Αλλάζει η προσέγγιση του Υπουργείου Παιδείας απέναντι στους μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 12.2.2021
Αλλάζει η προσέγγιση του Υπουργείου Παιδείας απέναντι στους μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία
Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας εφαρμόζει από φέτος ένα σχεδιασμό για την ενίσχυση της διδασκαλίας των παιδιών με Μεταναστευτική Βιογραφία.



Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας εφαρμόζει από φέτος ένα σχεδιασμό για την ενίσχυση της διδασκαλίας των παιδιών με Μεταναστευτική Βιογραφία, «δηλαδή, να δούμε με μεγαλύτερη προσοχή μαθητές και μαθήτριες που δεν έχουν την Ελληνική ως μητρική γλώσσα», είπε ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου, Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για την Πολιτική του Υπουργείου για Βελτίωση της Εκπαίδευσης και της Ένταξης των Μαθητών και Μαθητριών με Μεταναστευτική Βιογραφία στο κυπριακό Εκπαιδευτικό Σύστημα.



«Στο εκπαιδευτικό σύστημά μας έχουμε περίπου 19% των παιδιών σε νηπιαγωγεία και 16% των παιδιών σε δημοτικά σχολεία που δεν έχουν την Ελληνική ως μητρική γλώσσα. Πρόκειται για περίπου 10.500 παιδιά. Έχουμε επίσης 19% στα γυμνάσια και 14% στα λύκεια, δηλαδή άλλα 6 με 6,5 χιλιάδες παιδιά. Συνήθως τα παιδιά αυτά προέρχονται από τη Συρία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Γεωργία», πρόσθεσε.



Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «εφαρμόζουμε από φέτος ένα σχεδιασμό για την ενίσχυση της διδασκαλίας των παιδιών με Μεταναστευτική Βιογραφία».



«Δηλαδή, να δούμε με μεγαλύτερη προσοχή μαθητές και μαθήτριες που δεν έχουν την Ελληνική ως μητρική γλώσσα. Μέχρι τώρα είχαμε βεβαίως και την τακτική ένταξη στο σχολείο και πρόνοιες εκπαιδευτικής ενίσχυσης των παιδιών αυτών. Τα αποτελέσματα όμως δεν ήταν αντίστοιχα της προσπάθειας που καταβάλλεται και των πόρων που διατίθεται, αλλά και του ίδιου του επιδιωκόμενου στόχου -υπάρχει δηλαδή ένα θέμα αποτελεσματικότητας. Ενώ τα παιδιά αυτά παρακολουθούν κανονικά το σχολείο και φοιτούν, συχνά επί της ουσίας δεν παίρνουν από το σχολείο ό,τι χρειάζεται», συμπλήρωσε.



Επομένως, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, «δεν θέλουμε απλώς να είναι παρόντα στο σχολείο, αλλά να συμμετέχουν ουσιαστικά στην εκπαιδευτική διαδικασία, να παίρνουν μόρφωση και να επιτυγχάνεται αξιόπιστη ένταξή τους στην κοινωνία γενικότερα, δίνοντάς τους τις ευκαιρίες που δικαιούνται».



Όπως είπε, το κλειδί, η προϋπόθεση, είναι βέβαια η εκμάθηση της γλώσσας.



«Μαζί και μια βασική εξοικείωση με την Ιστορία, τον Πολιτισμό, τις ευρωπαϊκές αξίες και το κοινωνικό περιβάλλον. Το να ενισχύσουμε κατ’ ουσίαν την εκπαίδευση και την ένταξη των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία έχει διπλή σημασία. Πρώτα το αυτονόητο: ότι οφείλει το δημόσιο σχολείο να τους δώσει ισότιμα ποιοτική εκπαίδευση. Όχι απλώς να παρίστανται στα σχολεία, αλλά να τυγχάνουν και της προβλεπόμενης εκπαίδευσης, με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, όμως, η ουσιαστική συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία βελτιώνει γενικότερα τη λειτουργία του σχολείου – δίνει καλύτερες δυνατότητες στους εκπαιδευτικούς μας να διδάξουν αποτελεσματικά, μέσα σε ένα σωστό περιβάλλον», σημείωσε.



Ο κ. Προδρόμου είπε, επίσης, ότι σημαντική αλλαγή είναι ότι στο εξής εκτός από τις προκαταρκτικές διαγνώσεις που θα ξεκινούν στην Προδημοτική και θα γίνονται τακτικά, θα έχουμε και αντικειμενικές σε κεντρικό επίπεδο, αξιολογήσεις της προόδου.



«Για να βεβαιωνόμαστε ότι τα παιδιά αυτά μπορούν να εντάσσονται ομαλά σε κάθε βαθμίδα και όχι απλώς να ακολουθούν μια ηλικιακή διαδρομή μέσα στα σχολεία», πρόσθεσε.



Ανέφερε, παράλληλα, ότι το σχέδιο που εισάγεται φέρνει τόσο ποσοτικές όσο και ποιοτικές αλλαγές.



Συγκεκριμένα, είπε ο Υπουργός Παιδείας, ποσοτικά, αξιοποιώντας συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από την Ε.Ε. και με εξορθολογισμό της διδακτικής οργάνωσης προσφέρονται πολύ περισσότερες ώρες διδασκαλίας, αρκετές ώρες, ούτως ώστε να μπορεί μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να αποκτήσουν τα παιδιά αυτά την ικανότητα χειρισμού της γλώσσας, να κατανοούν και να παρακολουθούν επαρκώς τα μαθήματα, ενώ ποιοτικά, εφαρμόζεται ένα πιο αξιόπιστο σύστημα διάγνωσης – και για να εντοπίζονται οι ανάγκες γλωσσικής ενίσχυσης και για να αξιολογείται η διδασκαλία, να διαπιστώνεται η πρόοδος.



«Καταρτίζονται επίσης πρόσθετα αναλυτικά προγράμματα και για άλλα διδακτικά αντικείμενα εκτός από τη γλώσσα. Εν ολίγοις, μέχρι τώρα γινόταν διδασκαλία και υπήρχε ειδική στήριξη των παιδιών αυτών, όμως δεν ήταν όσο αποτελεσματική χρειάζεται και δεν υπήρχε συστηματική αξιολόγηση. Σε αυτό απαντούν οι αλλαγές που εφαρμόζονται», επεσήμανε.



Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι η αξιολόγηση είναι ένα πολύ ουσιαστικό ζήτημα, γιατί είναι ένα να γίνονται μαθήματα (και αφιερώνονται σε αυτό πολύ σημαντικοί πόροι) και είναι άλλο τα παιδιά αυτά να μαθαίνουν όντως τη γλώσσα, να εξοικειώνονται με το κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον και να παρακολουθούν πραγματικά και ισότιμα την εκπαίδευση.



«Το θέμα δεν είναι δηλαδή μόνο τα παιδιά αυτά να βρίσκονται μέσα στο σχολείο, πράγμα που είναι αυτονόητο, αλλά να τυγχάνουν και ποιοτικής εκπαίδευσης. Στο εκπαιδευτικό σύστημά μας έχουμε περίπου 19% των παιδιών σε νηπιαγωγεία και 16% των παιδιών σε δημοτικά σχολεία που δεν έχουν την Ελληνική ως μητρική γλώσσα. Πρόκειται για περίπου 10.500 παιδιά. Έχουμε επίσης 19 % στα γυμνάσια και 14 % στα λύκεια, δηλαδή άλλα 6 με 6,5 χιλιάδες παιδιά. Συνήθως τα παιδιά αυτά προέρχονται από τη Συρία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Γεωργία», πρόσθεσε



Όπως είπε, αυτό που γίνεται από φέτος είναι η λειτουργία αρκετών Μεταβατικών Τάξεων σε γυμνάσια και λύκεια.



«Στα σχολεία με σημαντικό αριθμό μαθητών και μαθητριών με μεταναστευτική βιογραφία θα έχουμε εντατικά μαθήματα εκμάθησης της Ελληνικής με στοιχεία Ιστορίας και Πολιτισμού (14 περιόδους εβδομαδιαίως). Αλλά και την ταυτόχρονη λειτουργία δυο επιπέδων εκμάθησης της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας και με αμιγή τμήματα όπου αυτό προσφέρεται. Στη Δημοτική Εκπαίδευση διατίθεται χρόνος περίπου 80 εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, αλλά και ενισχυτική διδασκαλία σε σχολεία που εντάσσονται σε προγράμματα ΔΡΑ.ΣΕ., που αντιστοιχεί σε περίπου 126 εκπαιδευτικούς πλήρους απασχόλησης», σημείωσε.



Οι αλλαγές αυτές, συνέχισε  ο κ. Προδρόμου, έχουν συζητηθεί ήδη από το προηγούμενο σχολικό έτος και από την αρχή του φετινού σχολικού έτους με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.



Όπως ανέφερε, για την υλοποίησή τους και την ουσιαστική βελτίωση της σχολικής υποδοχής και στήριξης στα παιδιά με Μεταναστευτική Βιογραφία «συνενώνουμε τις δυνάμεις σε Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση, μαζί με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο από όπου βγαίνουν τόσο τα εξειδικευμένα αναλυτικά προγράμματα, όσο και οι περισσότερο αξιόπιστες διαδικασίες διάγνωσης και αξιολόγησης».



Σύμφωνα με την παρουσίαση των βελτιωτικών αλλαγών που γίνονται και την αναδιάρθρωση των προγραμμάτων, στόχος του Υπουργείου είναι να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά και αποδοτικά όλοι οι διαθέσιμοι πόροι για την υλοποίηση του σχεδιασμού του υιοθετώντας παράλληλα και τις εισηγήσεις των ειδικών εμπειρογνωμόνων .



Άξονες προτεραιότητας του Κειμένου Πολιτικής και του Σχεδίου Δράσης της Διατμηματικής Επιτροπής ΥΠΠΑΝ για την ένταξη παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία είναι η Εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας, η Υποδοχή των νεοαφιχθέντων παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία, η Εκπαίδευση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών, η Συλλογή και ανάλυση δεδομένων σχετικά με τις ανάγκες των μαθητών/τριών με μεταναστευτική βιογραφία, η Διαπολιτισμική προσέγγιση νέων αναλυτικών προγραμμάτων.



Οι εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εκπαιδευτικής ένταξης παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία (ΜΜΕΒ) στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα (26-27 Μαρτίου 2019) είναι η Συνοχή και συνέχεια ανάμεσα στη Δημοτική και στη Μέση εκπαίδευση ( align reception ), ο Σχεδιασμός ευέλικτου συστήματος χαρτογράφησης ( mapping ) που να αξιολογεί και δεξιότητες, πέρα από την επάρκεια στην Ελληνική Γλώσσα, η Αρχική και συνεχής επιμόρφωση εκπαιδευτικών που διδάσκουν παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, η Διευκόλυνση δικτύωσης (networking ) ανάμεσα στους, η Ευθύνη όλης της σχολικής μονάδας η ένταξη των ΜΜεΒ.



Πηγή: ΚΥΠΕ





Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ανάλυση BBC: Γιατί Ισραήλ και Ιράν είναι εχθροί - Οι σύμμαχοι της Τεχεράνης, τα πυρηνικά και η Χαμάς
ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση BBC: Γιατί Ισραήλ και Ιράν είναι εχθροί - Οι σύμμαχοι της Τεχεράνης, τα πυρηνικά και η Χαμάς

Ανάλυση BBC: Γιατί Ισραήλ και Ιράν είναι εχθροί - Οι σύμμαχοι της Τεχεράνης, τα πυρηνικά και η Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε διοικητή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε διοικητή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε διοικητή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Κομισιόν για Κύπρο: Παρατείνεται η εξέταση αιτήσεων ασύλου μέχρι και 9 μήνες σε περιπτώσεις μεγάλων αφίξεων
ΚΥΠΡΟΣ

Κομισιόν για Κύπρο: Παρατείνεται η εξέταση αιτήσεων ασύλου μέχρι και 9 μήνες σε περιπτώσεις μεγάλων αφίξεων

Κομισιόν για Κύπρο: Παρατείνεται η εξέταση αιτήσεων ασύλου μέχρι και 9 μήνες σε περιπτώσεις μεγάλων αφίξεων

Έκθεση Ελεγκτικής Υπηρεσίας: Πάρτι διαφθοράς με αναβολές στο στρατό
ΚΥΠΡΟΣ

Έκθεση Ελεγκτικής Υπηρεσίας: Πάρτι διαφθοράς με αναβολές στο στρατό

Έκθεση Ελεγκτικής Υπηρεσίας: Πάρτι διαφθοράς με αναβολές στο στρατό

Κύπρος Μιχαηλίδης για Μονή Αββακούμ: Οι μοναχοί μίλησαν 3 φορές με τον Αρχιεπίσκοπο ζητώντας συγχώρεση (βίντεο)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος Μιχαηλίδης για Μονή Αββακούμ: Οι μοναχοί μίλησαν 3 φορές με τον Αρχιεπίσκοπο ζητώντας συγχώρεση (βίντεο)

Κύπρος Μιχαηλίδης για Μονή Αββακούμ: Οι μοναχοί μίλησαν 3 φορές με τον Αρχιεπίσκοπο ζητώντας συγχώρεση (βίντεο)