ΠτΔ: Πρώτα συμφωνία στις εγγυήσεις και μετά συζήτηση των άλλων θεμάτων

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 22.5.2017
ΠτΔ: Πρώτα συμφωνία στις εγγυήσεις και μετά συζήτηση των άλλων θεμάτων
Κατάληξη στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας ακολούθως συζήτηση εδαφικού και μετά των υπολοίπων θεμάτων είναι η πρόταση του ΠτΔ.


Την πρότασή του προκειμένου, όπως είπε, όχι απλά να υπάρξει πρόοδος αλλά ακόμη και συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος, παρουσίασε σε διάγγελμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καλώντας την Τουρκία και την τ/κ πλευρά να επανεξετάσουν με νηφαλιότητα την πρόταση αυτή, αν όντως επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι στόχος του δεν είναι να εμπλακεί σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών ή να σχολιάσει τα όσα του αποδίδονται είτε από τουρκοκυπριακής πλευράς, είτε από Ελληνοκυπρίους πολιτευμένους, αλλά στόχος του είναι η αποκατάσταση της αλήθειας για μια πρόταση η υιοθέτηση της οποίας «θα δημιουργήσει τις βάσιμες προοπτικές για να υπάρχει δυνατότητα αισιοδοξίας για ένα θετικό αποτέλεσμα».

Ειδικότερα, στο αποψινό τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η πρότασή του, η οποία υπεβλήθη λόγω της «κρισιμότητας των στιγμών και με μοναδικό στόχο να αποτρέψει ένα διαφαινόμενο αδιέξοδο», προνοεί άμεση μετάβαση στη Γενεύη ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα.
Πρόσθεσε ότι η πρόταση του υπεβλήθη, αφού απέρριψε την αξίωση της τ/κ πλευράς για αναστολή των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ήταν απόλυτα συνεπής με όσα από κοινού συμφωνήθηκαν στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη και την 1η Φεβρουαρίου στην Κύπρο.

Ειδικότερα, όπως είπε, η πρόταση προνοεί:

Πρώτον: Να συνέλθει η Διάσκεψη για την Κύπρο προς ολοκλήρωση και κατάληξη της συζήτησης στο Κεφάλαιο της Ασφάλειας και Εγγυήσεων.
Δεύτερον: Εάν και εφόσον υπάρξει κατάληξη να προχωρήσει αμέσως η συζήτηση και επίλυση του Εδαφικού, και
Τρίτον: Εν συνεχεία παραμονή στη Γενεύη για όσο χρειαστεί, προκειμένου να επιτευχθεί όχι μόνο ουσιαστική πρόοδος άλλα ακόμη και συνολική επίλυση του Κυπριακού.
«Καλώ την Τουρκία και τον Τ/κ ηγέτη, εάν πράγματι επιθυμούν, όπως ισχυρίζονται, την λύση του κυπριακού προβλήματος, να επανεξετάσουν με νηφαλιότητα την πρόταση που υπέβαλα η οποία θεωρώ πως μπορεί να δώσει απάντηση στα όσα προβλήματα αντιμετωπίζουμε στον διάλογο», είπε.

Απηύθυνε έκκληση για «υστάτη φορά» προς τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, λέγοντας ότι πρέπει να κατανοήσουν «πως οι προκλήσεις, οι απειλές, αλλά και τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πέραν και πάνω από σκοπιμότητες που υπαγορεύονται από προσωπικές ή άλλες επιδιώξεις».

Ο Πρόεδρος επανέλαβε επίσης ότι επειδή από τουρκικής και τ/κ πλευράς-και από κύκλους της ε/κ κοινότητας- προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η πρότασή του είτε αποτελεί τάχα πρόταξη, είτε επικεντρώνεται σε θέματα διαδικασίας, τόνισε ότι είναι απόλυτα συνεπής με όσα έχουν από κοινού συμφωνηθεί με τον Τ/κ ηγέτη όπως καταγράφονται στα ανακοινωθέντα των ΗΕ της 1ης Δεκεμβρίου 2016, της 12ης Ιανουαρίου του 2017 και της 1ης Φεβρουαρίου του 2017.

«Θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά προς όλους την αποφασιστικότητά μου να προχωρήσω μέσα από έναν διάλογο ουσίας και μακριά των οποιονδήποτε σκοπιμοτήτων σε μια λύση που θα τερματίζει οριστικά την απαράδεκτη επικρατούσα σήμερα κατάσταση», ανέφερε. Μια λύση, πρόσθεσε που θα δημιουργεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος με διασφάλιση των δικαιωμάτων του συνόλου των πολιτών και θα επιτρέπει μέσα από συνθήκες ασφάλειας την ειρηνική συμβίωση και συνδημιουργία Ε/κ και Τ/κ.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη κατά την τελευταία τους συνάντηση της 17ης Μαΐου, όταν ο Τ/κ ηγέτης επικαλούμενος την έλλειψη προόδου, ζήτησε να πραγματοποιηθεί μια νέα διάσκεψη στη Γενεύη κατά την οποία οι δύο πλευρές θα παρουσίαζαν τις κύριες επιδιώξεις τους προκειμένου να σημειωθεί μέσα από τη διαδικασία πάρε-δώσε πρόοδος. Ταυτόχρονα, είπε, αξίωσε όπως ανασταλούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Περαιτέρω ο Πρόεδρος ανέφερε ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα 5 Κεφάλαια της Διακυβέρνησης, Οικονομίας, Περιουσιακού, Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του εδαφικού με την ανταλλαγή Χαρτών – για πρώτη φορά – επί συμφωνημένου πλαισίου, παραμένουν διαφωνίες ή και καταγράφονται υπαναχωρήσεις επί των όσων έχουν συμφωνηθεί.

Είπε επίσης ότι ένα σημαντικό Κεφάλαιο που αποτελεί και την κύρια πηγή της επικρατούσας απαράδεκτης κατάστασης, είναι η συνέχιση της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων όπως και η Συνθήκη Εγγυήσεων.

Αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στις συζητήσεις στο Mont Pelerin και στη Γενεύη.

Ανέφερε επίσης ότι μετά τη σύσκεψη των τεχνοκρατών στις 18 Ιανουαρίου 2017, οι δύο ηγέτες, συνεπείς στα συμφωνηθέντα της Γενεύης, αποφάσισαν την 1η Φεβρουαρίου 2017 να ζητήσουν από τα Ηνωμένα Έθνη να προετοιμάσουν, σε συνεννόηση με τις εγγυήτριες δυνάμεις, τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο, στις αρχές Μαρτίου.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι εισηγήθηκε την καταγραφή επί ενός τριπτύχου:
(α) των συγκλίσεων και συναντιλήψεων που είχαν μέχρι εκείνη την στιγμή επιτευχθεί,
(β) των εκκρεμοτήτων που η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι μικρή, όπως επίσης
(γ) των θεμάτων εκείνων που όπως προέκυπτε από την μέχρι τότε συζήτηση, υπήρχαν ουσιώδεις διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Την ίδια στιγμή, πρότεινα στον Τουρκοκύπριο ηγέτη όπως προχωρήσουμε σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη και με απόλυτο σεβασμό στην αρχή ότι, τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα, να ενημερώσουμε σχετικά τον Κυπριακό λαό για την πρόοδο που είχε μέχρι τότε επιτευχθεί. Η αντίδραση της Τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν αρνητική και στα δύο αιτήματα», ανέφερε ο Πρόεδρος.


