Η διατύπωση ευθέων απειλών της Μόσχας, κατά της Κύπρου, δεν αποτελεί μία κίνηση στο κενό. Πρόκειται για πολιτική συμπεριφορά, που χαρακτηρίζει τη σχέση Μόσχας - Λευκωσίας, η οποία χτίστηκε στο πρότυπο αφεντικού -υποτακτικού. Οι «διαχρονικές θέσεις αρχών» της Ρωσίας στο Κυπριακό, έχουν μετατραπεί σε καραμέλα την οποία μασάνε οι πάντες με ευκολία για να αποφύγουν τα δύσκολα συμπεράσματα από αυτή τη στάση της Μόσχας, η οποία ποτέ δεν καταδίκασε την τουρκική εισβολή και έδειξε μια περίεργη ανοχή στην κατοχή με αποκορύφωμα τη δήλωση Πούτιν τον Δεκέμβρη του 2014 όταν είχε πει: «Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, επομένως, έτσι, είτε αλλιώς, αυτές επεκτείνονται και στη Βόρεια Κύπρο». Μάλιστα λόγω της έκπληξης που προκάλεσε η δήλωση, ο τότε ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Μόσχα, διά της κρατικής τηλεοράσεως είχε δώσει «οδηγίες» να ηρεμήσουν όλοι και να πέσουν οι τόνοι! Τέτοιες τραγελαφικές καταστάσεις μπορούν να συμβαίνουν μόνο σε τριτοκοσμικές «μπανανίες», τις οποίες αρκετές φορές συναγωνιζόμαστε με αξιώσεις, να τις ξεπεράσουμε.
Διαβάστε επίσης: Κάθοδο Αμερικανών φοβούνται οι Ρώσοι
Το μακρύ χέρι
Η Κύπρος αν και θύμα εισβολής, κατοχής και παραβίασης του διεθνούς δικαίου από τρίτη χώρα, διά της Βουλής των Αντιπροσώπων βρέθηκε απέναντι στην απόφαση της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της εισβολής, κατοχής και προσάρτησης εδαφών της Ουκρανίας. Τον Ιούλιο του 2016 όλα τα κόμματα με την αποχή των βουλευτών του ΔΗΣΥ, ενέκριναν ψήφισμα που κατέθεσε το ΑΚΕΛ και η Συμμαχία Πολιτών για άρση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Με το ψήφισμα εκείνο που χαιρετίστηκε άμεσα από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, η Βουλή ζητούσε από την κυβέρνηση να εργαστεί εντός της ΕΕ για άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Το ψήφισμα είχε δημιουργήσει αλγεινή εντύπωση στους κόλπους της ΕΕ και ιδιαιτέρως σε χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τη ρωσική επιθετικότητα και στις οποίες ελπίζει η Κύπρος για στήριξη στα θέματα του Κυπριακού. Εκτός από τη Βουλή και η κυβέρνηση, εντός της ΕΕ είχε εκφράσει αντίθεση στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, με αποτέλεσμα αρκετές φορές η Κυπριακή Δημοκρατία να χαρακτηριστεί το μακρύ χέρι της Μόσχας στην Ενωμένη Ευρώπη.
