Στην ουσία της συζήτησης για τους όρους αναφοράς που θα διέπουν τη νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων, εάν και εφόσον ξεκινήσει, μπήκε χθες η απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στη συνάντησή της με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που διήρκεσε πέραν των δύο ωρών.
H κ. Λουτ ξεκαθάρισε πως ήρθε για να ακούσει και να βολιδοσκοπήσει, και όχι για να πει στις πλευρές τι θα περιλαμβάνουν οι όροι αναφοράς. Τι θα περιέχει δηλαδή το έγγραφο που πρέπει να διαμορφωθεί ώστε να ξεκαθαριστεί, πρώτον, πάνω σε ποια βάση και με ποιο στόχο θα γίνουν οι συνομιλίες και, δεύτερον, βάσει ποιας μεθοδολογίας και σε ποιο χρονικό πλαίσιο θα κινηθεί η διαδικασία.
Όπως πληροφορείται ο «Π», η συζήτηση ήταν ουσιαστική και σοβαρή και αφορούσε τη δομή και το περιεχόμενο των όρων αναφοράς. Η κ. Λουτ ρώτησε και κατέγραψε τις θέσεις της ε/κ πλευράς και σήμερα θα κάνει το ίδιο και με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Στη συνέχεια, αναμένεται πως θα επιστρέψει στο Προεδρικό την Τρίτη το πρωί, ενώ δεν αποκλείεται να πάει και δεύτερη φορά στον κ. Ακιντζί. Τα χρονικά περιθώρια για συναντήσεις είναι περιορισμένα, καθώς την Τετάρτη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναχωρεί για το Ισραήλ, ώστε να συμμετάσχει στην τριμερή των αρχηγών κρατών Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας.
Συνέχεια τον Ιανουάριο
Στη συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη η κ. Λουτ βολιδοσκόπησε την ε/κ πλευρά για τις θέσεις της επί των όρων αναφοράς και επί της ουσίας, αν και δεν έθεσε θέμα χρονικού ορίζοντα. Ανέφερε πάντως πως, παρά την αρχική της εκτίμηση πως θα υπήρχαν αποτελέσματα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, η διαδικασία εκ των πραγμάτων θα συνεχιστεί και τον Ιανουάριο καθώς την περασμένη περίοδο μελετούσε εις βάθος το Κυπριακό.
Η κ. Λουτ μίλησε ακόμα με τον Πρόεδρο για το πώς προσεγγίζει την αποστολή της και για το ότι πρόθεσή της είναι να συζητήσει ευθέως με τις πλευρές, καθώς, όπως είπε, είναι ο μόνος τρόπος να υπάρξει πρόοδος. Η απεσταλμένη του γ.γ. καλείται ουσιαστικά να περιορίσει στο ελάχιστο τις ασάφειες στα όσα οι πλευρές θα συζητήσουν και να ξεδιαλύνει ποια ακριβώς είναι η στάση των πλευρών σχετικά με τη βάση λύσης, τις συγκλίσεις και τις νέες ιδέες που ακούστηκαν, αλλά και να διαλύσει τη σύγχυση που τους τελευταίους μήνες προκαλείται λόγω της δημόσιας συζήτησης. Όμως ο διεθνής οργανισμός δεν παρουσιάζεται πρόθυμος να πιέσει τις πλευρές να προχωρήσουν σε συνομιλίες αν δεν είναι έτοιμες να καταλήξουν σε συμφωνημένους όρους αναφοράς.
Απόλυτη εχεμύθεια
Σεβόμενη τον τρόπο που εργάζεται η Αμερικανίδα αξιωματούχος του ΟΗΕ, η οποία δεν προτίθεται να κάνει καμία απολύτως δήλωση και δεν ενημερώνει πλήρως ούτε το γραφείο των Καλών Υπηρεσιών στη Λευκωσία, η ε/κ πλευρά συμφώνησε να περιορίσει στο ελάχιστο τις δημόσιες δηλώσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ήταν λακωνικός όσον αφορά τη συνάντηση στις δηλώσεις του μετά την αναχώρηση της κ. Λουτ. «Βρισκόμαστε στο μέσο κρίσιμων διαβουλεύσεων για τη διαπραγμάτευση και τη συνέχεια του Κυπριακού και θα ήταν καλύτερα να αποφύγουμε τα πολλά σχόλια», πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου.
Σε ερώτηση αν υπήρξε κάποιο μήνυμα από την Άγκυρα, όπου η απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Προδρόμου απάντησε πως η κ. Λουτ «έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο και δεν κομίζει μηνύματα», καθώς και πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα έγγραφο.
Ασφαλές το τ/κ μερίδιο
Ενόχληση προκάλεσαν εν τω μεταξύ στην τ/κ πλευρά οι αναφορές Αναστασιάδη στη συνέντευξή του στο Euronews για το ενδεχόμενο διαμοιρασμού των εσόδων του φυσικού αερίου βάσει της αναλογίας πληθυσμού. Όπως αντιλαμβάνεται ο «Π» σύμφωνα με πληροφορίες από τα κατεχόμενα, το «προεδρικό» τηρεί στάση αναμονής δεδομένου πως και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέφυγε να κάνει δηλώσεις μετά τη συνάντηση με την κ. Λουτ. Το θέμα έσπευσε πάντως να σχολιάσει ο Τ/Κ «υπεξ» Κουντρέτ Όζερσαϊ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Προδρόμου δεν τοποθετήθηκε συγκεκριμένα για το θέμα του διαμοιρασμού βάσει πληθυσμιακής αναλογίας. Τόνισε όμως πως είναι σαφές ότι οι Τ/Κ θα έχουν το μερίδιό τους ως πολίτες της χώρας, εφόσον ο φυσικός πλούτος είναι αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους. Υπογράμμισε ακόμα πως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση της διερεύνησης και πως θα περάσουν πάνω από πέντε χρόνια πριν φτάσουμε στην εμπορική αξιοποίηση, καθώς και πως υπάρχει χρόνος να λυθεί το Κυπριακό.
Ο κ. Προδρόμου πρόσθεσε πως δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί να οικειοποιηθεί τον φυσικό πλούτο εκ μέρους μόνο των Ε/Κ, αλλά «ενεργεί εξ ονόματος όλων των πολιτών». Όταν υπάρξουν έσοδα, σημείωσε, «οπωσδήποτε θα υπάρχει και ο μηχανισμός διαμοιρασμού αυτού του οφέλους για όλους τους Κύπριους πολίτες».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.