«Ζηλεύουν και τα άλογα», λέει ο αναβάτης Γιώργος Σταυρινίδης. «Μόλις μπουν στην κούρσα καταλαβαίνουν ότι διαγωνίζονται και ζηλεύει το ένα το άλλο, θέλουν να έρθουν πρώτα. Το βλέπεις από τα αυτιά τους που τα γυρίζουν πίσω τεντωμένα και πεισμώνουν… και πεισμώνουν…». Εκείνη την ώρα ακούει τις οπλές που τρέχουν, τις αναπνοές των αλόγων, τους αναβάτες που σε 60 km/h μπορεί να φωνάζουν ο ένας του άλλου ‘‘όι μέσα’’, ‘‘όι έξω’’, μέχρι να πάρουν την τελευταία στροφή και να πλησιάσουν όλοι μαζί προς το τέρμα, απέναντι από την κερκίδα, υποδεχόμενοι από τις ιαχές όσων φανατικών συνεχίζουν να απολαμβάνουν το άθλημα ζωντανά και όχι από τα πρακτορεία στοιχημάτων.
Η νίκη μπορεί να μείνει αξέχαστη. Ειδικά αν έρχεται σε μια ιπποδρομία κυπέλου ή μετά από μία περιπετειώδη διαδρομή, όταν σε δεύτερα ή κλάσματα δευτερολέπτου ξεμπλόκαρες ένα άλογο μετά που στριμώχτηκες και είχες κλειστή διαδρομή από άλλα άλογα ή από μάχη σώμα με σώμα και κρινόμενη στο “photo finish”, από μία μύτη που εξέχει. Τότε θα τρέξουν κοντά ικανοποιημένοι ο ιδιοκτήτης του αλόγου και ο προπονητής – οι άλλοι δύο που απαρτίζουν μαζί με τον αναβάτη το τρίο μιας πετυχημένης συνεργασίας - για μια αναμνηστική φωτογραφία, ώστε να μείνει κι αυτή η επιτυχία στην ιστορία.
Ο Γιώργος Σταυρινίδης οδηγεί την κούρσα με τον Ζηνέα σε ιπποδρομία που κέρδισαν.
Τις Πέμπτες οι νικητές ξεκουράζονται
Πέμπτη πρωί στον ιππόδρομο, στη Λευκωσία. Σήμερα τα περισσότερα άλογα κούρσας ξεκουράζονται, λόγω των αγώνων της Τετάρτης. Για τον αναβάτη, όπως και για τα άλογα, σήμερα είναι μια σχετικά χαλαρή μέρα. Ο Γιώργος δεν ήρθε από τις πέντε το πρωί στον ιππόδρομο και δεν θα προπονήσει 15 – 16 άλογα ως συνήθως, 4-5 ίσως. Στην αυλή του στάβλου ο φροντιστής, ο Ασίμ από το Πακιστάν, σκουπίζει με ρούχο τον ιδρώτα και τη σκόνη από το νεαρό άλογο, ηλικίας τριών χρονών, που μόλις το έτρεξε ο αναβάτης προπόνησης. Στέκεται ακίνητο και συνεργάσιμο. Κάπου – κάπου νιώθει ενόχληση από τις μύγες και χτυπάει κάτω απότομα την οπλή. Δεν έχει μπει ακόμη στις κούρσες και δεν έχει κερδίσει καμία νίκη, μόλις τώρα άρχισε την προετοιμασία του για να γίνει άλογο αγώνων. Σύμφωνα με τον Σταυρινίδη, ο αναβάτης παίρνει και προπονεί σιγά - σιγά ένα άλογο από την ηλικία των δύο - τριών χρονών. «Θέλει τρεις – τέσσερις μήνες να το φέρεις σε στάδιο να τρέξει και να κερδίσεις μαζί του», λέει. Την ίδια ώρα, περιμετρικά της αυλής ξεκουράζονται στους στάβλους τους τα άλογα των χθεσινών αγώνων, όπως ο Ιδάλιππος, ο Νικολέτσιος και η Καλιάνασσα, με την οποία ο Γιώργος Σταυρινίδης κέρδισε τη νίκη σε χθεσινή κούρσα. Γενικά μέσα στην εβδομάδα ένας αναβάτης ιππεύει πολλά άλογα και ένα άλογο ιππεύεται από πολλούς αναβάτες. Στον ιππόδρομο δεν ισχύει αυτό που λέμε δέσιμο αναβάτη και αλόγου. «Δεν έχεις το χρόνο να δεθείς τόσο», λέει ο Σταυρινίδης, «δεν έχεις το χρόνο να δεσμευτείς!», συμπληρώνει χαμογελώντας δίπλα μας ένας εργαζόμενος στον ιππόδρομο.
Αναβάτης και φροντιστής στην αυλή των στάβλων.
Tο νεαρό άλογο, ηλικίας τριών χρονών, δεν έχει μπει ακόμη στις κούρσες και δεν έχει κερδίσει καμία νίκη. Μόλις τώρα άρχισε την προετοιμασία του για να γίνει άλογο αγώνων.«Θέλει τρεις – τέσσερις μήνες να το φέρεις σε στάδιο να τρέξει και να κερδίσεις μαζί του», λέει ο Γιώργος Σταυρινίδης.
Δυνατά αντανακλαστικά
«Σαφώς είναι δύσκολο και απαιτητικό το επάγγελμα του αναβάτη», αναφέρει ο Σταυρινίδης. Όπως εξηγεί, ένας αναβάτης έχει μόνιμα την έγνοια να διατηρεί χαμηλά τα κιλά του. Ο ίδιος είναι από τους ελαφριούς αναβάτες ιπποδρομιών(σε σύνολο 40 περίπου), ζυγίζει 50 κιλά, ενώ το ανώτατο όριο κυμαίνεται στα 53-54. «Με μια καλή φυσική κατάσταση και χαμηλά κιλά μπορεί κάποιος να τρέχει με άλογο μέχρι τα 40-45 του», προσθέτει. Επίσης στις κούρσες χρειάζονται ψυχραιμία και πολύ δυνατά αντανακλαστικά, για να παίρνεις γρήγορες αποφάσεις, αντιδρώντας σε κλάσματα δευτερολέπτου. «Από τη στιγμή που ολόκληρη η διαδρομή διαρκεί ένα με ενάμιση λεπτό, σκέψου λίγα μέτρα στη διαδρομή πόσα δεύτερα ή κλάσματα του δευτερολέπτου είναι. Και μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα πρέπει να πάρεις σωστές αποφάσεις για να πάρεις την καλύτερη δυνατή θέση ή για να αντιμετωπίσεις κάποιον κίνδυνο στη διαδρομή». Εδώ επισημαίνει την περίπτωση που το άλογο μπορεί να πάθει χωλότητα και να πέσει ή να πατήσει το μπροστινό και να σκοντάψει. «Μια δυστροπία να κάνει είναι αρκετή για να σε ρίξει κάτω».
Ο αναβάτης πρέπει βέβαια να γνωρίζει τις ιδιότητες του αλόγου του. «Να μπαίνεις στην ψυχολογία του και να αντιλαμβάνεσαι τι θέλει να κάνει για να αποδώσει καλύτερα, γιατί όλα τα άλογα είναι διαφορετικά. Σε κάποια αρέσει να προχωρούν με γρήγορο τέμπο, σε κάποια άλλα να τους φυλάς δυνάμεις για το τέλος».
Κερδίζοντας την κούρσα με την Καλιάνασσα.
Καθαρόαιμα και κυπριακά άλογα
Υπάρχουν τα καθαρόαιμα άλογα και τα κυπριακά. Τα καθαρόαιμα αλλοδαπά όμως μπορούν να τρέξουν σε περιορισμένες κούρσες (μια φορά το μήνα), μεταξύ τους, ώστε να μη σταματήσει η ντόπια ιπποπαραγωγή. «Αν και παλιά τα κυπριακά άλογα θεωρούνταν υποδεέστερα από τα καθαρόαιμα», προσθέτει ο Γιώργος Σταυρινίδης, «εντούτοις τώρα με τους επιβήτορες της Κύπρου που σμίγουν με ξένες μάνες, προκύπτουν και ισάξια κυπριακά άλογα, κάποτε και καλύτερα από τα καθαρόαιμα».
Μέσα στην εβδομάδα ένας αναβάτης ιππεύει πολλά άλογα και ένα άλογο ιππεύεται από πολλούς αναβάτες.Στον ιππόδρομο δεν ισχύει αυτό που λέμε δέσιμο αναβάτη και αλόγου. «Δεν έχεις το χρόνο να δεθείς τόσο», λέει ο Σταυρινίδης. «Δεν έχεις το χρόνο να δεσμευτείς!», συμπληρώνει χαμογελώντας δίπλα ένας εργαζόμενος στον ιππόδρομο.
