Αλέιδα Γκεβάρα: «Η επανάσταση συνεχίζεται…»

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 3.7.2017
Αλέιδα Γκεβάρα: «Η επανάσταση συνεχίζεται…»
Μετά από πρόσκληση του Κυπρο-Κουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, η κόρη του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

Στο πρόγραμμα της επίσκεψης της δρ Αλέιδα Γκεβάρα περιλαμβάνονται η συμμετοχή της στη μεγάλη εκδήλωση για τα 25χρονα του Κυπρο-Κουβανικού Συνδέσμου, σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες πόλεις της ελεύθερης Κύπρου με θέμα την Κουβανική Επανάσταση και τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του πατέρα της. Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται την Κύπρο, η πρώτη ήταν το 1997 όπου είχε παραχωρήσει και μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη δημοσιογράφο Σούλα Χατζήκυριακου.


Σήμερα, πραγματοποιήθηκε διάσκεψη Τύπου στη Δημοσιογραφική Εστία στην παρουσία εκπροσώπων των ΜΜΕ. Η κουβέντα ήταν φιλική και η δρ Γκεβάρα μίλησε για την επανάσταση που εξελίσσεται, μοιράστηκε κομμάτι της ιδεολογίας της, εμπειρίες από τη φιλανθρωπική της δράση ανά τον κόσμο, και φυσικά αναμνήσεις -διδάγματα από τη ζωή του πατέρα της.


«Στην επαναστατική διαδικασία σημαντικό είναι η διαμόρφωση της συνείδησης του λαού της Κούβας. Η επανάσταση ξεκίνησε από άντρες όπως ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε κ.ά. Ο λαός κατανοεί την πραγματική του ισχύ. Σήμερα, η επανάσταση δεν εξαρτάται από τους ανθρώπους που την έχουν ξεκινήσει, αλλά από τη θέληση του λαού να συνεχίσει δυναμικά τη διαδικασία. Στον αγώνα μπαίνουν νέες γενιές. Δεν θα ήθελα να είμαι στα παπούτσια του νέου ηγέτη της χώρας. Ο κουβανικός λαός έχει μάθει να έχει ηγέτες του επιπέδου Φιντέλ. Θα είναι πολύ δύσκολο για τον νέο ηγέτη να διατηρήσει το επίπεδο στο οποίο έχει συνηθίσει ο λαός να βλέπει τον ηγέτη. Πρέπει να συνεχίσουμε όμως να τελειοποιούμε τον σοσιαλισμό. Επανάσταση είναι να αλλάξεις όσα πρέπει να αλλάξουν, να συμπεριφέρεσαι στον άνθρωπο με σεβασμό. Να μετατραπούμε σε αυτάρκεις ως λαός και να μην εξαρτιόμαστε από κανένα κεφάλαιο. Δεν είμαστε ενάντια στην τεχνολογία αλλά ψάχνουμε τους τρόπους να ανεξαρτητοποιηθούμε από την απόλυτη ανάγκη αυτής. Πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τον σοσιαλισμό. Δεν είναι όλα τέλεια. Μάθαμε όμως ένα σημαντικό: οι μόνοι που έχουμε το δικαίωμα να διορθώσουμε τα λάθη μας είμαστε εμείς οι ίδιοι και κανείς άλλος. Ο πατέρας μου έλεγε: “είτε είσαι σοσιαλιστική επανάσταση είτε γελοιογραφία του σοσιαλισμού. Δεν μπορείς να γνωρίσεις ένα λαό αν δεν δουλέψεις μαζί του”. Υπάρχει η δύναμη αλλά πρέπει να μπει σε ένα κανάλι και για να γίνει πρέπει να μας σέβεται ο λαός μας».


Σχολιάζοντας τις σχέσεις με τις ΗΠΑ είπε χαρακτηριστικά: «Η Κούβα είναι από τις λίγες χώρες του κόσμου που έχει την ικανότητα να λέει όχι στην αμερικανική κυβέρνηση. Ο σημερινός πρόεδρος τον ΗΠΑ δεν έχει ιδέα για το ποιοι είμαστε».


Επιπλέον η δρ Γκεβάρα, επισήμανε στον μεγάλο και την προσπάθεια που γίνεται ώστε ο λαός της χώρας της να τυγχάνει καλής παιδείας και υγείας. Είναι αξιοσημείωτη η δύναμη του λόγου της: «Είναι κανόνας να υπάρχουν σχολεία σε κάθε γωνιά της χώρας».


Το φιλανθρωπικό της έργο δεν περιορίζεται στη χώρα της αλλά είναι σε διεθνές επίπεδο. Η ομολογία της σοκάρει: «Ως παιδίατρος, έχω δει παιδιά στην Ανγκόλα να πεθαίνουν που θα μπορούσα να σώσω αν είχα τα φάρμακα που χρειαζόμουν. Για αυτό είμαι πολύ έντονη και αντιδρώ όταν μου μιλούν για ρατσισμό και αποικισμό»


Τέλος, σχολιάζοντας την επίδραση που συνεχίζει να έχει μέχρι σήμερα στους νέους ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα είπε: «Με συγκινεί περισσότερο όταν βλέπω τους νέους με την τεράστια αγάπη για τον πατέρα μου. Είναι σαν να βλέπω τον πατέρα μου να πολλαπλασιάζεται, να αναπαράγεται μέσα από τις νέες γενιές».