Ένα άλλο πολιτικό σύστημα ενδέχεται να φέρουν οι «βουλευτικές» εκλογές του Ιανουαρίου στα κατεχόμενα. Τα παραδοσιακά κόμματα φαίνονται προς το παρόν να διατηρούν ένα κάποιο έρεισμα στην τ/κ κοινωνία παρά την απειλή Όζερσαϊ, ανατρέποντας την αρχική εικόνα της πρωτιάς για το Κόμμα του Λαού (HP), με τα Κόμματα Εθνικής Ενότητας (UBP) και Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP).
Όμως παραμένει το γεγονός λοτι το νέο Κόμμα του Λαού, με μόνο εφόδιο το προσωπικό 20% που συγκέντρωσε ο πρώην διαπραγματευτής στις τελευταίες «προεδρικές», διατηρεί την τρίτη θέση και φιλοδοξεί να γίνει ρυθμιστής του σκηνικού.
Θέλει μόνος;
Ένα ερώτημα που θα καθορίσει τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα των εκλογών θα είναι και αν ο Κουντρέτ Όζερσαϊ θα επιλέξει να καταστεί νέος ρυθμιστής, μπαίνοντας σε συνασπισμό με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, κάτι που η -από επιλογή- μέχρι στιγμής ιδεολογική του ασάφεια, ιδιαίτερα στο Κυπριακό, του αφήνει περιθώριο να το κάνει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που, απαντώντας σε ερωτήσεις του «Π», το στέλεχος του HP Σεβκί Κιράλπ επιμένει πως στόχος του κόμματος είναι η αυτοδυναμία, αλλά και πως το κόμμα δεν θα ήθελε να θέσει υπό διαπραγμάτευση το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά του με μια συμμαχία με ένα από τα άλλα κόμματα.
Κι αυτό γιατί σε περίπτωση συμμαχίας είτε με το UBP είτε με το CTP, ο κ. Όζερσαϊ όχι μόνο θα αναγκαστεί να πάρει θέση στην αυξανόμενη αντιπαράθεση μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς για την ίδια τη μορφή της επιδιωκόμενης λύσης, διακινδυνεύοντας να χάσει ψήφους και στήριξη από τους θιασώτες της κάθε σχολής στο Κυπριακό.
Κλειδί η χρηστή διοίκηση
Πέρα όμως από το Κυπριακό, που παραμένει πρώτο σε σημασία για τους Τ/Κ, όλο και περισσότερη σημασία αποκτούν τα εσωτερικά θέματα που έχουν παραμεληθεί – και σε αυτά ακριβώς επενδύει ο Κουντρέτ Όζερσαϊ, και που δεν θα ήθελε το κόμμα του να εκτεθεί σε μια συμμαχία με τα δοκιμασμένα κόμματα που έχουν ήδη «κυβερνήσει».
Ένα ιδιαίτερο θέλγητρο της υποψηφιότητας και της πολιτικής πρότασης Όζερσαϊ είναι, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, ακριβώς ότι μιλά με όρους πολιτικής και όχι με όρους των πελατειακών σχέσεων με τις οποίες πολιτεύονται τα υπόλοιπα κόμματα. Ένα πρόσφατο παράδειγμα της λογικής της περιστρεφόμενης πόρτας, η οποία διογκώνει την απαξίωση του πολιτικού συστήματος στα κατεχόμενα, είναι και η παραίτηση του «υπουργού παιδείας» Οζντεμίρ Μπερόβα από τη θέση του στο Δημοκρατικό Κόμμα (DP) του Σερντάρ Ντενκτάς, το οποίο κινδυνεύει να μείνει εκτός «βουλής» προκειμένου να εκλεγεί με το UBP.
