Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της οικονομίας, ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος, εστιάζει το ενδιαφέρον του σε δύο σημαντικούς πυλώνες - την αποκατάσταση της μεσαίας τάξης και την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας. Και σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του κ. Παπαδόπουλου, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, η προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων που αφορούν τους εν λόγω δύο πυλώνες, θα ενισχυθεί σημαντικά με την προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο. «Γι' αυτό κι εμείς προτείνουμε σειρά συγκεκριμένων κινήτρων για την προσέλκυση και δραστηριοποίηση νέων εταιρειών στη χώρα μας, ειδικά στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας όπου σήμερα υστερούμε, με τα αντίστοιχα φορολογικά κίνητρα, όπως η μη πληρωμή εταιρικού φόρου και φόρου για την άμυνα για τα πρώτα δέκα χρόνια, η εξαίρεση από μεταβιβαστικά τέλη για επένδυση σε ακίνητη ιδιοκτησία, η εξαίρεση των υπαλλήλων της εταιρείας από την επιβολή φόρου εισοδήματος για τα πρώτα πέντε χρόνια κ.ά. Επιπρόσθετα, έμφαση πρέπει να δοθεί στην ενθάρρυνση επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας και άλλων συνδεδεμένων υπηρεσιών, όπως επίσης και με την άμεση εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του 'Αφροδίτη'» πρόσθεσε η κ. Προκοπίου, σε συνέντευξή της στον «Πολίτη».
Γιατί να ψηφίσει κάποιος τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος υπερψήφισε τα μνημονιακά νομοσχέδια και τώρα μοιράζει υποσχέσεις για επαναφορά των επιδομάτων, για αποζημιώσεις κ.λπ.;
Οι πολίτες θα ψηφίσουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο ακριβώς επειδή έχουν υποστεί τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής του Νίκου Αναστασιάδη, με πρώτο το κούρεμα του 2013. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έδρασε ώριμα και συνετά για το καλό του τόπου, πέρα από πιθανές μικροπολιτικές σκοπιμότητες και η στάση του αυτή συνέβαλε καθοριστικά στην έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο. Δυστυχώς, ο κ. Αναστασιάδης δεν έχει καταφέρει να βγάλει την κυπριακή οικονομία από την κρίση. Δεν είχε και δεν έχει σχέδιο για την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας. Δεν θέλησε να αποκαταστήσει αδικίες. Δεν στήριξε τους πολίτες, οι οποίοι θυσίασαν τις αποταμιεύσεις τους για να σωθεί η κυπριακή οικονομία.
Οικονομολόγοι κοστολογούν τις εξαγγελίες Παπαδόπουλου γύρω στα 2 δισ. ευρώ. Γιατί να ρισκάρει ο πολίτης να ψηφίσει κάποιον που θα πειραματιστεί πάνω στην πλάτη του, όταν έχει δει τα θετικά αποτελέσματα της πολιτικής του νυν Προέδρου, στα θέματα της οικονομίας;
Καλό θα ήταν να αντιστρέψετε το ερώτημα ως εξής: Γιατί κάποιος να εμπιστευθεί το ΑΚΕΛ και τον υποψήφιό του, αφού η κυβέρνηση Χριστόφια με υπουργό τον κ. Μαλά, οδήγησε τη χώρα μας στη χρεωκοπία μέσα από μια οικονομική πολιτική αλόγιστων δαπανών; Γιατί κάποιος να εμπιστευθεί τον Νίκο Αναστασιάδη, όταν ο ίδιος παραβίασε τις πομπώδεις προεκλογικές δεσμεύσεις του περί κουρέματος και δεν κατάφερε να οδηγήσει την οικονομία στην πραγματική ανάπτυξη, όταν δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όταν δεν αισθάνθηκε την ηθική και κοινωνική υποχρέωση να αποζημιώσει όσους υπέστησαν το κούρεμα που ο ίδιος έφερε; Γιατί να εμπιστευθεί τον Νίκο Αναστασιάδη όταν δεν έχει παρουσιάσει κανέναν απολύτως σχεδιασμό που μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κυπριακών νοικοκυριών; Οι Κύπριοι πολίτες πλέον γνωρίζουν καλά και τι σημαίνει για την οικονομία, κυβέρνηση ΑΚΕΛ και τι σημαίνει κυβέρνηση Αναστασιάδη. Γι' αυτό θα ψηφίσουν Νικόλα Παπαδόπουλο. Διότι γνωρίζουν ότι οι προτάσεις του είναι ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες. Διότι γνωρίζουν ότι αυτά που λέει τα εννοεί. Διότι γνωρίζουν ότι με τις προτάσεις αυτές μπορούν να διορθωθούν αδικίες, να αποκατασταθεί η μεσαία τάξη, να υπάρξει ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.