Οι απαντήσεις του ΠτΔ στα ερωτήματα των δημοσιογράφων


Δεν δέχεται απομόνωση της συζήτησης των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού και μετά να αναμένει κίνηση της Τουρκίας, υπό την πίεση του διεθνούς παράγοντα, στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, του ΓΓ του ΑΚΕΛ, για το αν έχει σχέδιο Β και τί θα γίνει με τους υδρογονάνθρακες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που βρίσκονταν στο Προεδρικό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κλήθηκε αρχικά να σχολιάσει τη συνέντευξη του Τούρκου ΥΠΕΞ στον «Φιλελεύθερο» και ότι η δική του πρόταση περιέχει ρίσκο, «νοουμένου ότι η θέση σας μέχρι τώρα ήταν να κλείσει η εσωτερική πτυχή του Κυπριακού και να πάμε μετά σε διεθνή Διάσκεψη». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι ουδέποτε υπήρξε θέση της ε/κ πλευράς να κλείσουν πρώτα τα θέματα της εσωτερικής πλευράς και εν συνεχεία να πάμε σε διεθνή Διάσκεψη και πρόσθεσε ότι ήταν ο Τ/κ ηγέτης που αρνούνταν την διασταυρούμενη διαπραγμάτευση επί των 4 κεφαλαίων να συζητήσει το εδαφικό «γιατί θα υπήρχαν διαρροές όπως ισχυρίζονταν και θα προκαλούνταν ταραχή μέσα στην τ/κ κοινότητα, ενώ την ίδια ώρα προέβαλε τον ισχυρισμό, που ήταν ορθός, ότι οι εγγυήσεις δεν ήταν θέμα που αφορούσε τις δύο κοινότητες αλλά και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις».

Για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Τουρκία «τα όσα με θετική ρητορική προέβαλε τα τελευταία δύο χρόνια δεν φαίνονται να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» και επεσήμανε άρθρο του Τούρκου ΥΠΕΞ στις 17 Μαρτίου του 2017 στην Ουάσινγκτον Ποστ όπου πρόβαλλε προαπαιτούμενα για να συζητηθούν τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων: την αποδοχή των 4 ελευθερίων για τους Τούρκους πολίτες και την κατάληξη στο θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ.

Έφτασε η ώρα της αλήθειας, να βάλουμε «τον δάκτυλον επί τον Τύπον των ήλων. Και αυτό θα έπρεπε να είναι κοινή απαίτηση όλων των πολιτικών δυνάμεων», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για διάσταση απόψεων με το ΑΚΕΛ όσον αφορά την συνέχιση του διαλόγου και κληθείς να σχολιάσει δήλωση του ΓΓ του κόμματος ότι πρότεινε πρόταση που στο παρελθόν ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριπτε αλλά και εάν τίθεται θέμα αποχώρησης από την διαπραγματευτική ομάδα των μελών που προέρχονται από το ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το τελευταίο δεν μπορεί να το απαντήσει ο ίδιος.

Ανέφερε ότι «εκείνος που ήγειρε τα θέματα ασφάλειας δεν είναι άλλος από τον σημερινό Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ηγέτη της ε/κ πλευράς. Ουδέποτε στο παρελθόν εγέρθηκε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων θέμα τερματισμού των εγγυήσεων, εκτός από την πάγια θέση αποχώρησης του τουρκικού στρατού όλων των κυβερνήσεων». Το θέμα τερματισμού των εγγυήσεων για πρώτη φορά τέθηκε, είπε, και για πρώτη φορά η Τουρκία «εσύρθει ή παρουσιάσθει ή παρευρέθει σε Διάσκεψη για να συζητήσει το θέμα». Στο ανακοινωθέν της 12ης Ιανουαρίου 2017, συνέχισε, αναγνωρίζεται ότι η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν θα πρέπει να είναι εις βάρος της ασφάλειας της άλλης. «Βεβαίως με όσα δηλώνει σήμερα ο κ. Τσαβούσογλου αυτοαναιρείται».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ για διαφοροποίηση της πρότασης που υπέβαλε, η οποία δυνατό να μην προνοεί συμφωνία και κατάληξη στα θέματα εγγυήσεων για να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα και επίσης, εάν πάμε σε αδιέξοδο ποιες είναι οι σκέψεις του για μετά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι σέβεται τις απόψεις όλων των πολιτικών αρχηγών και πολύ περισσότερο «του φιλτάτου μου Αβέρωφ Νεοφύτου». Όμως, είπε, ο στόχος της πρότασής του ένα αποσκοπεί, «όχι στην επανάληψη εις ένα από τα αυτά». Δηλαδή, είπε, να πάμε, να πραγματοποιηθεί μια σχετική πρόοδος, να ετοιμασθεί μια ημερήσια διάταξη που να μας επιτρέπει την συζήτηση των διαφόρων θεμάτων, ώστε να έχουμε αποτελέσματα. «Εφθασε η ώρα που πρέπει να μιλούμε για αποτελέσματα και όχι για μια απλή πρόοδο».

