Ο Ερντογάν αποδέχτηκε να μπει σε διερευνητικό διάλογο με την Ελλάδα για το Κυπριακό πριν πάμε σε μια νέα Διεθνή Διάσκεψη αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ1 ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Σε ερώτηση αν υπήρξε πρόοδος στις συζητήσεις με τον Ερντογάν μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε: «Ο Ερντογάν, όπως και ο Τσαβούσογλου, έχουν αποδεχτεί την ανάγκη να γίνουν συζητήσεις διερευνητικές κατά πόσο μπορούμε να λύσουμε και να συμφωνήσουμε», εννοώντας τα βασικά θέματα πριν πάμε σε νέα διάσκεψη.
Σε ερώτηση αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για αυτή τη συζήτηση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει είναι οι κυπριακές εκλογές και οι εκλογές στα κατεχόμενα.
Ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτρήρισε μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας το γεγονός ότι, όπως είπε, μπήκαν στα τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα ουσιαστικά προβλήματα του Κυπριακού, η κατοχή και τα επεμβατικά δικαιώματα. Ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι «Δεν υπάρχει κανένας -και ο ΟΗΕ και η ΕΕ και άλλοι διεθνείς παράγοντες, όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας- που να πιστεύει ότι μπορεί να ξεκινήσει ο διάλογος χωρίς αυτά τα δύο θέματα να συζητηθούν και να ξεκαθαρίσουν. Έχει γίνει παγκοσμίως αποδεκτό ότι λύση του Κυπριακού σημαίνει λύση του πραγματικού προβλήματος, της εισβολής και κατοχής».
Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι προκειμένου να γίνει νέα Διεθνής Διάσκεψη η οποία να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, πρέπει προηγουμένως να συζητηθούν το πέμπτο και έκτο σημείο του κυπριακού, δηλαδή η κατοχή και τα επεμβατικά δικαιώματα και να εξεταστεί αν υπάρχουν σημεία σύγκλισης και συνεννόησης ανάμεσα στις εγγυήτριες δυνάμεις. «Ο Ερντογάν και ο Τσαβούσογλου έχουν αποδεχτεί την ανάγκη να γίνουν διερευνητικές συζητήσεις κατά πόσον μπορούμε να τα λύσουμε», κατέληξε.
Αναφορικά με το ζήτημα αλλαγής τους τρόπου ανάδειξης των μουφτήδων στη Θράκη, ο Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε ότι χρειάζεται ένα «πιο διευρυμένο σώμα» ενώ χαρακτήρισε λάθος τον παραλληλισμό που έκανε ο Ερντογάν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη «γιατί ο μεν ένας είναι ηγέτης συνολικά ολόκληρης της Ορθοδοξίας παγκοσμίως, ενώ οι άλλοι είναι τοπικοί θρησκευτικοί ηγέτες». Σημείωσε, επίσης, ότι «το κύριο πρόβλημα με τους μουφτήδες είναι ότι είχανε σχεδόν προνομιακή σχέση με μια δικαστική λειτουργία, δεν ήταν απλώς θρησκευτικοί ηγέτες. Και ο νόμος της Σαρία αυτός προσπάθησε να τους ξανααποδώσει τη λειτουργία ως θρησκευτικούς ηγέτες κυρίως, και όχι ως δικαστικούς».
Όσον αφορά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι υπήρξε σαφής ομολογία ότι η Τουρκία δεν έχει δικαιώματα επί της Ελλάδας, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας παραδέχθηκε, για πρώτη φορά, ότι οι ομάδες των μουσουλμάνων στη Θράκη είναι τρεις και δεν είναι όλες τουρκογενείς. «Το κύριο πρόβλημα στη Θράκη δεν είναι πόσες φορές περνάει ο Ερντογάν ή ο τάδε Τούρκος πολιτικός ή το τι κάνει το προξενείο της Κομοτηνής», αλλά ότι «πρέπει να λάβει η ελληνική πολιτεία μέτρα, κοινωνικά και οικονομικά, ανάπτυξης της περιοχής», σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.