ΚΟΤ: Αδιαλείπτως δαπάνες χωρίς προσφορές και χωρίς έλεγχο

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 19.4.2018
ΚΟΤ: Αδιαλείπτως δαπάνες χωρίς προσφορές και χωρίς έλεγχο
Χωρίς αξιολόγηση κόστους-οφέλους ο ΚΟΤ εξακολουθεί να δαπανά εκατομμύρια σε οργανωτές ταξιδιών μετά από διαπραγματεύσεις που γίνονται κρυφά.

ΓΡΑΦΟΥΝ: ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ


Τη συμβολή του δ.σ. του ΚΟΤ στην επίλυση διαχρονικών προβλημάτων του οργανισμού προέταξε χθες ο πρόεδρος του ΚΟΤ Άγγελος Λοΐζου, κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει την έκθεση του γενικού ελεγκτή για το έτος 2016. «Το παρόν δ.σ. έχει θεσμοθετήσει την Επιτροπή Ελέγχου, έχει ενδυναμώσει την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, έχει κάνει αρκετές έρευνες, έχει πάρει αποφάσεις που έχουν αποτέλεσμα» δήλωσε ο κ. Λοΐζου, ανακοινώνοντας ότι έχει γνώση των πλείστων θεμάτων που εγείρονται στην έκθεση του γενικού ελεγκτή. Η έκθεση, όμως, δεν επιβεβαιώνει τον πρόεδρο του ΚΟΤ, καθώς καταγράφει όχι μόνο συνεχιζόμενες παραλείψεις σε θέματα διοικητικής οργάνωσης και ελέγχου εντός του οργανισμού, αλλά και διαιώνιση αδιαφανών δαπανών ύψους δεκάδων εκατομμυρίων. Για τη συνεργασία του ΚΟΤ με οργανωτές ταξιδιών, ο γενικός ελεγκτής διαπιστώνει ότι το 2016 δαπανήθηκαν 13,2 εκατομμύρια ευρώ σε κοινές διαφημιστικές ενέργειες, το κόστος των οποίων καλύφθηκε κατά 75% από τον ΚΟΤ.


Οι εν λόγω δαπάνες αφορούν και ποσά τη δαπάνη των οποίων ο ΚΟΤ είχε αποφασίσει πριν το 2016. Ενδεικτικά, τα τελευταία τρία χρόνια ο ΚΟΤ δαπάνησε 8,5 εκατ. ευρώ σε τρεις οργανωτές ταξιδιών σε Αγγλία και Γερμανία, χωρίς καν να συνομολογήσει γραπτές συμφωνίες. Περαιτέρω, ο γενικός ελεγκτής διαπιστώνει ότι τα 8,5 εκατ. ευρώ για άφιξη τουριστών αφορούν «πολύ μεγαλύτερα ποσά από αυτά που ίσχυαν τις προηγούμενες περιόδους» ενώ τονίζει ότι ο ΚΟΤ, πριν να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τους εν λόγω οργανωτές ταξιδιών, δεν υπέβαλε ως όφειλε στο Γενικό Λογιστήριο τους λόγους για τους οποίους προσέφυγε στη διαδικασία με διαπραγμάτευση ούτε και τα ονόματα των φορέων που θα κληθούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία.


Τον Σεπτέμβρη του 2014 ωστόσο σε σύσκεψη στο αρμόδιο για τον ΚΟΤ υπουργείο, είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι θα καταρτιζόταν πλάνο για σταδιακή απεμπλοκή του ΚΟΤ από τέτοιου είδους προώθηση του τουριστικού προϊόντος, ενώ θα ετοιμαζόταν πλάνο διαφημιστικής προβολής για κάθε χώρα ξεχωριστά, προκειμένου «να μειώνονταν οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες για εμφάνιση φαινομένων διαφθοράς».


Ο γενικός ελεγκτής αναφέρει στην έκθεσή του ότι το 2016 εγκρίθηκαν από το δ.σ. του ΚΟΤ εσωτερικοί κανονισμοί, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία όμως σήμερα δεν αξιολογεί τους εν λόγω κανονισμούς, παρατηρώντας ότι το μόνο που έκανε ο ΚΟΤ ήταν τα ίδια κριτήρια που ίσχυαν για οργανωτές ταξιδιών στις αγορές της Αγγλίας και της Γερμανίας να χρησιμοποιηθούν για συμφωνίες με οργανωτές ταξιδιών σε άλλες χώρες. Κυρίως, ο γενικός ελεγκτής διαπιστώνει ότι δεν υφίσταται παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των διάφορων σχεδίων που υλοποιεί ο ΚΟΤ, δηλαδή δεν υπάρχει έλεγχος κόστους και οφέλους. Η αδράνεια του ΚΟΤ να ρυθμίσει τις αδιαφανείς δαπάνες του σε οργανωτές ταξιδιών, άπτεται και της απροθυμίας τού νυν δ.σ. να τιμωρήσει δεόντως το 2016 τον διευθυντή του ΚΟΤ Μιχάλη Μεταξά, που ήταν υπεύθυνος για τις παράνομες αναθέσεις ύψους 1,6 εκατ. ευρώ του 2013. Όπως πληροφορείται ο «Π» παρά τη μετακίνηση του κ. Μεταξά σε άλλο πόστο, εξακολουθεί να χειρίζεται συμφωνίες με οργανωτές ταξιδιών στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου για τον χειμερινό τουρισμό. Πάντως, οι περισσότερες πρόσφατες συμφωνίες με οργανωτές ταξιδιών έχουν γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», με εμπλοκή του προέδρου του δ.σ.