Οσον αφορά το θέμα του αδιεξόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε αδιέξοδο στο Κυπριακό. «Θα γίνουν οι δέουσες παραστάσεις προς κάθε κατεύθυνση ώστε να υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία, μια νέα κινητικότητα πάνω σε βάσεις που θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να έχουμε αποτέλεσμα. Δεν είναι δυνατόν απλά για να μην έχω αδιέξοδο να αποδεχθώ οτιδήποτε το οποίο στο τέλος δεν θα οδηγήσει πουθενά, θα είναι απλά και πάλι ή ενδεχόμενα, η εμμονή να πάμε τον Ιούνιο σε μια Διάσκεψη χωρίς να είμαστε προετοιμασμένοι». Χωρίς να υπάρξει συνεννόηση με τις εγγυήτριες δυνάμεις, να καταλήξουμε σε αδιέξοδο στο πάρε – δώσε, όπως κάποιοι εισηγούνται, για να αποδοθούν οι ευθύνες στον Αναστασιάδη ότι λόγω εκλογών ήταν αδιάλλακτος, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λέγοντας ότι έτσι αποφεύγονται και οι ευθύνες της Τουρκίας σε περίπτωση που προβεί σε τέτοιες ενέργειες που να υποχρεώσει την ε/κ πλευρά να απόσχει από τον διάλογο και να απαλλαγεί από του να φέρει τις ευθύνες παραβίασης του διεθνούς δικαίου, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει με τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς.

«Θα πρέπει να παρακολουθούμε τις τακτικές κινήσεις που γίνονται χάριν του τακτικισμού και τις εισηγήσεις που υποβάλλονται χάριν της προόδου».

Ερωτηθείς εάν επιδέχεται ή όχι οποιαδήποτε αλλαγή η δική του πρόταση ώστε να βοηθηθεί και το έργο του κ. Έιντε και εάν το σχέδιο Β θα αφορά το να αποσείσουμε ευθύνες ή θα έχει και στρατηγική ώστε να επανέλθουν οι διαπραγματεύσεις και να μην χαθεί το μομέντουμ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι η πρότασή του όπως υποβλήθηκε αφορά «το να δημιουργηθούν συνθήκες όχι απλά προόδου αλλά επίλυσης του Κυπριακού». Θεωρεί ότι εάν η πρότασή του γίνει αποδεκτή ως έχει πολύ πιθανόν να έχουμε αποτελέσματα «πολύ προ του οποιουδήποτε υπολογισμού».

Για το τί πράττουμε, είπε ότι δεν είναι μόνο οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν, αλλά η βάση του διαλόγου να οδηγήσει σε επίλυση των διαφορών. Από την ώρα που αποφεύγουμε συζήτηση ουσιαστικών θεμάτων όπως είναι οι εγγυήσεις και η ασφάλεια, την ίδια ώρα δίδουμε την ευκαιρία να συνεχισθεί ένας διάλογος με επαναλήψεις των θέσεων της κάθε πλευράς, πρόσθεσε. «Δεν δέχομαι να συζητήσω ή να απομονώσω τα θέματα των 4 κεφαλαίων και εν συνεχεία τάχα να συζητήσω το θέμα της ασφάλειας γιατί θα αναμένω από την διεθνή κοινότητα ότι θα ασκήσει πίεση πάνω στην Τουρκία. Μέχρι σήμερα δεν έχω αντιληφθεί μέσα από τις πιέσεις να υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων».

Πολύ περισσότερο, συνέχισε, εάν στο τέλος απομονωθούμε διαπραγματευτικά μέσα από υποχωρήσεις βασικών θεμάτων, ώστε να μην υπάρχει λόγος πλέον η Τουρκία να συζητεί οτιδήποτε αφορά τις εγγυήσεις ή την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Στην ερώτηση εάν η πρόταση του γίνει αποδεκτή και μεταβούμε στη Γενεύη ακόμα και αν συμπίπτει με την έναρξη γεώτρησης από την ΕΝΙ ΤΟΤΑL, η γεώτρηση θα γίνει κανονικά και πώς θα διασφαλιστεί η πρόοδος που έχει γίνει εάν δεν συνεχιστεί ο διάλογος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ουδέποτε απέκλεισε τον διάλογο. Δεν είπε, συνέχισε, ότι είτε θα γίνει το δικό του είτε θα τερματιστεί ο διάλογος. Υπέβαλε, είπε, μία πρόταση που είναι απόλυτα συνεπής με τα όσα έχουμε συμφωνήσει και η οποία μπορεί να δώσει άμεσα αποτέλεσμα .

Τα θέματα ενάσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει σε όλον τον λαό, Ε/κ και Τ/κ. «Η κατανομή των πόρων θα γίνει όταν και εφόσον εξευρεθεί λύση. Εξάλλου, να είμαστε ρεαλιστές, ένα είναι οι έρευνες και άλλο είναι η εκμετάλλευση». Το έχει πει κατ’ επανάληψη στους συνομιλητές του, πρόσθεσε, ότι και οι ίδιοι οι Τ/κ έπρεπε να ενδιαφέρονται να υπάρξουν έρευνες, να έχουμε αποτέλεσμα ώστε να έχουμε όλοι κίνητρο – και η Τουρκία – προκειμένου να εξεύρουμε λύση του Κυπριακού που θα ωφελήσει όλους μας.
Ολόκληρη η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στο κυπριακό


Νοιώθω την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας, όπως άλλωστε αποτελεί υποχρέωση μου, προκειμένου να ενημερώσω για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων αλλά και για την πρόταση που την περασμένη βδομάδα υπέβαλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Προ της όποιας άλλης αναφοράς, θα ήθελα να κάνω ξεκάθαρο πως στόχος μου δεν είναι ούτε να εμπλακώ σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, αλλά ούτε και να σχολιάσω τα όσα μου αποδίδονται είτε από Τουρκικής ή Τουρκοκυπριακής πλευράς, είτε, δυστυχώς, και από πολιτευόμενους της Ελληνοκυπριακής κοινότητας.


Στόχος μου είναι η αποκατάσταση της αλήθειας για μια πρόταση, η υιοθέτηση της οποίας θα δημιουργήσει τις βάσιμες προοπτικές για να μπορούμε να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν.


Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,


Όπως όλοι καλά γνωρίζουν, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα 5 Κεφάλαια της Διακυβέρνησης, Οικονομίας, Περιουσιακού, Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του εδαφικού με την ανταλλαγή Χαρτών – για πρώτη φορά – επί συμφωνημένου πλαισίου, παραμένουν διαφωνίες ή και καταγράφονται υπαναχωρήσεις επί των όσων έχουν συμφωνηθεί.


Ένα σημαντικό Κεφάλαιο που αποτελεί και την κύρια πηγή της επικρατούσας απαράδεκτης κατάστασης, είναι η συνέχιση της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων όπως και η Συνθήκη Εγγυήσεων.


Μετά την άρνηση της Τουρκοκυπριακής πλευράς να καταθέσει Χάρτες επί του Εδαφικού στο Mont Pelerin και την εμμονή της πως για να το πράξει θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί πολυμερής Διάσκεψη, αλλά, βεβαίως, και της δικής μας επιθυμίας πως επιτέλους θα έπρεπε να τεθεί η Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της, την 1η Δεκεμβρίου 2016 έλαβα την απόφαση ευθύνης για πραγματοποίηση διάσκεψης επί του Κυπριακού στη Γενεύη.