Πώς σκέφτεται ο κ. Παπαδόπουλος να λύσει το κυκλοφοριακό, εάν εκλεγεί Πρόεδρος;
Το κυκλοφοριακό είναι πράγματι ένα σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο δυσκολεύει τη ζωή όλων μας. Οι δικές μας προτάσεις δίνουν προτεραιότητα στην ενθάρρυνση της χρήσης των δημόσιων συγκοινωνιών, με μέτρα όπως ο επανακαθορισμός των διαδρομών του δικτύου των λεωφορείων, η εγκατάσταση «έξυπνων στάσεων» και η εφαρμογή ενός μοντέρνου ηλεκτρονικού συστήματος για άμεση πληροφόρηση των επιβατών. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση θα μπορούσε, επίσης, να μειωθεί με τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό ενός δικτύου κίνησης ποδηλάτου ανά περιοχή, και την εγκατάσταση ασφαλισμένων χώρων στάθμευσης ποδηλάτων σε πολυσύχναστους δρόμους και σε δημόσια κτήρια.
Εάν εκλεγεί Πρόεδρος ο κ. Παπαδόπουλος, θα κλείσει τα οδοφράγματα;
Όχι. Θα ήταν λάθος ένα ευνομούμενο και νόμιμο κράτος, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, να στερήσει το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης στους πολίτες του. Και στόχος μας πρέπει να είναι ο τερματισμός της κατοχής που επέβαλε και επιβάλλει την ύπαρξη οδοφραγμάτων.
Μήπως θα σταματήσει την εφαρμογή του κανονισμού της πράσινης γραμμής;
Όχι. Αντίθετα, εμείς προτείνουμε την πλήρη και σωστή εφαρμογή αυτού του κανονισμού. Και ασκούμε έντονη κριτική στις διακυβερνήσεις Χριστόφια και Αναστασιάδη για τα πολλά κενά που εντοπίζονται στην εφαρμογή του τα τελευταία δέκα χρόνια.
Γιατί ο κ. Παπαδόπουλος δεν απηύθυνε πρόσκληση στο λεγόμενο ανεπίσημο ΔΗΚΟ -Μάριο Καρογιάν, Χρήστο Πατσαλίδη, Αθηνά Κυριακίδου, Αντιγόνη Παπαδοπούλου κ.ά- να έρθουν κοντά στο κόμμα και να στηρίξουν την υποψηφιότητά του; Το κόμμα του δεν κατάφερε να το συνενώσει και θα συνενώσει την Κύπρο;
Το Δημοκρατικό Κόμμα δίνει τη μάχη των προεδρικών εκλογών και ο κόσμος του κόμματος πρωταγωνιστεί σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για την αλλαγή. Η μέχρι στιγμής εμπειρία μου στο εκλογικό επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου, είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών των δυνάμεων που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Νικόλα, εργάζονται σκληρά, με ενθουσιασμό, μακριά από προσωπικές ατζέντες ή πικρίες.
Υπάρχει σεξισμός στην πολιτική;
Ο σεξισμός βρίσκεται διάχυτος παντού. Γι' αυτό η αυξημένη παρουσία των γυναικών στην πολιτική αλλά και γενικότερα στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι απαραίτητη, ακριβώς για να παταχθεί σταδιακά αυτό το φαινόμενο, αλλά και για να καταπολεμηθούν σιγά-σιγά τα κοινωνικά στερεότυπα που διαιωνίζουν τον σεξισμό. Σημαντική η ενδυνάμωση των γυναικών αλλά και η επιμόρφωση των ανδρών, εάν θέλουμε να κάνουμε κάποια μεγαλύτερα βήματα προς την ισότητα των δύο φύλων. Ο σεξισμός σίγουρα δεν φεύγει από μόνος του. Αυτονόητη, λοιπόν, η στήριξή μου στον Νικόλα Παπαδόπουλο και στα μέτρα ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στα θεσμικά όργανα του κράτους, όπως και στα μέτρα συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής που προτείνει.
Τη μια μέρα ήσασταν κοντά στον ΔΗΣΥ και την επομένη εκπρόσωπος του υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας Νικόλα Παπαδόπουλου; Γιατί αλλάξατε στρατόπεδο λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές;
Δεν θεωρώ ότι οι οικογενειακές καταβολές κανενός πρέπει να περιορίζουν τις αποφάσεις του. Οι θέσεις μου στο Κυπριακό ήταν πάντα σταθερές κι εδώ και πολλά χρόνια γνωστές και δημόσιες. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να αποτελεί έκπληξη η συνειδητή επιλογή μου να στηρίξω τον Νικόλα Παπαδόπουλο, με τον οποίο υπήρχε και υπάρχει ταύτιση θέσεων και αρχών. Η ίδια ταύτιση υπάρχει σε θέματα οικονομίας, ισότητας, κοινωνικού κράτους, στήριξης των κοινωνίας των πολιτών στην οποία είμαι ένα μακροχρόνια ενεργό μέλος. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ως ο πολιτικός της νέας γενιάς που έρχεται να φέρει το καινούργιο, αποτελεί για μένα τη μόνη επιλογή.
Ερωτηθείσα «ποιος από τη διεθνή κοινότητα θα πάρει την Κύπρο στα σοβαρά, όταν ο Πρόεδρός της θα μιλάει για λύση ότι να 'ναι, φτάνει να έχει το σωστό περιεχόμενο», η Άννα Προκοπίου απάντησε ότι «κανείς από τη διεθνή κοινότητα δεν θα πάρει σοβαρά έναν Πρόεδρο που μιλά για λύση με περιεχόμενο ότι να 'ναι». Αντίθετα, συνέχισε, «οι θέσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου είναι ξεκάθαρες, διαφανείς και δημόσια κατατεθειμένες στο γραπτό και λεπτομερές κείμενο της Νέας Στρατηγικής, το οποίο προσυπογράφουν τα κόμματα που στηρίζουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο».
Γιατί να ψηφίσει κάποιος Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος δεν μιλά ξεκάθαρα για το ποια λύση προκρίνει -ομοσπονδία, συνομοσπονδία, ενιαίο κράτος, δύο κράτη εντός/ εκτός της ΕΕ- για να μην δυσαρεστήσει κάποιον από τα κόμματα που στηρίζουν την υποψηφιότητά του»;
Το ερώτημά σας εμπεριέχει συμπεράσματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος προτείνει λύση του Κυπριακού, η οποία βασίζεται στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προσδιορίζουν ένα ξεκάθαρο περίγραμμα - βιώσιμο και λειτουργικό κράτος, χωρίς εγγυήσεις και με πλήρη αποχώρηση του τουρκικού στρατού πριν την έναρξη εφαρμογής των συμφωνηθέντων μεταξύ των δύο πλευρών. Η αρχή της διαφάνειας στις διαπραγματεύσεις, κάτι που οι όροι εντολής των ΟΗΕ στηρίζουν απόλυτα και κάτι που κι εμείς αποτυπώνουμε στη Νέα Στρατηγική, πρέπει, επίσης, να αποτελούν βασικό πυλώνα μελλοντικής διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Γιατί δυσκολεύεστε να κατονομάσετε τη μορφή της επιδιωκόμενης λύσης;
Είναι σχεδόν οξύμωρο να επικεντρωνόμαστε στο όνομα της λύσης και να αγνοούμε την ουσία. Η ουσία για μας επικεντρώνεται αφενός στη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας (ως μοναδική ασπίδα προστασίας της επιβίωσής μας στο διεθνές σύστημα) και αφετέρου στην αξιοπρεπή και ειρηνική διαβίωση των πολιτών της. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αν η οποιαδήποτε λύση συμφωνηθεί, δεν διασφαλίζει πρωτίστως τα αναφαίρετα δικαιώματα αυτών των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος ιδιοκτησίας. Κανένας πολίτης σε μια σύγχρονη δημοκρατία δεν θα αποδεχόταν παραβίαση των δικαιωμάτων του κι αυτό είναι απόλυτα αποδεκτό και αυτονόητο για όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας. Δυστυχώς, όμως, αυτό βλέπουμε να αποτυπώνεται στην πρόσφατη έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, αφού ο κ. Αναστασιάδης ανάμεσα σε πολλές άλλες υποχωρήσεις, με την πλήρη στήριξη της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, συμφώνησε όπως δοθεί προτεραιότητα στους παράνομους χρήστες των περιουσιών μας. Επιπρόσθετα, η νομιμοποίηση της παραμονής όλων των εποίκων, είτε μέσω πολιτογράφησης, είτε διά μέσου παραχώρησης φοιτητικής ταυτότητας ή/και άδειας εργασίας, όπως ο κ. Αναστασιάδης παραδέχτηκε ότι αποδέχεται σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Αιμιλία Κενεβέζου (Alpha Κύπρου), αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης, όπου ο εποικισμός αποκηρύσσεται ως έγκλημα πολέμου. Αποδοχή και νομιμοποίηση ενός εγκλήματος από τη δική μας πλευρά, δεν ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού μας και θεωρούμε δεδομένο ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό. Όταν υποχωρείς σε θέματα αρχής, παύεις να έχεις αρχές και κανένας δεν σε παίρνει στα σοβαρά. Αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει.
