«Δεν μπορεί να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία για το Κυπριακό» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχολιάζοντας πληροφορίες ότι αυτός είναι ο σκοπός του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν 'Αιντε για τη διάσκεψη του Κρανς Μοντανά, η οποία αρχίζει αύριο.
Στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς «είναι η συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος» δηλώνει ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στη διάσκεψη στο Κρανς Μοντανά.
Αναφορικά με τη δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές, ότι η διάσκεψη γίνεται με ««εξαναγκασμό» του ΟΗΕ, αναφέρει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει στη διάσκεψη «με τη σαφή πολιτική βούληση να δημιουργηθούν τέτοιες προοπτικές, που να επιτρέπουν αισιοδοξία για ένα θετικό αποτέλεσμα».
Εξηγεί ότι από τη συζήτηση των κεφαλαίων της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα κριθεί κατά πόσο η παρούσα διαδικασία θα έχει θετικό αποτέλεσμα. «Αν η Τουρκία συνεχίσει να έχει στο Κρανς Μοντανά θέσεις, όπως αυτές που ακούσαμε τις τελευταίες μέρες, δεν θα υπάρξει θετική κατάληξη και αυτό θα είναι από υπαιτιότητα της 'Αγκυρας. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά με απόλυτη σοβαρότητα, όπως πρέπει να χαρακτηρίζει την συμπεριφορά της σε τέτοιες στιγμές, προσέρχεται στη διάσκεψη με στόχο τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου» δηλώνει ο κ. Χριστοδουλίδης.
Όπως είπε «δεν πρόκειται για πενταμερή διάσκεψη» και πως όλες οι ενέργειες για τη διάσκεψη «είναι αποτέλεσμα συντονισμού της ελληνικής με την κυπριακή κυβέρνηση». Για το κατά πόσον η Συνθήκη για εφαρμογή της λύσης θα αφορά την κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων ή θα συνδέεται και με ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, σημειώνει ότι δεν θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ενός εγγράφου (πρόκειται για το προσχέδιο 'Αιντε), το οποίο «δεν έχει την όποια υπόσταση και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τις συζητήσεις στο Κρανς Μοντανά».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
EΡ: Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές δήλωσε ότι με «εξαναγκασμό» του ΟΗΕ διεξάγεται η διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά και πρόσθεσε ότι η τουρκική πλευρά πάει εκεί με το ζόρι. Γίνεται γάμος με το ζόρι;
ΑΠ: Σίγουρα δεν μπορεί να γίνει γάμος με το ζόρι. Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης ή της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Μιλώ μόνο εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης και της ελληνοκυπριακής πλευράς και δηλώνω ότι μεταβαίνουμε στη διάσκεψη με τη σαφή πολιτική μας βούληση να δημιουργηθούν τέτοιες προοπτικές που να επιτρέπουν αισιοδοξία για ένα θετικό αποτέλεσμα.
ΕΡ: Ποιο θα πρέπει να είναι, κατά την εκτίμηση σας, αυτό;
ΑΠ: Δεν θα πρέπει να ξεφεύγει των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα συνεχίσει, εφόσον υπάρξει λύση, χώρα -μέλος της Ένωσης.
ΕΡ: Αναφορικά με το προσχέδιο εγγράφου του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν 'Αιντε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε: «ουδόλως το θεωρώ δεσμευτικό και η όποια επίκληση ή αναφορά στο το εν λόγω έγγραφο δεν είναι αποδεκτή». Μετά από την δήλωση αυτή τίθεται εύλογα, νομίζω, το ερώτημα, γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει τελικώς για μια νέα πενταμερή διάσκεψη;
ΑΠ: Η δήλωση του προέδρου είναι ξεκάθαρη. Μεταβαίνουμε στην διάσκεψη με την ελπίδα ότι επιτέλους η Τουρκία θα συζητήσει ουσιαστικά το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Στην παρούσα συγκυρία έχει ιδιαίτερη σημασία και η δημόσια παραδοχή του γγ του ΟΗΕ, με τη δήλωση του της 4ης Ιουνίου, ότι τα αποτελέσματα στη συζήτηση αυτών των κεφαλαίων είναι αυτά που θα κρίνουν κατά πόσο η παρούσα διαδικασία θα έχει θετικό αποτέλεσμα.
ΕΡ: Δεν θα ήταν πιο ορθό να μην μεταβεί η ελληνοκυπριακή πλευρά στη διάσκεψη, αφού, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, το προσχέδιο εγγράφου του κ. 'Αιντε «δεν ανταποκρίνεται στα όσα έχουν συμφωνηθεί κατά την 4η Ιουνίου στη Νέα Υόρκη»;
ΑΠ: Στις 4 Ιουνίου έγινε αναφορά στην ετοιμασία κοινού εγγράφου. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κοινό έγγραφο, έχει σημασία το προσχέδιο που υποβλήθηκε να μην έχει την οποιαδήποτε υπόσταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό καθίσταται σαφές με τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία αναφερθήκατε.
ΕΡ: Στο προσχέδιο του κ. 'Αιντε γίνεται λόγος για Συνθήκη Εφαρμογής της Λύσης, την οποία να υπογράψουν οι τρεις ( Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) εγγυήτριες δυνάμεις και η Ενωμένη Κύπρος. Η Συνθήκη αυτή θα αφορά την κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων ή θα συνδέεται και με ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης;
ΑΠ: Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες ενός εγγράφου, το οποίο δεν έχει την όποια υπόσταση και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τις συζητήσεις στο Κρανς Μοντανά. Από εκεί και πέρα, είναι σημαντικό να υπάρχουν όλες εκείνες οι διαβεβαιώσεις σε σχέση με την εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης. Βέβαια, στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις τρίτων χωρών, επεμβατικά δικαιώματα και παρουσία του στρατού κατοχής.
ΕΡ: Με τα υφιστάμενα δεδομένα ποια ενδεχόμενα υπάρχουν; Να υπάρξει κατάληξη ή όχι; Επίσης, έχει γραφτεί ότι ο κ. 'Αιντε έχει ως στόχο μια «ενδιάμεση συμφωνία» ή κατάληξη σε ένα περίγραμμα λύσης, το οποίο θα τύχει επεξεργασίας στη συνέχεια. Πώς τα σχολιάζετε αυτά;
ΑΠ: Καταρχάς τονίζω ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία. Στόχος είναι η συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος και είναι με αυτή την διάθεση, που η ελληνοκυπριακή πλευρά θα προσέλθει στην διάσκεψη. Αυτό είναι ξεκάθαρο και έχει φανεί μέσα από τη μέχρι τώρα στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις. Η ετοιμότητα και η διάθεση μας για λύση δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από τον οιονδήποτε καλόπιστο.
ΕΡ: Γράφτηκε και δεν διαψεύστηκε ότι, πριν από το δείπνο της 4ης Ιουνίου μεταξύ του γγ του ΟΗΕ και των δύο ηγετών της Κύπρου, ο Έλληνας πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον πρόεδρο Αναστασιάδη και του ανέφερε πως δεν ευνοεί σύγκληση νέας πενταμερούς διάσκεψης. Τελικώς, έτσι έγινε;
ΑΠ: Θέλω πρώτα να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται για πενταμερή διάσκεψη. Από εκεί και πέρα και το αποδεικνύουν τόσο οι ίδιες οι εξελίξεις όσο και οι δημόσιες δηλώσεις των δύο ανδρών ότι οι ενέργειες είναι αποτέλεσμα συντονισμού της ελληνικής με την κυπριακή κυβέρνηση.
ΕΡ: Δεν θα ήταν προτιμότερο πρώτα να υπάρξει το προσχέδιο του εγγράφου 'Αιντε και μετά να συμφωνηθεί η ημερομηνία για την διάσκεψη;
ΑΠ: Ο στόχος ήταν μέσα από ένα κοινό έγγραφο να διερευνήσουμε κατά πόσο μπορούμε να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά από τα συμπεράσματα των τεχνοκρατών, στο Μον Πελεράν, κατά τη συνάντησή τους στις 18 και 19 Ιανουαρίου. Αυτό, μέχρι τώρα που μιλάμε, δεν κατέστη εφικτό. Ωστόσο, για πρώτη φορά έγινε συζήτηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλίτ Γιλντιρίμ στην Αθήνα.
ΕΡ: Πάντως, στις δηλώσεις που έχουν γίνει από τουρκικής πλευράς δεν διαφαίνεται διάθεση υποχώρησης από τις πάγιες τουρκικές θέσεις.
ΑΠ: Αν η Τουρκία συνεχίσει να έχει στο Κρανς Μοντανά θέσεις, όπως αυτές που ακούσαμε τις τελευταίες μέρες, δεν θα υπάρξει θετική κατάληξη και αυτό θα είναι από υπαιτιότητα της 'Αγκυρας. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά με απόλυτη σοβαρότητα, όπως πρέπει να χαρακτηρίζει την συμπεριφορά της σε τέτοιες στιγμές, προσέρχεται στη διάσκεψη με στόχο τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.