Περίπου στις 5:50 το πρωί, μια μεγάλη έκρηξη που προκάλεσε ωστικό κύμα επέφερε τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 62.
Στις 03:30 της 11ης Ιουλίου, εργαζόμενοι στο γειτονικό ηλεκτροπαραγωγό εργοστάσιο παρατήρησαν «μερικά φώτα στον ουρανό» τα οποία προέρχονταν από τη μεριά της ναυτικής βάσης, και σήμαναν συναγερμό. Μετά από μερικά λεπτά, ο επικεφαλής αξιωματούχος της ναυτικής βάσης είδε λάμψη, και μετά ότι μερικά από τα εμπορευματοκιβώτια είχαν αρπάξει φωτιά. Το προσωπικό της βάσης κινητοποιήθηκε για να σβήσει τη φωτιά. Ο αστυνομικός σταθμός και η Πυροσβεστική ενημερώθηκαν και δύο πυροσβεστικά οχήματα και έξι πυροσβέστες έφτασαν στον χώρο. Στις 5:00, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο διοικητής της Πυροσβεστικής και άλλοι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για τη φωτιά και τις εκρήξεις. Στις 5:17, ο διοικητής του ναυτικού έφτασε στη ναυτική βάση και διέταξε να εκκενώσουν τον χώρο. Ζήτησε επίσης τη συνδρομή από την Εθνική Φρουρά ελικοπτέρων ώστε να βοηθήσουν την κατάσβεση της φωτιάς. Περίπου στις 5:50 το πρωί, μια μεγάλη έκρηξη που προκάλεσε ωστικό κύμα επέφερε τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 62. Καταστράφηκε ο γειτονικός σταθμός, ενώ υπήρχαν ζημίες σε υποδομές στη ναυτική βάση, στα γύρω χωριά και στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού.
Μετά την έκρηξη στο Μαρί, ο υπουργός Αμύνης Κώστας Παπακώστας, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης παραιτήθηκαν. Την ίδια ημέρα, στις 13:30, συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Μετά τη συνεδρίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι όλα τα θύματα «είναι Κύπριοι» και ότι «αμφισβητούμε το γεγονός ότι κάποιος σκόπιμα προκάλεσε την έκρηξη». Μία εβδομάδα αργότερα το Υπουργικό Συμβούλιο έπαυσε και τον υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγο Σάββα Αργυρού.
Η επιτροπήΣτις 20 Ιουλίου 2011 διορίστηκε με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου μονομελής ερευνητική επιτροπή, αποτελούμενη από τον νομικό Πόλυ Πολυβίου, για να διερευνήσει όλα τα σχετικά γεγονότα καθώς και το θέμα των ευθυνών για την έκρηξη και τα συνεπακόλουθά της. Στο πόρισμά του, που δημοσιοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2011, ο κ. Πολυβίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας «έχει τη μέγιστη ευθύνη για την ανεπάρκεια, την αμέλεια και την ολιγωρία που επιδείχθηκαν». «Η κυπριακή πολιτεία επέδειξε αμέλεια και εγκληματική αδιαφορία», τόνισε ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής για τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, κ. Πόλυς Πολυβίου, παρουσιάζοντας το πόρισμά του σε συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής κ. Πόλυ Πολυβίου, η έκρηξη δεν προκλήθηκε από δολιοφθορά, αλλά από αυτοανάφλεξη. Σύμφωνα με το πόρισμα, τα υλικά είχαν αποθηκευτεί χωρίς προφύλαξη και σε αντίθεση προς κάθε κανόνα φύλαξης πυρομαχικών, τα υλικά ουδέποτε επιθεωρήθηκαν, οι αποφάσεις για έλευση του φορτίου, για αποθήκευση και παρακράτηση του φορτίου λήφθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος Δημήτης Χριστόφιας απέρριψε το πόρισμα, με τον Πόλυ Πολυβίου να απαντά.
