Οι θεσμοί «σκοτώνονται» - Εκτός ελέγχου η κόντρα Οδυσσέα-Κουρσουμπά

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 18.5.2018
Οι θεσμοί  «σκοτώνονται» - Εκτός ελέγχου η κόντρα Οδυσσέα-Κουρσουμπά
Ο Γεν. Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης – Λήδα Κουρσουμπά ανταλλάσσουν τις τελευταίες μέρες «φιλοφρονήσεις» δημοσίου συμφέροντος

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η σύγκρουση του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με την Επίτροπο Νομοθεσίας και Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά. Χθες ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε με γραπτή δήλωση στις καταγγελίες της κας Κουρσουμπά, για επίδειξη εμπάθειας και στοχοποίησή της, καλώντας την να επιστρέψει στα κρατικά ταμεία τα «χρήματα που παρανόμως ωφελήθηκε». Ο κ. Μιχαηλίδης δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο θέμα και δημοσιοποιεί τον μισθό της επιτρόπου, αλλά και τα πιθανά συνταξιοδοτικά της ωφελήματα, όπως και πρόνοιες του συμβολαίου της... που δεν βρίσκονται υπό έλεγχο.


Δώστα πίσω


Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως «η Επίτροπος Νομοθεσίας Λήδα Κουρσουμπα, αντί να επιτίθεται σε αυτούς που καθηκόντως διενεργούν ελέγχους στην υπηρεσία της, να επιστρέψει στα δημόσια ταμεία τα χρήματα που παρανόμως ωφελήθηκε». Κατά τον γενικό ελεγκτή η κ. Κουρσουμπά «αποφάσισε να θολώσει τα νερά και να εκδώσει ανακοίνωση κατηγορώντας τον γενικό ελεγκτή δήθεν για εμπάθεια εναντίον της» όταν έλαβε επιστολή αναφορικά με την εκ μέρους της «παράνομη χρήση του υπηρεσιακού οχήματος για ιδιωτικούς σκοπούς, την παράνομη χρήση κλητήρα ως οδηγού, με συνεπακόλουθη παραχώρηση σε αυτόν μηνιαίου επιδόματος που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, και τη μη τήρηση του εκ του νόμου προβλεπόμενου μητρώου κίνησης του οχήματος».


Mισθός και σύνταξη


Ο κ. Μιχαηλίδης, στην ανακοίνωση του, αναφέρεται και σε στοιχεία που αφορούν την κα Κουρσουμπά, αλλά δεν αποτελούν αντικείμενο ελέγχου, ούτε αποκαλύπτουν κάποια παρανομία. Ωστόσο εξυπηρετούν μια καταφανή προσπάθεια στοχοποίησής της ως υψηλόμισθης. Αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης ότι η κ. Κουρσουμπά από το 2002, πέραν της σύνταξης για τη θέση εισαγγελέα που κατείχε προηγουμένως, λαμβάνει μισθό ύψους 8.300 ευρώ μηνιαίως, με δικαίωμα όταν λήξει η θητεία της να λάβει και δεύτερη σύνταξη. Επίσης ο γενικός ελεγκτής υποστηρίζει ότι μέχρι το 2014 το συμβόλαιο της κας Κουρσουμπά, καταχρηστικά, προνοούσε ιδιωτική χρήση του υπηρεσιακού αυτοκινήτου και οδηγό, ωφελήματα που, όπως ισχυρίζεται, παράνομα συνέχισε να λαμβάνει και όταν αυτά τερματίστηκαν το 2014.


Κατά τον κ. Μιχαηλίδη, οι καταγγελίες για την κα Κουρσουμπά έγιναν από ένα βουλευτή, δύο ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους και πολλούς πολίτες, κάτι που όπως ισχυρίζεται φανερώνει την εμπιστοσύνη της οποίας απολαμβάνει ο θεσμός για να τα βάζει με κατεστημένα όπως αυτό της Λήδας Κουρσουμπά.


