Έπεσαν τίτλοι τέλους για Φουάτ Αλ Ζαγιάτ

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 31.3.2018
Έπεσαν τίτλοι τέλους για Φουάτ Αλ Ζαγιάτ
Πέθανε στον Λίβανο και αθόρυβα τάφηκε στην Κύπρο ο Αλ Ζαγιάτ - Καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια στην Ελλάδα για τους TOR-M1


Σε στενό οικογενειακό και φιλικό κύκλο, χωρίς καμία δημοσιότητα, τάφηκε την περασμένη Τετάρτη στην Κύπρο ο Σύρος επιχειρηματίας Φουάτ Αλ Ζαγιάτ, ο οποίος απασχόλησε τόσο την κυπριακή όσο και την ελληνική δικαιοσύνη για μεγάλες υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων και κυρίως λόγω της σχέσης του με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Ντίνο Μιχαηλίδη. Ο Αλ Ζαγιάτ ήταν καταζητούμενος από το 2013, όταν οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν ευρωπαϊκό ένταλμα εναντίον του, αλλά δεν εντοπίστηκε στο σπίτι του στην Έγκωμη.


Μάχη με τον καρκίνο
Ο Σύρος επιχειρηματίας από το 2013 ζούσε στον Λίβανο, για να αποφύγει τη σύλληψή του για την υπόθεση των TOR-M1, για την οποία είχε καταδικαστεί ερήμην σε ισόβια συν 17 χρόνια φυλάκιση από τα ελληνικά δικαστήρια. Παράλληλα, ήταν καταζητούμενος και από τις κυπριακές αρχές για άλλη υπόθεση που σχετιζόταν με τη Λαϊκή Τράπεζα και την κατάρρευσή της. Μόνιμη «κατοικία» του ήταν η βασιλική σουίτα του Four Seasons της Βηρυτού. Πριν από ενάμιση χρόνο περίπου διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας και μπήκε σε διαδικασία αντιμετώπισης της ασθένειας με ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες που καθυστέρησαν την εξέλιξη του καρκίνου. Πριν από πέντε μήνες είχε ενημερωθεί ότι δεν του έμενε πολύς χρόνος ζωής και εξέφρασε την επιθυμία να ταφεί στην Κύπρο και να μην δοθεί δημοσιότητα.


Αθόρυβα
Ο Φουάτ Αλ Ζαγιάτ πέθανε την περασμένη Δευτέρα και αμέσως ξεκίνησαν οι διαδικασίες μεταφοράς της σορού του στην Κύπρο. Έγιναν οι σχετικές διευθετήσεις και με πλήρη μυστικότητα την περασμένη Τετάρτη τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Έγκωμης. Στην κηδεία παρευρέθηκαν η οικογένειά του και φίλοι του από την Κύπρο και άλλες χώρες. Παρόντες ήταν οι δικηγόροι του, μεταξύ των οποίων και ο Θέμης Σοφός που τον είχε εκπροσωπήσει στη δίκη για τους TOR-M1 στην Ελλάδα. Το παρών του έδωσε και ο πρώην υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος. Η ταφή έγινε στο κοιμητήριο Αγίου Παντελεήμονος, επίσης στην Έγκωμη.


«Κύπριος» από το 1965
Ο Φουάτ Αλ Ζαγιάτ ήρθε για πρώτη φορά στην Κύπρο το 1965 και άρχισε να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά με εταιρείες που ίδρυσε. Ο ίδιος απέκτησε την πορτογαλική υπηκοότητα καθώς αν αποκτούσε κυπριακή δεν θα μπορούσε να διατηρεί offshore εταιρείες. Ωστόσο όλα τα μέλη της οικογένειάς του είναι Κύπριοι υπήκοοι και απέκτησαν την υπηκοότητα την περίοδο της υπουργίας Ντίνου Μιχαηλίδη.
Η μοιραία σχέση του με τον Ντίνο Μιχαηλίδη


O Φουάτ Αλ Ζαγιάτ, αν και ζούσε πολλά χρόνια στην Κύπρο με τη σύζυγο, τον γιο και τις τρεις κόρες τους, κρατούσε χαμηλούς τόνους. Ωστόσο, δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητος, καθώς το «παλάτι» που είχε χτίσει στην οδό Ψαρών στην Έγκωμη ήταν προκλητικά πολυτελές. Το όνομά του άρχισε να εμφανίζεται στα κυπριακά ΜΜΕ μετά τις καταγγελίες του πρώην βουλευτή Χρίστου Πουργουρίδη εναντίον του τότε υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη για αθέμιτο πλουτισμό.


Βόλτες με Boeing
Ο «Π» εκείνη την περίοδο είχε αποκαλύψει τη χρήση του ιδιωτικού αεροσκάφους Boeing 737 του Φουάτ Αλ Ζαγιάτ από τον Ντίνο Μιχαηλίδη και μέλη της οικογένειάς του για ταξιδάκια αναψυχής στο εξωτερικό. Το αεροσκάφος το χρησιμοποιούσε και ο τότε λειτουργός Μετανάστευσης Χριστόδουλος Νικολαΐδης, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση για το σκάνδαλο με τις «ροζ βίζες». Ντίνος Μιχαηλίδης και Χριστόδουλος Νικολαΐδης είχαν εξυπηρετήσει τον Ζαγιάτ ώστε να αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα ολόκληρη η οικογένειά του.