Και ο ιππόδρομος σε κρίση
Περπατώντας προς τον στίβο περνάμε από την καφετέρια του ιπποδρόμου, όπου ιδιοκτήτες, προπονητές, αναβάτες και προσωπικό του ιπποδρόμου σχολιάζουν με θόρυβο συμπεριφορές και επιδόσεις αλόγων. Κάθε άλογο που περνά από μπροστά τους, καθώς γυρίζει στον στάβλο ή στο κοτσαρισμένο τρέιλερ σε αμάξι, και μια αφορμή για σχόλια και εύθυμα πειράγματα με αποδέκτη τον αναβάτη ή τον ιδιοκτήτη.
Τα τελευταία άλογα που προπονούνται σήμερα ολοκληρώνουν την 15λεπτη τους προπόνηση και ο στίβος θα αδειάσει. Ο Σταυρινίδης αναφέρεται στην κρίση που περνά αυτή την περίοδο ο ιππόδρομος. Εξαιτίας της κατάρρευσης της οικονομίας στα στοιχήματα δεν παίζονται πλέον τόσα ποσά όσα και στο παρελθόν. Παράλληλα αρκετοί ιδιοκτήτες εγκατέλειψαν το άθλημα για οικονομικούς λόγους, «για να συντηρήσεις άλογα χρειάζεσαι τουλάχιστον 500 – 600 Ευρώ το μήνα για το καθένα», εξηγεί. Παλιά μπορούσαν πολλοί να συντηρούν άλογα, τώρα όχι. Έτσι, όσον αφορά τους προπονητές, αρκετοί έχασαν τις δουλειές του, ενώ άλλοι βλέπουν τους ιδιοκτήτες αλόγων να δυσκολεύονται να τους καταβάλλουν τους μισθούς.
Κοντά σε αυτά, ο αναβάτης σήμερα δεν τερματίζει μπροστά από κατάμεστες κερκίδες από κόσμο. Σε αυτό συνέβαλε και η δυνατότητα να παρακολουθείς τους αγώνες στα πρακτορεία στοιχημάτων. «Και είναι κρίμα, άλλο να βλέπεις ζωντανά τα άλογα να τρέχουν στην ευθεία και να νιώθεις εκείνο το ωραίο συναίσθημα και άλλο απέναντι από την οθόνη», λέει ο Σταυρινίδης. Δίπλα μας ο Αντώνης Χατζηπαναγής, ο οποίος προπονεί άλογα για δεκαετίες και έχει περάσει μισό αιώνα περίπου στον ιππόδρομο – από πέντε χρονών, μιας και ο πατέρας του ήταν επίσης προπονητής - θυμάται τις εποχές που οι κερκίδες ήταν κατάμεστες από θεατές. Τότε που οι ιπποδρομίες συναγωνίζονταν μαζί με τους αγώνες ποδοσφαίρου στην απήχηση του κόσμου. Σήμερα το άθλημα έχασε τη αίγλη του, δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο παλιά.
Στην καλύτερη φάση της καριέρας του
Στα 30 του ο Γιώργος Σταυρινίδης βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του, που ξεκίνησε από τα 18. Τα τελευταία δύο χρόνια γεύεται πολλές νίκες στις κούρσες, ενώ χαίρει της προτίμησης των μεγάλων ιδιοκτητών αλόγων. Είναι τρίτος μέχρι στιγμής στη γενική κατάταξη της φετινής σεζόν. Κι όλα αυτά όχι τυχαία. Άφησε στη μέση τις σπουδές του για να αφοσιωθεί ολότελα στις προκλήσεις των ιπποδρομιών, και αυτή τη στιγμή νιώθει ότι δικαιώθηκε με την επιλογή του.
Κανένα άγχος για το στοίχημα
Όπως λέει ο Σταυρινίδης, την ώρα που τρέχει δεν του προκαλεί κανένα άγχος το γεγονός ότι από τις επιδόσεις του κρίνονται τα χρηματικά ποσά που θα κερδίσουν ή θα χάσουν όσοι στοιχηματίζουν. Εκείνο που θα μπορούσε να τον αγχώσει είναι το να μην κάνει ό,τι πρέπει για να αποδώσει όσο καλύτερα το άλογο, κάτι που, όπως τονίζει, δεν τον αντιπροσωπεύει. Τη συγκεκριμένη ώρα έχει στο μυαλό του μόνο να τρέξει το άλογο καλά. Μόνο έτσι θα μείνουν ευχαριστημένοι μαζί του και ο προπονητής και ο ιδιοκτήτης, ώστε να του ξαναδώσουν άλογο να το τρέξει και να συνεχίζει να κάνει καριέρα. «Εξάλλου πιο πολλές ευκαιρίες, σημαίνει ίσως και πιο πολλές επιτυχίες», προσθέτει.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.