Στη Γενεύη, πέραν από την ανταλλαγή Χαρτών εντός συμφωνημένου πλαισίου – επαναλαμβάνω για πρώτη φορά– πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη για την Κύπρο, έστω και χωρίς αποτέλεσμα.


Παρά ταύτα, όπως καταγράφεται και στο Ανακοινωθέν των Ηνωμένων Εθνών της 12ης Ιανουαρίου 2017, απεφασίσθη η σύσταση ομάδων τεχνοκρατών για προετοιμασία της συνέχισης της Διάσκεψης σε πολιτικό επίπεδο.


Μετά τη σύσκεψη των τεχνοκρατών στις 18 Ιανουαρίου 2017, οι δύο ηγέτες, συνεπείς στα συμφωνηθέντα της Γενεύης, αποφάσισαν την 1η Φεβρουαρίου 2017 να ζητήσουν από τα Ηνωμένα Έθνη να προετοιμάσουν, σε συνεννόηση με τις εγγυήτριες δυνάμεις, τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο, στις αρχές Μαρτίου.


Ταυτόχρονα εισηγήθηκα την καταγραφή επί ενός τριπτύχου:


(α) των συγκλίσεων και συναντιλήψεων που είχαν μέχρι εκείνη την στιγμή επιτευχθεί,


(β) των εκκρεμοτήτων που η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι μικρή, όπως επίσης


(γ) των θεμάτων εκείνων που όπως προέκυπτε από την μέχρι τότε συζήτηση, υπήρχαν ουσιώδεις διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.Την ίδια στιγμή, πρότεινα στον Τουρκοκύπριο ηγέτη όπως προχωρήσουμε σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη και με απόλυτο σεβασμό στην αρχή ότι, τίποτα δεν θεωρείτε συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα, να ενημερώσουμε σχετικά τον Κυπριακό λαό για την πρόοδο που είχε μέχρι τότε επιτευχθεί.


Η αντίδραση της Τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν αρνητική και στα δύο αιτήματα.


Με την επανάληψη των συνομιλιών στις 11 Απρίλιου, ύστερα από την αναίτια διακοπή του διαλόγου για δύο μήνες, συμφωνήθηκε ένας νέος κύκλος συναντήσεων, με ημερομηνία εκτίμησης των αποτελεσμάτων την 17η Μαΐου.


Κατά την τελευταία συνάντηση της 17ης Μαΐου, 2017 ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επικαλούμενος την έλλειψη προόδου υπέβαλε την Πρόταση όπως πραγματοποιηθεί μια νέα διάσκεψη στην Γενεύη κατά την οποία οι δύο πλευρές θα παρουσίαζαν τις κύριες επιδιώξεις τους προκειμένου να σημειωθεί μέσα από διαδικασία πάρε – δώσε πρόοδος.


Ταυτόχρονα αξίωσε όπως ανασταλούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Συναισθανόμενος την κρισιμότητα των στιγμών και με μοναδικό στόχο να αποτρέψω ένα διαφαινόμενο αδιέξοδο, αφού απέρριψα την αξίωση για αναστολή των ενεργειακών μας σχεδιασμών και απόλυτα συνεπείς με όσα από κοινού συμφωνήθηκαν στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη και την 1η Φεβρουαρίου στην Κύπρο, πρότεινα την άμεση μετάβαση στη Γενεύη και προκειμένου να έχει απτά αποτελέσματα:


Πρώτον: Να συνέλθει η Διάσκεψη για την Κύπρο προς ολοκλήρωση και κατάληξη της συζήτησης στο Κεφάλαιο της Ασφάλειας και Εγγυήσεων.


