Αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα, καταχωρώντας μαζικές αγωγές εναντίον του Υπ. Παιδείας, εμφανίζονται γονείς, οι οποίοι θέτουν θέμα για την υποχρεωτική συμμετοχή των παιδιών τους στο μάθημα της σεξουαλικής αγωγής.
Το θέμα δεν είναι καινούργιο, αφού ομάδα γονέων που ξεπερνά τα 150 άτομα θέτουν τις ανησυχίες τους στο Υπ. Παιδείας για το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία από το 2012. Η μη ανταπόκριση, ωστόσο, του υπουργείου στα αιτήματά τους, τους ανάγκασε να προχωρήσουν σε πιο δυναμικά μέτρα, ζητώντας μάλιστα γνωμάτευση από δύο δικηγόρους για το θέμα. Όπως πληροφορείται ο «Π», οι γονείς ζήτησαν να απαντηθεί κατά πόσον οι ίδιοι μπορούν με βάση τη νομοθεσία να τοποθετηθούν σε σχέση με το περιεχόμενο και τον τρόπο διδασκαλίας της σεξουαλικής αγωγής. Ζήτησαν, επίσης, να απαντηθεί κατά πόσον έχουν οποιονδήποτε ρόλο και αν θα έπρεπε να δίδεται η συγκατάθεσή τους για την υποχρεωτική συμμετοχή των παιδιών τους στο μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, εφόσον αυτή παραμένει αντίθετη με τις αρχές τους και δεν σέβεται το αξιακό τους σύστημα, αλλά και κατά πόσον θα μπορούσε το θέμα να ήταν επιλογή των ίδιων των παιδιών, ανάλογα με τον βαθμό ωριμότητάς τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γνωματεύσεις -οι οποίες προωθήθηκαν ήδη στο Υπ. Παιδείας- δικαιώνουν τους γονείς, καθώς σε αυτές τονίζεται ότι έχουν αυτά τα δικαιώματα με βάση το Σύνταγμα και τις οδηγίες της ΕΕ.
Αναγκαία μεν, αλλά…
Η ομάδα γονέων, παιδιών που φοιτούν σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, αναγνωρίζει ότι η σεξουαλική αγωγή των παιδιών είναι αναγκαία. Διαφωνεί, ωστόσο, με τον τρόπο που έχει εισαχθεί στην εκπαίδευση. Ενημερώνοντας σχετικά το Υπ. Παιδείας, η ομάδα γονέων εξήγησε ότι μια σημαντική μερίδα γονέων και παιδιών βιώσαν και βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες τής ούτω καλούμενης σεξουαλικής «αγωγής» που διδάσκεται σε ευρεία κλίμακα από τη σχολική χρονιά 2011-2012, σημειώνοντας ότι η «αγωγή» αυτή είχε αρνητικές ψυχοσωματικές αντιδράσεις, τις οποίες είδαν να εκδηλώνονται σε πολλά παιδιά μετά από την παρακολούθηση των σχετικών μαθημάτων. Ζήτησαν γι’ αυτό γνωμάτευση από δύο δικηγόρους, κατά πόσο μπορούν να έχουν λόγο στη διαμόρφωση του περιεχομένου των μαθημάτων σεξουαλικής αγωγής επί τη βάσει του πολιτιστικού και αξιακού συστήματός τους, αλλά και κατά πόσο δικαιούνται να ζητούν απαλλαγή των παιδιών τους από την παρακολούθηση αυτών των μαθημάτων. Οι δύο γνωματεύσεις τους δικαιώνουν, γι’ αυτό και οι γονείς θέτουν στο Υπ. Παιδείας τα ακόλουθα αιτήματα:
Οι γνωματεύσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», και στις δύο γνωματεύσεις αναφέρεται ότι οι γονείς αναγνωρίζουν τη χρησιμότητα της εισαγωγής της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην εκπαίδευση, αλλά διαφωνούν με τον τρόπο που αυτή εισήχθη τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, διαφωνούν με το περιεχόμενο, τις ηλικίες των διδασκομένων και την ειδικότητα των διδασκόντων. Στις γνωματεύσεις τονίζεται ότι είναι σημαντικό για κάθε θέμα που αφορά στα δικαιώματα των παιδιών, όπως είναι και η παροχή σεξουαλικής αγωγής, να δίνεται πρωτίστως προτεραιότητα στο συμφέρον του παιδιού, ενώ, όπου είναι δυνατόν με βάση το Σύνταγμα, κατοχυρώνεται και το δικαίωμα των γονέων να έχουν λόγο στην εκπαίδευση του παιδιού τους. Σημειώνεται ακόμη ότι το να κατακρίνεται εκ των προτέρων η επιφύλαξη και ο προβληματισμός μερίδας γονέων και η στάση μερίδας παιδιών, με ιδιαίτερη σχέση με τη θρησκεία, τα οποία νιώθουν άβολα με την παρακολούθηση του συγκεκριμένου μαθήματος, αλλά και τις οποιεσδήποτε απόψεις τους αναφορικά με τη σεξουαλικότητά τους, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας. Υπογραμμίζεται, ταυτόχρονα, ότι η πολιτεία με τις αποφάσεις της θα πρέπει να σέβεται τις οιεσδήποτε θρησκευτικές αντιλήψεις των γονιών, ακόμα και αν αυτές κρίνονται συντηρητικές.
Όπως τα Θρησκευτικά
Αναφορά γίνεται όμως στις δύο γνωματεύσεις και στην έκθεση της επίτροπου Διοικήσεως για τη θρησκευτική εκπαίδευση - στο δημόσιο σχολείο. Όπως αναφέρεται, η επίτροπος αναγνωρίζει το δικαίωμα των γονιών να ζητούν απαλλαγή του παιδιού τους από το μάθημα των Θρησκευτικών, εάν και εφόσον θεωρούν ότι αυτό βρίσκεται σε σύγκρουση ή παραβιάζει τις δικές τους θρησκευτικές ή/και φιλοσοφικές πεποιθήσεις. Στις γνωματεύσεις τονίζεται ότι με το ίδιο σκεπτικό και εφαρμογή θα μπορούσε να ιδωθεί το θέμα της σεξουαλικής αγωγής και σημειώνεται ότι το δικαίωμα για διατύπωση αιτήματος απαλλαγής από το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής θα πρέπει να αναγνωρίζεται και στα ίδια τα παιδιά, σε συνάρτηση με την ηλικία και το επίπεδο ωριμότητάς τους.
Στον γενικό εισαγγελέα
Όπως πληροφορείται ο «Π», το Υπ. Παιδείας απευθύνθηκε στη Γενική Εισαγγελία για το περιεχόμενο της επιστολής των γονέων για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Προώθησε επίσης στη Νομική Υπηρεσία και την εγκύκλιό του για το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης (κείμενο πολιτικής), ζητώντας την άποψή της αναφορικά με τη συμβατότητα της επιστολής των γονέων με την κείμενη νομοθεσία. Η απάντηση (γνωμάτευση) της Γενικής Εισαγγελίας αναμένεται…
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.