Παλιές αμαρτίες και γεύμα 100 ευρώ ανά άτομο


Οι αιτιάσεις του γενικού ελεγκτή εναντίον του ΚΟΤ αναφορικά με τις αδιαφανείς δαπάνες εκατομμυρίων σε οργανωτές ταξιδιών ίσως να ήταν έωλες, εάν οι διαγωνισμοί που προκήρυσσε ο ΚΟΤ (ακολουθώντας τη νομοθεσία) δεν παρουσίαζαν προβλήματα. Πιο χαρακτηριστικό του καθεστώτος ατιμωρησίας και ανευθυνότητας που επικρατεί στον ΚΟΤ είναι ένα μικρό γεγονός που καταγράφει ο γενικός ελεγκτής στη φετινή έκθεσή του. Πέρσι τον Μάιο, ο ΚΟΤ προκήρυξε διαγωνισμό για την αγορά επισιτιστικών υπηρεσιών στην ετήσια Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Φιλοξένια (που ελέγχει ο ΚΟΤ). Λίγο πριν ο ΚΟΤ να προχωρήσει στην κατακύρωση της προσφοράς, το Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε την ακύρωση του διαγωνισμού, επειδή οι τιμές που είχε λάβει ο ΚΟΤ ήταν 100 ευρώ ανά άτομο, ενώ το ΥΠΕΞ μία εβδομάδα προηγουμένως είχε εξασφαλίσει για δείπνο παρόμοιων απαιτήσεων κόστος 55 με 70 ευρώ ανά άτομο. Το γεγονός του δείπνου των 100 ευρώ ανά άτομο ομολογεί τον τρόπο λειτουργίας του προσωπικού του ΚΟΤ, ο οποίος παραμένει ανέγγιχτος και ανέλεγκτος. Χαρακτηριστικά, για την επιχορήγηση περίπου 765.000 ευρώ για την ανακαίνιση του ξενοδοχείου Limanaki στην Αγία Νάπα, κατόπιν κατάθεσης παραπλανητικών στοιχείων από την αιτήτρια εταιρεία, ο ΚΟΤ αναμένει την ολοκλήρωση της ποινικής έρευνας από το ΤΑΕ Αμμοχώστου, πριν να ελέγξει τους υπεύθυνους λειτουργούς, είς εκ των οποίων, ο Γιώργος Περικλέους, έχει ήδη αφυπηρετήσει από τον ΚΟΤ.


Κάλυψη από Λακκοτρύπη


Ο πειθαρχικός έλεγχος της υπεύθυνης του Λογιστηρίου του ΚΟΤ Χριστίνας Ξενοπούλου, ο οποίος είχε αποφασιστεί από το δ.σ. του ΚΟΤ τον Μάιο του 2017, δεν κατέληξε πουθενά. Σύμφωνα με την έκθεση του γενικού ελεγκτή, τον περασμένο Δεκέμβριο η εν λόγω λειτουργός του ΚΟΤ τέθηκε σε διαθεσιμότητα για τρεις μήνες. Ωστόσο, πριν τη λήξη της περιόδου διαθεσιμότητας, η κ. Ξενοπούλου επέστρεψε στα καθήκοντά της, κατόπιν σχετικής επιστολής προς το δ.σ. του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Λακκοτρύπη! Όπως πληροφορείται ο «Π», το δ.σ. του ΚΟΤ διαπίστωσε ότι δεν πραγματοποιήθηκε η δέουσα έρευνα κατά τον πειθαρχικό έλεγχο της κ. Ξενοπούλου, και ζήτησε από τον υπουργό τον διορισμό νέου ερευνώντος λειτουργού. Αντ’ αυτού, ο κ. Λακκοτρύπης φέρεται να ζήτησε από το δ.σ. του ΚΟΤ την επιστροφή της κ. Ξενοπούλου στα καθήκοντά της. Σημειώνεται ότι η κ. Ξενοπούλου ελέγχεται για τη διαχρονική καθυστέρηση του ΚΟΤ στην υποβολή των οικονομικών καταστάσεων του οργανισμού στο τέλος κάθε έτους. Ο πειθαρχικός έλεγχος της κ. Ξενοπούλου ξεκίνησε κατόπιν εισήγησης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όταν διαπιστώθηκε κατ’ εξακολούθηση μεγάλη καθυστέρηση στην ετοιμασία για έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του ΚΟΤ. Η καθυστέρηση, σύμφωνα με γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα, μπορεί να είναι και ποινικό αδίκημα. Μέχρι σήμερα, το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει προχωρήσει στον πειθαρχικό έλεγχο της λειτουργού για ένα θέμα που επανέρχεται διαρκώς στις εκθέσεις του γενικού ελεγκτή.


