Η δήθεν «πεντάστερη» φιλοξενία του Παναγιώτη Νεοκλέους, στο Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ στην Παλόδεια, αποδεικνύεται πως τελικώς είναι εξευτελιστική κράτηση, καθώς 24 ώρες το 24ωρο κάθε κίνησή του παρακολουθείται και καταγράφεται από 12 κάμερες που έχουν εγκατασταθεί ακόμα και πάνω από το κρεβάτι του. Έκθεση της επ. Διοικήσεως Μαρίας Στυλιανού - Λοττίδη χαρακτηρίζει τις συνθήκες κράτησης του Παναγιώτη Νεοκλέους ταπεινωτικές και εξευτελιστικές για την αξιοπρέπειά του, ενώ σημειώνει πως τέτοια συμπεριφορά δεν είναι συμβατή με τις αρχές των σύγχρονων δημοκρατικών κοινωνιών.
Διαβάστε εδώ την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως
Σε δημόσια θέα
Ο δικηγόρος του Παν. Νεοκλέους, Αλέκος Μαρκίδης, στο παράπονο που υπέβαλε στην επ. Διοικήσεως επικεντρώνεται στη συνεχή παρακολούθηση του πελάτη του με 12 κάμερες, που τοποθετήθηκαν στο Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ μετά τη μεταφορά του κρατούμενου. Από επιτόπιο έλεγχο λειτουργών του γρ. επιτρόπου Διοικήσεως, «διαπιστώθηκε ότι ο κ. Νεοκλέους κρατείται στο δωμάτιο 302 του Μελάθρου στον 3° όροφο, το οποίο διαθέτει υπνοδωμάτιο, τουαλέτα και μικρό σαλονάκι. Υπάρχουν εγκατεστημένες δύο κάμερες παρακολούθησης στο σαλονάκι, δύο στο υπνοδωμάτιο και μία στον χώρο (μικρό διάδρομο) που οδηγεί στην τουαλέτα και στο υπνοδωμάτιο. Σημειώνεται ότι πέντε κάμερες υπάρχουν και στον διάδρομο που οδηγεί στο δωμάτιο, ξεκινώντας από το σημείο του διαδρόμου όπου ανοίγει το ασανσέρ μέχρι το τέλος του διαδρόμου που καταλήγει σε βεράντα, στην οποία είναι εγκατεστημένες άλλες δυο κάμερες». Το μόνιτορ με όσα καταγράφουν οι κάμερες το παρακολουθούν δύο δεσμοφύλακες έξω από το δωμάτιο και οι δεσμοφύλακες στο φρουραρχείο της φυλακής. Οι κάμερες λειτουργούν όλο το 24ωρο, ενώ ο Π. Νεοκλέους υποπτεύεται πως καταγράφουν και ήχο, κάτι που αρνούνται οι φυλακές και η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία.
Εξευτελισμός
Η επ. Διοικήσεως, αφού ζήτησε τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων και αφού διενήργησε επιτόπιο έλεγχο, κατέληξε σε διαπιστώσεις που καθόλου δεν τιμούν ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τεκμηρίωση των θέσεων που διατυπώνει η κ. Λοττίδου επικαλείται τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Σύνταγμα, τη νομοθεσία αλλά και νομολογία ξένων δικαστηρίων. Εν πρώτοις απορρίπτει τις δικαιολογίες του Τμ. Φυλακών, ότι παρόμοια τακτική ακολουθεί και για τους κρατούμενους της πτέρυγας 10 των φυλακών αλλά και για το δωμάτιο στο οποίο νοσηλεύονται κρατούμενοι στο Γεν. Νοσοκομείο Λευκωσίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχει παραβιαστεί η αρχή της αναλογικότητας καθώς δεν υπήρξε καμία εξατομικευμένη αξιολόγηση της περίπτωσης του Π. Νεοκλέους και του γεγονότος ότι το δωμάτιο 302 δεν αποτελεί μόνιμο χώρο κράτησης. Επίσης και ο γεν. διευθυντής του Υπ. Δικαιοσύνης σημειώνει ότι είναι πολύ σπάνιο να υπάρξει κράτηση άλλου κατάδικου στο συγκεκριμένο δωμάτιο.
Υπάρχουν και ανθρώπινα δικαιώματα
Η επ. Διοικήσεως δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρανόησης για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης του Π. Νεοκλέους. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θεωρώ, εν προκειμένω, ότι η συνεχής παρακολούθηση του παραπονούμενου μέσω κυκλώματος εικονοληψίας στο εσωτερικό του δωματίου, με τρόπο ώστε αρμόδιοι κρατικοί υπάλληλοι να λαμβάνουν γνώση κάθε στιγμής της διαβίωσής του, ακόμα, μάλιστα, και κατά την ώρα του ύπνου του, χωρίς την ύπαρξη και την εφαρμογή κατάλληλου θεσμικού πλαισίου και συγκεκριμένων κριτηρίων που να στηρίζονται στις αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας, σε σχέση πάντοτε με την προσωπικότητα του δράστη, δεν είναι συμβατή με τις αρχές των σύγχρονων δημοκρατικών κοινωνιών, και, ως εκ τούτου, συνιστά προσβολή της αξιοπρέπειας του ατόμου και της ιδιωτικής ζωής κατά την έννοια των άρθρων 3 και 8 της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) που κατοχυρώνει αφενός το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και αφετέρου την αποφυγή μέτρων που συνιστούν ταπεινωτική η εξευτελιστική μεταχείριση.
Το γεγονός της εικοσιτετράωρης συνεχούς παρακολούθησης στο εσωτερικό του δωματίου αποτελεί υποτιμητική/εξευτελιστική μεταχείρισή του κατά την έννοια του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ και του άρθρου 8 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τρόπο που επιδρά στον ψυχικό κόσμο του παραπονούμενου προκαλώντας συνεχές άγχος και αγωνία από τη γνώση ότι κάθε κίνησή του, εκούσια η ακούσια, παρακολουθείται κάθε δευτερόλεπτο, χωρίς να δοθεί προς τούτο οποιασδήποτε λόγος που να τον αφορά προσωπικά».
Επαναξιολόγηση
Η επίτροπος Διοικήσεως εισηγείται στη διεύθυνση των φυλακών να επαναξιολογήσει το θέμα της παρακολούθησης με κάμερες με βάση τις εξατομικευμένες περιστάσεις του Π. Νεοκλέους, «ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο η απόφαση για την εγκατάσταση δύο καμερών στο εσωτερικό του δωματίου και στο σαλονάκι όπου εκτίει την ποινή του είναι ανάλογη του επιδιωκόμενου σκοπού».
Κατεβάστε το app του «Πολίτη» για Android και iOS για συνεχή ενημέρωση
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.