Τον έμπλεξε ο Ντίνος
Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τις μίζες των TOR-M1, ο ξάδελφος του Άκη Τζοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας, κατέθεσε ότι κεντρικά πρόσωπα ήταν ο Ζαγιάτ και ο Ντίνος Μηχαηλίδης. Ο Φουάτ Αλ Ζαγιάτ, όπως ανέφεραν στον «Π» στενοί φίλοι του, δεν είχε εμπλοκή, αλλά έκανε εξυπηρέτηση στον Ντίνο Μιχαηλίδη, ο οποίος τον έμπλεξε. Μάλιστα, το 2015, ενώ διεξαγόταν η δίκη στην Ελλάδα, ο δικηγόρος του Ζαγιά αγορεύοντας είπε ότι ο Ντίνος Μιχαηλίδης «δεν θα γλυτώσει από την αλήθεια» και τον κατηγόρησε για «ψευδολογία, έλλειψη εντιμότητας και ατολμία να παρουσιάσει, έστω την ύστατη στιγμή, την αλήθεια». Ο Αλ Ζαγιάτ, διά του δικηγόρου του, δήλωσε στο δικαστήριο ότι αυτός εξέδωσε επιταγές στο όνομα εταιρειών που του υπέδειξε ο Ντίνος Μιχαηλίδης, και ότι προς μεγάλη του έκπληξη, ενώ τα χρήματα αυτά αφορούσαν και παλιές δουλειές που έκαναν μαζί, αλλά και την ενίσχυση της πολιτικής καμπάνιας του τότε υπουργού, «αυτός τα χρησιμοποίησε για άλλον σκοπό», υπονοώντας ότι τα έδωσε στον Τσοχατζόπουλο.Θαλασσοδάνειο - Κλειστή η υπόθεση


Με τον θάνατο του Φουάτ Αλ Ζαγιάτ έκλεισε ακόμα μια υπόθεση εξ αυτών που σχετίζονται με την κατάρρευση της οικονομίας. Πρόκειται για δάνειο 1,5 εκατ. ευρώ που είχε πάρει με τη μεσολάβηση Βγενόπουλου και ποτέ δεν εξυπηρετήθηκε. Πριν πάρει το δάνειο από τη Λαϊκή στην Ελλάδα, είχε επιχειρήσει να πάρει δάνειο ύψους 7 εκατ. ευρώ από τη Λαϊκή στην Κύπρο, παρουσιάζοντας εγγυητική επιστολή από ιταλική τράπεζα η οποία ήταν πλαστή. Πριν από αυτήν την υπόθεση, είχε πάρει έγκριση για υπέρβαση του ορίου του λογαριασμού του στην Κύπρο, ύψους 200.000 δολαρίων, παρουσιάζοντας επιταγή 423.000 στερλινών, η οποία θα ξεκαθάριζε αργότερα. Η επιταγή επιστράφηκε από τη βρετανική τράπεζα που είχε εκδοθεί, καθώς ο λογαριασμό που αφορούσε είχε κλείσει. Διαπιστώθηκε ότι ο λογαριασμός είχε ανοιχτεί το 2003 από τον ίδιο τον Ζαγιάτ και σε αυτόν είχαν κατατεθεί μόλις 100 στερλίνες. Λόγω αυτών των υποθέσεων ασκήθηκε ποινική δίωξη στην Κύπρο και εκδόθηκε εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης. Το ένταλμα ανέφερε πως καταζητείται για:


1. Συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος. 2. Συνωμοσία για καταδολίευση. 3. Εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις. 4. Πλαστογραφία. 5. Κυκλοφορία πλαστού εγγράφου. 6. Απόπειρα εξασφάλισης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις. 7. Ο περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες. 8. Συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος. 9. Πλαστογραφία. 10. Εξασφάλιση πίστωσης με ψευδείς παραστάσεις. 11. Απόπειρα εξασφάλισης πίστωσης με ψευδείς παραστάσεις.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στην Ανώγυρα - Πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στην Ανώγυρα - Πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στην Ανώγυρα - Πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Αυτό είναι το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας
ΚΟΣΜΟΣ

Αυτό είναι το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Αυτό είναι το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Πέθανε ο Γιώργος Ηλιάδης, δεύτερος σύζυγος τής Αλίκης Βουγιουκλάκη

Πέθανε ο Γιώργος Ηλιάδης, δεύτερος σύζυγος τής Αλίκης Βουγιουκλάκη

Πέθανε ο Γιώργος Ηλιάδης, δεύτερος σύζυγος τής Αλίκης Βουγιουκλάκη

Politico για Μακρόν: Η φωτογραφία του δείπνου που τα λέει όλα - «Η χώρα πάει στα σκυλιά»
ΚΟΣΜΟΣ

Politico για Μακρόν: Η φωτογραφία του δείπνου που τα λέει όλα - «Η χώρα πάει στα σκυλιά»

Politico για Μακρόν: Η φωτογραφία του δείπνου που τα λέει όλα - «Η χώρα πάει στα σκυλιά»

Θωρακίζουν κρίσιμες υποδομές της ΚΔ - Αναβαθμίζεται σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θωρακίζουν κρίσιμες υποδομές της ΚΔ - Αναβαθμίζεται σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας

Θωρακίζουν κρίσιμες υποδομές της ΚΔ - Αναβαθμίζεται σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας