Πιο τεχνοκρατικό το νέο Υπουργικό

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 14.2.2018
Πιο τεχνοκρατικό το νέο Υπουργικό
Ο Πρόεδρος κατέληξε σε κυβερνητικό σχήμα με της ευρείας αποδοχής τα 50+. Το δε λίφτινγκ στο Υπουργικό είναι μερικό με έξι νέα πρόσωπα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης πέτυχε μερικούς από τους στόχους που είχε θέσει σε ό,τι αφορά τη νέα κυβέρνηση. Προφανώς και το σχήμα στο οποίο κατέληξε δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ευρείας αποδοχής, όπως είχε προαναγγείλει. Αντίθετα, έχει μπλε χρώμα και απλώς διατηρήθηκαν οι περισσότεροι προερχόμενοι από το παραδοσιακό ΔΗΚΟ υπουργοί, με εξαίρεση τον Μάριο Δημητριάδη, με τον οποίο βγήκε κοινή συναινέσει διαζύγιο.Από εκεί και πέρα, όμως, το νέο Υπουργικό έχει πιο χαμηλό μέσο όρο ηλικίας, πιο έντονο άρωμα γυναίκας, ενώ μπορεί να χαρακτηριστεί περισσότερο τεχνοκρατικό παρά πολιτικό. Ως αναμενόταν, το λίφτινγκ στο Υπουργικό ήταν μερικό, με μόλις έξι νέα πρόσωπα και δύο μετακινήσεις. Επιβεβαιώθηκαν και οι πληροφορίες για παραμονή του Χάρη Γεωργιάδη στο Υπουργείο Οικονομικών, παρά την κρίση που είχε δημιουργηθεί την περασμένη βδομάδα, όταν ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε στον Πρόεδρο ότι επιθυμούσε αποχώρηση από το Οικονομικών. Φαίνεται ότι απέδωσαν οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης και έτσι αποφεύγεται και η μεγάλη σύγκρουση για την προεδρία του ΔΗΣΥ.


Του... ΑβέρωφΓενικότερα, πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν χθες στον «Π» ότι στη μάχη... στρατοπέδων επιβεβαιώθηκε η κυριαρχία του Αβέρωφ Νεοφύτου, στον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έδωσε απλώς ξανά την… εντολή για την προεδρία του ΔΗΣΥ, αλλά και καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ πέρασε το δικό του για συγκεκριμένες θέσεις-κλειδιά, ενώ διασφάλισε και τη μη υπουργοποίηση βουλευτών του ΔΗΣΥ είτε γιατί ήθελε να αποφύγει όσους θα έμειναν παραπονεμένοι, είτε γιατί ήθελε να κρατήσει την παρούσα σύνθεση της κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε χθες τις τελικές επαφές, ενημέρωσε όσους αποχωρούν και το μεσημέρι ανακοινώθηκε από τον απερχόμενο αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
 • Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μετακινήθηκε, ως αναμενόταν και όπως ήταν η επιθυμία του, στο Υπουργείο Εξωτερικών.


 • Ο Χάρης Γεωργιάδης συμβιβάστηκε με την παραμονή του στο Υπουργείο Οικονομικών, αν και θεωρούσε ότι αυτός ο κύκλος έκλεισε, προτιμώντας το ΥΠΕΞ.
  Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης παρέμεινε στο Υπουργείο Εσωτερικών.


 • Το Υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει ο δικηγόρος Σάββας Αγγελίδης, παρόλο που έβαζε έντονη πίεση συγκεκριμένος βουλευτής του ΔΗΣΥ. Είναι γιος του πρώην αρχηγού της Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη.


 • Ο Κωνσταντίνος Χαμπιαούρης ανήκει στην κατηγορία των τεχνοκρατών του Υπουργείου Παιδείας με μακρά υπηρεσία στον τομέα της δημοτικής εκπαίδευσης.


 • Η γενική διευθύντρια της Βουλής Βασιλική Αναστασιάδου παραλαμβάνει τα κλειδιά του Υπουργείου Μεταφορών. Επίσης, ανήκει στην κατηγορία των τεχνοκρατών και θεωρείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιλογή ελάχιστου ρίσκου. Τη γνωρίζει άλλωστε προσωπικά από την παρουσία του στη Βουλή.
  Ο Γιώργος Λακκοτρύπης παρέμεινε, ως αναμενόταν, στο Υπουργείο Ενέργειας.


 • Ο Κώστας Καδής μετακινήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στο Γεωργίας, έναν τομέα που γνωρίζει καλά αφού σε αυτόν περιστρέφονται οι σπουδές του.
  Συνεχίζει στο Υπουργείο Εργασίας η Ζέτα Αιμιλιανίδου.


 • Παράταση δύο χρόνων (μέχρι να μετακομίσει στην Εισαγγελία) πήρε ο Ιωνάς Νικολάου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.


 • Ο νέος υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, επιχειρηματίας, είναι στενός φίλος με τον απερχόμενο υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη.


 • Ο Βασίλης Πάλμας επέλεξε να παραμείνει στη θέση του υφυπουργού παρά τω Προέδρω, αν και είχε συζητηθεί και το σενάριο μετακίνησής του σε υπουργείο.


 • Καθήκοντα υφυπουργού Ναυτιλίας αναλαμβάνει η Νατάσα Πηλείδου, το όνομα της οποίας έπαιξε και για το Μεταφορών, αλλά και για τη θέση του διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου.


 • Κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε, όπως αναμενόταν, ο Πρόδρομος Προδρόμου και ήταν η μοναδική απόσπαση από τον ΔΗΣΥ. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου καλείται να επιλέξει νέο εκπρόσωπο Τύπου, με τους βουλευτές Αννίτα Δημητρίου και Δημήτρη Δημητρίου να εμφανίζονται ως τα φαβορί για τη θέση.Ο πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ Πέτρος Δημητρίου είναι ο νέος διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, εις αντικατάσταση του Μιχάλη Σοφοκλέους.


 • Η Κλέλια Βασιλείου διαδέχεται τον Βίκτωρα Παπαδόπουλο στη θέση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου.

 • Κατά τα άλλα, επαναδιορίστηκαν ο Φώτης Φωτίου ως προεδρικός επίτροπος, ο Γιάννης Γιαννάκης ως επίτροπος Εθελοντισμού, η Ιωάννα Παναγιώτου ως επίτροπος Περιβάλλοντος και η Ιωσηφίνα Αντωνίου ως επίτροπος ΙσότηταςΜε ανάρτηση στο twitter, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες του «για την εξαίρετη συνεργασία καθώς και για το σημαντικό έργο που έχουν επιτελέσει οι υπουργοί», αλλά και οι συνεργάτες του, στο Προεδρικό Μέγαρο που αποχωρούν.


Αυτοί που φεύγουν από το Υπουργικό Συμβούλιο και το Προεδρικό


Για κάποιους ήταν πράγματι Τρίτη και 13


Η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης δεν μπορεί παρά να αφήνει αισθήματα πικρίας και απογοήτευσης για όσους μένουν εκτός. Ο Νίκος Αναστασιάδης πέρασε στην ιστορία ως ο μοναδικός Πρόεδρος που δεν έκανε ανασχηματισμό κυβέρνησης στην πρώτη του θητεία, γιατί, όπως λένε οι συνεργάτες του, δένεται με τους ανθρώπους και δυσκολεύεται να πάρει σκληρές αποφάσεις. Ωστόσο, μετά την επανεκλογή του, ήταν υποχρεωμένος να κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, είτε λόγω οικειοθελών αποχωρήσεων, είτε για να απαλλάξει την κυβέρνηση από υπουργούς που ο ίδιος θεωρούσε ότι ολοκλήρωσαν τον κύκλο της προσφοράς τους.Ο Ιωάννης Κασουλίδης και ο Γιώργος Παμπορίδης αποχώρησαν, ως γνωστόν, οικειοθελώς. Διαφορετικά, δεν υπήρχε περίπτωση να μείνουν εκτός κυβερνητικού σχήματος. Με τον Μάριο Δημητριάδη βγήκε διαζύγιο κοινή συναινέσει και ήδη αποχαιρέτησε από προχθές με ανάρτηση στο facebook, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο. Ο Νίκος Κουγιάλης και ο Χριστόφορος Φωκαΐδης ήταν δύο υπουργοί που είχαν βρεθεί για διαφορετικούς λόγους στο στόχαστρο κατά καιρούς και έμειναν τελικά εκτός κυβερνητικού σχήματος. Για τον κ. Φωκαΐδη υπήρξε ένα κύμα πίεσης από στελέχη του ΔΗΣΥ με αναρτήσεις στα social media τις τελευταίες μέρες, όμως αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αρκετό για να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα. Ο κ. Φωκαΐδης πριν ακόμη ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης -και αφού είχε ήδη ενημερωθεί ότι δεν επαναδιορίζεται-, με ανάρτηση στα social media ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπό του. «Αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος για το έργο που έχει επιτελεσθεί στο Υπουργείο Άμυνας και στην ΕΦ τα τελευταία 4 σχεδόν χρόνια. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο για την τιμή να μου αναθέσει τη νευραλγική αυτή θέση και την εμπιστοσύνη που μου επέδειξε», έγραψε.
Με γραπτή δήλωση αποχαιρέτησε ο Νίκος Κουγιάλης, τονίζοντας ότι έχει τη συνείδησή του ήσυχη. «Μόνο περηφάνια και ικανοποίηση μού αφήνει η τελευταία πενταετία, ως πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. (...) Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι ανταποκρίθηκα στα καθήκοντά μου, συμμετέχοντας σε μια κυβέρνηση που μόλις πρόσφατα κρίθηκε πετυχημένη από τους πολίτες», ανέφερε μεταξύ άλλων και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον Πρόεδρο και το νέο Υπουργικό.
Ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος φλέρταρε έντονα με τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ωστόσο, τελικά έμεινε εκτός, παρόλο που ανέλαβε να κάνει όλη τη βρόμικη δουλειά την τελευταία πενταετία. Ο Πρόεδρος τού πρότεινε διορισμό σε άλλο πόστο εκτός κυβέρνησης, όμως απέρριψε την πρόταση. Έπαιξε επίσης ένα σενάριο... απόσπασής του στο ΥΠΕΞ με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Με ανάρτηση στο twitter, o κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την ευκαιρία που του έδωσε, ωστόσο προσωπικοί λόγοι δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει.Ο Μιχάλης Σοφοκλέους, που πριν από μερικούς μήνες αποσπάστηκε από τον ΔΗΣΥ για να αναλάβει συγκεκριμένα συντονιστικά καθήκοντα μεταξύ κόμματος και Προεδρικού, την κρίσιμη τελική ευθεία πριν από τις εκλογές και με θετικά αποτελέσματα, δεν επαναδιορίστηκε στη θέση του διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου. Είχε πάντως καθοριστικό ρόλο και στη διαμόρφωση του προγράμματος διακυβέρνησης της επόμενης πενταετίας, αλλά και στην εμπροσθοφυλακή της καμπάνιας Αναστασιάδη, ωστόσο ο Πρόεδρος επέλεξε να διορίσει στη θέση του τον πρόεδρο της ΝΕΔΗΣΥ.ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΟΡΜΠΑΠολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Στην Εντατική εθνοφρουρός: Αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά την πρωινή άσκηση - Τι λέει το Υπ. Άμυνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Εντατική εθνοφρουρός: Αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά την πρωινή άσκηση - Τι λέει το Υπ. Άμυνας

Στην Εντατική εθνοφρουρός: Αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά την πρωινή άσκηση - Τι λέει το Υπ. Άμυνας

Λωρίδα της Γάζας: Αιματηρό ισραηλινό πλήγμα με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στην Χαν Γιουνίς
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Αιματηρό ισραηλινό πλήγμα με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στην Χαν Γιουνίς

Λωρίδα της Γάζας: Αιματηρό ισραηλινό πλήγμα με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στην Χαν Γιουνίς

Μιλλιέτ: Η εξομάλυνση σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας θα δοκιμαστεί στις 20 Ιουλίου

Μιλλιέτ: Η εξομάλυνση σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας θα δοκιμαστεί στις 20 Ιουλίου

Μιλλιέτ: Η εξομάλυνση σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας θα δοκιμαστεί στις 20 Ιουλίου

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ζητά ισότιμο ανταγωνισμό με τα παραρτήματα ξένων και ιδιωτικών πανεπιστημίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ζητά ισότιμο ανταγωνισμό με τα παραρτήματα ξένων και ιδιωτικών πανεπιστημίων

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ζητά ισότιμο ανταγωνισμό με τα παραρτήματα ξένων και ιδιωτικών πανεπιστημίων

Σφετερισμός ε/κ περιουσιών: Συμβόλαια αγοραπωλησιών και προμήθειες «καίνε» την 49χρονη Γερμανίδα μεσίτρια
ΚΥΠΡΟΣ

Σφετερισμός ε/κ περιουσιών: Συμβόλαια αγοραπωλησιών και προμήθειες «καίνε» την 49χρονη Γερμανίδα μεσίτρια

Σφετερισμός ε/κ περιουσιών: Συμβόλαια αγοραπωλησιών και προμήθειες «καίνε» την 49χρονη Γερμανίδα μεσίτρια