Και η Τουρκία;
Το ερώτημα είναι επίσης τι ακριβώς θέλει η Τουρκία να δει να συμβαίνει στις εκλογές. Αν και ο ρόλος της Άγκυρας δεν είναι ακριβώς αυτός του μαέστρου που καθοδηγεί τα πάντα στα κατεχόμενα, σχήμα το οποίο απλοϊκά και εργαλειακά αξιοποιούν οι Ε/Κ πολιτικοί στην εσωτερική πολιτική σκηνή, το τι θέλει η Άγκυρα εξακολουθεί να παίζει τον δικό του ρόλο στην εκλογή και τον σχηματισμό των «κυβερνήσεων». Κάπως έτσι άλλωστε σχηματίστηκε, σύμφωνα με τα όσα γράφτηκαν τότε στα κατεχόμενα, και η «συγκυβέρνηση» UBP - CTP.
Ο Κουντρέτ Όζερσαϊ λέγεται πως είναι ο υποψήφιος που προκρίνει η τουρκική κυβέρνηση, και αυτό φαίνεται να μην είναι μακριά από την πραγματικότητα καθώς στην οικονομία δείχνει έτοιμος να συζητήσει σε ρεαλιστική βάση τα θέματα αναδιάρθρωσης της τ/κ οικονομίας. Σε αυτή τη βάση άλλωστε, και με αυτές τις υποσχέσεις, ανέλαβε την εξουσία τα τελευταία χρόνια το UBP, και λόγω αυτών των δεσμεύσεων προς την Τουρκία απαξιώθηκε η πρόσφατη «κυβέρνηση» με επικεφαλής το CTP.
Κατά των δασμών στους εγκλωβισμένους το HP, δηλώνει ο Σεβκί Κιράλπ
Τα μεγάλα κόμματα κρύβονται πίσω από το Κυπριακό
Ως το νεότερο κόμμα σε αυτή την αναμέτρηση, το Κόμμα του Λαού είναι το λιγότερο γνωστό στην ε/κ κοινότητα. Το στέλεχος του HP Σεβκί Κιράλπ απάντησε σε μερικές γραπτές ερωτήσεις του «Π», ξεκαθαρίζοντας πως το κόμμα προκρίνει τη συνεργασία των κοινοτήτων και αντιτίθεται στις εμπρηστικές κινήσεις του τ/κ «υπεξ», αλλά και πως το Κυπριακό έχει εξελιχθεί σε εργαλείο υπεκφυγής για τις αποτυχίες των παραδοσιακών κομμάτων.
Ποια είναι η θέση του Κόμματος του Λαού σε σχέση με τον νέο εκλογικό «νόμο»; Υπάρχει περίπτωση η νέα μέθοδος ψηφοφορίας να βλάψει το δικό σας κόμμα καθώς περιπλέκει τη διαδικασία της οριζόντιας ψηφοφορίας, στην οποία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αρκετοί σας επιλέγουν;
Είναι γεγονός ότι ο νέος εκλογικός νόμος έχει κάνει τους κανονισμούς για την οριζόντια ψηφοφορία ακόμη πιο περίπλοκους. Τώρα στην οριζόντια ψηφοφορία, ο ψηφοφόρος θα πρέπει να επιλέξει τουλάχιστον 24 υποψηφίους ακόμα και αν δεν στηρίζει κάποιους από αυτούς. Επίσης, το νέο σύστημα υποτίθεται πως θα αφορούσε μια εκλογική περιφέρεια, όμως πρακτικά αυτό δεν συμβαίνει.
Παρ’ όλα αυτά, δεν ανησυχούμε καθόλου για τον νέο νόμο. Το εκλογικό σώμα αντιλαμβάνεται πλήρως τις προθέσεις των πολιτικών κύκλων που δημιούργησαν αυτό το νέο σύστημα. Από την άλλη, για μας δεν έχουν σημασία οι δημοσκοπήσεις. Έχουμε την ειλικρινή και δυνατή στήριξη από διάφορα κομμάτια της κοινωνίας. Για μας αυτό είναι που έχει σημασία.
