Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το διπλωματικό παρασκήνιο για την προετοιμασία της τελικής μορφής του κοινού εγγράφου για τη διαπραγμάτευση της ασφάλειας και των εγγυήσεων το οποίο έχει αναλάβει να συντάξει ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ώστε να είναι έτοιμο πριν από την έναρξη της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά.
Και στην Άγκυρα συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις, καθώς χθες το πρωί ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχε συνάντηση μίας ώρας με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, παρουσία του ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του αναπληρωτή πρωθυπουργού Τουγρούλ Τουρκές, ενώ σήμερα θα δει τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.
Εν τω μεταξύ στο ε/κ πολιτικό σκηνικό ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, όπως και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ την προηγούμενη, με δήλωση επεσήμανε πως υπάρχουν θετικά στοιχεία στο έγγραφο αλλά και σημεία στα οποία πρέπει να γίνουν παρατηρήσεις, καθώς και πως πρόκειται για έγγραφο εργασίας, εκφράζοντας λύπη για τις κομματικές αντιπαραθέσεις. Εξ αρχής ήταν καθαρό, σημείωσε, πως δεν θα ήταν έγγραφο- πρόταση, αλλά έγγραφο-οδηγός. Στο ίδιο μοτίβο με τις προηγούμενες ημέρες κινήθηκαν δηλώσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου και των μικρότερων κομμάτων.
Και κοινές παρατηρήσεις με Βρετανία
Για κοινές τοποθετήσεις της ε/κ πλευράς με τη βρετανική κυβέρνηση «σε κάποια σημεία που αναφέρονται στο προσχέδιο το οποίο έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη» μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης από τις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στην ανταλλαγή απόψεων που είχαν για το έγγραφο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Η Βρετανία επρόκειτο χθες να καταθέσει τις παρατηρήσεις της.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη επρόκειτο για μια «πολύ ενδιαφέρουσα» συζήτηση στην οποία κυριάρχησε η επικείμενη διάσκεψη και στην οποία διαπιστώθηκε η κοινή πεποίθηση πως «τα αποτελέσματα στη συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι εκείνα που θα δείξουν αν μπορούμε να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα».
Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε λόγο και για ικανοποίηση του Προέδρου για το ότι η προσέγγιση από «διψήφιο αριθμό» αρχηγών κυβερνήσεων ήταν κοινή όσον αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις «ότι δεν μπορούμε εν έτει 2017 να μιλάμε για εγγυήσεις και παραμονή ξένων στρατών σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ» καθώς και πως για να προχωρήσουν τα ευρωτουρκικά θα πρέπει «η Τουρκία να εργαστεί πολύ συγκεκριμένα για την επίλυση του Κυπριακού».
Σε δηλώσεις του εν τω μεταξύ από τη Λευκωσία ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Μάθιου Κιντ, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για πρόταση για συνθήκη εφαρμογής ανέφερε ότι «είναι μια νέα ιδέα που αξίζει να συζητηθεί σοβαρά» στη διάσκεψη για να διαφανεί «αν μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο μέρος της απάντησης» στα θέματα ασφάλειας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.