Απόπειρα περιορισμού της ελευθερίας λόγου σε ένα αδιαμφισβήτητα θέμα δημοσίου συμφέροντος θεωρεί το αραβικό δίκτυο το πρωτοφανές διάταγμα κυπριακού δικαστηρίου.
Στο Ανώτατο Δικαστήριο οδηγείται η υπόθεση με το απαγορευτικό διάταγμα που εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας κατά του Al Jazeera με αίτημα του Δημήτρη Συλλούρη, με εκπρόσωπο του αραβικού δικτύου να μιλά στον «Π» για μια παράξενη δικαστική απόφαση.
Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητικής δημοσιογραφίας του Al Jazeera κ. Phil Rees χαρακτηρίζει το απαγορευτικό διάταγμα που εξέδωσε μονομερώς το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στις 20/5/21, με το οποίο απαγορεύει στο αραβικό δίκτυο να προβάλλει υλικό που δημιούργησε στο πλαίσιο του αποκαλυπτικού του ντοκιμαντέρ «Cyprus Papers Undercover» και αφορά τον Δημήτρη Συλλούρη, απόπειρα περιορισμού της ελευθερίας του λόγου σε ένα αδιαμφισβήτητα θέμα δημοσίου συμφέροντος στην Κύπρο και μια παράξενη δικαστική απόφαση, διότι όπως είπε «ένα τέτοιο διάταγμα εκδίδεται συνήθως ως έκτακτο μέτρο για να αποφευχθεί η δημοσιοποίηση πληροφοριών μέχρις ότου ο δικαστής μπορέσει να λάβει τεκμηριωμένη απόφαση. Σε αυτήν την περίπτωση, ο κ. Συλλούρης περίμενε επτά μήνες πριν ζητήσει την απόφαση. Το ντοκιμαντέρ έχει προβληθεί σχεδόν ένα εκατομμύριο φορές. Η έρευνά μας αποτέλεσε αντικείμενο έντονης δημόσιας συζήτησης στην Κύπρο και σε ολόκληρη την ΕΕ».
Μάλιστα χαρακτήρισε εκπληκτικό το γεγονός ότι έλαβε πληροφόρηση για τη δικαστική αυτή απόφαση από τους διοργανωτές των βραβείων της British Academy Television Awards (BAFTA). «Τους είχαν», ανέφερε, «αποσταλεί έγγραφα δικαστηρίου μετά την υποβολή της υποψηφιότητας του ντοκιμαντέρ για το φετινό βραβείο 'Current Affairs'. Θα μπορούσαμε να αναλογιστούμε γιατί οι δικηγόροι του κ. Συλλούρη έστειλαν τα έγγραφα στην BAFTA, οι οποίοι δεν είναι συμβαλλόμενοι στην απόφαση. Η στρατηγική τους έγινε ακόμα πιο περίεργη όταν ο Al Jazeera έλαβε τη δικαστική απόφαση μόνο έναν μήνα μετά την BAFTA».
Έφεση στο ΑνώτατοΕρωτηθείς για το αν το Al Jazeera πρόκειται να σεβαστεί την απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου, ο κ. Rees απάντησε ότι «αν και το θεωρούμε σαφή επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου, θα σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου». Αποκάλυψε επίσης ότι το Al Jazeera άσκησε έφεση κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Μυστική δημοσιογραφίαΣε ερώτηση κατά πόσον έχουν παραβιαστεί τα προσωπικά δεδομένα του Δημήτρη Συλλούρη και αν το ντοκιμαντέρ αποτελεί δυσφήμηση, ο κ. Rees ανέφερε ότι «λίγο μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ η Ολλανδή ευρωβουλεύτρια Sophie in 't Veld ρώτησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: 'Γιατί έπρεπε να περιμένουμε τους γενναίους δημοσιογράφους να αποκαλύψουν τα σκάνδαλα που όλοι υποψιαζόμασταν για μεγάλο χρονικό διάστημα;'».
«Η ερευνητική δημοσιογραφία», συνέχισε, «δεν στηρίζεται μονάχα στις δηλώσεις και τις διαβεβαιώσεις όσων κατέχουν την εξουσία, αλλά ο ρόλος της είναι να τους αναγκάσει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μια μέθοδος συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων που χρησιμοποιείται από την ερευνητική ομάδα του Al Jazeera είναι η μυστική καταγραφή. Το Al Jazeera έχει υπογράψει τον κώδικα δεοντολογίας του Γραφείου Επικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου (Ofcom), ο οποίος πιστεύουμε ότι παρέχει ένα διεθνές υψηλό πρότυπο στη δημοσιογραφική ηθική και αποτελεί τον θεματοφύλακα της δημοσιογραφίας που ασχολείται με τις δημόσιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον κώδικα της Ofcom, οι δημοσιογράφοι ενδέχεται να εφαρμόσουν μέτρα που συνεπάγονται εξαπάτηση, όπως μυστική καταγραφή, εάν διαπιστώνουμε εκ πρώτης όψεως παρανομίες και θεωρούμε ότι από τη δράση μας προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον. Όλα όσα κάναμε στην ηχογράφηση του κ. Συλλούρη ήταν συμβατά με τον κώδικα Ofcom».
«Υπάρχει», όπως είπε, «μια μακρά και ιστορική παράδοση της αποκαλυπτικής μυστικής δημοσιογραφίας που έχει αλλάξει τις κοινωνίες προς το καλύτερο. Πρόσφατα παραδείγματα περιλαμβάνουν το Panorama του BBC, το οποίο χρησιμοποίησε κρυφές κάμερες για να αποκαλύψει κακοποιήσεις σε μια στέγη φροντίδας ηλικιωμένων, για το οποίο κέρδισε το βραβείο BAFTA. Το 2018 μυστικοί δημοσιογράφοι αποκάλυψαν τη λειτουργία της Cambridge Analytica. Έδειξαν πώς τα δεδομένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να υπονομεύσουν τη δημοκρατία και αποκάλυψαν παραδοχές ότι χρησιμοποίησαν πόρνες, εκβιασμό και δωροδοκία για να δυσφημήσουν τους πολιτικούς. Αυτοί οι μυστικοί δημοσιογράφοι επηρέασαν την αλλαγή προς το καλύτερο».
«Το 'Cyprus Papers Undercover'», κατέληξε, «οδήγησε στην κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και η επίσημη έρευνα διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση είχε παραβεί τον νόμο σε αμέτρητες περιπτώσεις για τη χορήγηση υπηκοότητας σε χιλιάδες ανθρώπους. Το ντοκιμαντέρ οδήγησε επίσης στην παραίτηση του κ. Συλλούρη ως προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων».
Απαγορευτικό διάταγμαΟ «Π» εξασφάλισε το απαγορευτικό διάταγμα κατά του Al Jazeera και το δημοσιεύει (φωτό). Όπως αναφέρει στο απαγορευτικό διάταγμα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, υποβλήθηκε μονομερής αίτηση στις 18/05/21 από τον κ. Χρίστο Μ. Τριανταφυλλίδη, δικηγόρο του Δημήτρη Συλλούρη.
«ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥΤΟ», σύμφωνα με το διάταγμα, «αφού ανέγνωσε την ένορκο δήλωση που κατατέθηκε από τον ενάγοντα ο οποίος υπέγραψε εγγύηση ύψους €200.000 για πλήρη κάλυψη οιωνδήποτε ζημιών και εξόδων που οι εναγόμενοι ήθελαν υποστεί από την έκδοση του παρόντος διατάγματος χωρίς εύλογη αιτία και αφού μελέτησε όλα τα ενώπιόν του στοιχεία».
«ΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ», προσθέτει, «ΔΙΑΤΑΤΤΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ εις τους Εναγομένους και/ή οιονδήποτε εξ αυτών και/ή οιονδήποτε ο οποίος ενεργεί με την άδεια και/ή την προτροπή και/ή τη γνώση των Εναγομένων, όπως άνευ της ρητής προς τούτο γνώσεως και/ή συγκαταθέσεως του Αιτητού ή σχετικού προς τούτο Διατάγματος και/ή απόφασης Δικαστηρίου χρησιμοποιήσουν και/ή διαθέσουν προς χρησιμοποίηση και/ή εκθέσουν και/ή προβάλουν και/ή εκμεταλλευθούν το αποτέλεσμα της βιντεογράφησης και/ή ηχογράφησης του Αιτητού η οποία έλαβε χώρα εις την Κυπριακή Δημοκρατία άνευ της γνώσεως και/ή της συγκαταθέσεώς του κατά ή περί την 26/10/19».
«Τόσο η αίτηση», συνεχίζει, «όσο και το εκδοθέν διάταγμα ορίζονται για επίδοση στις 18.6.21 και ώρα 9:30 π.μ., ημερομηνία μέχρι την οποία το μονομερές διάταγμα παραμένει σε ισχύ, ενόψει του ότι θα επιδοθούν στους Καθ’ ων η Αίτηση όλοι εκ των οποίων βρίσκονται εκτός της δικαιοδοσίας του Κυπριακού Δικαστηρίου και συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα πρέπει να γίνουν άλλες διαδικασίες για έκδοση διαταγμάτων επίδοσής τους στους Καθ' ων η Αίτηση στο εξωτερικό».
Μάλιστα το κυπριακό δικαστήριο προειδοποιεί το Al Jazeera με φυλάκιση ή κατάσχεση περιουσίας. Συγκεκριμένα λέει ότι «Αν εσείς οι πιο πάνω αναφερόμενοι εναγόμενοι και/ή οιοσδήποτε από εσάς και/ή οιοσδήποτε ο οποίος ενεργεί με την άδεια και/ή την προτροπή και/ή τη γνώση σας παραλείψετε να συμμορφωθείτε με το παρόν διάταγμα αμέσως μετά την επίδοσή του σ' εσάς, εσείς υπόκεισθε σε σύλληψη, η δε περιουσία σας σε κατάσχεση».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.