Ρωσικός στρατός και fake news
Στο πλαίσιο της επίδειξης υποτέλειας προς τη Ρωσία δεν αποφεύχθηκαν και οι γραφικότητες όπως η διενέργεια διαδικτυακού δημοψηφίσματος από την ΕΔΕΚ, για να δοθούν στρατιωτικές διευκολύνσεις στη Ρωσία, παρά το ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας είχε δηλώσει πως δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στο διαδικτυακό δημοψήφισμα της ΕΔΕΚ ψήφισαν μόλις 1.000 άτομα και το 90% ενέκρινε την παροχή στρατιωτικών διευκολύνσεων στη Ρωσία. Είχε προηγηθεί άλλο διαδικτυακό δημοψήφισμα από έναν ανύπαρκτο «Ρωσοκυπριακό σύνδεσμο κουλτούρας, ορθοδοξίας και επιχειρηματικότητας», που ζητούσε απίστευτα πράγματα όπως, η άφιξη ρωσικών ειδικών δυνάμεων, ναυτικού και αεροπορίας στην Κύπρο γιατί «πιστεύουμε ότι μόνο τα ρωσικά στρατεύματα είναι σε θέση και μπορούν να προστατεύσουν τη μικρή μας Κύπρο, όχι μόνον από τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και να την απελευθερώσουν από τους Τούρκους εισβολείς». Ωστόσο αυτοί οι γραφικοί τύποι δεν έμειναν στο διαδικτυακό δημοψήφισμα. Κουβάλησαν στην Κύπρο τον Ρώσο βουλευτή Βιτάλι Μιλόνοβ -για τον οποίο δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόροι της Αγ. Πετρούπολης έχουν ζητήσει διά υπογραφών να υποβληθεί σε υποχρεωτική ψυχιατρική εξέταση- και έκαναν συναντήσεις όλα σχεδόν τα κόμματα συζητώντας την άφιξη ρωσικών στρατευμάτων! Εκτός αυτού ο ίδιος βουλευτής μαζί με τον μητροπολίτη Κωνσταντίας Βασίλειο είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συζητήσουν παραχώρηση κρατικής γης για ανέγερση ρωσικής εκκλησίας! Δεν έλειψαν βεβαίως και τα fake news που κυκλοφορούσαν με τίτλους όπως «Με κόλαση πυρός υποδέχθηκε τα ρωσικά πολεμικά το Barbaros», ή «Ο Πούτιν είπε του Ερντογάν ότι θα του γ…. τα πρέκια αν πειράξει την Κύπρο».
Διαβάστε επίσης: Η κάθοδος των Αμερικανών και ο φόβος των Ρώσων
Χέρι στην Εισαγγελία
Το μακρύ χέρι της Ρωσίας δεν έμεινε μόνο στα κόμματα και την κυβέρνηση, αλλά έφτασε και στη Νομική Υπηρεσία. Η περίπτωση της εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου, με τη διαρροή χιλιάδων ηλεκτρονικών μηνυμάτων της σε ρωσικό ιστότοπο, αποκάλυψε το μέγεθος και την έκταση της διείσδυσης της Μόσχας στις δομές του κράτους. Αντί αυτή η υπόθεση να οδηγήσει σε διερεύνηση για την παρέμβαση μια τρίτης χώρας στην κυπριακή δικαιοσύνη, οδήγησε σε ποινικές ανακρίσεις δημοσιογράφων, οι οποίες τερματίστηκαν μετά την έντονη παρέμβαση διεθνών οργανισμών. Ωστόσο η κυπριακή δικαιοσύνη διά δικαστικού διατάγματος επέβαλε τη φίμωση των δημοσιογράφων για την υπόθεση των mails και παρά το ότι έχει περάσει ένας χρόνος το Ανώτατο Δικαστήριο δε έχει εκδικάσει την έφεση που έχει καταχωρίσει ο «Πολίτης» για άρση του διατάγματος. Ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία του Τύπου Χάρλεμ Ζαν-Φιλίπ Ντεζίρ σε δήλωση του είχε υπογραμμίσει ότι τα δημοσιεύματα, γενικότερα, είναι ένα «φθαρτό εμπόρευμα» που αν κάποιος καθυστερήσει ή απαγορεύσει τη δημοσίευσή τους τότε χάνουν την αξία και το ενδιαφέρον τους. Η κυπριακή δικαιοσύνη ήδη έχει καθυστερήσει έναν χρόνο, και βεβαίως η Μόσχα είναι ικανοποιημένη, καθώς είχε ζητήσει από τον γενικό εισαγγελέα την ποινική ανάκριση Κύπριων δημοσιογράφων με τον κ. Κληρίδη, να το κάνει χωρίς χρονοτριβή.
Και πασών των Ρωσιών
Τέλος αδιαμφισβήτητη είναι και η ανοχή της Εκκλησίας της Κύπρου στη ρωσική διείσδυση, σε σημείο που ο πρέσβης της Ρωσίας να αναλαμβάνει ρόλο εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου. Προσφάτως ο κ. Οσάτσι σε συνέντευξή του στο Κανάλι 6 και στον Γ. Παυλίδη, είχε ανακοινώσει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος του υποσχέθηκε ότι στη διαμάχη Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας, τάσσεται υπέρ της Μόσχας. Την ίδια ώρα χτίζονται ρωσικού ρυθμού εκκλησίες, γίνονται λιτανείες εικόνων των Τσάρων και αλωνίζουν πρώην πράκτορες της ΚGB ως εκπρόσωποι ορθόδοξων οργανώσεων.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.