Ικανές να τρελάνουν τον κόσμο και όχι να τον βοηθήσουν εμφανίζονται για μια ακόμα φορά, μέσα από νέα δικαστική απόφαση, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Πρόκειται για άλλη μια υπόθεση κατά την οποία κρίθηκε ότι χωρίς να διεξάγουν δέουσα έρευνα και χωρίς επαρκή αιτιολογία, απέρριψαν το αίτημα παιδιού 10 ετών για δημόσιο βοήθημα ως ανάπηρο άτομο, αν και διαγνώστηκε με διαταραχή αυτιστικού φάσματος. Η ειδική επιτροπή που συστάθηκε κατόπιν εντολής του Υπουργείου Παιδείας, παιδοψυχίατρος των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και επίσης η λειτουργός των ΥΚΕ που επιλήφθηκε της περίπτωσης συμφώνησαν ότι το παιδί εντάσσεται στον όρο «ανάπηρος», όμως η συντονίστρια των ΥΚΕ και ακολούθως η διευθύντρια απέρριψαν την εισήγηση των παραπάνω, κρίνοντας ότι ο 10χρονος δεν μπορεί να θεωρηθεί ανάπηρος για τους σκοπούς παροχής δημοσίου βοηθήματος.
Ως περιγράφονται τα γεγονότα στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, οι γονείς του 14χρονου, σήμερα, παιδιού υπέβαλαν αίτηση τον Ιανουάριο 2013 για δημόσιο βοήθημα, η οποία συνοδευόταν από βεβαίωση παιδοψυχιάτρου των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας ότι παρουσιάζει δυσκολίες τέτοιες, οι οποίες το εντάσσουν στο πλαίσιο της «διαταραχής αυτιστικού φάσματος». Για σκοπούς διερεύνησης της περίπτωσης, λειτουργός των ΥΚΕ πραγματοποίησε κατ’ οίκον επίσκεψη και εισηγήθηκε την έγκριση του παιδιού ως ανάπηρο. Η συντονίστρια δεν συμφώνησε και έτσι απέρριψε την εισήγηση της λειτουργού, για να ακολουθήσει από τους γονείς γραπτή ένσταση. Για σκοπούς επαναξιολόγησης, επίσης κατά το 2013, το ζήτημα παραπέμφθηκε στη Συμβουλευτική Πολυθεματική Ομάδα, η οποία έκρινε ότι το παιδί δεν μπορεί να θεωρηθεί ανάπηρο. Την εν λόγω απόφαση προχώρησε και επικύρωσε η διευθύντρια των ΥΚΕ και έτσι η αίτηση απορρίφθηκε.
Ακολούθησε η παρούσα προσφυγή, κατά την εξέταση της οποίας η συνήγορος εξήγησε ότι και το 2011 το παιδί είχε παραπεμφθεί για αξιολόγηση από το Υπουργείο Παιδείας και έτσι συστάθηκε Συμβουλευτική Πολυθεματική Ομάδα, απαρτιζόμενη από λογοπαθολόγο, εκπαιδευτικό ειδικής εκπαίδευσης, εκπαιδευτικό τμήματος και εκπαιδευτικό ψυχολόγο. Μετά από 19 ημέρες αξιολόγησης, η οποία περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, συνεντεύξεις με τη μητέρα και με εκπαιδευτικούς, κλινική παρατήρηση στην τάξη και στην αυλή του σχολείου, ερωτηματολόγια, κλίμακες νοημοσύνης και άλλα τεστ, η ομάδα κατέληξε στο ότι η διαταραχή «επηρεάζει εξ ολοκλήρου την κοινωνική λειτουργικότητα του παιδιού, καθιστώντας την ιδιαίτερα δύσκολη». Η συνήγορος παρέπεμψε επίσης σε ιατρική βεβαίωση του 2013 από παιδοψυχίατρο των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, ο οποίος έκρινε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί εντάσσονται στο πλαίσιο της διαταραχής αυτιστικού φάσματος (Asperger). Έτσι η συνήγορος εισηγήθηκε ότι η συντονίστρια των ΥΚΕ και ακολούθως η διευθύντρια ήρθαν και απέρριψαν το αίτημα για δημόσιο βοήθημα χωρίς να διερευνήσουν επαρκώς όλα τα ουσιώδη στοιχεία και ιδιαίτερα χωρίς να λάβουν υπόψη την έκθεση της εκπαιδευτικής ψυχολόγου το 2011.
Από δικής του πλευράς ο συνήγορος της Δημοκρατίας υπέβαλε ότι και η συγκεκριμένη έκθεση (αυτή του 2011 δηλαδή) βρισκόταν ενώπιον των ΥΚΕ όταν λάμβαναν την απόφαση. Το ίδιο το δικαστήριο όμως έρχεται και διαπιστώνει ότι ενώπιον των ΥΚΕ η εν λόγω έκθεση δεν ήταν ολοκληρωμένη αφού ενώ αποτελείτο από οκτώ σελίδες και στην τελευταία έφερε την υπογραφή των συντακτών της (δηλαδή της εκπαιδευτικού ψυχολόγου, του επόπτη και του εποπτευόμενου ψυχολόγου), στον διοικητικό φάκελο βρέθηκε να είναι τετρασέλιδη και χωρίς να υπογράφεται. «Στην εν λόγω έκθεση περιέχονται ως συμπεράσματα, δεδομένα τα οποία έχρηζαν περαιτέρω διερεύνησης. Η αναφορά ότι το παιδί εντάσσεται στο προφίλ των ατόμων με διαταραχή ‘Asperger’ θα έπρεπε να είχε απασχολήσει τη διοίκηση και θα έπρεπε να είχε αιτιολογήσει τη διαφορετική της άποψη. Η απλή αναφορά ότι ‘το ιατρικό πιστοποιητικό δεν φαίνεται να δίνει σαφή εικόνα εάν το παιδί εμπίπτει στον όρο ανάπηρο’ δεν συνιστά επαρκή αιτιολογία που να αποδεικνύει ότι διερευνήθηκε σε βάθος η περίπτωση του αιτητή», γράφει το δικαστήριο στην απόφασή του.Υπάρχει ακόμα κάτι αξιοσημείωτο όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά γενικά, που αφορά τον χρόνο απονομής της δικαιοσύνης. Οι συγκεκριμένοι γονείς άσκησαν προσφυγή κατά της Δημοκρατίας από τις αρχές του 2014, αλλά η σειρά εξέτασής της ήρθε 4 χρόνια μετά καθώς η απόφαση εκδόθηκε μόλις στις 31 Οκτωβρίου 2017…
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.