Αυξάνονται οι χρήστες ηρωίνης στον γενικό πληθυσμό της χώρας, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2015 που δημοσιοποίησε τον Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών. <+Text_Normal>Από 1,5 χρήστες ανά 1.000 κατοίκους το 2013, οι χρήστες ηρωίνης έφτασαν τους 2,5 ανά 1.000 κατοίκους το 2015. Ωστόσο, πολύ μεγαλύτερη είναι η αύξηση που καταγράφεται στους άμεσους θανάτους από χρήση ναρκωτικών. Από 3 άμεσους θανάτους το 2013 λόγω χρήσης ναρκωτικών, δύο χρόνια μετά καταγράφηκαν 9 θάνατοι, εκ των οποίων στους 8 εντοπίστηκαν στο αίμα οπιοειδή.
Τα στατιστικά δεδομένα δεν επικεντρώνονται σε ανάλυση της επικινδυνότητας των μορφών θεραπείας που παρέχονται, καθώς όμως περίπου το 30% των 252 χρηστών ηρωίνης σε θεραπεία, λάμβανε το 2015 χάπια oxycodine (οπιοειδές φάρμακο που εξασφαλίζεται με ιατρική συνταγή), δείχνει ότι εμπεδώνεται η τάση που καταγράφηκε στην προτελευταία καταγραφή του προβλήματος από το κυπριακό Κέντρο Τεκμηρίωσης για τα Ναρκωτικά το 2013, οπότε από σύνολο 3 άμεσων θανάτων, οι 2 αποδόθηκαν σε χρήση oxycodine. Το πρόβλημα μιας θεραπείας η οποία είναι πιο επικίνδυνη από την αρρώστια που καλείται να αντιμετωπίσει, δεν φαίνεται να απασχολεί το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, καθώς η oxycodine δεν προσμετράται στα δεδομένα για τη διαθεσιμότητα ναρκωτικών στην αγορά της Κύπρου, όπου το πρόβλημα αξιολογείται μόνο σε σχέση με τις παράνομες ουσίες. Όπως όμως απέδειξε την περασμένη εβδομάδα η σύλληψη 59χρονου φαρμακοποιού και 69χρονου γιατρού στην Πάφο για χορήγηση oxycodine σε 27χρονο χρήστη ηρωίνης (μετά από καταγγελία της μητέρας του 27χρονου), πλέον το πρόβλημα της ηρωίνης στην Κύπρο μετασχηματίστηκε.
Χαρακτηριστικά, στα στατιστικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών σημειώνεται η αποτυχία προγράμματος, μέσω του οποίου σύριγγες για ενδοφλέβια χρήση διατίθεντο σε ασθενείς. Μόλις 164 σύριγγες κατέληξαν σε χρήστες μέσω του προγράμματος, τη στιγμή που οι υψηλού ρίσκου χρήστες ηρωίνης στην Κύπρο φτάνουν τους 1.161 το 2015 (αριθμός που καταγράφει αύξηση σε σχέση με το 2013, οπότε οι υψηλού ρίσκου χρήστες είχαν υπολογιστεί σε 926). Ένα άλλο δεδομένο που παραπέμπει στο ίδιο συμπέρασμα είναι η συνεχής μείωση των ποσοτήτων ηρωίνης που κατάσχουν οι διωκτικές αρχές. Όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα, η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών τείνει όλο και περισσότερο να ασχολείται με υποθέσεις κάνναβης και κοκαΐνης.
Δαπάνες για... κάνναβη
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών, η Κύπρος δαπανά περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Από το ποσό αυτό, 77% καταλήγει σε προγράμματα θεραπείας, 17% σε προγράμματα πρόληψης και 7% στην ΥΚΑΝ. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών αποδίδει μεγάλη σημασία στον ακριβή προσδιορισμό των ποσών που διοχετεύονται για την εφαρμογή της πολιτικής περί ναρκωτικών, σημειώνοντας ότι οι κυπριακές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει μέχρι σήμερα να καταγράψουν όλα τα ποσά που δαπανούν στην εφαρμογή των πολιτικών τους περί ναρκωτικών. Μια τάση που διαμορφώνεται την τελευταία πενταετία είναι η αύξηση των αιτημάτων θεραπείας από χρήστες κάνναβης. Πρόκειται για τεχνητή αύξηση, αφού προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης, νέοι συλληφθέντες για κατοχή και χρήση παράνομων ουσιών επιλέγουν τη θεραπεία, εκμεταλλευόμενοι το πρωτόκολλο συνεργασίας που ισχύει μεταξύ Αστυνομίας, Αντιναρκωτικού Συμβουλίου και Υπουργείου Υγείας. Το 2015, τα νέα αιτήματα θεραπείας από χρήστες ηρωίνης έφτασαν τα 139, από χρήστες κάνναβης τα 469, από χρήστες κοκαΐνης τα 80, και από χρήστες αμφεταμινών τα 39.
Συνολικά, το 59% των αιτημάτων θεραπείας αποτοξίνωσης αφορούν την κάνναβη, δηλαδή μία μη τοξική ουσία, που δεν προκαλεί εξάρτηση. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους χρήστες ηρωίνης είναι 26%, και για τους χρήστες κοκαΐνης το 10%. Υπό το φως του δεδομένου ότι τα αδικήματα των νομοθεσιών περί ναρκωτικών στην Κύπρο έφτασαν τα 948 το 2015, με ποσοστό μόλις 15% να αφορά την προμήθεια, και τη συντριπτική πλειονότητά τους να σχετίζεται με υποθέσεις κατοχής και χρήσης κάνναβης, προκύπτει ότι η πολιτική περί ναρκωτικών στην Κύπρο αναλώνεται στην αντιμετώπιση ενός «προβλήματος», το οποίο σε άλλα κράτη απλώς δεν αντιμετωπίζεται ως τέτοιο.
Στο 10% η χρήση κοκαΐνης στη Λεμεσό
Λευκωσία και Λεμεσός συμμετείχαν σε πρόγραμμα ανάλυσης των οικιακών αποβλήτων από τις αποχετεύσεις ευρωπαϊκών πόλεων για τον εντοπισμό της έκτασης χρήσης κοκαΐνης ανάμεσα στον γενικό πληθυσμό τους. Τα δείγματα λήφθηκαν μία εβδομάδα του 2016 και καταγράφουν σημαντικά ποσοστά, αν και χαμηλότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Συνολικά, περισσότεροι από 100 ανάμεσα σε 1.000 κατοίκους της Λεμεσού φαίνεται να είχαν κάνει χρήση κοκαΐνης την εβδομάδα της έρευνας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους Λευκωσιάτες είναι λίγο πάνω από 50 ανά 1.000 κατοίκους. Τα αντίστοιχα δείγματα χρήσης για αμφεταμίνες, mdma και άλλα συνθετικά ναρκωτικά είναι πολύ χαμηλά (από 5 έως 10 χρήστες ανά 1.000 κατοίκους).
Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών για την Κύπρο βρίσκεται στην ιστοσελίδα http://www.emcdda.europa.eu/system/files/publications/4514/TD0416911ENN.pdf ενώ τα στοιχεία από την έρευνα στις αποχετεύσεις στην ιστοσελίδα http://www.emcdda.europa.eu/data/stats2017/wastewater
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.