Γιάννος Λακκοτρύπης: Ο Νικόλας θέλει υπηρέτες

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 18.3.2018
Γιάννος Λακκοτρύπης: Ο Νικόλας θέλει υπηρέτες
«Το ΔΗΚΟ έχει μετατραπεί σε μια επιχειρηματική επωνυμία, όπου ο ένας διατάζει και οι άλλοι είναι υποχρεωμένοι να υπηρετούν τις διαταγές του αφεντικού»

Ο Γιάννος Λακκοτρύπης, πρώην στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος -αν και είχε παραιτηθεί μήνες τώρα, πρόσφατα τον καρατόμησε η πειθαρχική επιτροπή του κόμματος- νυν μέλος της συντονιστικής Επιτροπής για την επανίδρυση τής Δημοκρατικής Παράταξης, εξηγεί ότι «στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα που θα καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί στον κεντρώο χώρο, μετά και την αποστροφή της ηγεσίας του ΔΗΚΟ από τις παραδοσιακές θέσεις και αξίες του κόμματος, αλλά και άλλων ούτω καλούμενων κεντρώων κομμάτων». Νομίζω ότι οι πολίτες είναι χορτασμένοι από κόμματα, συνεχίζει, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «κυριότερος στόχος είναι να ξαναδημιουργηθεί το κόμμα, το οποίο θα εκφράζει τον μετριοπαθή εκείνο κεντρώο πολίτη, που με σωφροσύνη, σύνεση και ενωτικό λόγο θα επαναφέρει τον ρυθμιστικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα του νησιού μας». Η Δημοκρατική Παράταξη, σημειώνει ο κ. Λακκοτρύπης, δεν είναι απλά ένα όνομα. «Είναι οι ρίζες μας, είναι οι πολιτικές μας καταβολές, που μετεξελίχθηκαν στη συνέχεια σε Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο και καθιερώθηκε στην πολιτική σκηνή του τόπου» προσθέτει.



Σε ποιους απευθύνεται το νέο κόμμα;



Η Δημοκρατική Παράταξη, όπως ανέφερα και πιο πάνω θα απευθυνθεί στην κοινωνία των πολιτών. Για να είμαι πιο ακριβής, η Δημοκρατική Παράταξη ήταν απαίτηση των ίδιων των πολιτών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια μας πίεζαν έντονα για τη δημιουργία μιας πολιτικής κίνησης που να τους εκφράζει και να μπορούν να εκφραστούν μέσα από αυτή σαν ζωντανά και ελεύθερα κύτταρα της Δημοκρατίας και όχι σαν χειροκροτητές προειλημμένων αποφάσεων. Το αίτημά τους έγινε ακόμα πιο έντονο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όπου πολλοί πολίτες ένιωθαν πως δεν τους αντιπροσωπεύουν οι πολιτικές ή οι υποψηφιότητες που είχαν ενώπιον τους. Και αυτό το φαινόμενο ήταν πιο έντονο στον παραδοσιακό κόσμο του Κέντρου. Δυστυχώς, ο ούτω καλούμενος ενδιάμεσος χώρος δεν εκφράζει πλέον τον μετριοπαθή, τον συνετό, τον υπεύθυνο ψηφοφόρο του Κέντρου, αφού τόσο το ΔΗΚΟ όσο και τα άλλα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου μετατοπίστηκαν ή μετασχηματίστηκαν σε ακραίες και εθνικιστικές συνιστώσες.


Ρυθμιστής η ΔΗΠΑ


Πάτε να φτιάξετε το αντι-ΔΗΚΟ;


Όχι, σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να γίνουμε το αντι-ΔΗΚΟ. Δεν είναι στόχος να δημιουργηθεί ένα αντι-ΔΗΚΟ. Δεν θέλουμε, σε καμία περίπτωση, να ταυτιστούμε με οποιοδήποτε κόμμα και ιδιαίτερα με το ΔΗΚΟ, το οποίο έχει μετατραπεί σε μια επιχειρηματική επωνυμία, όπου ο ένας διατάζει και οι άλλοι είναι υποχρεωμένοι να υπηρετούν τις διαταγές του αφεντικού τους. Ευελπιστούμε πως μέσα από τις ζυμώσεις, μέσα από έναν γόνιμο διάλογο με όλους τους πολίτες -είτε αυτοί είναι κεντρώοι είτε ανήκουν σε άλλους χώρους, είτε απείχαν από τις εκλογές- με σοβαρότητα, με συλλογική προσπάθεια και χωρίς να μας πιέζει ο χρόνος, θα δημιουργηθεί μια νέα πολιτική κίνηση που θα πρεσβεύει το νέο, το άφθαρτο, και θα εκφράζει όσους προσδοκούν να δουν ένα κόμμα που θα προσδώσει έννοια και περιεχόμενο στην εθνική συνεννόηση, την πολιτική συναίνεση και στην πολιτική σταθερότητα που χρειάζεται ο τόπος. Ταυτόχρονα, θέλουμε να επαναφέρουμε τον ενδιάμεσο χώρο στον ρόλο του ρυθμιστή και όχι του θεατή των πολικών εξελίξεων.


Όσα κόμματα δημιουργήθηκαν από δυσαρεστημένα στελέχη μεγάλων κομμάτων, έχουν αποτύχει, τα έχει φάει ο λύκος. Γιατί να πετύχει το δικό σας εγχείρημα;


Η αναφορά σας έχει ενδιαφέρον και θα έλεγα ότι σε έναν βαθμό μπορεί να έχει και κάποια βάση. Επαναλαμβάνω ότι ούτε δυσαρεστημένα στελέχη είμαστε, ούτε πρόκειται για μια προσπάθεια που γίνεται αποκλειστικά και μόνο από πρώην ΔΗΚΟϊκά στελέχη. Η προσπάθεια γίνεται από μια ευρύτερη ομάδα ανθρώπων, που ακριβώς βλέπουν ότι μια πολύ μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν βρίσκει εκφραστή και πολιτική στέγη στον κεντρώο χώρο και είτε αναγκάζεται να επιλέξει το μη χείρον βέλτιστον, είτε μένει αδρανής και δεν συμμετέχει στις εκλογικές αναμετρήσεις. Επομένως, βλέποντας την ανταπόκριση και παρότρυνση του κόσμου, τα μεγάλα ποσοστά αποχής ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, αλλά και την αποστροφή των παραδοσιακών ψηφοφόρων από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η προσπάθεια αυτή και έχει -και θα έχει- επιτυχημένη αρχή και συνέχεια. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι η προσπάθεια αυτή δεν ξεκινάει από το μηδέν, αλλά από τη συντριπτική πλειοψηφία της βάσης του ΔΗΚΟ και στελεχών από άλλα κόμματα.


«Όταν ένα ιστορικό κόμμα μετατρέπεται σε ένα συνονθύλευμα ερμαφρόδιτων και χωρίς περιεχόμενο συνιστωσών, τότε, ναι, το αποτέλεσμα είναι οι τελευταίες δικτατορικές αποφάσεις, που ξεπέρασαν ακόμα και τον Κιμ Γιονγκ-ουν»




Σύμφωνα με τον Γιάννο Λακκοτρύπη, «ο Νικόλας Παπαδόπουλος και η μικρή ομάδα που τον περιβάλλει, δεν αγάπησαν ποτέ το ΔΗΚΟ και τον απλό του κόσμο, ούτε και πρόκειται να τον αγαπήσουν ποτέ».



Στοίχημα οι Ευρωεκλογές


Θα λάβετε μέρος στις Ευρωεκλογές του 2019;


Αντιλαμβάνεστε ότι ακόμα βρισκόμαστε σε νηπιακή φάση. Έχουμε καταχωρήσει το όνομα ΔΗΠΑ και σύντομα αναμένεται η έγκρισή του από το Υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα, όμως, γίνονται συναντήσεις και διάλογος με τους φίλους και υποστηρικτές, ώστε να μπουν οι βάσεις, να συγκεκριμενοποιηθεί το καταστατικό, το έμβλημα κ.λπ. Στόχος είναι να είμαστε συγκροτημένο κόμμα το συντομότερο δυνατόν, χωρίς όμως την πίεση του χρόνου και των χρονοδιαγραμμάτων. Δεν σας κρύβω ότι η συμμετοχή του νέου αυτού κόμματος στις Ευρωεκλογές του 2019, είναι ένα στοίχημα που έχουμε θέσει για να κερδίσουμε.


Για να λειτουργήσει ένα κόμμα χρειάζεται οργανωτικό κομμάτι, γραφεία, χρήματα. Τα έχετε όλα αυτά εξασφαλισμένα;


Σαν μηχανικός της επιστήμης των ηλεκτρονικών υπολογιστών, θεωρώ βέβαιη και απαραίτητη τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Οι τελευταίες προεδρικές εκλογές έχουν αποδείξει ότι έχει ξεπεραστεί ο παραδοσιακός τρόπος επικοινωνίας με τον κόσμο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η τεχνολογία, ήταν αυτά που πρωταγωνίστησαν στην εκλογική αυτή αναμέτρηση. Επομένως, ο παράγοντας τεχνολογία όχι μόνον δεν πρέπει να παραγνωριστεί, αλλά θα πρέπει να είναι και το κυριότερο μέσο επικοινωνίας και εργαλείο λήψεως αποφάσεων, εάν θέλουμε να απευθυνθούμε και στη νεολαία. Δεν μπορεί, βέβαια, να παραγνωριστεί ούτε η φυσική παρουσία ούτε και η προσωπική επαφή. Εξάλλου, αυτό που κάνουμε καλά, είναι η καθημερινή τριβή με τον απλό κόσμο και την κοινωνία. Είναι προς αυτή την κατεύθυνση που έχουν γίνει ήδη ενέργειες, μέσω φίλων και υποστηρικτών της παράταξης, για εξασφάλιση κτηριακών χώρων σε διάφορες επαρχίες.


ΔΗΚΟ όπως Κιμ


Ποια είναι τα αίτια και τα αιτιατά της διάσπασης τού ΔΗΚΟ;


Όταν ένα ιστορικό κόμμα μετατρέπεται σε ένα συνονθύλευμα ερμαφρόδιτων και χωρίς περιεχόμενο συνιστωσών, τότε, ναι, το αποτέλεσμα είναι αυτό που είδαμε τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα τις τελευταίες δικτατορικές αποφάσεις, που ξεπέρασαν ακόμα και τον δικτάτορα ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν. Το μεγαλύτερο κόμμα του Κέντρου παγιδεύτηκε στη λογική της επικυριαρχίας μιας μικρής παρέας, αποκλειστικός στόχος της οποίας ήταν ο έλεγχος του κόμματος και η χρησιμοποίησή του ως οχήματος εξυπηρέτησης προσωπικών φιλοδοξιών. Το ΔΗΚΟ είχε μετασχηματιστεί από δύναμη ευθύνης σε μια αντιφατική αντιπολίτευση, με θολό στίγμα, προβληματική φυσιογνωμία και διαρκείς μεταπτώσεις σε θέσεις αλά καρτ, οι οποίες δεν έχουν καμία μεταξύ τους συνοχή, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί το κόμμα σε στρατηγικό αδιέξοδο και πολιτική περιθωριοποίηση.


«Όταν ένα ιστορικό κόμμα μετατρέπεται σε ένα συνονθύλευμα ερμαφρόδιτων και χωρίς περιεχόμενο συνιστωσών, τότε, ναι, το αποτέλεσμα είναι οι τελευταίες δικτατορικές αποφάσεις που ξεπέρασαν ακόμα και τον Κιμ Γιονγκ-ουν»


Γιατί τεντώσατε το σχοινί; Γιατί δεν καταβάλατε προσπάθεια να αλλάξετε αυτά που δεν σας άρεσαν στο κόμμα σας, εκ των έσω;
Τέτοιου είδους προσπάθειες έγιναν πολλές. Θέλετε να σας θυμίσω την πρωτοβουλία του πρώην προέδρου μας, του Μάριου Καρογιάν, να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο για να συζητήσουν τρόπους ώστε το ΔΗΚΟ να μην αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ζητώντας του μάλιστα, να πάνε μαζί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να του ζητήσουν επικαιροποίηση του κυβερνητικού προγράμματος; Να σας θυμίσω, ακόμα, την τελευταία του έκκληση για ανάκληση των διαγραφών, εάν όντως τον ενδιέφερε η ενότητα του κόμματος. Να σας θυμίσω και την προχθεσινή έκκληση του αγαπητού φίλου και συναγωνιστή Νίκου Κλεάνθους και τον απαράδεκτο και υποτιμητικό τρόπο που του συμπεριφέρθηκαν; Όλα αυτά τα παραδείγματα επιβεβαιώνουν το εξής: Ο Νικόλας Παπαδόπουλος και η μικρή ομάδα που τον περιβάλλει, δεν αγάπησε ποτέ το ΔΗΚΟ και τον απλό του κόσμο, ούτε και πρόκειται να τον αγαπήσει ποτέ. Θέλει ένα κόμμα τύπου Ένωσης Κέντρου, αυταρχικό και ηγεμονικό, όπου θα διατάζει ο αρχηγός και οι υπηρέτες θα δηλώνουν υποτέλεια.


Η ΔΗΠΑ στηρίζει ΔΔΟ και μικτή οικονομία


Ερωτηθείς για τον ιδεολογικοπολιτικό προσανατολισμό του νέου κόμματος, ο Γιάννος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι θα ήταν παρακινδυνευμένο, στο παρόν στάδιο, να δώσει πολιτικό στίγμα στη Δημοκρατική Παράταξη, αφού πολύ σύντομα, μέσω συλλογικής προσπάθειας, θα καταλήξουν στην πολιτική τους διακήρυξη. Εντούτοις, είπε, μπορώ να αναφέρω την προσωπική μου άποψη χωρίς να είναι δεσμευτική. «Η κατεύθυνση της Δημοκρατικής Παράταξης στο Κυπριακό θα είναι η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ), βασισμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα αυτά θα τεθούν δημόσια και ανοιχτά στην πορεία του χρόνου. Το σίγουρο είναι ότι δεν υιοθετούμε καμία καινοφανή, επικίνδυνη και απροσδιόριστη Νέα Στρατηγική στο Κυπριακό. Η λύση του Κυπριακού θα προέλθει μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ και θα λαμβάνει υπόψη της τα δεδομένα της ένταξής μας στην ΕΕ. Δεν φοβόμαστε την προοπτική της επανένωσης του τόπου μας. Διεκδικούμε, ώστε η λύση να είναι λειτουργική και να δημιουργεί μια ασφαλή και ευημερούσα Κύπρο με αυτοπεποίθηση. Ο στόχος παραμένει: λύση ΔΔΟ. Είμαστε ανοιχτοί και έτοιμοι να προτείνουμε θέσεις σε σχέση με τη διαδικασία για την υλοποίηση αυτού του στόχου» συμπλήρωσε.


Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι, σε γενικές γραμμές, «το πολιτικό οικονομικό υπόβαθρο που θα ακολουθήσουμε είναι το μικτό σύστημα οικονομίας με κρατικό παρεμβατισμό όπου και αν χρειάζεται, καθώς και ανθρωποκεντρική κοινωνική πολιτική με στόχο πάντα την ευημερία του λαού». Βασική μας αρχή είναι πως η οικονομία αποτελεί εθνική υπόθεση, συμπλήρωσε. «Θέλουμε μια ισχυρή οικονομία, γιατί με ισχυρή οικονομία δεν θα είμαστε ευάλωτοι σε εξωτερικές πιέσεις. Θέλουμε μια ισχυρή οικονομία που θα δίνει ελπίδα και προοπτική στις νέες γενιές και να είναι ικανή να καλύπτει τις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Η ΔΗΠΑ θα στηριχθεί, με άλλα λόγια, σε μια κεντρώα φιλοσοφία χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις» κατέληξε.



kateliadi@politis-news.com





Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας