Συμβουλές ΚΟΤ για επισκέψεις του κοινού στις παραλίες:
Με σκοπό τη βέλτιστη απόλαυση και ασφαλή χρήση των καθαρότερων νερών της Μεσογείου που διαθέτει ο τόπος μας, στις υπέροχες παραλίες του, εκ των οποίων 63 είναι βραβευμένες με τη γαλάζια σημαία, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού ενημερώνει και φέρει σε γνώση του κοινού τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με τον Περί Προστασίας της Παραλίας Νόμο, αρμόδιος και άμεσος φορέας για τη διαχείριση της παραλίας είναι η Τοπική Αρχή (Δήμος/Κοινότητα), η οποία έχει την ευθύνη για την καθαριότητα της παραλίας και των δημόσιων χώρων υγιεινής που βρίσκονται σε αυτή.
Σε σχέση με τις τιμές για ξαπλώστρες και ομπρέλες θάλασσας, η ανώτατη τιμή χρέωσης, σύμφωνα με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών, είναι €2,50 για κάθε τεμάχιο. Οι λουόμενοι προτρέπονται όπως απαιτούν έκδοση εισιτηρίου απόδειξης για αποφυγή παρεξηγήσεων.
Σε περίπτωση όπου παραλιακό ξενοδοχείο διαχειρίζεται ξαπλώστρες πάνω στην παραλία, δικαιούται να τα παρέχει αποκλειστικά σε ενοίκους/πελάτες του ξενοδοχείου, είτε δωρεάν ως μέρος των υπόλοιπων υπηρεσιών που παρέχει, είτε έναντι του ανώτατου ορίου €2,50 το τεμάχιο. Ωστόσο, δυνατόν να προκύπτουν διαφορετικές χρεώσεις σε ιδιόκτητους χώρους τουριστικών επιχειρήσεων.
Οι αθλοπαιδιές στην παραλία επιτρέπονται μόνο στα καθορισμένα προς τον σκοπό αυτό σημεία (π.χ γήπεδα beach volley κλπ).
Σε σχέση με τη διοργάνωση Beach Party ή άλλων εκδηλώσεων στην παραλία, χρειάζεται οπωσδήποτε άδεια από την Τοπική Αρχή, στα όρια της οποίας βρίσκεται η παραλία.
Οι διανυκτερεύσεις/κατασκηνώσεις στην παραλία, όπως και σε οποιοδήποτε άλλο υπαίθριο δημόσιο χώρο, εξαιρουμένων των αδειούχων κατασκηνωτικών χώρων, απαγορεύονται.
Αναφορικά με τις προσβάσιμες παραλίες για ΑμεΑ (άτομα με αναπηρίες) στην Κύπρο έχουν καταγραφεί από τον ΚΟΤ μέχρι στιγμής 40 παραλίες ΑμεΑ εκ των οποίων 29 με μερική προσβασιμότητα (ράμπες μέχρι την παραλία) και 11 με πλήρη προσβασιμότητα (ράμπες μέχρι την θάλασσα).
Εξι από τις 11 παραλίες με πλήρη προσβασιμότητα διαθέτουν αυτόνομο σύστημα θαλάσσιας πρόσβασης ΑμεΑ (Seatrac), το οποίο μέσω ειδικού καθίσματος εφαρμοσμένου σε σιδηροτροχιά, μεταφέρει τον χρήστη σε βάθος 60εκ. περίπου μέσα στο νερό για κολύμπι.
Η χρήση του Seatrac προσφέρεται δωρεάν προς το κοινό. Seatrac διαθέτουν οι παραλίες Βαθειά Γωνιά στην Αγία Νάπα, Βρυσί Γ΄ (Γιάννα Μαρί) στον Πρωταρά, Ακτή Ολυμπίων Α΄ στη Λεμεσό, Βρυσούδια Α (Σοδαπ) στην Πάφο και η Δημοτική Παραλία και το Δασούδι (κατασκηνωτικός χώρος) στην Πόλη Χρυσοχούς. ΄Ολες οι προσβάσιμες παραλίες για ΑμεΑ διαθέτουν παράλληλα ειδικούς χώρους υγιεινής και στάθμευσης.