Θα συνεργαζόταν το HP με κάποιο από τα άλλα κόμματα για σχηματισμό «συγκυβέρνησης» αν δεν πετύχει αυτοδυναμία;
Ο στόχος μας ως HP είναι να αναλάβουμε την εξουσία σχηματίζοντας αυτοδύναμη κυβέρνηση. Και πιστεύω πως μπορούμε να αναλάβουμε την εξουσία ως αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Από την άλλη, είμαστε ένα νέο κόμμα που σκοπεύει να κάνει πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει στην τουρκοκυπριακή πολιτική σκηνή. Λέμε πως θέλουμε να φέρουμε την κοινωνική δικαιοσύνη στο βόρειο τμήμα του νησιού. Λέμε πως θα σταματήσουμε τη διαφθορά και τον νεποτισμό. Σίγουρα δεν επιθυμούμε να είμαστε μέρος μιας κυβέρνησης συνεργασίας που θα μας εμποδίσει να πετύχουμε αυτούς του στόχους.
Αντιλαμβάνομαι πως η προσέγγιση του HP δίνει προτεραιότητα στα εσωτερικά ζητήματα τα οποία οι Τ/Κ θα πρέπει να αντιμετωπίσετε με ή χωρίς λύση. Ποια όμως είναι η στάση σας σε θέματα όπως η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και οι παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών ή σε πρόσφατες κινήσεις του τ/κ «υπέξ», όπως τους δασμούς στη βοήθεια για τους εγκλωβισμένους και τις άδειες για την τέλεση λειτουργιών;
Πάντα στηρίζουμε τη βελτίωση των σχέσεων και την πιο αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Τονίζουμε πως η περαιτέρω διακοινοτική συνεργασία είναι απαραίτητη αναφορικά με τους αγνοουμένους, την πολιτιστική κληρονομιά, το περιβάλλον, την καταπολέμηση του εγκλήματος και πολλές άλλες πτυχές της ζωής που αφορούν τις δύο κοινότητες. Πιστεύουμε πως η καλύτερη συνεργασία θα βελτιώσει και τις σχέσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Ακόμα ως HP διαφωνήσαμε με την απαγόρευση λειτουργιών στον βορρά. Επίσης, σταθήκαμε απέναντι στην επιβολή δασμών στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Ελληνοκύπριους και τους Μαρωνίτες που ζουν στον βορρά. Κατά την άποψή μας, και οι δύο πλευρές πρέπει να αποφύγουν ενέργειες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις διακοινοτικές σχέσεις.
Από την άλλη, στην τουρκοκυπριακή πολιτική ορισμένοι πολιτικοί κύκλοι που έχουν κυβερνήσει το βόρειο μέρος του νησιού τα τελευταία 40 χρόνια τείνουν να χρησιμοποιούν το Κυπριακό για να αποφύγουν να δώσουν λογαριασμό για τις αδύναμες επιδόσεις τους ως κυβερνήσεις. Ορισμένοι που υποστηρίζουν πως είναι «εθνικιστές» λένε στους ψηφοφόρους πως «η λύση θα έρθει και θα είναι κόλαση». Άλλοι που λένε πως είναι «αριστεριστές» λένε στους ψηφοφόρους πως «η λύση θα έρθει και θα είναι παράδεισος».
Όποτε η κοινή γνώμη τους ζητά να λογοδοτήσουν για τις κακές επιδόσεις τους, αυτοί οι «αριστεροί» και «εθνικιστές» αρχίζουν να μιλούν για το Κυπριακό και προσπαθούν να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα. Ως HP έχουμε ήδη ετοιμάσει μια ευρεία γκάμα προτάσεων για την οικονομία, την εκπαίδευση, την υγεία, τη γεωργία, τον δημόσιο τομέα, τον ιδιωτικό τομέα, την ισότητα των φύλων, την κοινωνία και πολλά άλλα ζητήματα. Αν αναλάβουμε την εξουσία είμαστε αποφασισμένοι να διορθώσουμε τη ζημιά που έκαναν αυτοί οι πολιτικοί κύκλοι. Οι εκλογές πλησιάζουν και αυτή τη φορά δεν θα επιτρέψουμε σε αυτούς τους κύκλους να καταχραστούν το Κυπριακό.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.