Οι επιδημιολόγοι θεωρούν ότι τα νέα περιστατικά ενδεχομένως και να ξεπεράσουν τα 1.500 σε καθημερινή βάση, όλη η προσοχή είναι στραμμένη στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, με το αν θα ληφθεί η απόφαση για τη λήψη αυστηρότερων περιορισμών να εξαρτάται από τις αντοχές του ΟΚΥπΥ.
Μια ανάσα πριν τα 1.000 κρούσματα βρίσκεται η Κύπρος, με την κυβέρνηση και τους επιδημιολόγους να αναζητούν το λάθος και να ελπίζουν ότι τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν από σήμερα θα ανοίξουν τον δρόμο για να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου. Πλέον η Κύπρος έχει μπει για τα καλά στην κόκκινη κατηγορία του ECDC, την ώρα που η αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών προβληματίζει τους αρμοδίους. Οι επιδημιολόγοι θεωρούν ότι τα νέα περιστατικά ενδεχομένως και να ξεπεράσουν τα 1.500 σε καθημερινή βάση, ωστόσο αυτό δεν έχει και τόση σημασία καθώς όλη η προσοχή είναι στραμμένη στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, με το αν θα ληφθεί η απόφαση για τη λήψη αυστηρότερων περιορισμών να εξαρτάται από τις αντοχές του ΟΚΥπΥ. Είκοσι πέντε ετών είναι ο νεαρότερος ασθενείς που νοσηλεύεται στα δημόσια νοσοκομεία, με τον αριθμό των νοσηλευόμενων να πλησιάζει τριψήφια νούμερα. Σήμερα τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας θα έχουν την καθιερωμένη τους συνάντηση κατά την οποία θα τεθούν επί τάπητος όλα τα δεδομένα που προκύπτουν από τις νοσηλείες και από τις αλυσίδες μετάδοσης του ιού, με τους επιστήμονες να αναζητούν το πώς και το γιατί κατέληξε η χώρας μας να έχει τη χειρότερη επιδημιολογική εικόνα ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.
Στο 2% η θετικότηταΩς αποτέλεσμα της κακής επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου, το ECDC κατέταξε την Κύπρο σε «βαθύ» κόκκινο και σύμφωνα με τον χάρτη είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται σε αυτήν την κατηγορία. Τις τελευταίες δύο βδομάδες καταγράφεται νέα έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων στην κοινότητα, με το Υπουργικό Συμβούλιο να ανακοινώνει την Τετάρτη μια σειρά από μέτρα σε χώρους συγχρωτισμού και σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπου υπάρχει
αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού. Η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού έφερε τα πάνω-κάτω, αλλάζοντας άρδην την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες καταγράφηκαν 6.589 νέα περιστατικά κορωνοϊού, με το ποσοστό θετικότητας να ξεπερνά κατά μέσο όρο το 1,2%, ενώ τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, δηλαδή την περίοδο 10-23 Ιουνίου, σημειώθηκαν 1.004 κρούσματα και το ποσοστό θετικότητας ήταν μόλις 0,2%. Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου καταγράφηκαν 4.728 νέα περιστατικά, εκ των οποίων τα 3.636 προήλθαν από τη διενέργεια rapid tests, ενώ μόνο το τελευταίο τριήμερο καταγράφηκαν 2.566 κρούσματα, με τους επιδημιολόγους να ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχουν τα νέα αυτά περιστατικά στις νοσηλείες. Όσον αφορά τα θετικά περιστατικά ανά επαρχία, αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό θετικότητας σχεδόν σε όλες τις επαρχίες κυμαίνεται περίπου στο 2%, με τα λιγότερα κρούσματα, 339 τον αριθμό, να καταγράφονται στην επαρχία Πάφου.
Περισσότερα για το θέμα στην έντυπη έκδοση του «Π» και για τους συνδρομητές του ΠΟΛΙΤΗΣ PREMIUM η ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας σε PDF ταυτόχρονα με την έντυπη κυκλοφορία της καθημερινά από τις 05.00 το πρωί.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.