Σκάνδαλο ΤΕΠΑΚ: Και με… πομπούες απειλούσε η Ροζίτα

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 2.9.2017
Σκάνδαλο ΤΕΠΑΚ: Και με… πομπούες απειλούσε η Ροζίτα
Αδίστακτη και σατανική παρουσιάζεται, κατά την Αστυνομία, η εγκέφαλος του νέου σκανδάλου στο ΤΕΠΑΚ: «Ένα τηλέφωνο χρειάζεται για να μπει μια πομπούα».

Ως αδίστακτη παρουσιάζουν οι μαρτυρίες τη φερόμενη εγκέφαλο του σκανδάλου με τα ερευνητικά προγράμματα στο ΤΕΠΑΚ. Η πρώην λειτουργός της Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας του πανεπιστημίου Ροζίτα Παυλίδου, η οποία μέχρι το 2008 υπηρετούσε στην ίδια θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, φέρεται να εκβίαζε καθηγητές για να συνεργαστούν σε προγράμματα στα οποία θα έπρεπε να εργοδοτούσαν συγγενικά της πρόσωπα.

Όποιος της έφερνε αντίρρηση επικαλείτο γνωριμίες της με τον υπόκοσμο. Όταν τα θύματά της υπέκυπταν στις απειλές, σύμφωνα με τις καταγγελίες, έκανε τη ζωή τους κόλαση, αφού πρώτα απομυζούσε τεράστιες χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με δούρειο ίππο ερευνητικά προγράμματα, τα περισσότερα από τα οποία ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Πειθήνια όργανά της, συγγενείς της που λειτουργούσαν ως μεσάζοντες για να εξαργυρώνει επιταγές και αφελείς καθηγητές που είχαν ως μοναδικό κίνητρο την ανέλιξη. Με αυτό τον τρόπο ήλεγχε πλήρως την κατάσταση και λόγω της θέσεώς της ενέκρινε δαπάνες κ.λπ. στη βάση πλαστών στοιχείων. Σημειώνεται πως είχαν πλαστογραφηθεί ακόμα και υπογραφές καθηγητών.


Υπό κράτηση
Τα έντεκα μέλη του κυκλώματος οδηγήθηκαν χθες στο επαρχιακό δικαστήριο Λεμεσού, το οποίο μετά από μαραθώνια διαδικασία ικανοποίησε το αίτημα του ΤΑΕ Λεμεσού για οκταήμερη προσωποκράτησή τους. Μεταξύ αυτών ο Κώστας Κώστα, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και εννέα ακόμη πρόσωπα, στην πλειοψηφία τους συγγενείς της πρώην λειτουργού του ΤΕΠΑΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι οι δύο γιοι, οι νύφες, η αδελφή και κουμπάροι της πρώην λειτουργού. Εναντίον τους ερευνώνται 15 ποινικά αδικήματα, για δεκασμό δημόσιου λειτουργού, δόλο και κατάχρηση εμπιστοσύνης, δωροληψία, πλαστογραφία, παρέμβαση σε αστυνομική έρευνα, κυκλοφορία πλαστών εγγράφων, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κ.ά. Την πολύκροτη αλλά και πολύπλοκη υπόθεση ατασθαλιών σε ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ, συνθέτουν πλαστές βεβαιώσεις διεκπεραίωσης εργασιών ερευνητικών προγραμμάτων, πλαστογραφίες υπογραφών, πληρωμές για εργασίες που δεν έγιναν ποτέ ή που αποδείχθηκαν λανθασμένες, άσκοπα ταξίδια, απειλές κατά καθηγητών, δωροδοκίες. Το ποσό που φέρονται να οικειοποιήθηκαν οι ύποπτοι υπολογίζεται στα 5 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2008-2015.



Το 2015 διενεργήθηκε εσωτερικός έλεγχος στο ΤΕΠΑΚ που αποκάλυψε εξαναγκασμό καθηγητών για πρόσληψη συγγενικών προσώπων της πρώην λειτουργού στα ερευνητικά προγράμματα. Κάποια από τα προγράμματα δεν έγιναν καθόλου και παρουσιάζονταν ως ολοκληρωμένα με ψεύτικα στοιχεία, ή άλλα έγιναν μερικώς και συμπληρώνονταν επίσης με πλαστά στοιχεία. Ακολούθησε πειθαρχική έρευνα, ενώ και οι δυο έρευνες στάλθηκαν στην Ελεγκτική Υπηρεσία και τον γενικό εισαγγελέα από όπου δόθηκαν οδηγίες για διερεύνηση της υπόθεσης από την Αστυνομία.



Το 2015, η Ροζίτα Παυλίδου μετακινήθηκε από τη θέση της και στη συνέχεια παραιτήθηκε. Από την αστυνομική έρευνα που διήρκεσε 6 μήνες προκύπτει ότι οι ύποπτοι είχαν εμπλοκή σε 23 ερευνητικά προγράμματα που αφορούσαν θέματα ρύπανσης της θάλασσας, πρόσβασης ΑμεΑ σε παραλίες, ρύπανσης της ατμόσφαιρας, προώθησης αγροτικού τουρισμού κ.λπ. Στην πρώτη περίπτωση, για το ερευνητικό πρόγραμμα IKTIMED, η πρώην λειτουργός του ΤΕΠΑΚ απαίτησε από τον επιστημονικό υπεύθυνο την εργοδότηση του γιου της και της αδελφής της. Χαρακτηριστικά, ανέφερε στον επίκουρο καθηγητή «Πιάστον γιο μου και την αδελφή μου για να βγει πληρωμή». Οι δυο εργοδοτήθηκαν τελικά χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει ανάγκη, χωρίς ποτέ να συναντηθούν με τον υπεύθυνο του προγράμματος και χωρίς να παραδώσουν οποιανδήποτε εργασία. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, όσο και σε άλλα, διαπιστώθηκε πως, μέσα από πλαστά έγγραφα, έγιναν πληρωμένες σε άτομα που δεν είχαν καμία συμμετοχή, τα οποία αφού κρατούσαν ένα μικρό ποσό που τους υποδεικνυόταν από τη λειτουργό, της επέστρεφαν τα χρήματα.



37 ταξίδια αναψυχής με χρήματα του Πανεπιστημίου!


Ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ Κώστας Κώστα ήταν επιστημονικός υπεύθυνος σε επτά από τα 23 συνολικά ερευνητικά προγράμματα και ανακρινόμενος, ανέφερε πως η υπεύθυνη λειτουργός του ζήτησε να κάνει την οικονομική διαχείριση στα έργα του με το ανάλογο αντίτιμο και πως σκέφτηκε την επαγγελματική του ανέλιξη και τις επιπτώσεις που θα επέφερε μια αρνητική του απάντηση.



Είπε ακόμη πως τα άτομα τα οποία του υποδείκνυε η ύποπτη δεν έκαναν οποιανδήποτε εργασία και πως αυτή γινόταν από τον ίδιο, σε σημείο που αναγκαζόταν να εργαστεί πολλές ώρες, ενώ όταν παραπονέθηκε, κατά τα λεγόμενά του, η λειτουργός αντέδρασε βίαια. Ο δικηγόρος του καθηγητή ανέφερε στο δικαστήριο πως ο πελάτης του δεν φέρει ένσταση στην κράτησή του και θέτει εαυτόν στη διάθεση των αστυνομικών ανακριτών για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Να σημειωθεί ότι οι έρευνες της Αστυνομίας για το σκάνδαλο επεκτάθηκαν και στον Δήμο Λεμεσού στον οποίο ο καθηγητής Κώστας Κώστα αποτάθηκε, υποβάλλοντας πρόταση συνεργασίας στα πλαίσια του προγράμματος ΜΟΥΣΕΙΑ. Για το πρόγραμμα ο δήμος κατέβαλε το συνολικό ποσό των 20.500 ευρώ. Στην πολυσέλιδη αίτησή του για έκδοση διατάγματος κράτησης των υπόπτων, ο ανακριτής ανέφερε ότι η Ροζίτα Παυλίδου πραγματοποιούσε ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό με χρήματα του πανεπιστημίου. Συμφωνία με μαρτυρία, πραγματοποίησε άσκοπα 37 συνολικά ταξίδια στο εξωτερικό στο πλαίσιο των προγραμμάτων, για τα οποία έλαβε αποζημίωση το ποσό των 20.568 ευρώ, την ώρα που άλλοι λειτουργοί είχαν ταξιδέψει μόνο σε μια περίπτωση. Η βασική ύποπτη αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των ανακριτών της υπόθεσης, ενώ ο εν ενεργεία καθηγητής αρνείται κάθε ανάμειξη στα υπό διερεύνηση αδικήματα αλλά θέτει εαυτόν στη διάθεση των αρχών.



Απειλές και κατά οικογενειών καθηγητών


Σε άλλες περιπτώσεις οι εργασίες ήταν λανθασμένες και καθηγητές αναγκάζονταν να ζητήσουν επιπρόσθετα κονδύλια για διεκπεραίωσή τους από άλλα πρόσωπα.



Στην περίπτωση του προγράμματος Ερμής, στο οποίο και πάλι εργοδοτήθηκε ο γιος της Ροζίτας Παυλίδου, ο υπεύθυνος καθηγητής ανέλαβε μέρος των εξόδων, ώστε να μην μείνει εκτεθειμένο το πανεπιστήμιο. Στην πορεία ο καθηγητής διαπίστωσε ότι η εργασία που ανατέθηκε στον γιο της ύποπτης και πληρώθηκε με το χρηματικό ποσό των 8.350 ευρώ δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Έτσι αναγκάστηκε να εργοδοτήσει άλλα πρόσωπα με δικά του έξοδα και να ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 40 χιλιάδων ευρώ από το ΤΕΠΑΚ για την ολοκλήρωση του έργου.


Toν απειλούσε
Ο ίδιος ανέφερε στους αστυνομικούς ανακριτές πως, όταν το 2015 είχαν διαρρεύσει οι πρώτες πληροφορίες στα ΜΜΕ για εμπλοκή της συγκεκριμένης λειτουργού σε ατασθαλίες στο ΤΕΠΑΚ, η ίδια εκτόξευε απειλές εναντίον του θεωρώντας τον υπεύθυνο, φωνάζοντας ότι γνώριζε που διαμένει η σύζυγος και το παιδί του, ενώ φέρεται να επικαλέστηκε γνωριμίες της με άτομα του υποκόσμου, λέγοντας «ένα τηλέφωνο χρειάζεται για να μπει μια πομπούα».
Ο ίδιος μάρτυρας κατάθεσε ακόμη ότι σε συνομιλία που είχε με την ύποπτη τού ανάφερε χαρακτηριστικά ότι εάν ακολουθούσε τις οδηγίες της δεν θα οδηγούσε πλέον το παλιό όχημα που διέθετε, αλλά θα αγόραζε πολυτελές αυτοκίνητο όπως το δικό της, το οποίο αγόρασε με χρήματα τα οποία εξασφάλισε από παρόμοια προγράμματα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.



Σε άλλη περίπτωση, για το πρόγραμμα Para-Mare Tourism, πέραν των χρημάτων που φέρεται να αποσπούσε το κύκλωμα, η Ροζίτα Παυλίδου ζήτησε και αγοράστηκε, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε πρόνοια για κάτι τέτοιο, υψηλών προδιαγραφών υπολογιστής αξίας 2 χιλιάδων ευρώ, τον οποίον η Αστυνομία δεν έχει ακόμη εντοπίσει. Ανάμεσα σε άλλα καταγράφεται η μαρτυρία καθηγητή, ο οποίος όταν ξεκαθάρισε στην ύποπτη ότι δεν θα της δώσει ούτε και ένα σεντ για τα δικά του ερευνητικά προγράμματα χωρίς επίσημη απόδειξη, αυτή του έριξε τα έγγραφα που της είχε δώσει να συμπληρώσει και να εγκρίνει, λέγοντάς του να τα συμπληρώσει μόνος του. Η μετέπειτα στάση της πρώην λειτουργού ήταν τέτοια που, αντί να διευκολύνει το έργο του καθηγητή, παρακαλούσε προβλήματα σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας