Μπαίνει τέλος στο νερό των σκανδάλων

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 27.12.2018
Μπαίνει τέλος στο νερό των σκανδάλων
Θα προχωρήσει μέχρι τέλους το νομοσχέδιο που αφαιρεί τη διαχείριση του νερού από τοπικές αρχές και την εκχωρεί στα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας.

Τέρμα στην κακοδιαχείριση του νερού και τη συνεχή δημιουργία ελλειμμάτων εκατομμυρίων ευρώ προς το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων από τοπικές αρχές είναι αποφασισμένες να βάλουν εντός του 2019 κυβέρνηση και Βουλή, παρά τις αντιδράσεις της Ένωσης Κοινοτήτων. Εν ολίγοις, οι δύο εξουσίες δηλώνουν αποφασισμένες να προχωρήσουν σε έγκριση του νομοσχεδίου για τη σύσταση πέντε επαρχιακών συμβουλίων (ή συμπλεγμάτων), με μία εκ των βασικών τους αρμοδιοτήτων τη διαχείριση του νερού μέσω επέκτασης των εξουσιών των Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας στα πλήρη όρια κάθε επαρχίας.Μιλώντας με τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου αλλά και με βουλευτές διαφόρων κομμάτων που συμμετείχαν στη μακρά επεξεργασία του νομοσχεδίου, ο «Πολίτης» αντιλαμβάνεται ότι:-Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποσύρει ή να τροποποιήσει το νομοσχέδιο για τη σύσταση των πέντε επαρχιακών συμβουλίων. Ειδικότερα για τα θέματα υδάτων, ο υπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει το νομοσχέδιο ώστε κάθε επαρχιακό -πλέον- Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας να επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων που αφορούν την εξασφάλιση, τη διαχείριση και την προμήθεια νερού προς τις τοπικές αρχές ή απευθείας στους κατοίκους, αλλά και την έγκαιρη αποπληρωμή των λογαριασμών, χωρίς να επηρεάζονται οι αρμοδιότητες του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή, σκανδαλώδης σε αρκετές περιπτώσεις, κατάσταση, είναι η θέση του κ. Πετρίδη.-Η μεγάλη πλειοψηφία της Επιτροπής Εσωτερικών, αν όχι ομόφωνα, έχει ταχθεί υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ανάθεση στα επαρχιακά Συμβούλια Υδατοπρομήθειας και Αποχετεύσεων της διαχείρισης των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων στην επικράτεια κάθε επαρχιακού συμβουλίου ή συμπλέγματος. Η επιτροπή άκουσε σε αρκετές περιπτώσεις τις ενστάσεις της Ένωσης Κοινοτήτων, αλλά δεν τις υιοθέτησε.Ουσιαστικά αυτό που απομένει για να προωθηθεί το νομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής για την τελική ψηφοφορία είναι το πράσινο φως από το Υπουργείο Εσωτερικών. Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν θα γίνει εντός των επόμενων 2-3 μηνών, καθώς το ΥΠΕΣ αποφάσισε να προωθηθούν ταυτόχρονα για ψήφιση όλα τα νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό σημαίνει πως το ήδη συζητημένο νομοσχέδιο για τα επαρχιακά συμβούλια (το οποίο δίνει λύσεις και στα πολύκροτα θέματα της προμήθειας νερού στις κοινότητες και σε κάποιους δήμους που δεν είναι συμβεβλημένοι με τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας) θα μείνει στο συρτάρι μέχρι να κατατεθούν και να συζητηθούν τα νομοσχέδια για τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων, την παραχώρηση νέων αρμοδιοτήτων στους εναπομείναντες δήμους, τη σύσταση συμπλεγμάτων υπηρεσιών κοινοτήτων κ.λπ. Το ΥΠΕΣ έχει προσδιορίσει την κατάθεση αυτών των νομοσχεδίων εντός του πρώτου διμήνου του 2019, ωστόσο αυτό μοιάζει δύσκολο αφού εκκρεμούν ακόμα η τελική σύνταξη των νομοσχεδίων, η προώθησή τους στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και η έγκρισή τους από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Νοουμένου ότι το ΥΠΕΣ δεν θα αναθεωρήσει την απόφασή του να πάνε όλα μαζί τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση, είναι προφανές ότι η εκκρεμότητα με την κακοδιαχείριση του νερού και τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος θα παραταθεί εντός του 2019, τουλάχιστον.


Το παλεύει αλλά δεν πείθει η Ένωση Κοινοτήτων


Δεδομένης της καθυστέρησης για έγκριση του νομοσχεδίου για τα επαρχιακά συμβούλια, το οποίο όπως προαναφέραμε φιλοδοξεί να δώσει λύσεις και στη σκανδαλώδη διαχείριση του νερού σε αρκετές κοινότητες, θα δοθεί η δυνατότητα στην Ένωση Κοινοτήτων να συνεχίσει τις πιέσεις προς το υπουργείο, την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και τα κόμματα για αποτροπή της αποξένωσης των αρμοδιοτήτων διαχείρισης του νερού από μεγάλο αριθμό κοινοτήτων και την παραχώρησή τους στα επαρχιακά -πλέον- Συμβούλια Υδατοπρομήθειας, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο. Η Ένωση Κοινοτήτων θέτει πρακτικά ζητήματα για να πείσει ότι δεν πρέπει να φύγουν από τις κοινότητες η διαχείριση - εκμετάλλευση των πηγών εντός των ορίων τους και ευρύτερα η διαχείριση του νερού. Υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η επιδιόρθωση βλαβών, η επέκταση του δικτύου υδροδότησης και γενικά η συνεχής ροή στα σπίτια των κατοίκων των κοινοτήτων και δη των απομακρυσμένων-απομονωμένων διασφαλίζονται σήμερα από τα κοινοτικά συμβούλια και είναι αμφίβολο αν τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας θα είναι σε θέση να προσφέρουν ανάλογες υπηρεσίες το ίδιο άμεσα και γρήγορα.
Ωστόσο, η Ένωση Κοινοτήτων δεν είναι πειστική για την ώρα όταν από την κυβέρνηση και τη Βουλή ζητούνται προτάσεις για αντιμετώπιση της συνεχούς δημιουργίας οφειλών εκατομμυρίων ευρώ προς το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και τις ίδιες τις κοινοτικές αρχές, λόγω πλημμελούς χρέωσης και είσπραξης των τελών ή λόγω «αξιοποίησής» τους από τα κοινοτικά συμβούλια για άλλες χρήσεις και όχι για εξόφληση του ΤΑΥ.


Πληρώσαμε πέρυσι 19 εκατ. αλλά ξανάκαναν χρέη 5 εκατ.


Και μόνο η κάτωθι παρουσίαση μιας πτυχής του θέματος της ασυδοσίας που επικρατεί στη διανομή και χρέωση νερού στις τοπικές αρχές είναι αρκετή για να πείσει ότι απαιτούνται άμεσες αλλαγές και ανάληψη της συνολικής ευθύνης από τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας και το κράτος. Τα στοιχεία που παρατίθενται δόθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη προς τον βουλευτή των Οικολόγων Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, μετά από σχετική ερώτηση που υπέβαλε ο τελευταίος μέσω της σχετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Σύμφωνα λοιπόν με τον υπουργό:


Στις 8.11.2017 (σ.σ. 2 μήνες πριν τις προεδρικές...) το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την εξόφληση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού των συσσωρευμένων μέχρι την 1.9.2017 οφειλών κοινοτικών συμβουλίων προς το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.


-Το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 18,7 εκατ. ευρώ περίπου, αφού προηγουμένως εξασφάλισε τη γραπτή δέσμευση και των 80 επωφελούμενων κοινοτικών συμβουλίων ότι θα καταβάλλουν στο εξής άμεσα τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους προς το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.


-Παρά τη δέσμευση που υπέγραψαν όλα τα επηρεαζόμενα κοινοτικά συμβούλια, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία (Νοέμβριος 2018) του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, 38 από αυτά (σ.σ. τα 80) δεν εξοφλούν τα τρέχοντα τιμολόγια, με αποτέλεσμα να συσσωρευθούν και πάλι οφειλές οι οποίες ανέρχονται στο 1,8 εκατ., το οποίο και τοκίζεται, ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα και οι μη διαγραφέντες τόκοι (σ.σ. 2-3 εκατ.) οι οποίοι και ανατοκίζονται.-Αποτέλεσμα τούτων, 59 κοινοτικά συμβούλια παρουσιάζουν σήμερα καθυστερημένες οφειλές ύψους 4,5 εκατ.


Χρωστούν 26 εκατ.


Απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή των Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου (περισσότερα αλλού στην ίδια σελίδα), ο υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι εκατομμύρια, και μάλιστα περισσότερα, χρωστούν και οκτώ δήμοι (δεν τους κατονομάζει) για οφειλές από την κατανάλωση νερού στα όριά τους. Συγκεκριμένα ο κ. Πετρίδης ενημερώνει τον βουλευτή ότι οι οφειλές οκτώ δήμων, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, ανέρχονται στα 25,7 εκατ. ευρώ περίπου (19,5 ληξιπρόθεσμα χρέη + 6,3 τόκοι). Πέντε δήμοι υπέγραψαν συμφωνίες αποπληρωμής των οφειλών τους με το τμήμα, ενώ για τους υπόλοιπους γίνεται συμψηφισμός με την κρατική τους χορηγία.Αν οι οφειλές των δήμων για νερό προστεθούν με εκείνες των κοινοτήτων που πλήρωσε το κράτος (19 εκατ.) και εκείνες που χρωστούν σήμερα κάποιες κοινότητες (τουλάχιστον 5 εκατ.), τα συνολικά χρέη για νερό που καταναλώθηκε εκτοξεύονται στα 50 εκατ. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι ο γενικός ελεγκτής αλλά και αρμόδιοι λειτουργοί θέτουν θέμα επανεξέτασης της τιμής πώλησης του νερού, συνάγεται ότι τα χρέη θα αφορούν πολύ μεγαλύτερα ποσά στο μέλλον, αν δεν διακοπεί η διαχείριση του νερού από τοπικές αρχές υπό τις σημερινές προβληματικές, το λιγότερο, συνθήκες.
Θυμίζουμε ότι με παλαιότερο ρεπορτάζ του για το θέμα ο «Πολίτης» είχε ενημερώσει για επιστολή του γενικού ελεγκτή στη Βουλή με την οποία εξέφραζε τη διαφωνία του για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να διαγράψει χρέη κοινοτήτων ύψους 19 εκατ. ευρώ για την κατανάλωση νερού.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Διευκρινίσεις θα ζητήσουν αύριο οι συντεχνίες για την πρόταση για πέναλτι 12%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευκρινίσεις θα ζητήσουν αύριο οι συντεχνίες για την πρόταση για πέναλτι 12%

Διευκρινίσεις θα ζητήσουν αύριο οι συντεχνίες για την πρόταση για πέναλτι 12%

Γιάννος Παπαντωνίου/ΠΑΣΟΚ: Την ενοχή του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος καθώς και της γυναίκας του πρότεινε ο εισαγγελέας
ΕΛΛΑΔΑ

Γιάννος Παπαντωνίου/ΠΑΣΟΚ: Την ενοχή του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος καθώς και της γυναίκας του πρότεινε ο εισαγγελέας

Γιάννος Παπαντωνίου/ΠΑΣΟΚ: Την ενοχή του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος καθώς και της γυναίκας του πρότεινε ο εισαγγελέας

Ολυμπιακοί Αγώνες: Καυστικό δημοσίευμα της Telegraph – «Εξελίσσονται σε αδιανόητο οικονομικό φιάσκο»
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Καυστικό δημοσίευμα της Telegraph – «Εξελίσσονται σε αδιανόητο οικονομικό φιάσκο»

Ολυμπιακοί Αγώνες: Καυστικό δημοσίευμα της Telegraph – «Εξελίσσονται σε αδιανόητο οικονομικό φιάσκο»

Κλείνει τμηματικά ο αυτοκινητόδρομος Λάρνακας-Αγίας Νάπας λόγω εργασιών - Όλες οι πληροφορίες
ΚΥΠΡΟΣ

Κλείνει τμηματικά ο αυτοκινητόδρομος Λάρνακας-Αγίας Νάπας λόγω εργασιών - Όλες οι πληροφορίες

Κλείνει τμηματικά ο αυτοκινητόδρομος Λάρνακας-Αγίας Νάπας λόγω εργασιών - Όλες οι πληροφορίες

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στέκομαι δίπλα στον λαό της ελληνικής εθνικής μειονότητας - Συνάντηση με Φρέντη Μπελέρη
ΕΛΛΑΔΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στέκομαι δίπλα στον λαό της ελληνικής εθνικής μειονότητας - Συνάντηση με Φρέντη Μπελέρη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στέκομαι δίπλα στον λαό της ελληνικής εθνικής μειονότητας - Συνάντηση με Φρέντη Μπελέρη