Και απειλές υπό τύπον προειδοποιήσεων


O Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην ανακοίνωση του διατυπώνει και συγκεκαλυμμένη απειλή προς την Λήδα Κουρσουμπά, υποστηρίζοντας ότι έχει λάβει πρόσφατες πληροφορίες για τη σχέση της με τον συνεργάτη της, στον οποίο είχε αναθέσει τον συντονισμό για τη σύνταξη των νομοθεσιών της λύσης του Κυπριακού, οι οποίες εξετάζονται. Είναι προφανές ότι αναφέρεται στην δικηγόρο Νικολέτα Χαραλαμπίδου, η οποία κατά τον γενικό ελεγκτή έτυχε από την κα Κουρσουμπά προνομιακής ανάθεσης συμβάσεων ύψους 450.000 ευρώ για 2 χρόνια. Ο γενικός ελεγκτής επανερχόμενος στο θέμα της σύνταξης των νομοθεσιών, επαναλαμβάνει πως η κα Κουρσουμπά είχε υποβάλει εισηγήσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προνομιακή ανάθεση της σύμβασης, στη πρώην συνεργάτριά της στη Νομική Υπηρεσία «και όταν η εισήγησή της έγινε αποδεκτή και υλοποιήθηκε, αποποιήθηκε των ευθυνών της ισχυριζόμενη ότι ενεργούσε σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργικού Συμβουλίου».


Ας αναφωνεί «ντροπή»


Η ανακοίνωση του Γενικού Ελεγκτή καταλήγει: «Παρά ταύτα, πιστεύει (η Λήδα Κουρσουμπά) ότι μπορεί να αναφωνεί «ντροπή» προς τον γενικό ελεγκτή της Δημοκρατίας, που ανέδειξε την κακοδιαχείριση στο γραφείο της και να αρνείται τον έλεγχο, γιατί δήθεν έχει προσφέρει στον δημόσιο τομέα τα τελευταία 40 χρόνια, υπό διάφορες ιδιότητες». Είναι προφανές ότι η υπόθεση έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο και όπως πληροφορούμαστε δεν αποκλείεται οι δύο αξιωματούχοι να βρεθούν αντιμέτωποι στα δικαστήρια.


Η Κουρσουμπά αποδίδει στον γ. ελεγκτή φαιδρότητα


Φαιδρό, εκφοβιστικό και γελοίο χαρακτηρίζει η Λήδα Κουρσουμπά το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του γενικού ελεγκτή που την αφορά. Η κα Κουρσουμπά, με χθεσινή της δήλωση, αναφέρει ότι η ανακοίνωση του γενικού ελεγκτή «επιβεβαιώνει, με τον πλέον σαφή και ξεκάθαρο τρόπο» τα όσα η ίδια είχε καταγγείλει, για την από μέρους του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στοχοποίησή της «καθώς και την αντιεπιστημονική, αντιεπαγγελματική, υποκειμενική και πρωτίστως εκφοβιστική τακτική που ακολουθεί, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του».


Λαϊκισμός και κουτσομπολιό


Η Λήδα Κουρσουμπά σημειώνει πως «ο γενικός ελεγκτής επιστρατεύοντας, για ακόμη μια φορά, ύφος και τόνο λαϊκίστικο, δείχνει ότι προτεραιότητά του δεν είναι να υπηρετήσει το καλώς νοούμενο συμφέρον της πολιτείας, στη βάση εμπεριστατωμένων ελέγχων, σύμφωνα με αντικειμενικά και επιστημονικά αποδεχτά κριτήρια, αλλά να τροφοδοτεί το αγελαίο ένστικτο της κοινωνίας ή/και τη δίψα για κουτσομπολιό».
Η κα Κουρσουμπά αναφέρει πως «σε ό,τι αφορά τα λοιπά φαιδρά που, με ύφος εκφοβιστικό, ο γενικός ελεγκτής καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του» δεν προτίθεται να τα σχολιάσει, γιατί όπως σημειώνει, δική της προτεραιότητα «παραμένει η υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος και η προάσπιση των δύο θεσμών, που έχει αναλάβει την ευθύνη να υπηρετεί».

Θα απαντήσω επισήμως


Η επίτροπος, αναφερόμενη στην έρευνα για τη χρήση του υπηρεσιακού οχήματος και οδηγού, υποστηρίζει ότι αυτή διενεργήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, χωρίς να έχει ενημερωθεί σχετικά και χωρίς να έχει ληφθεί η δική της άποψη, κατά παράβαση των αρχών της νομιμότητας και της φυσικής δικαιοσύνης, αλλά και χωρίς να αναζητηθούν τα οποιαδήποτε τεκμήρια που θα επιβεβαιώνουν ή όχι τις καταγγελίες. Σημειώνει πως προτίθεται να απαντήσει διά της κανονικής και επίσημης οδού στην επιστολή του κ. Μιχαηλίδη. Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι τόσο η Επ. Νομοθεσίας Λήδα Κουρσουμπά όσο και η Επ. Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού - Λοττίδου, έχουν ζητήσει να γίνουν δεκτές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να θέσουν το θέμα της συμπεριφοράς του Ο. Μιχαηλίδη, καθώς όπως ισχυρίζονται πλήττει τους θεσμούς.


Στη μέση ο Κουλίας


Το θέμα που έχει προκύψει με τα νομοσχέδια της λύσης και η διαδικασία που ακολούθησε η Λήδα Κουρσουμπά, για να αναθέσει τη δουλειά σε συγκεκριμένους νομικούς, με επικεφαλής τη δικηγόρο Ν. Χαραλαμπίδου, συνεχίζει να απασχολεί την Επ. Ελέγχου της Βουλής, μετά τις αναφορές που είχε κάνει ο γεν. ελεγκτής. Ο κ. Μιχαηλίδης είχε υποστηρίξει πως υπήρξε διασπάθιση δημοσίου χρήματος, με υπονοούμενα για διαπλοκή μεταξύ της κας Κουρσουμπά και της κας Χαραλαμπίδου. Ο πρόεδρος της Επ. Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας έχει ζητήσει με επιστολή του την κατάθεση στοιχείων για το θέμα των νομοσχεδίων. Κάλεσε την κα Κουρσουμπά να καταθέσει την εισηγητική της πρόταση/σημείωμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με τη διαδικασία ανάθεσης των συμβάσεων σε ιδιώτες δικηγόρους, με υπολογιζόμενη δαπάνη ύψους 1,2 εκατ., καθώς επίσης και τις 13 συμβάσεις για αγορά νομικών υπηρεσιών, αναφορικά με την ετοιμασία νομοθετημάτων στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ο κ. Κουλίας ζητά επίσης από τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου τις σχετικές με το υπό εξέταση θέμα απόρρητες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Επειδή τα συγκεκριμένα έγγραφα είναι απόρρητα, το πιθανότερο είναι να μην σταλούν στη Βουλή.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Φον ντερ Λάιεν: Οι Κύπριοι αξίζουν επανενωμένη χώρα - Το κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φον ντερ Λάιεν: Οι Κύπριοι αξίζουν επανενωμένη χώρα - Το κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα

Φον ντερ Λάιεν: Οι Κύπριοι αξίζουν επανενωμένη χώρα - Το κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα

Μητσοτάκης για Κυπριακό: Διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης για Κυπριακό: Διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Μητσοτάκης για Κυπριακό: Διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Ερντογάν: Μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο - Άμεση η αντίδραση της Αθήνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο - Άμεση η αντίδραση της Αθήνας

Ερντογάν: Μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο - Άμεση η αντίδραση της Αθήνας

Πρ. Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία συνεχίζει να είναι υπεύθυνη για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Το μήνυμά του στον Ερντογάν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρ. Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία συνεχίζει να είναι υπεύθυνη για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Το μήνυμά του στον Ερντογάν

Πρ. Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία συνεχίζει να είναι υπεύθυνη για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Το μήνυμά του στον Ερντογάν

Η αντίδραση του Προέδρου στις προτάσεις της Αννίτας Δημητρίου
ΣΤΗΛΕΣ

Η αντίδραση του Προέδρου στις προτάσεις της Αννίτας Δημητρίου

Η αντίδραση του Προέδρου στις προτάσεις της Αννίτας Δημητρίου