«Έχουν τεράστιες διαφορές οι υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας και Νικόλας Παπαδόπουλος και στο Κυπριακό και στην οικονομία», αναφέρει η βουλευτής της «Συμμαχίας Πολιτών», Άννα Θεολόγου, ερωτηθείσα σχετικά. «Πώς γίνεται για πέντε χρόνια να υποστηρίζεις μια νεοφιλελεύθερη πολιτική στην οικονομία και δύο μήνες πριν τις εκλογές να υπόσχεσαι ότι θα λύσεις τα προβλήματα, που η δική σου πολιτική δημιούργησε, χωρίς καν να ζητάς συγγνώμη; Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ψήφισε, μαζί με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, το κούρεμα καταθέσεων, το κούρεμα των ταμείων προνοίας, την πολιτική λιτότητας, τον νόμο των εκποιήσεων, τις περικοπές μισθών και συντάξεων. Σε αντίθεση με τον Γιώργο Λιλλήκα που όχι μόνο ήταν απέναντι σε αυτές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αλλά πρότεινε συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες εναλλακτικές λύσεις, είτε για αποφυγή του μνημονίου είτε για επίλυση της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης, που προκάλεσε η πολιτική της λιτότητας» συμπληρώνει. «Σοβαρές διαφορές, όμως, υπάρχουν και στο Κυπριακό» σημειώνει η κ. Θεολόγου, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Πολίτη». «Ο ένας υποψήφιος, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, υποστηρίζει μια λύση διζωνικής με σωστό περιεχόμενο, παρά το γεγονός ότι κάποιες από τις ηγεσίες των κομμάτων που τον στηρίζουν θεωρούν ότι 'η διζωνική είναι νομιμοποιημένη μορφή διχοτόμησης'». Δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση. Από την άλλη πλευρά, ο Γιώργος Λιλλήκας απορρίπτει τη ΔΔΟ, γιατί δεν μπορεί να έχει «σωστό περιεχόμενο». «Έχει αποδειχθεί ότι η διζωνική έχει ένα και μόνο περιεχόμενο και είναι εκ φύσεως διχοτομική και για να λειτουργήσει ακρωτηριάζει ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες εσαεί» προσθέτει η βουλευτής της «Συμμαχίας Πολιτών».
Άρα, ποια λύση προκρίνει στο Κυπριακό ο κ. Λιλλήκας; Ομοσπονδία, συνομοσπονδία, ενιαίο κράτος, λύση δύο κρατών εντός/ εκτός της ΕΕ, κάτι άλλο;
Ο Γιώργος Λιλλήκας προτείνει μια νέα πορεία στο Κυπριακό. Και δεν το προτείνει τώρα, δύο μήνες πριν τις εκλογές. Έχει καταθέσει ολοκληρωμένη στρατηγική 70 σελίδων στο Εθνικό Συμβούλιο από τον Φεβρουάριο του 2015 για μια νέα διεκδικητική πολιτική, ώστε να φτάσουμε σε μια λύση που υπηρετεί βασικούς στόχους: την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των νόμιμων πολιτών της Κύπρου, τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διασφάλιση της λειτουργικότητας μέσα από ένα κράτος δικαίου. Πριν όμως και πάνω όλα, ο Γιώργος Λιλλήκας πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να δώσουμε τον λόγο στον λαό. Να μας πει ο λαός, τι λύση θέλει. Προτείνει τη διενέργεια δημοψηφίσματος, για να αποφασίσει ελεύθερα και δημοκρατικά ο λαός αν αποδέχεται ή όχι τη ΔΔΟ. Ό,τι αποφασίσει ο λαός πρέπει να είναι δεσμευτικό για όλους.
