Ενδιάμεσος, ΕΛΑΜ και Έρογλου αντιδρούν στην πρόταση Ακιντζί

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 2.5.2018
Ενδιάμεσος, ΕΛΑΜ και Έρογλου αντιδρούν στην πρόταση Ακιντζί
Τις αντιδράσεις των κομμάτων προκάλεσε η πρόταση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σε ό,τι αφορά την στρατηγική συμφωνία επί του πλαισίου Γκουτέρες.

Τις αντιδράσεις των κομμάτων προκάλεσε η πρόταση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σε ό,τι αφορά το πλαίσιο Γκουτέρες και την ανακοίνωση στρατηγικής συμφωνίας για το Κυπριακό. Το ΑΚΕΛ, εξάλλου, επικεντρώνει την ανακοίνωση του στη σημερινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας επί του θέματος.


ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως ο κ. Ακιντζί αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες επειδή με αυτό εξυπηρετούνται οι τουρκικοί στόχοι και πως "το πλαίσιο Γκουτέρες, που προέκυψε από την πενταμερή διάσκεψη στο Crans Montana και το οποίο ενσωματώθηκε στην έκθεση των καλών υπηρεσιών για το Κυπριακό του ΓΓ του ΟΗΕ του Σεπτεμβρίου του 2017, εξυπηρετεί τους τουρκικούς στόχους και γι’ αυτό ο Μουσταφά Ακιντζί, προφανώς σε συνεννόηση με την Τουρκία, επιζητεί την επίσημη αποδοχή του από την ελληνοκυπριακή πλευρά".

"Το Δημοκρατικό Κόμμα δήλωσε ευθύς εξ αρχής ότι δεν αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες επειδή με το πλαίσιο Γκουτέρες:
Ουσιαστικά `κλειδώνουν` οι επικίνδυνες υποχωρήσεις Αναστασιάδη, δηλαδή η εκ περιτροπής προεδρία, ο πρώτος λόγος στους χρήστες για τις περιουσίες των προσφύγων, οι 4 ευρωπαϊκές ελευθερίες για τους Τούρκους υπηκόους, τα βέτο και η αριθμητική ισότητα, ενώ υιοθετείται ο τουρκικός χάρτης με μικρή αλλά αδιευκρίνιστη αναπροσαρμογή στην περιοχή της Μόρφου", αναφέρει το ΔΗΚΟ.

Προτείνεται, συνεχίζει, η συνέχιση των εγγυήσεων με διαφορετική μορφή, ενώ μόνο το μονομερές δικαίωμα της συνθήκης εγγυήσεων χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμο και δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά για αποχώρηση του τουρκικού στρατού και το θέμα παραπέμπεται «στους Πρωθυπουργούς των τριών εγγυητριών δυνάμεων».

"Εισάγεται ο όρος της Στρατηγικής Συμφωνίας, που είναι αντίθετος με την πάγια θέση της πλευράς μας για πλήρη συμφωνία, παρακάμπτει τη βούληση των πολιτών και δημιουργεί μη ανατρέψιμη και επικίνδυνη κατάσταση, ερήμην του λαού. Δυστυχώς, αυτό είναι το πλαίσιο Γκουτέρες το οποίο χαρακτηριζόταν ως επιτυχία τους προηγούμενους μήνες από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τις ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και το οποίο ο κ. Ακιντζί θέλει να κατοχυρώσει", καταλήγει το ΔΗΚΟ.

ΕΔΕΚ

Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ αναφέρει πως από τη στιγμή που ο Ακιντζί δεν αποδέχεται την κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεως και Συμμαχίας και την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή της λύσης, η δήλωσή του δεν μπορεί να θεωρηθεί θετική.

"Είναι ξεκάθαρο πως οι δηλώσεις του εκπροσώπου της κατοχής, του κ. Ακιντζί, εντάσσονται στο πλαίσιο της νέας τακτικής που ακολουθεί η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς με στόχο να προσκομίσουν νέα οφέλη ως προς τον καθορισμό του πλαισίου σε μια ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών", σημειώνει η ΕΔΕΚ.

Προσθέτει πως για να θεωρηθούν «θετική εξέλιξη» οι δηλώσεις Ακιντζί, θα πρέπει αυτές να αναφέρουν ρητά την αποδοχή της κατάργησης της Συνθήκης Εγγυήσεως και της Συνθήκης Συμμαχίας, καθώς επίσης και της πλήρους αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή της λύσης. Η μη αποδοχή των πιο πάνω επιτρέπει την εσαεί παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί θετική, αναφέρει.

Η ΕΔΕΚ εύχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του να αντιληφθούν τη νέα αυτή τουρκική τακτική και να προχωρήσουν σε τέτοιους σχεδιασμούς που θα επιτρέπουν στη δική μας πλευρά την αποφυγή παγίδων, οι οποίες όπως και στο παρελθόν, θα οδηγούν στην εξυπηρέτηση κατά κύριο λόγο της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής και στην περαιτέρω αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος.

Η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει πως αυτό το οποίο πρέπει η δική μας πλευρά να κάνει είναι να αξιοποιήσει τα διπλωματικά και διαπραγματευτικά όπλα που της προσφέρουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και κυρίως της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η ιδιότητα της Κύπρου ως ευρωπαϊκό κράτος και τα νέα ενεργειακά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επαναλαμβάνει πως "πρωταρχική επιλογή και προτεραιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με τη σωστή σύνθεση και τη συμμετοχή και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να συζητηθεί η διεθνής πτυχή του Κυπριακού".

