Επιστολή στον υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη, με κοινοποίηση στον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόση Τσιόλα, έστειλε χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, με την οποία καθιστά σαφές ότι ο ίδιος διαφωνεί με την πρόταση Κουγιάλη να εγγυηθεί η κυβέρνηση με κρατικό χρήμα την κερδοφορία των δύο ιδιωτικών ηλιοθερμικών πάρκων που είναι στα σκαριά. Πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι επικρατεί δυσφορία σε κυβερνητικά κλιμάκια για την ενέργεια του υπουργού Γεωργίας να παρακάμψει παλαιότερες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για κατάργηση των επιδοτήσεων και για αγορά του ρεύματος των ηλιοθερμικών στο ύψος του κόστους αποφυγής που έχει η ΑΗΚ και να καταθέσει, περίπου 50 μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, πρόταση για να εγγυηθεί το κράτος ότι η τιμή αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγουν τα ηλιοθερμικά πάρκα δεν θα πέσει κάτω από τα 9,3 σεντ την κιλοβατώρα! Αυτό από τη μια διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία μιας ιδιωτικής επιχείρησης, από την άλλη όμως δεσμεύει το κράτος για σειρά ετών (15 σύμφωνα με πληροφορίες μας) να καλύπτει τη διαφορά που θα υπάρχει μεταξύ των 9,3 σεντ την κιλοβατώρα και του κόστους αποφυγής για την ΑΗΚ, που σήμερα είναι λίγο πάνω από 7 σεντ την κιλοβατώρα. Εν ολίγοις, με την πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο υποχρεώνονται το κράτος, η οικονομία και οι καταναλωτές ρεύματος να αγοράζουν ρεύμα ακριβότερο από το κόστος καυσίμου της ΑΗΚ, αλλά επίσης ακριβότερο και από το ρεύμα που αναμένεται να παράγουν σε καθεστώς ανταγωνισμού τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που προωθούνται.
Πληροφορούμαστε ότι το Υπουργείο Ενέργειας υπολογίζει ότι αν η πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας γίνει αποδεκτή, τότε το κόστος για το κράτος τα επόμενα 15 χρόνια θα εκτοξευτεί στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επιστολή Λακκοτρύπη προς τον κ. Κουγιάλη επισημαίνεται ότι αν το κράτος διαθέτει αυτά τα χρήματα για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), τότε θα μπορούσε να επιδοτήσει όλα τα νοικοκυριά ή και επαγγελματικά υποστατικά με 2-3 χιλιάδες ευρώ, ώστε να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά με συμψηφισμό (net metering) και να εξασφαλιστεί σχεδόν διπλάσια παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά από εκείνη που υπόσχονται τα ηλιοθερμικά. Θέση του Υπουργείου Ενέργειας είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στην παλιά απόφαση του Υπουργικού για κατάργηση των επιδοτήσεων των εγκαταστάσεων ΑΠΕ, να διατηρήσει σε ισχύ την απόφαση το ρεύμα των ηλιοθερμικών να αγοράζεται στην τιμή του κόστους αποφυγής της ΑΗΚ μέχρι να βγουν τα εν λόγω πάρκα στην ανταγωνιστική αγορά και να παραμείνει πιστή η κυβέρνηση στην έναρξη του ανταγωνισμού εντός του 2019.
Ο «Πολίτης» πληροφορείται ότι στην προηγούμενη συνεδρία του Υπουργικού κατατέθηκε η πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας, αλλά δεν συζητήθηκε μετά από σχετική έκκληση των υπουργών Ενέργειας και Οικονομικών. Ο υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης ανέφερε χθες στον «Πολίτη» ότι το θέμα δεν είναι εγγεγραμμένο στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού, αλλά ο ίδιος εκτιμά ότι θα συζητηθεί. Δεδομένης της διαφωνίας του υπουργού Ενέργειας (και άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες μας), ο κ. Κουγιάλης βλέπει δύσκολη την έγκριση της πρότασής του.
«Κάτι σαν δάνειο» λέει ο υπ. Γεωργίας
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», η πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας προβλέπει ότι σε περίπτωση που η μέση τιμή πώλησης του συνόλου της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας των ηλιοθερμικών είναι χαμηλότερη των 9,3 σεντ την κιλοβατώρα, το Υπουργείο Γεωργίας θα καταβάλλει μηνιαία τη σχετική διαφορά (σ.σ. από το Ταμείο Ρύπων) προς τον ανάδοχο του έργου.
Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε χθες στον «Πολίτη» ότι αυτή είναι η πρόταση που σκέφτηκε το υπουργείο προκειμένου να βοηθήσει τα δύο ηλιοθερμικά πάρκα (τα οποία θα χρηματοδοτηθούν και από την ΕΕ με 45 εκατ. το ένα και 60 εκατ. το άλλο, περίπου) να καταστούν βιώσιμα, νοουμένου ότι είναι καινοτόμες πράσινες τεχνολογίες. Είπε ακόμα ότι αν η μέση τιμή πώλησης του ρεύματος των ηλιοθερμικών θα είναι κάτω από 9,3 σεντ την κιλοβατώρα, το Ταμείο Ρύπων θα συμπληρώνει το έλλειμμα. Αν όμως η μέση τιμή πώλησης θα είναι πάνω από 9,3 σεντ (σ.σ. κάτι μάλλον απίθανο υπό τα σημερινά δεδομένα) τότε τα ηλιοθερμικα θα επιστρέφουν στο Ταμείο Ρύπων το πλεόνασμα, μέχρι τα 9,3 σεντ. Σύμφωνα με τον κ. Κουγιάλη, στο τέλος του προγράμματος (περίπου 15 χρόνια) θα γίνει συμψηφισμός, ώστε καμία πλευρά να μην χρωστά στην άλλη.
Από το Υπουργείο Ενέργειας ωστόσο μας είπαν ότι δεν θα είχε νόημα η επιστροφή από τις εταιρείες στο κράτος των χρημάτων που θα δώσει για να διασφαλιστεί η τιμή των 9,3 σεντ την κιλοβατώρα, αφού σε τέτοια περίπτωση τα οικονομικά δεδομένα των πάρκων θα επέστρεφαν σε καθεστώς μη βιωσιμότητας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.