Την πρόθεση της Νομικής Υπηρεσίας να καταχωρίσει έφεση στην απόφαση του Κακουργιοδικείου Λεμεσού να αθωώσει τον πρώην προϊστάμενο υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας ΤΕΠΑΚ Ζ. Αχιλλίδη και τον επιχειρηματία Γ. Χατζηγεωργίου, ανακοίνωσε χθες ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, επικαλούμενος ενημέρωση που έλαβε η Ελεγκτική Υπηρεσία από τον γενικό εισαγγελέα. Η ανακοίνωση του γενικού ελεγκτή σχολίαζε δημοσίευμα του «Π» αναφορικά με την κήρυξη από το δικαστήριο της μαρτυρίας της λειτουργού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία διεξήγαγε τους διαχειριστικούς έλεγχους στα ενοικιαστήρια συμβόλαια του ΤΕΠΑΚ, ως αναξιόπιστης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, «σε σχέση με δημοσιεύματα της εφημερίδας Πολίτης, που για ακόμη μια φορά στρέφονται προσωπικά κατά του γενικού ελεγκτή, η Ελεγκτική Υπηρεσία ανακοινώνει: Όπως έχουμε ενημερωθεί από τη Νομική Υπηρεσία, υπάρχει πρόθεση να καταχωρισθεί έφεση για την απόφαση του Κακουργιοδικείου Λεμεσού στην υπόθεση του ΤΕΠΑΚ». Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, ο γενικός ελεγκτής είχε ανακοινώσει επίσης στην πιο πρόσφατη έκθεσή του (για το έτος 2015) πως «σύντομα αναμένεται να καταχωριστεί στο Κακουργιοδικείο Λεμεσού και δεύτερη υπόθεση» (πέραν της πλέον χαμένης υπόθεσης των κτηρίων ΣΥΜΕΩΝ και ΚΑΛΥΨΩ) «που αφορά άλλα δύο κτήρια, τα ΔΩΡΟΘΕΑ και ΧΑΝΙ». Για τη διαχείριση των ενοικιαστήριων συμβολαίων των εν λόγω δύο κτηρίων δεν ασκήθηκε μέχρι σήμερα καμία δίωξη.
Στην έκθεσή του, τον Δεκέμβριο του 2016, ο γενικός ελεγκτής σημείωνε πως η Ελεγκτική Υπηρεσία «συνδράμει στις έρευνες της οικονομικής πτυχής των υποθέσεων με 1-2 άτομα». Μέχρι τότε, το άτομο που συνέδραμε τις ποινικές έρευνες ήταν η αποσπασθείσα στην Ελεγκτική Υπηρεσία από το Τμήμα Δημόσιων Έργων (και σήμερα συνταξιούχος) πολιτική μηχανικός Ρένα Αντωνιάδου, η μαρτυρία της οποίας αξιολογήθηκε από το δικαστήριο ως μη ανεξάρτητη, μεροληπτική και αναξιόπιστη. Η αναξιοπιστία της λειτουργού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εντοπίζεται, όπως είναι γνωστό, στο γεγονός ότι η σύζυγος του αδερφού της διεκδικούσε για χρόνια δικαστικώς και τελικά εξασφάλισε τη θέση στην οποία υπηρετούσε ο αθωωθείς Ζ. Αχιλλίδης.
Επιπλέον, η κ. Αντωνιάδου ήταν για χρόνια υφιστάμενη της συζύγου του προϊσταμένου του κ. Αχιλλίδη. Η μόλυνση της έρευνας που διεξήγαγε η κ. Αντωνιάδου στο ΤΕΠΑΚ από τη σχέση της με το άτομο που διεκδικούσε τη θέση του κ. Αχιλλίδη συνιστά παραβίαση του Κώδικα Δεοντολογίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας του Κακουργιοδικείου. Στο δικαστήριο η κ. Αντωνιάδου κατέθεσε μάλιστα ότι ο γενικός ελεγκτής γνώριζε για τη σχέση της με τους ελεγχόμενους, καθώς επίσης και ότι κατόπιν οδηγιών του Οδυσσέα Μιχαηλίδη δεν συμμορφώθηκε με τους κανονισμούς ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και παρέλειψε να λάβει σχόλια από τους ελεγχόμενους πριν να κοινοποιήσει την έκθεσή της. Καθώς αναμένεται πως τους αστυνομικούς ανακριτές συνδράμουν από πλευράς Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τα «1-2 άτομα» που διεξήγαγαν και τους διαχειριστικούς έλεγχους στα ενοικιαστήρια συμβόλαια του ΤΕΠΑΚ, συνάγεται πως πρόβλημα αξιοπιστίας ενδεχομένως θα έχει η μαρτυρία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και στις άλλες υπό εξέλιξη υποθέσεις για τα υπόλοιπα 23 ενοικιαστήρια συμβόλαια.
Η αναξιόπιστη μαρτυρία
Η ουσία της υπόθεσης γύρω από τα ενοικιαστήρια συμβόλαια για τα δύο κτήρια ΣΥΜΕΩΝ και ΚΑΛΥΨΩ του ΤΕΠΑΚ αφορά στη φερόμενη υποχρέωση του ανάδοχου να προσκόμιζε εγγυητικές επιστολές στο πανεπιστήμιο για εργασίες που επρόκειτο να εκτελέσει στα κτήρια, και για τις οποίες είχε πληρωθεί προκαταβολές. Από το 2010 και έπειτα μέχρι το 2013, όταν έληγαν οι εγγυητικές, η κατηγορούσα αρχή υποστήριξε στο δικαστήριο πως ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας προσκόμιζε πλαστές εγγυητικές. Ελλείψει όμως των πρωτότυπων φερόμενων ως πλαστών εγγράφων, απέτυχε να αποδείξει αν πράγματι παραδόθηκαν στο ΤΕΠΑΚ πλαστές εγγυητικές. Σημειώνεται ότι φωτοαντίγραφα των πλαστών εγγυητικών βρέθηκαν σε περισσότερες από μία υπηρεσία του πανεπιστημίου, με το δικαστήριο να παρατηρεί πως εάν κάποιος, όπως ο Ζ. Αχιλλίδης, συμμετείχε στην παρανομία «θα κατέβαλλε κάθε προσπάθεια ώστε οι εγγυητικές παραμείνουν στην κατοχή και στον έλεγχό του». Η φερόμενη γνώση του κ. Αχιλλίδη για την προσκόμιση πλαστών εγγυητικών στηρίχθηκε στην αναξιόπιστη μαρτυρία της λειτουργού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία ο κ. Αχιλλίδης την είχε διαβεβαιώσει τηλεφωνικώς για την αυθεντικότητά τους.
Χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση
Μία από τις μεγαλύτερες παραλείψεις που καταγράφει το Κακουργιοδικείο Λεμεσού στην αθωωτική απόφασή του για τα ενοικιαστήρια συμβόλαια του ΤΕΠΑΚ στα κτήρια ΣΥΜΕΩΝ και ΚΑΛΥΨΩ αφορά τις φωτοτυπίες των φερόμενων για την κατηγορούσα αρχή ως πλαστών εγγυητικών επιστολών. Αξιολογώντας ως πλημμελή την έρευνα της Αστυνομίας, το δικαστήριο διαπιστώνει πως «τα φωτοαντίγραφα των επίδικων εγγυητικών δεν εξετάσθηκαν επιστημονικά, όχι για να αποφασισθεί η πλαστότητά τους, αλλά για να διερευνηθεί τουλάχιστον η προέλευσή τους». Σύμφωνα με το δικαστήριο, τουλάχιστον η επιστημονική εξέταση μίας από τις πολλές φωτοτυπίες πλαστής εγγυητικής (μίας έγχρωμης με λογότυπο της Τράπεζας Κύπρου) «θα μπορούσε ενδεχομένως να ρίξει φως στα γεγονότα της υπόθεσης». Επιπλέον, η Νομική Υπηρεσία πήγε στο Κακουργιοδικείο έχοντας δύο βασικούς μάρτυρες κατηγορίας (τον επικεφαλής των ερευνών αστυνομικό και τη γραμματέα του υπεύθυνου Διαχείρισης Περιουσίας ΤΕΠΑΚ) να υποστηρίζουν άλλα αντ’ άλλων σε σχέση με την τύχη του φακέλου που περιείχε υποτίθεται τις αυθεντικές πλαστές εγγυητικές. Η μεν γραμματέας υποστήριζε ότι του παρέδωσε τον φάκελο, ο δε αστυνομικός ότι αρνήθηκε να τον παραλάβει. Με δεδομένο ότι αυτές οι παραλείψεις δεν μπορούν να καλυφθούν στο στάδιο της έφεσης, η τύχη της θα μπορούσε να στηριχθεί στην απόφαση της μειοψηφίας του Κακουργιοδικείου, η οποία έκρινε ένοχο τον επιχειρηματία Γ. Χατζηγεωργίου και αθώωσε (όπως και η πλειοψηφία) τον πρώην λειτουργό του ΤΕΠΑΚ. Στην απόφαση της μειοψηφίας, αποτελεί εύρημα πως οι αυθεντικές πλαστές εγγυητικές δεν βρέθηκαν πουθενά, επειδή ο επιχειρηματίας τις παραλάμβανε από τη γραμματέα του προϊσταμένου της υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας ΤΕΠΑΚ προκειμένου να τις επιστρέψει ανανεωμένες.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.