Χθες είδε τελικά τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου η απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, χωρίς να έχει προηγηθεί η όποια επίσημη ανακοίνωση και χωρίς να γίνει η όποια δήλωση, καθώς η αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά της.
Η κ. Λουτ φτάνει αργά απόψε στην Κύπρο, και αύριο θα ενημερωθεί από την αντιπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά μέχρι χθες, η απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες θα δει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την Κυριακή το πρωί και τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί τη Δευτέρα το πρωί.
Από εκεί και πέρα, η κ. Λουτ αναμένεται να μείνει στην Κύπρο για αριθμό ημερών ούτως ώστε να έχει περισσότερες συναντήσεις εάν χρειαστεί, με κυβερνητικές πηγές να μην αποκλείουν ακόμα και κοινή συνάντηση αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται απομακρυσμένο.
Είναι όμως ξεκάθαρο πλέον πως οι περιβόητοι όροι αναφοράς, που θα αποτελούν τη βάση μιας νέας διαδικασίας σε περίπτωση που αυτή συμφωνηθεί, δύσκολα θα είναι έτοιμοι πριν το τέλος του Δεκέμβρη όπως ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις. Άλλωστε εκ των πραγμάτων, στον Δεκέμβρη απομένουν λόγω των γιορτών το πολύ επτά με οκτώ εργάσιμες μέρες.
Όλοι με όλους
Η μόνη δήλωση που έγινε μετά τη συνάντηση ήταν ανάρτηση του κ. Τσαβούσογλου στο twitter, στην οποία λέει πως «μόνο ένας υγιής διάλογος όπου όλοι μιλούν με όλους θα καταστήσει εφικτή τη διευθέτηση», φράση που γίνεται αντικείμενο πολλών ερμηνειών στη Λευκωσία.
Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν ανησυχία κατά πόσον πρόκειται για μήνυμα πως η Τουρκία επιμένει σε αυτό το στάδιο στην άτυπη διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών, εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.
Ωστόσο η μη κατάληξη ακόμα σε όρους αναφοράς εκ των πραγμάτων δεν οφείλεται μόνο στην απροθυμία της Τουρκίας, αλλά και στις προτεραιότητες των άλλων εγγυητριών, όπως και στην αυξημένη δυσκολία του εγχειρήματος.
Κανείς δεν είναι έτοιμος για τους όρους
Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως η Τζέιν Χολ Λουτ, στις επαφές και τις συνομιλίες που έχει σε σχέση με το Κυπριακό, δεν φαίνεται να λειτουργεί βάσει κάποιου συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα κατάληξης των συζητήσεων της για το Κυπριακό.
Οι ίδιες πηγές μάλιστα υπογράμμισαν στον «Π» πως η κ. Λουτ έχει υπόψη της τα όσα λέγονται δημόσια και παρασκηνιακά σε Λευκωσία, Άγκυρα και όχι μόνο για τον ρόλο των επικείμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης στην Τουρκία, στην εκτίμηση αρκετών πως η ιδανικότερη χρονική συγκυρία για επανέναρξη είναι πλέον ο Μάιος.
Εκτίμηση την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, μοιράζονται τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες για τις συζητήσεις που είχαν, αλλά και από τα όσα συζήτησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Άντρου Κυπριανού στην Άγκυρα.
Πρέπει ακόμα να ληφθεί υπόψη πως η συζήτηση για τους όρους αναφοράς έχει γίνει εξαιρετικά πολύπλοκη, καθώς οι πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν όχι μόνο στην ερμηνεία του πλαισίου Γκουτέρες και στις μέχρι σήμερα συγκλίσεις, αλλά να ενταχθούν στη συζήτηση και οι όποιες νέες ιδέες υπάρχουν. Κάτι που βολεύει και την ε/κ πλευρά καθώς δίνει περιθώριο χρόνου στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και έχει διασφαλίσει -προς το παρόν- την ανανέωση της UNFICYP.
Ως εκ τούτου η κ. Λουτ δεν εντατικοποιεί τις επαφές της, παρά το γεγονός πως θα είχε τον χρόνο να το κάνει. Άλλωστε ο ρόλος της στον ΟΗΕ, ως συντονίστρια της προσπάθειας του διεθνούς οργανισμού για αντιμετώπιση των σεξουαλικών εγκλημάτων από κυανόκρανους σε αποστολές ανά τον κόσμο, δεν είναι συνεχής και τη δεσμεύει μόνο για εμπλοκή ανάλογα με τις ανάγκες.
Η προσέγγιση αυτή συνάδει με τη διάθεση του γ.γ. του ΟΗΕ ο οποίος έχει μεν τη διάθεση να εμπλακεί ενεργά στο Κυπριακό, αλλά μόνο αν υπάρξουν οι προοπτικές ευτυχούς κατάληξης. Πέρα από την απροθυμία της Τουρκίας, που θεωρεί πως αυτό που προέχει είναι η ανοικτή συζήτηση εναλλακτικών προτάσεων εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, ούτε η Ελλάδα ούτε η Βρετανία έχουν τη δυνατότητα να εμπλακούν ενεργά.
Στην Ελλάδα αναμένεται στις αρχές του έτους η κορύφωση της διαδικασίας για έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα πραγματοποιηθούν εκλογές την άνοιξη ή τον Σεπτέμβριο. Στη Βρετανία από την άλλη, λόγω της επικείμενης εξόδου από την ΕΕ τον Μάρτιο, το μέλλον παραμένει άγνωστο και η χώρα βρίσκεται σε τρομερή εσωστρέφεια που δεν επιτρέπει πρωτοβουλίες.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.