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Το Κίνημα Αλληλεγγύη αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, πως "θεωρούμε ιδιαίτερα επικίνδυνη για την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας τυχούσα εφαρμογή του πλαισίου Γκουτέρες, διότι αυτόματα δίνει λαβή στην Τουρκία να απαιτήσει και να εφαρμόσει όλα όσα περιλαμβάνονται στις προτάσεις που προσέφερε ο Αναστασιάδης στη τουρκική πλευρά και ακόμη δεν έχουν τεθεί ενώπιον του λαού».

Προσθέτει πως «εμείς στηρίζουμε τη διαδικασία των συνομιλιών αλλά δεν ελπίζουμε σε θετικό αποτέλεσμα όσο η μόνη αντίδρασή μας είναι να εκλιπαρούμε αντί να προκαλούμε κόστος στην Τουρκία και συνομιλούμε με την Τουρκία από μειονεκτική θέση αφού πρόκειται για χώρα η οποία δεν συμμορφώνεται με τους διεθνείς κανόνες, κατέχει, απειλεί και έχει περικυκλωμένη την Κυπριακή Δημοκρατία».

«Δυστυχώς εμείς οι ίδιοι επιμένουμε να αθωώνουμε την Τουρκία με τα δείπνα και τα πανηγύρια» καταλήγει στην ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη.

ΕΛΑΜ

Εξάλλου το ΕΛΑΜ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως "αφού ο κ. Αναστασιάδης παρουσίασε ως μεγάλη επιτυχία το απαράδεκτο πλαίσιο Γκουτέρες, δηλώνοντας ότι ο κατοχικός ηγέτης ήταν αυτός που δεν το αποδεχόταν, έρχεται τώρα, με πρόταση ο Μουσταφά Ακιντζί να προτείνει στρατηγική συμφωνία στη βάση του συγκεκριμένου πλαισίου, αξιοποιώντας προς όφελος των τουρκικών συμφερόντων τις εσφαλμένες πολιτικές της Κυβέρνησης μας.

"Ως ΕΛΑΜ ξεκαθαρίζουμε ότι δεν συμφωνούμε με το πλαίσιο Γκουτέρες. Παράλληλα, ερωτούμε όσους δηλώνουν την τυφλή τους υποστήριξη στο συγκεκριμένο πλαίσιο, αν αποδέχονται όσα προνοεί, όπως την παραμονή εποίκων, την εκ περιτροπής προεδρία, την μετατροπή των σφετεριστών σε χρήστες και το βέτο", καταλήγει η ανακοίνωση.


ΕΡΟΓΛΟΥ


Ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς "Ερογλου δήλωσε πως εγκατάλειψη των εγγυήσεων από την Τουρκία σημαίνει ότι τίθεται σε κίνδυνο το μέλλον και η ασφάλεια της Τουρκίας, του ψευδοκράτους και του τουρκικού έθνους.


Πρόσθεσε πως η πρόσφατη πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σε σχέση με το πλαίσιο Γκουτέρες δεν θα γίνει αποδεκτή από τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία και πως ο Ακιντζί θέτει σε κίνδυνο την ισότητα, την ελευθερία, την κοινωνικο-οικονομική δομή και τα εδάφη.


Επεσήμανε πως οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία δεν θα δεχθούν ποτέ να εγκαταλείψουν την ασφάλεια και τα δικαιώματά τους και πως πρέπει να καθοριστεί ένας οδικός χάρτης που να τα προστατεύει.


Εξάλλου επεσήμανε πως ενώ υπάρχουν φωνές ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα που "μιλούν για δυο κράτη", ο Ακιντζί λέει πως η ε/κ ηγεσία δεν θα δεχθεί κάτι τέτοιο και το αποκλείει.


"Πόσο καιρό να περιμένουμε την ελληνοκυπριακή πλευρά για μια ομοσπονδία;", διερωτήθηκε ο `Ερογλου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Το διαχρονικό μήνυμα των ψηφοφόρων στα κόμματα» του Διονύση Διονυσίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το διαχρονικό μήνυμα των ψηφοφόρων στα κόμματα» του Διονύση Διονυσίου

«Το διαχρονικό μήνυμα των ψηφοφόρων στα κόμματα» του Διονύση Διονυσίου

Ψυχοθεραπεία ΔΗΣΥ με… ποίηση: Οι πικραμένοι απαγγέλλουν και η πρόεδρος τα ψάλλει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψυχοθεραπεία ΔΗΣΥ με… ποίηση: Οι πικραμένοι απαγγέλλουν και η πρόεδρος τα ψάλλει

Ψυχοθεραπεία ΔΗΣΥ με… ποίηση: Οι πικραμένοι απαγγέλλουν και η πρόεδρος τα ψάλλει

Πενσιλβάνια: Από τα 135 μέτρα ο πυροβολισμός στον Τράμπ– Ποιος είναι ο 20χρονος δράστης

Πενσιλβάνια: Από τα 135 μέτρα ο πυροβολισμός στον Τράμπ– Ποιος είναι ο 20χρονος δράστης

Πενσιλβάνια: Από τα 135 μέτρα ο πυροβολισμός στον Τράμπ– Ποιος είναι ο 20χρονος δράστης

Πεπεισμένος ο ΠτΔ για ουσιαστική προσπάθεια τερματισμού της κατοχής σύντομα

Πεπεισμένος ο ΠτΔ για ουσιαστική προσπάθεια τερματισμού της κατοχής σύντομα

Πεπεισμένος ο ΠτΔ για ουσιαστική προσπάθεια τερματισμού της κατοχής σύντομα

Αννίτα Δημητρίου: «Δεν μπορώ να μιλήσω για αισιοδοξία στο Κυπριακό»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αννίτα Δημητρίου: «Δεν μπορώ να μιλήσω για αισιοδοξία στο Κυπριακό»

Αννίτα Δημητρίου: «Δεν μπορώ να μιλήσω για αισιοδοξία στο Κυπριακό»