Το ότι η Κύπρος είχε πληγεί το 1953 από τσουνάμι λίγοι το ξέρουν. Τότε, η χώρα είχε πληγεί από διπλό σεισμό ύψους 6.0 και 6.1 ρίχτερ.
Αυτό αναφέρει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Χαραυγή ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Κώστας Κωνσταντίνου, με αφορμή την ημερίδα ευαισθητοποίησης του κοινού για το τσουνάμι.
Στόχος δεν είναι να πανικοβληθεί το κοινό επισημαίνει στο ίδιο δημοσίευμα ο Δ/ντης αλλά αντίθετα στόχος είναι να ενημερωθεί το κοινό και να εξοικειωθεί με το φαινόμενο αυτό και να ξέρει πως μπορεί να επηρεάσει την ζωή μας.
Η θάλασσα της Μεσογείου είναι κλειστή και τα μεγέθη των σεισμών δεν είναι μεγάλα, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Ο κίνδυνος λοιπόν γένεσης ενός τσουνάμι είναι χαμηλός σε σχέση με την περιοχή του Ειρηνικού, δεν παύει όμως να είναι υπαρκτός.
Από τον διπλό, φονικό σεισμό του 1953, σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι, τραυματίστηκαν 100 και 4000 έγιναν άστεγοι. Επηρεάστηκαν 158 χωριά και πόλεις. Οι περισσότερες ζημιές προκλήθηκαν από τις κατολισθήσεις και τις επιφανειακές ρωγμώσεις. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα καταστράφηκαν 1,600 σπίτια ενώ άλλα 10,000 σπίτια και δημόσια κτήρια έπαθαν διάφορες ζημιές. Πέντε χωριά (Στρουμπί, Κιδάσι, Λαπηθιού, Αξύλου, Φασούλα) μετατράπηκαν σε ερείπια και άλλα 105 είχαν μικρότερες ζημιές. Επειδή κατά την ώρα που έγινε ο σεισμός πολλοί αγρότες βρίσκονταν στις εργασίες τους αποφεύχθηκαν μεγαλύτερες απώλειες. Οι σεισμοί προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στην Λεμεσό, όπου παρατηρήθηκαν φαινόμενα ρευστοποίησης και παρατηρήθηκε ένα μικρό τσουνάμι στις ακτές της Πάφου. Έγιναν αισθητοί σε Λίβανο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Καστελόριζο, Ρόδο και Τουρκία. Ακολούθησαν 26 μετασεισμοί για έναν περίπου χρόνο.
Η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στην περιοχή του Βόρειου-Ανατολικού Ατλαντικού, τη Μεσόγειο και τις Γειτονικές Θάλασσες (Tsunami Early Warning and Mitigation System in the North-Eastern Atlantic, the Mediterranean and Connected Seas – NEAMTWS) διοργανώνει ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίηση για το Τσουνάμι.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Αγλαντζιά, Λευκωσία (αμφιθέατρο Β108, Κτήριο Συμβουλίου – Συγκλήτου Α. Λεβέντης),την Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2017, από 9:00 π.μ. μέχρι 12:30 μ.μ.
Δηλώστε συμμετοχή στο τηλέφωνο 22 409 213 / 211 ή μέσω e mail στο director@gsd.moa.gov.cy
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.