Δεύτερον: Εάν και εφόσον υπάρξει κατάληξη να προχωρήσουμε αμέσως στην συζήτηση και επίλυση του Εδαφικού, και


Τρίτον: Εν συνεχεία παραμονή στη Γενεύη για όσο χρειαστεί, προκειμένου να πετύχουμε όχι μόνο ουσιαστική πρόοδο άλλα ακόμη και συνολική επίλυση του Κυπριακού


Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,


Επειδή από Τουρκικής και Τουρκοκυπριακής πλευράς προβάλλεται ο ισχυρισμός, αλλά δυστυχώς και από κύκλους της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, πως η πρόταση μου είτε αποτελεί τάχα πρόταξη είτε επικεντρώνεται σε θέματα διαδικασία, θέλω να επαναλάβω πως είναι απόλυτα συνεπής με όσα από κοινού έχουν συμφωνηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, όπως καταγράφονται στα Ανακοινωθέντα των Ηνωμένων Εθνών της 1ης Δεκεμβρίου 2016, της 12ης Ιανουαρίου 2017 και της 1ης Φεβρουαρίου 2017.


Θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα μου να προχωρήσω μέσα από ένα διάλογο ουσίας και μακριά των οποιονδήποτε σκοπιμοτήτων, σε μια λύση που θα τερματίζει οριστικά την απαράδεκτη επικρατούσα κατάσταση.


Μια λύση που θα δημιουργεί ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος, με διασφάλιση των δικαιωμάτων του συνόλου των πολιτών και θα επιτρέπει μέσα από συνθήκες ασφάλειας την ειρηνική συμβίωση και συνδημιουργία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.


Καλώ για άλλη μια φορά την Τουρκία και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, εάν πράγματι επιθυμούν όπως ισχυρίζονται τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, να επανεξετάσουν με νηφαλιότητα την πρόταση που υπέβαλα, η οποία θεωρώ πως μπορεί να δώσει απάντηση στα όσα προβλήματα αντιμετωπίζουμε στο διάλογο.


Την ίδια ώρα, θα ήθελα για ύστατη φορά να κάνω έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, πως οι προκλήσεις, οι απειλές και τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πέραν και πάνω από σκοπιμότητες που υπαγορεύονται από προσωπικές ή άλλες επιδιώξ


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Απειλεί με αγωγές η Kition - Πυρά κατά κυβέρνησης για μαρίνα Λάρνακας
ΚΥΠΡΟΣ

Απειλεί με αγωγές η Kition - Πυρά κατά κυβέρνησης για μαρίνα Λάρνακας

Απειλεί με αγωγές η Kition - Πυρά κατά κυβέρνησης για μαρίνα Λάρνακας

Energean: Άναψε το πράσινο για ανάπτυξη του κοιτάσματος Katlan στο Ισραήλ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Energean: Άναψε το πράσινο για ανάπτυξη του κοιτάσματος Katlan στο Ισραήλ

Energean: Άναψε το πράσινο για ανάπτυξη του κοιτάσματος Katlan στο Ισραήλ

Αναθυμιάσεις στην Πάφο: Υπό εξαήμερη κράτηση οι δύο εργαζόμενοι του ξενοδοχείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναθυμιάσεις στην Πάφο: Υπό εξαήμερη κράτηση οι δύο εργαζόμενοι του ξενοδοχείου

Αναθυμιάσεις στην Πάφο: Υπό εξαήμερη κράτηση οι δύο εργαζόμενοι του ξενοδοχείου

Τέλος η προκράτηση ξαπλώστρας με... πετσέτες - Δραστικά μέτρα από Δήμο Παραλιμνίου
ΚΥΠΡΟΣ

Τέλος η προκράτηση ξαπλώστρας με... πετσέτες - Δραστικά μέτρα από Δήμο Παραλιμνίου

Τέλος η προκράτηση ξαπλώστρας με... πετσέτες - Δραστικά μέτρα από Δήμο Παραλιμνίου

Νετανιάχου: Μπορεί να βρίσκεται κοντά μια συμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Μπορεί να βρίσκεται κοντά μια συμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα

Νετανιάχου: Μπορεί να βρίσκεται κοντά μια συμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα