Ήταν αναμενόμενες οι ενέργειες της τουρκικής πλευράς που στοχεύουν να προκαλέσουν προβλήματα, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος θεωρεί πως δεν είναι με "τρόπους τιμωρητικούς " που θα αντιμετωπίσουμε το θέμα που προέκυψε με τους εγκλωβισμένους, αλλά κτίζοντας γέφυρες και κρατώντας ζωντανή την ελπίδα για λύση.
Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, στο περιθώριο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης, ο κ. Κυπριανού είπε πως "η δική μας η προσέγγιση λέει ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα για την επίτευξη λύσης και για να το πετύχουμε δεν χρειάζεται να λειτουργήσουμε όπως προτείνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος ή άλλοι, με τρόπους τιμωρητικούς".
"Το ΑΚΕΛ πάντα έκτιζε γέφυρες με στόχο την επανένωση της χώρας μας", είπε και πρόσθεσε ότι "δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση, ούτε με το ενδεχόμενο της προσάρτησης γι αυτό και δεν θα ακολουθήσουμε ακραίες προσεγγίσεις, που μόνο κακό θα προκαλέσουν στη χώρα μας".
Εκείνο που πρέπει να κάνουμε, τόνισε, είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε αυτές οι ακραίες και απαράδεκτες ενέργειες από την ηγεσία της τ/κ κοινότητας "και εννοώ τη λεγόμενη κυβέρνηση, όχι τον κ. Ακιντζί", να εκτεθούν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό και διαμήνυσε ότι ο τρόπος αυτός είναι κτίζοντας γέφυρες και όχι κατεδαφίζοντας τες.
Υπέδειξε παράλληλα πως ο κ. Ακιντζί έχει διαχωρίσει τη θέση του από την απόφαση που λήφθηκε, "όπως δημόσια έχουν διαχωρίσει τη θέση τους τα κόμματα με τα οποία εμείς έχουμε σχέση, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Κόμμα Κοινωνικής Δημοκρατίας", προσθέτοντας ότι "έχουν αντισταθεί σε αυτές τις μεθοδεύσεις που γίνονται από κόμματα που έχουν αντιλήψεις, από την αντίθετη μεν πλευρά, αλλά παρόμοιες με τα κόμματα που αυτή τη στιγμή φωνάζουν στη δική μας την κοινότητα".
Κληθείς να σχολιάσει το σχέδιο Β` της Τουρκίας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι "είναι προφανές πως η Τουρκία, τουλάχιστον προς το παρόν, έχει εγκαταλείψει την προσέγγιση για προσπάθεια εξεύρεσης λύσης έξω από τα πλαίσια του ΟΗΕ" και πως "εκείνο το οποίο μεθοδεύει είναι να βαθύνει ακόμη περισσότερο τα τετελεσμένα επί του εδάφους, κάτι που θα δυσκολέψει αφάνταστα τις προσπάθειες επίτευξης λύσης στο Κυπριακό".
Εμείς, συνέχισε, είχαμε προειδοποιήσει γι αυτό το ενδεχόμενο, ότι δηλαδή, αν αποτυγχάναμε στο Κραν Μοντάνα και δεν γινόταν ξεκάθαρο ότι η ευθύνη βαραίνει την τουρκική πλευρά, θα είχαμε τέτοιες ενέργειες, οι οποίες δυστυχώς δεν συναντούν αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα.
Την ίδια ώρα, ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε πως δεν υπαινίσσεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έπρεπε να κάνει υποχωρήσεις σε ζητήματα αρχών και ότι η κριτική που ασκεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ότι δεν κατάφερε, από την πρώτη στιγμή, να αξιοποιήσει τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ, της ΕΕ, της Ελλάδας και της Μ. Βρετανίας για κατάργηση των εγγυητικών και παρεμβατικών δικαιωμάτων.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.