Κατσαδιάζοντας ουσιαστικά τις «κοινοβουλευτικές» ομάδες του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) για την πρωτοβουλία τους να προωθήσουν ψήφισμα με το οποίο να ζητούν κατάργηση του στόχου της ομοσπονδίας, αποχώρησε χθες από τα κατεχόμενα ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.
Στο ψήφισμα προτείνεται η ακύρωση όλων των προτάσεων και των αποφάσεων της «βουλής» για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, τερματισμό των διαπραγματεύσεων και οριστική απόρριψη της ΔΔΟ.
Ο κ. Ακιντζί επέκρινε τα δύο «κυβερνητικά» κόμματα για την κίνησή τους αυτή σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, χωρίς μάλιστα να υπάρξει διαβούλευση με τον ίδιο, σημειώνοντας πως από την εποχή του Ραούφ Ντενκτάς η «προεδρία» είναι αυτή που ασχολείται με το Κυπριακό. Τέτοιες προσεγγίσεις, τόνισε ο κ. Ακιντζί ο οποίος κατευθυνόταν στην Κωνσταντινούπολη όπου θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Γιεντίτεπε για το Κυπριακό, δεν βοηθούν, υπενθυμίζοντας πως στην ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ» υπάρχει ρητή αναφορά στη λύση ομοσπονδίας.
Ο Τ/Κ ηγέτης προανήγγειλε πως θα επιδιώξει να υπάρξει διαβούλευση με τη «βουλή», τα κόμματα, την κοινωνία των πολιτών και την Τουρκία, προσθέτοντας πως θα μπορούσε ακόμα και να ζητηθεί από τους Τ/Κ να τοποθετηθούν σε δημοψήφισμα για το ποια λύση θέλουν. Αν θα γίνει αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, πρόσθεσε, συστήνοντας ψυχραιμία.
Αντίστοιχα, σημείωσε ο κ. Ακιντζί, αντιπαραγωγικό ήταν και το ψήφισμα που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων για κατάργηση των εγγυήσεων (ψήφισμα το οποίο αξίζει να σημειωθεί ήταν και η αφορμή για την πρωτοβουλία των UBP - DP). Ο κ. Ακιντζί σημείωσε ακόμα πως το 1967 η Βουλή είχε εγκρίνει ψήφισμα για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα το οποίο τελικά δεν εφαρμόστηκε, χαρακτηρίζοντας και το πρόσφατο ψήφισμα ανεδαφικό καθώς, όπως είπε, η θέση για μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις δεν συνάδει με τις πραγματικότητες επί του εδάφους.
Έντονη η αντιπολίτευση
Την πρόταση κατέθεσαν 19 «βουλευτές» του UBP και του DP και ανεξάρτητοι που στηρίζουν την «κυβέρνηση» (συνολικά το UBP κατέχει 18 έδρες, το DP πέντε με την πλειοψηφία στο σύνολο των 50 εδρών να επιτυγχάνεται με τη στήριξη των τεσσάρων ανεξάρτητων που προέρχονται από τη δεξιά - την πρόταση αναμένεται να υπογράψουν τις επόμενες ημέρες και «βουλευτές» που απουσίαζαν). Όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο «βουλευτής» του UBP Ζορλού Τορά, στην όποια νέα διαδικασία οι συνομιλητές πρέπει να είναι δύο ανεξάρτητα κράτη.
Ωστόσο ήδη το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) το οποίο κατέχει 20 έδρες, αλλά και το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) το οποίο έχει δύο έδρες, και ο «βουλευτής» που εγκατέλειψε το TDP για να επανιδρύσει το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης (TKP) έχουν ταχθεί εναντίον. Μάλιστα το CTP αναμένεται εντός της εβδομάδας να εγείρει διαδικαστικό θέμα εντός της «βουλής».
Σε ανακοίνωσή του το CTP έκανε λόγο για πρόταση που δεν απαντά στις πραγματικές ανάγκες των Τ/Κ και που αποτελεί προεκλογική κίνηση, καλώντας UBP και DP να σοβαρευτούν και να αφήσουν τις αναφορές σε μοντέλα Μονακό και Γιβραλτάρ. Το ψήφισμα, σημειώνεται, θα απομονώσει περισσότερο τους Τ/Κ.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.