανικού κολοσσού σε «μεγάλο ταξίδι» είναι σαφές ότι δηλώνει την εκ των πραγμάτων απόφαση της εταιρείας να παρατείνει για πολλά χρόνια τη δραστηριοποίησή της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι αναφερόμενος στις πιθανότητες ενός τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο, ο κ. Άσπρεϊ σημείωσε ότι αυτή ήταν η πρόθεση της εταιρείας εξ αρχής, προσθέτοντας ότι πέραν της εξασφάλισης μεγαλύτερων ποσοτήτων από νέες γεωτρήσεις της ExxonMobil θα διερευνηθεί και το ενδεχόμενο συνεργασιών με άλλες εταιρείες που διαθέτουν κοιτάσματα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το νέο κοίτασμα εντοπίστηκε σε βάθος 4.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε βάθος νερού 2.063 μέτρων. Συγκεκριμένα, ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών: Θρίλερ στη Βουλή, μέχρι τελευταία στιγμή - Κόμματα πιέζουν για αναβολή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών: Θρίλερ στη Βουλή, μέχρι τελευταία στιγμή - Κόμματα πιέζουν για αναβολή

Φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών: Θρίλερ στη Βουλή, μέχρι τελευταία στιγμή - Κόμματα πιέζουν για αναβολή

«Ο κύβος ερρίφθη»: Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατέθεσε προσφυγή στο ΕΔΑΔ για την απόλυση του
ΚΥΠΡΟΣ

«Ο κύβος ερρίφθη»: Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατέθεσε προσφυγή στο ΕΔΑΔ για την απόλυση του

«Ο κύβος ερρίφθη»: Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατέθεσε προσφυγή στο ΕΔΑΔ για την απόλυση του

Φόβοι για νέο αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης στη Συρία - Απουσιάζουν οι άλλες συνιστώσες της αντιπολίτευσης
ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για νέο αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης στη Συρία - Απουσιάζουν οι άλλες συνιστώσες της αντιπολίτευσης

Φόβοι για νέο αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης στη Συρία - Απουσιάζουν οι άλλες συνιστώσες της αντιπολίτευσης

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Επίκεινται ανακοινώσεις για συνεργασία με ΗΠΑ σε άμυνα και ασφάλεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Επίκεινται ανακοινώσεις για συνεργασία με ΗΠΑ σε άμυνα και ασφάλεια

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Επίκεινται ανακοινώσεις για συνεργασία με ΗΠΑ σε άμυνα και ασφάλεια

Θάνατος λόγω αερόσακου Takata και στα κατεχόμενα
ΚΥΠΡΟΣ

Θάνατος λόγω αερόσακου Takata και στα κατεχόμενα

Θάνατος λόγω αερόσακου Takata και στα κατεχόμενα