Ενοίκια ΚΟΤ στο Ντουμπάι χωρίς προσωπικό


Οι αστοχίες <του ΚΟΤ στη διαχείριση δημόσιου χρήματος επεκτείνονται και στα γραφεία εξωτερικού του οργανισμού. Μνημείο τέτοιων αστοχιών είναι η λειτουργία του γραφείου του ΚΟΤ στο Ντουμπάι για το οποίο ο οργανισμός επιβαρύνεται με ενοίκιο χωρίς στην ουσία το εν λόγω γραφείο να λειτουργεί αφού δεν απασχολεί κανέναν υπάλληλο! Ο γενικός ελεγκτής σημειώνει στην έκθεσή του πως στο εν λόγω γραφείο, από τις 11/6/2014, δεν απασχολείται κανένας υπάλληλος, ενώ για την περίοδο από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι και τα τέλη του 2016, ο ΚΟΤ επιβαρύνθηκε με συνολικό ποσό ενοικίων ύψους 35.177 ευρώ (συστέγαση με το Εμπορικό Κέντρο της Δημοκρατίας στο Ντουμπάι). Το παράδοξο αναμένεται εκτός απρόοπτου να τερματιστεί αφού στον φετινό προϋπολογισμό του ΚΟΤ εγκρίθηκε πρόνοια για πρόσληψη προσωπικού που θα στελεχώσει το γραφείο.
Γενικά για τα 15 σήμερα γραφεία εξωτερικού του ΚΟΤ, ο γενικός ελεγκτής ζητά επανεξέταση της λειτουργίας και αναδιάρθρωσή τους. Συστήνει επίσης, σε συνεννόηση με το ΥΠΕΞ, να μελετηθεί το ενδεχόμενο, για σκοπούς εξοικονόμησης πόρων, η συνεργασία ορισμένων Γραφείων Εξωτερικού με Διπλωματικές Αποστολές, που ήδη υπάρχει, να επεκταθεί και σε άλλα γραφεία. Εξοικονομήσεις, πάντως, έχουν ήδη γίνει αφού ο ΚΟΤ μεταξύ 2012 και 2014 προχώρησε στον τερματισμό της λειτουργίας οχτώ γραφείων εξωτερικού ενώ για τα υπόλοιπα 15 γραφεία του έγιναν διάφορες ενέργειες μείωσης των λειτουργικών τους εξόδων κυρίως με τη συστέγαση δέκα εξ αυτών σε πρεσβείες και προξενεία της Δημοκρατίας και με μεταστεγάσεις σε οικονομικότερους χώρους. Σύμφωνα με τον γενικό ελεγκτή οι συνολικές δαπάνες των γραφείων εξωτερικού μειώθηκαν κατά 1,7 εκατ. ευρώ (!) μεταξύ των ετών 2013 και 2015. Ποσό ύψους 953.817 ευρώ αφορά το κλείσιμο γραφείων. Όπως και για τις δαπάνες προβολής, για τα γραφεία εξωτερικού του ΚΟΤ ο γενικός ελεγκτής παρατηρεί ότι ο ΚΟΤ δεν έχει εικόνα για το όφελος από τη λειτουργία τους.
Προβληματική εξάλλου συνεχίζει να είναι και η λειτουργία των γραφείων Πληροφοριών του ΚΟΤ στην Κύπρο. Κάποιοι υπάλληλοι στα 13 γραφεία Πληροφοριών εξακολουθούν να εργάζονται σε πενθήμερη βάση ενώ κάποιοι άλλοι σε εξαήμερη. Ο γενικός ελεγκτής συστήνει να υπάρξουν επαφές με το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης για αντιμετώπιση της κατάστασης, καλώντας τον ΚΟΤ να προχωρήσει και σε άλλα μέτρα για γενικότερο εξορθολογισμό της λειτουργίας τους.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας