Εγκαινιάστηκε απόψε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων Αθηένου που βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης.
Εγκαινιάστηκε απόψε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων Αθηένου που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1,6 χλμ βόρεια του Δήμου Αθηένου, εντός της νεκρής ζώνης.
Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ σε δύο Προγραμματικές Περιόδους, 2007-2013 και 2014-2020 και αφορά τη δημιουργία σταθμού επεξεργασίας λυμάτων, της δεξαμενής αποθήκευσης επεξεργασμένου νερού, του κεντρικού συστήματος μεταφοράς του επεξεργασμένου νερού και του συστήματος επεξεργασίας και διάθεσης της λάσπης.
Σε χαιρετισμό του, ο Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Ανδρέας Μανώλη ανέφερε ότι «το Τμήμα έχει αναλάβει την προώθηση της κατασκευής του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων Αθηένου, με στόχο την εναρμόνιση της Κύπρου με την Κοινοτική Οδηγία 91/271/ΕΟΚ για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. To έργο της Μονάδας επεξεργασίας της Αθηένου είναι μέρος αυτής της προσπάθειας».
Πρόσθεσε ότι «το Έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ σε δύο Προγραμματικές Περιόδους, 2007-2013 και 2014-2020. Η συγχρηματοδότηση εμπίπτει στα πλαίσια του Άξονα Προτεραιότητας «Βασικές Υποδομές στον Τομέα του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα».
Σύμφωνα με τον κ. Μανώλη, «η υλοποίηση του Συγχρηματοδοτούμενου Έργου Αποχετευτικό Σύστημα του Δήμου Αθηένου περιλάμβανε δύο κατασκευαστικές συμβάσεις. Η πρώτη κατασκευαστική σύμβαση αφορούσε την κατασκευή δικτύου συλλογής οικιακών λυμάτων και άλλων συναφών εργασιών, όπως αγωγούς μεταφοράς λυμάτων και φρεατίων επισκέψεως. Η δεύτερη κατασκευαστική σύμβαση περιλάμβανε τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων για 20 χρόνια, τη δεξαμενή αποθήκευσης επεξεργασμένου νερού, το κεντρικό σύστημα διάθεσης του επεξεργασμένου νερού και το σύστημα επεξεργασίας και διάθεσης της λάσπης».
Σημείωσε πως «το κατασκευαστικό κόστος του έργου ανήλθε στα 10 εκατομμύρια περίπου ευρώ και το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του για 20 χρόνια θα ανέλθει στα 3 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Το έργο θα εξυπηρετεί περίπου 6.500 κατοίκους του Δήμου Αθηένου, έχει δυνατότητα παραγωγής 1.078 κυβικών μέτρων επεξεργασμένου νερού την ημέρα, που είναι κατάλληλο για άρδευση, ενώ η ετήσια ποσότητα ανακυκλωμένου νερού που θα παράγεται αναμένεται να ανέρχεται σε 280.000 κυβικά μέτρα».
Αναφερόμενος στα οφέλη που θα προκύψουν από τη λειτουργία του συγκεκριμένου έργου, είπε ότι αυτά «είναι πρωτίστως η προστασία του περιβάλλοντος και των υπόγειων υδάτινων πόρων, η προστασία της δημόσιας υγείας με την αποφυγή προβλημάτων από υπερχειλίσεις απορροφητικών λάκκων, αλλά και η παραγωγή ποσοτήτων νερού άρδευσης και η χρησιμοποίηση της παραγόμενης λάσπης από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή με αποτέλεσμα την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των ωφελούμενων από το έργο, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Σημείωσε επίσης ότι «το θέμα της αειφόρου διαχείρισης των υδατικών πόρων και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση μη συμβατικών πηγών νερού, όπως είναι το ανακυκλωμένο νερό, ενισχύουν σημαντικά το υδατικό ισοζύγιο του νησιού», είπε και ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν ή συνέβαλαν στο σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή του έργου.
Ο Μάριος Λανίτης, Αντιπρόεδρος της Cybarco Limited, εκ μέρους της Κοινοπραξίας Cybarco-Euromarket-Mekel, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «τον Νοέμβριο του 2014 η Κοινοπραξία μας, η Cybarco-Euromarket-Mekel, αναλάμβανε τη μελέτη και κατασκευή του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων στην Αθηένου, αναλάβαμε να τον παραδώσουμε στην ποιότητα και τις προδιαγραφές του συμβολαίου. Ο στόχος επιτεύχθηκε και σήμερα είμαστε περήφανοι που από τον Απρίλιο του 2017 η Κοινοπραξία μας λειτουργεί τον Σταθμό, εξυπηρετώντας τις ανάγκες της ακριτικής Αθηένου και τους κατοίκους της».
Πρόσθεσε ότι «η Πρώτη Φάση του έργου ολοκληρώθηκε με την ανέγερση του Σταθμού και την κατασκευή του δρόμου πρόσβασης σε αυτόν. Η Δεύτερη Φάση Λειτουργίας και Συντήρησης του Σταθμού, διάρκειας είκοσι χρόνων, άρχισε την 1η Απριλίου 2017».
Ανέφερε επίσης ότι «το έργο περιλαμβάνει σταθμό διοίκησης και υποστηρικτή υποδομή, δεξαμενή αποθήκευσης επεξεργασμένου νερού 100.000μ3, δεξαμενή αποθήκευσης μη επεξεργασμένου νερού έκτακτης ανάγκης, αντλιοστάσια εντός του σταθμού, προηγμένα και τελευταίας τεχνολογίας συστήματα επεξεργασίας και καθαρισμού λυμάτων, σύστημα και δίκτυο άρδευσης του επεξεργασμένου νερού για εξυπηρέτηση της γεωργίας της περιοχής, καθώς και φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τις ανάγκες του Σταθμού».
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς σε χαιρετισμό του ανέφερε ότι «τη γη όπου βρισκόμαστε απόψε οι Αθηενίτες καθημερινά αγναντεύουν, αλλά δεν μπορούν να την επισκεφθούν ελεύθερα και να την αξιοποιήσουν. Ο Δήμος μας είναι ο μοναδικός ‘ελεύθερος’ Δήμος της Κύπρου που έχασε το 80% της γης του, βρίσκεται ολόκληρος μέσα στη νεκρή ζώνη και με τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής να βρίσκονται στις τρεις πλευρές του Δήμου, πολύ κοντά στην κατοικημένη περιοχή».
Ο κ. Καρεκλάς κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «ως Πρόεδρος της Κύπρου» να απαιτήσει «πιο πιεστικά από την τουρκοκυπριακή πλευρά τη διάνοιξη της διόδου Πυροΐου, ώστε να επωφεληθούν άμεσα τόσο οι κάτοικοι Αθηένου, όσο και των άλλων συνορευουσών περιοχών, από την άρση της απομόνωσης και της ταλαιπωρίας που τους προκαλεί η μη διάνοιξη της διόδου για 43 χρόνια».
Αφού ευχήθηκε «κάθε επιτυχία» στις συνομιλίες στην Ελβετία, ο Δήμαρχος Αθηένου κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ανάλογα και με τις εξελίξεις, είτε στη Γενεύη είτε μετά», να θέσει «ως θέμα προτεραιότητας τη διάνοιξη της διόδου του Πυροΐου», σημείωσε ότι «έφτασε η ώρα να επιτευχθεί αυτός ο στόχος» και κάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη να μην δεχθεί «την προώθηση άλλων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αν σ’ αυτά δεν είναι πρώτα η διάνοιξη της διόδου Πυροΐου».
Ο Δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι με την κατασκευή του έργου «έχουν μείνει στην Αθηένου οι κατεστραμμένοι δρόμοι, οι οποίοι έγιναν εκσκαφή για να τοποθετηθούν οι αγωγοί των λυμάτων. Η Αθηένου έχει εδώ και μερικά χρόνια το χειρότερο οδικό δίκτυο παγκύπρια και μόνον με σημαντική βοήθεια από το κράτος θα μπορέσει να το διορθώσει», είπε και ζήτησε τη στήριξη και βοήθεια του Προέδρου «για να μπορέσουν να ζουν οι κάτοικοι ανθρώπινα, όπως και στις άλλες περιοχές της Κύπρου».
Ο κ. Καρεκλάς αναφέρθηκε σε άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αθηένου και ζήτησε τη στήριξη του κράτους, μεταξύ των οποίων η άμεση κατασκευή Αμφιθεατρικής Αίθουσας στο νέο Δημοτικό Σχολείο, ο άμεσος σχεδιασμός και η εκτέλεση της Α΄ Φάσης της Κεντρικής Πλατείας των Εκκλησιών της Αθηένου και για αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με αγιασμό από τον Πρωτοπρεσβύτερο Δημήτρη Παπαϊωάννου. Στην τελετή παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Υπουργοί Γεωργίας, ο Έπαρχος Λάρνακας, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την αποκάλυψη αναμνηστικής πλακέτας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.