Η ενοχήΤον Ιούλιο του 2013, ο Κώστας Παπακώστας βρέθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία, με το δικαστήριο να δηλώνει πως «έκλεισε τα μάτια του στον κίνδυνο» σχετικά με τη φύλαξη εκρηκτικών. Καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση. Απεβίωσε καθώς εξέτιε την ποινή του στις 21 Σεπτεμβρίου 2015. Αθώο για τη φονική έκρηξη στο Μαρί έκρινε το Κακουργιοδικείο τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και τον υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς Σάββα Αργυρού. Ένοχοι στην κατηγορία της πρόκλησης θανάτου, λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και συμπεριφοράς, κρίθηκαν επίσης ο πρώην διευθυντής και ο πρώην βοηθός διευθυντής της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Νικολάου και Χαράλαμπος Χαραλάμπους αντίστοιχα, και ο τότε διοικητής της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) Ανδρέας Λοϊζίδης. Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης αντιμετώπισε το Στρατοδικείο στην Ελλάδα, αφού διακρατικές συμφωνίες Ελλάδας-Κύπρου παρείχαν ασυλία στον Ελλαδίτη στρατιωτικό. Τελικά καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε εφτά χρόνια φυλάκιση, άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικά μέτρα. Αμέσως μετά την έκρηξη και μέχρι την αποχώρηση του Προέδρου Χριστόφια από την προεδρία του 2013 εκδηλώθηκε το Κίνημα των Αγανακτισμένων, οι οποίοι πραγματοποίησαν δεκάδες εκδηλώσεις μνήμης των 13 θυμάτων ζητώντας την παραίτηση του Δημήτρη Χριστόφια.
Οικονομικές επιπτώσειςΟι ζημιές στην ηλεκτροπαραγωγό μονάδα της ΑΗΚ υπολογίστηκαν αρχικά στα 700 εκατομμύρια ευρώ, αν και αργότερα το κόστος της ανακατασκευής εκτιμήθηκε στα 300-400 εκατομμύρια ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2012 ανακοινώθηκε πως οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πλήρωναν συνολικά 132 εκατομμύρια ευρώ. Ως αποτέλεσμα της έκρηξης και της καταστροφής του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού, η παροχή ηλεκτρισμού στο κοινό διακόπηκε. Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου αργότερα εφάρμοσε κυλιόμενες διακοπές ρεύματος 2 έως 3 ανά περιοχή, οι οποίες όμως δεν αφορούσαν αεροδρόμια, νοσοκομεία ή τουριστικές περιοχές. Στις 16 Ιουλίου υπογράφηκε συμφωνία για μεταφορά ρεύματος από την ούτω καλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έως το τέλος του Αυγούστου. Στις 14 Ιουλίου έφθασε στη Λεμεσό ένα πλοίο με δέκα γεννήτριες από το Ισραήλ, με συνολική δυναμικότητα 10 megawatt. Αυτές οι γεννήτριες είχαν παραχωρηθεί σε βιομηχανικές μονάδες οι οποίες αντιμετώπιζαν προβλήματα με τις περικοπές ηλεκτροδότησης λόγω της έκρηξης στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». Επίσης, στην Κύπρο είχαν φθάσει γεννήτριες από την Ελλάδα.
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ29/01/2009
Πλοίο Monchegorsk
Φτάνει στο λιμάνι της Λεμεσού
03/02/2009
Κυπριακή Δημοκρατία
Ενημερώνει τον ΟΗΕ για το φορτίο Monchegorsk
06/02/2009
Υπουργικό Συμβούλιο
Συνεδριάζει για το φορτίο του Monchegorsk
11/02/2009
Πλοίο Monchegorsk
Αποφασίζεται η φύλαξή του στην Κύπρο
12/02/2009
Φορτίο Monchegorsk
Αποφασίζεται η μεταφορά του στο Μαρί
12/03/2009
Φορτίο Monchegorsk
Ολοκληρώνεται η μεταφορά του στο Μαρί
19/06/2009
Φορτίο Monchegorsk
Περνά στην κυριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας
31/08/2009
Δημήτρης Χριστόφιας
Δεσμεύεται στη Συρία να μην παραδώσει το φορτίο σε τρίτους
03/09/2010
Ναυτική βάση Μαρί
Συζητείται το ενδεχόμενο καταστροφής των εκρηκτικών
04/07/2011
Φορτίο Monchegorsk
Σημαίνει κόκκινος συναγερμός
08/07/2011
Φορτίο Monchegorsk
Εντολή να καταβρέχεται με θαλασσινό νερό
11/07/2011
Έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης»
Σκοτώνονται 12 και τραυματίζονται 62 άτομα
14/07/2011
Έκρηξη στη ναυτική βάση Μαρί
Φτάνει πλοίο με δέκα γεννήτριες από το Ισραήλ
03/10/2011
Έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης»
Παρουσιάζεται το πόρισμα
Πηγή: ΠΟΛΥΓΝΩΣΗ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.