Το πλαίσιο της συζήτησης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις επιχειρεί να καταγράψει στο προσχέδιο το οποίο μετέφερε χθες στους δύο διαπραγματευτές ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ενόψει της συνέχισης της διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά στις 28 Ιουνίου.
Σε αυτό το έγγραφο περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η αποδεκτή από τις κυπριακές πλευρές και από τις εγγυήτριες θέση πως η φιλοσοφία των εγγυήσεων του 1960 είναι ξεπερασμένη και πρέπει να προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα. Ταυτόχρονα γίνεται αναφορά στη σημασία που θα έχει η πρόοδος σε αυτό το κεφάλαιο, πρόοδος η οποία θα «επηρεάσει κρίσιμα», όπως αναφέρεται, την κατάληξη σε συνολική συμφωνία αλλά και την αποδοχή της από τους ψηφοφόρους στα χωριστά δημοψηφίσματα. Επίσης γίνεται αναφορά σε ορισμένες κοινές αρχές όπως η ανάγκη οι νέες ρυθμίσεις για την ασφάλεια να καλύπτονται από το διεθνές δίκαιο και να συνάδουν με την ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ.
Διαβάστε επίσης:
Συνάντηση Αναστασιάδη - Τσίπρα στις Βρυξέλλες
Αποφασιστικότητα για λύση εξέφρασε σε Γιούνκερ-Τουσκ ο ΠτΔ
Με Φρανς Τίμμερμανς, Πέτερ Βαν Νούφελ και Μάρτεεν Φερβέη θα εκπροσωπηθεί ο Γιούνκερ στη Διάσκεψη
Πέρα από τις αναφορές στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ωστόσο, το 9σέλιδο έγγραφο επικεντρώνεται στην καταγραφή και την κωδικοποίηση των ερωτημάτων στα οποία οι πλευρές θα πρέπει να βρουν κοινές απαντήσεις ούτως ώστε να μπορεί να γίνει λόγος για πρόοδο στις εγγυήσεις. Τα ερωτήματα αυτά, τα οποία ο κ. Άιντε διαχωρίζει σε τέσσερις πυλώνες (εσωτερική ασφάλεια, εξωτερική ασφάλεια, τήρηση Συντάγματος, εποπτεία εφαρμογής της λύσης) προκύπτουν από την εργασία που έγινε από τους τεχνοκράτες στο Μοντ Πελεράν 3, ενώ οι θέσεις που κατέθεσε η κάθε πλευρά επισυνάπτονται σε ξεχωριστό παράρτημα, σε μια σειρά θεμάτων όπως ο χρόνος και η έκταση της αποχώρησης του κατοχικού στρατού και ο μηχανισμός που θα διασφαλίζει την εφαρμογή της λύσης.
Χωρίς γεφυρωτικές
Όπως δήλωναν τα Ηνωμένα Έθνη τις τελευταίες ημέρες, στο έγγραφο δεν υπάρχουν γεφυρωτικές προτάσεις ή εισηγήσεις εκ μέρους του διεθνούς οργανισμού, αλλά καταγράφονται προτάσεις που κατατέθηκαν από τα μέρη, με συγκεκριμένη αναφορά, μάλιστα, στην πρόταση του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά για σύμφωνο φιλίας Ελλάδας - Τουρκίας - Κύπρου.
Η ε/κ πλευρά αναμένεται μέχρι σήμερα το πρωί να μεταφέρει στα Ηνωμένα Έθνη τις παρατηρήσεις της επί του προσχεδίου οι οποίες δεν χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές, ικανές να ανατρέψουν τη σύγκληση της διάσκεψης. Χθες ο Ε/Κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης ενημέρωσε διαδοχικά τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της Συμμαχίας και των Οικολόγων, ενώ αργότερα έγινε στο Προεδρικό σύσκεψη της ομάδας στήριξης του διαπραγματευτή. Τις επόμενες ημέρες ο κ. Μαυρογιάννης θα ενημερώσει για το προσχέδιο και τις ηγεσίες της ΕΔΕΚ και της Αλληλεγγύης.
Δεν άρεσε στην τ/κ πλευρά το έγγραφο
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η τ/κ πλευρά θεωρεί το έγγραφο Άιντε απαράδεκτο και γι’ αυτό ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μεταβαίνει εσπευσμένα στην Άγκυρα. Όπως μάλιστα αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να έχουμε εκπλήξεις σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των Τ/Κ στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά. Η τ/κ πλευρά θεωρεί απαράδεκτη την περίληψη των θέσεων που έκανε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε σε σχέση με το Μοντ Πελεράν 3, θεωρώντας ότι υιοθετεί πλήρως τις θέσεις της ε/κ πλευράς.
Της μετάβασης Ακιντζί στην Άγκυρα θα προηγηθεί σήμερα το πρωί ενημέρωση, από τον ίδιο, των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων για το περιεχόμενο του προσχεδίου του εγγράφου Άιντε. Η τ/κ πλευρά αναμένεται τις επόμενες ημέρες να μεταφέρει τις παρατηρήσεις της επί του εγγράφου, αφού, όπως αναφέρθηκε, δεν την ικανοποιεί. Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της «προεδρίας», ο Τ/Κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί θα βρίσκεται στην Τουρκία από σήμερα το πρωί. Χθες το βράδυ ο κ. Ακιντζί είχε ακόμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, μετά από πρωτοβουλία του δεύτερου, σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ. Σε γραπτή δήλωση του γραφείου του κ. Πενς αναφέρεται πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε τη στήριξη της χώρας στη συνέχιση των συνομιλιών στην Ελβετία, εκφράζοντας την ελπίδα οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων να καταλήξουν σε συμφωνία που θα επανενώνει την Κύπρο ως ΔΔΟ προς όφελος όλων των Κυπρίων.
Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, ο κ. Ακιντζί μετέφερε στον κ. Πενς κατά την 20λεπτη συνομιλία τους το μήνυμα πως θα παρακαθίσει με αποφασιστικότητα στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά για επίτευξη ομοσπονδιακής λύσης και πως είναι σημαντικό να παραμείνουν πιστές οι πλευρές στη συμφωνία της Νέας Υόρκης για αλληλένδετη και παράλληλη συζήτηση των έξι κεφαλαίων. Νωρίτερα χθες ο κ. Ακιντζί είχε συνάντηση με τον Βρετανό ύπατο αρμοστή στην Κύπρο Μάθιου Κιντ.
Νωρίτερα χθες ο κ. Ακιντζί είχε συνάντηση με τον Βρετανό ύπατο αρμοστή στην Κύπρο Μάθιου Κιντ.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.