Ρωσία ή ΗΠΑ; Με ποιους είμαστε;
Αυτό είναι ένα τεχνητό δίλημμα που δημιούργησαν κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα. Ανήκουμε στη Δύση ή ανήκουμε στην Ανατολή. Εμείς απαντούμε ξεκάθαρα: Ανήκουμε στην Κύπρο. Υπηρετούμε τα συμφέροντα της Κύπρου και του κυπριακού λαού και μόνο. Οι διεθνείς συμμαχίες δημιουργούνται στη βάση της εξυπηρέτησης εθνικών συμφερόντων. Σήμερα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, πέραν της Ελλάδας, τη διαχρονική υποστήριξη της Ρωσίας και της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και σε άλλους τομείς. Όπως οφείλουμε να είμαστε πιο καχύποπτοι και επιφυλακτικοί απέναντι στην Αγγλία και στις ΗΠΑ, δεδομένου του αρνητικού ρόλου που διαδραμάτισαν στο Κυπριακό. Αυτό δεν σημαίνει ότι γκρεμίζουμε γέφυρες, αλλά ότι δημιουργούμε εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε οι Μεγάλες Δυνάμεις να λειτουργήσουν υπέρ και όχι σε βάρος της δικής μας χώρας, όπως συμβαίνει σήμερα, που αντί να ασκούν πιέσεις στην Τουρκία, μας πιέζουν κάθε φορά για περισσότερες υποχωρήσεις. Άρα, στις διεθνείς σχέσεις δεν χωρούν δογματισμοί αλλά δημιουργία ισχυρών συμμαχιών, μέσα από τη σύγκλιση γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.
Γιατί να ψηφίσει κάποιος Γιώργο Λιλλήκα, αφού δεν φαίνεται να περνάει στον 2ο γύρο των εκλογών; Όλες οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν με πολύ χαμηλά ποσοστά και ενδεχομένως να λειτουργήσει το σύνδρομο της χαμένης ψήφου.
Οι δημοσκοπήσεις ως εργαλείο έχουν ξεπεραστεί από την ίδια την κοινωνία. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο και ενδεικτικά αναφέρω τις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα που προέβλεπαν νίκη του Σαμαρά ή σαρωτική νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα για το μνημόνιο, τις δημοσκοπήσεις στις τελευταίες εκλογές της Γαλλίας, τη δημοσκόπηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα για τις εκλογές γερουσιαστή στη Βιρτζίνια, τις δημοσκοπήσεις στις εκλογές της Γερμανίας, αλλά και το exit poll που έγινε με δείγμα 10.000 ατόμων τη μέρα των εκλογών στις προηγούμενες προεδρικές και έδιναν στον Γιώργο Λιλλήκα ποσοστό πολύ πιο χαμηλό από αυτό που έλαβε. Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, επεξεργάζονται ήδη άλλα εργαλεία για να μπορέσουν να καταγράψουν τις τάσεις της κοινής γνώμης. Θα πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι θα κρίνουν και θα αξιολογήσουν ποιος είναι εκείνος ο υποψήφιος που τον θεωρούν ως τον πιο κατάλληλο, τον πιο έμπειρο, τον πιο ώριμο και τον πιο ικανό να διαχειριστεί τις κρίσιμες εξελίξεις στο Κυπριακό και να χαράξει μια νέα πορεία στο Κυπριακό. Δεν είναι καιρός για πειράματα.
Ανεξαρτήτως αποτελέσματος στον 1ο γύρο των εκλογών, ο κ. Λιλλήκας θα διαβουλευθεί με κόμματα για το 2ο γύρο; Υπάρχουν κόμματα που αποκλείονται από μια τέτοια διαβούλευση;
Ο Γιώργος Λιλλήκας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα συνεχίσει όπως πράττει τα τελευταία έξι χρόνια, τον απευθείας διάλογο με τους πολίτες. Ο διάλογος με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, εάν το επιθυμούν, θα γίνει στη βάση αρχών και όχι στη βάση ανταλλαγμάτων όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
Τι κόμμα είναι η Συμμαχία Πολιτών; Δεξιό; Αριστερό; Κεντροδεξιό; Κεντροαριστερό;
Ριζοσπαστικό κόμμα. Η Συμμαχία Πολιτών είναι δημιούργημα των πολιτών και δεν αποτελεί ακόμα ένα ιδεολογικό κόμμα. Είναι ένα κοινωνικό κίνημα με πλουραλιστικό χαρακτήρα, ανοιχτό στην κοινωνία και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ιδεολογικής ταυτότητας. Σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό χώρο, υπάρχει συνεργασία με το EDP (Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα).
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.