Κατατέθηκε και επίσημα χθες η πρόταση νόμου της Αλληλεγγύης με την οποία τροποποιείται ο περί Εκλογής των Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμος, ώστε να είναι εφικτή η πλήρωση έδρας από τον επιλαχόντα, ακόμη και αν αυτή για οποιονδήποτε λόγο κενωθεί πριν από την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου.
Ειδικότερα, η πρόταση νόμου προβλέπει ότι αν για οποιονδήποτε λόγο υποψήφιος πριν από την έναρξη της βουλευτικής περιόδου αποβιώσει ή δεν αποδεχθεί τη βουλευτική έδρα για την οποία έχει ανακηρυχθεί ως εκλεγείς ή κενούται βουλευτική έδρα κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου, η έδρα πληρούται σε διάστημα σαράντα πέντε ημερών το πολύ από τον πρώτο επιλαχόντα. Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, σκοπός της πρότασης νόμου είναι να καλυφθεί το κενό που παρατηρήθηκε κατά την εφαρμογή της βασικής νομοθεσίας κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2016.
«Ειδικότερα με την πρόταση νόμου ρυθμίζεται η διαδικασία πλήρωσης βουλευτικής έδρας που κενώνεται πριν από την έναρξη της βουλευτικής περιόδου και πιο συγκεκριμένα καθορίζεται ότι η εν λόγω έδρα θα πληρώνεται από τον επιλαχόντα υποψήφιο, κατ’ ανάλογο τρόπο που ισχύει σήμερα όταν θέση κενώνεται κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση.
Με αυτόν τον τρόπο, πάντως, η Αλληλεγγύη δεν κλειδώνει μόνο την επιστροφή της έδρας της Λεμεσού στο δικό της χαρτοφυλάκιο και συγκεκριμένα στον Γιώργο Παπαδόπουλο. Ουσιαστικά η Αλληλεγγύη δίνει μια μόνιμη ρύθμιση. Έτσι κι αλλιώς, τα περισσότερα κόμματα θεωρούν ηθικά ορθό να επιστραφεί η έδρα στην Αλληλεγγύη γιατί σε αυτήν την έδωσαν οι πολίτες. Την πρόταση κατέθεσε εκ μέρους της Αλληλεγγύης ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.
Επιστολή ΥΠΕΣ
Στο μεταξύ, έφθασε χθες στους αρχηγούς επιστολή του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη για την έδρα της Αλληλεγγύης. Ο κ. Πετρίδης ενημερώνει τα κόμματα ότι υπάρχουν δύο εναλλακτικές επιλογές οι οποίες εξετάστηκαν από τον γενικό εισαγγελέα από σκοπιάς συνταγματικότητας και τα προέτρεψε να πάρουν τα ίδια τις αποφάσεις τους:
Να πληρούται η έδρα από τον πρώτο επιλαχόντα του ίδιου συνδυασμού όπως προνοείται στον υφιστάμενο νόμο για την περίπτωση κένωσης βουλευτικής έδρας. Προτείνεται να ισχύει το ίδιο και σε περίπτωση θανάτου.
Αντίθετα, σε περίπτωση αποποίησης της έδρας, αν είναι ηθελημένη πολιτική πράξη, αυτή να πληρούται με αναπληρωματική εκλογή.
Ο ΥΠΕΣ ζήτησε τις απόψεις των κομμάτων το συντομότερο, ενώ έθεσε εαυτόν στη διάθεση των κομμάτων για να συζητήσουν όλες τις απόψεις και τις πτυχές του θέματος, αλλά και για γενικότερα ζητήματα που αφορούν τον εκλογικό νόμο όπως θέματα πολιτικής δεοντολογίας και τη γενικότερη φιλοσοφία του εκλογικού νόμου. Σημειωτέον ότι η Νομική Υπηρεσία διαμήνυσε ότι θα πρέπει να ψηφιστεί, να δημοσιευτεί και να τεθεί σε ισχύ τροποποιητικός νόμος πριν από τις 15 Ιουλίου, πριν από την πάροδο δηλαδή 45 ημερών από την απόφαση του Εκλογοδικείου.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.