Περισσότερες πληροφορίες για τις παραλίες ΑμεΑ υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΚΟΤ.
Οι περιοχές/ζώνες προστασίας λουομένων είναι καθορισμένες από το Διάταγμα Περί Προστασίας των Λουομένων στην θάλασσα, το οποίο εκδίδεται από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κάθε χρόνο. Οι περιοχές αυτές καθορίζονται με σημαντήρες (σημαδούρες) μέσα στην θάλασσα, παραλλήλως της παραλίας. Οι ώρες που ισχύει το Διάταγμα είναι από τις 6.00 π.μ. ως τις 8.30 μ.μ.
Σημαντήρες καθέτως της παραλίας τοποθετούνται για την οριοθέτηση των διαύλων, δηλαδή των «θαλάσσιων διαδρόμων» μέσα στους οποίους επιτρέπεται η διακίνηση σκαφών (μηχανοκινήτων και μη), όπως, μεταξύ άλλων, jet ski, κανό, ποδήλατα θαλάσσης, σανίδες ιστιοπλοΐας.
Αναφορικά με τις σημαίες που αναρτώνται στις παραλίες, η δίχρωμη σημαία (κόκκινο με κίτρινο) ενημερώνει ότι η παραλία είναι προστατευόμενη από ναυαγοσώστες. Η κίτρινη σημαία προειδοποιεί ότι οι λουόμενοι πρέπει να κολυμπούν με προσοχή (συνήθως λόγω έντασης ανέμων). Η κόκκινη σημαία υποδεικνύει την ύπαρξη μεγάλου κινδύνου και καλεί τους λουόμενους όπως βγουν έξω από το νερό.
Για παραβιάσεις που γίνονται εκ μέρους σκαφών στην θάλασσα (π.χ επικίνδυνη πλεύση, είσοδος στην ζώνη λουομένων) θα πρέπει να ειδοποιείται η Λιμενική Αστυνομία.
Σε περίπτωση ρύπανσης της θάλασσας, αν πρόκειται για στερεά απόβλητα εντός της ζώνης των λουομένων (π.χ σκουπίδια, υλικά οικοδομής, περιττώματα, άλλα απορρίμματα) θα πρέπει να ειδοποιείται η Τοπική Αρχή (Δήμος/Κοινότητα). Για υγρά απόβλητα (πετρέλαιο και παράγωγα) υπεύθυνο είναι το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών.
Το λούσιμο σκύλων όπως και η διακίνηση τους επιτρέπεται μόνο στις ειδικά οριοθετημένες και καθορισμένες από την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών, για αυτό τον σκοπό παραλίες. Υπάρχουν οριοθετημένες επτά παραλίες όπου επιτρέπεται το λούσιμο σκύλων: η παραλία Γλυκύ Νερό Α στο Παραλίμνι (πλησίον Κάππαρη), η παραλία Κασιάνες (Spyros Beach) νότια του αεροδρομίου Λάρνακας , η παραλία βορειοδυτικά του αεροδρομίου Πάφου, στις εκβολές του ποταμού Έζουσα στην Αχέλεια, η παραλία στην περιοχή Πιτίλη, ανατολικά της εκβολής του ποταμού Πλατάνια στο Νέο Χωριό Πάφου, η παραλία στην τοποθεσία Καραβόπετρα, νοτιοανατολικά της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του Σ.Α.Λ.Α. στο Μοναγρούλλι, η παραλία στην τοποθεσία Πρόλιμνος, δυτικά του Πισσουρίου και η παραλία στην τοποθεσία Στερατζιά στον Κ. Πύργο Τυλληρίας.
Καλό μας καλοκαίρι!
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.