ΧΥΤΥ – ΧΥΤΑ: Την Παρασκευή η ποινή σε Γιαννακόπουλο

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 10.5.2017
ΧΥΤΥ – ΧΥΤΑ: Την Παρασκευή η ποινή σε Γιαννακόπουλο
Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος παραδέχτηκε ότι μεταξύ των ημερομηνιών 9/1/2009 – 21/4/2010 έδωσε στον πρώην Δήμαρχο Πάφου ποσό των €310.000 ως μίζα

Την Παρασκευή 12 Μαΐου στις 12:00 το μεσημέρι θα ανακοινώσει το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας την ποινή που θα επιβάλει στον πρώην Γενικό Διευθυντή της εταιρείας HELECTOR Cyprus, Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος παραδέχτηκε ενοχή στην κατηγορία του ενεργού δεκασμού δημόσιου λειτουργού στο πλαίσιο της εκδίκασης της υπόθεσης ΧΥΤΑ Πάφου – ΧΥΤΥ Κόσιης.


Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος παραδέχτηκε ότι μεταξύ των ημερομηνιών 9/1/2009 – 21/4/2010 έδωσε στον πρώην Δήμαρχο Πάφου Σάββα Βέργα, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί για την εν λόγω υπόθεση σε διετή φυλάκιση, το συνολικό ποσό των €310.000 ως μίζα για να ασκήσει την επιρροή του έτσι ώστε να καταβληθούν στην εταιρεία HELECTOR Cyprus καθυστερημένες οφειλές.

Κατά τη σημερινή ακρόαση παρουσιάστηκαν τα παραδεχτά γεγονότα και ο δικηγόρος του κ. Γιαννακόπουλου, Θανάσης Κορφιώτης αγόρευσε για μετριασμό της ποινής, ζητώντας, επικαλούμενος σειρά από μετριαστικούς παράγοντες, την επιβολή ποινής ανασταλτικού χαρακτήρα για τον πελάτη του.

Τα παραδεχτά γεγονότα ανέγνωσε στην αίθουσα του Δικαστηρίου ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής Μίνος Κέκκος.

Όπως ανέφερε, περί το τέλος του 2008 – αρχές του 2009 ο πρώην Δήμαρχος Πάφου συναντήθηκε στην Αθήνα με εκπροσώπους της κοινοπραξίας που διαχειριζόταν το ΧΥΤΑ Πάφου, συζήτησε μαζί τους το θέμα των υπερσυμβατικών ποσοτήτων και συμφώνησαν όπως ο Σάββας Βέργας λάβει υπό μορφή ανταλλάγματος ποσοστό 5% επί των ετήσιων εσόδων του συμβολαίου λειτουργίας του ΧΥΤΑ προκειμένου να βοηθήσει ως εκ της θέσεως του την αποπληρωμή των καθυστερημένων οφειλών προς την κοινοπραξία.

Σύμφωνα πάντα με τα παραδεχτά γεγονότα, όπως τα διάβασε ο κ. Κέκκος, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ως Γενικός Διευθυντής της εταιρείας HELECTOR Cyprus και κατόπιν οδηγιών του Αθανάσιου Κατρή παρέδιδε χρήματα στον πρώην Δήμαρχο Πάφου Σάββα Βέργα, ο οποίος στη συνέχεια θα τα διαμοιραζόταν με άλλα πρόσωπα. Συγκεκριμένα, μεταξύ των ημερομηνιών 9/1/2009 – 21/4/2010 ο κ. Γιαννακόπουλος παρέδωσε στον Σάββα Βέργα διάφορα χρηματικά ποσά συνολικού ύψους €310.000, ενώ στη συνέχεια, μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από την Κύπρο, τα χρηματικά ποσά καταβάλλονταν από τον Ιωάννη Κοκότση (ο οποίος με τη σειρά του κατέβαλε ακόμη €456.600).

Ο κ. Κέκκος σημείωσε επίσης ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος παραδέχτηκε όλα τα πιο πάνω σε θεληματική κατάθεση του στην Αστυνομία και πως είναι λευκού ποινικού μητρώου.

Η αγόρευση της υπεράσπισης για μετριασμό της ποινής του Δημήτρη Γιαννακόπουλου βασίστηκε σε τέσσερις άξονες. Ο πρώτος αφορά τις συνθήκες διάπραξης του αδικήματος και την αυτή καθαυτή εμπλοκή και θέση του κ. Γιαννακόπουλου. Ο δεύτερος άξονας αφορά την πλήρη συνεργασία του με τις ανακριτικές αρχές. Ο τρίτος και πολύ σημαντικός, κατά τον συνήγορο υπεράσπισης, αφορά την ίση μεταχείριση από τη Γενική Εισαγγελία του κατηγορούμενου με άλλους υπόπτους/κατηγορούμενους και ο τέταρτος άξονας τις προσωπικές συνθήκες του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες διάπραξης του αδικήματος ο κ. Κορφιώτης τόνισε ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, όπως προκύπτει και από τα γεγονότα, δεν είχε καμία απολύτως εμπλοκή είτε στην πρόσληψη της ιδέας είτε στο σχεδιασμό της όλη υπόθεσης, είτε στη συμφωνία που έγινε με το Σάββα Βέργα. Όλα αυτά έγιναν, όπως ανέφερε, από τον Αθανάσιο Κατρή, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε και μέτοχο της εταιρείας, άτομο δηλαδή με τουλάχιστο έμμεσο προσωπικό όφελος, και ο οποίος δεν είναι κατηγορούμενος ενώπιον του Δικαστηρίου.

Ο κ. Κορφιώτης σημείωσε πως θέση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου τότε όταν προέκυψε το θέμα της καθυστέρησης πληρωμών προς την ΗΛΕΚΤΩΡ ήταν να ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έκανε τις μεταφορές χρημάτων προς τον Σάββα Βέργα κατόπιν εκτέλεσης οδηγιών από τον Αθανάσιο Κατρή. Σημείωσε επίσης πως από όλα αυτά προκύπτει ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ως υπάλληλος της εταιρείας, δεν είχε κανένα προσωπικό όφελος από την υπόθεση.

Επιπλέον, ο κ. Κορφιώτης είπε ότι όταν στην εξέλιξη της υπόθεσης ο κ. Γιαννακόπουλος αρνήθηκε να συνεχίσει την πρακτική καταβολής μιζών και να υπογράψει εικονικές συμβάσεις για να καλυφτούν τα ποσά που δίνονταν ως μίζες, ανακλήθηκε από την Κύπρο στην Ελλάδα, έμεινε δύο μήνες απλήρωτος και χωρίς καθήκοντα και στη συνέχεια απολύθηκε από την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ τον Ιούλιο του 2010 από τον Αθανάσιο Κατρή.

Σε σχέση με τη συνεργασία του κ. Γιαννακόπουλου με τις ανακριτικές αρχές ο συνήγορος υπεράσπισης του είπε ότι ο ρόλος του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στην εξιχνίαση αυτής της υπόθεσης ήταν καθοριστικός. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, όταν ο κ. Γιαννακόπουλος έμαθε ότι εκκρεμούσε η υπόθεση αυτή εναντίον του, ήρθε στην Κύπρο οικειοθελώς από τη Ρουμανία όπου ζει μόνιμα και προέβη σε θεληματική κατάθεση στο ΤΑΕ Αρχηγείου στις 23 Μαρτίου 2016 με διαβεβαίωση μάλιστα των ανακριτών ότι θα εισηγούνταν προς τη Νομική Υπηρεσία όπως περιληφθεί στους μάρτυρες κατηγορίας, εισήγηση η οποία τελικά δεν εισακούστηκε από τη Νομική Υπηρεσία.

Ο κ. Κορφιώτης τόνισε ότι αμέσως μετά την θεληματική κατάθεση του κ. Γιαννακόπουλου, ο πρώην Δήμαρχος Πάφου παραδέχτηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση και αμέσως μετά αναγκάστηκε και ο Αθανάσιος Κατρής να κατέλθει από την Αθήνα στην Κύπρο και να προβεί και αυτός σε θεληματική κατάθεση για όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης.

«Και σε ό,τι αφορά τον κ. Βέργα και σε ό,τι αφορά τον κ. Κατρή, ο οποίος στην εξέλιξη της δίκης ίσως θα είναι ο βασικότερος μάρτυρας ενώπιον του Δικαστηρίου, καθοριστικό ρόλο είχε η κατάθεση του κ. Γιαννακόπουλου, ο οποίος προσφέρθηκε να είναι και μάρτυρας κατηγορίας αν αυτό χρειάζεται από την κατηγορούσα αρχή», ανέφερε.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε από την υπεράσπιση στο ζήτημα της ίσης μεταχείρισης του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Ένας ζήτημα με δύο πτυχές όπως εξήγησε ο κ. Κορφιώτης, αφενός σε ό,τι αφορά την ίση μεταχείριση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο πλαίσιο της υπόθεσης ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ και αφετέρου την ίση μεταχείριση του σε ό,τι αφορά την πολιτική-πρακτική της Νομικής Υπηρεσίας σε άλλες παρόμοιας φύσης υποθέσεις.

Μάλιστα ο κ. Κορφιώτης ανέφερε πως η περίπτωση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, έστω και αν η υπόθεση στην οποία εμπλέκεται δεν είναι η πιο σημαντική υπόθεση, είναι η κλασσικότερη περίπτωση άνισης μεταχείρισης κατηγορούμενου.

«Σε αυτή την υπόθεση είναι κατηγορούμενη η εταιρεία, όμως σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα τα οποία συνέλαβαν αυτό το σχέδιο, οργάνωσαν αυτό το σχέδιο, συμφώνησαν με τον κ. Βέργα και είχαν και όφελος από αυτή την ενέργεια δεν είναι κανένας ενώπιον σας», είπε προς το Δικαστήριο ο κ. Κορφιώτης. Και πρόσθεσε ότι ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας Λεωνίδας Μπόμπολας δεν βρίσκεται ενώπιον του Δικαστηρίου, όπως ούτε και ο Αθανάσιος Κατρής, συνέταιρος του κ. Μπόμπολα και ιθύνων νους όλης αυτής της ιστορίας, όπως ούτε επίσης και ο Ιωάννης Κοκότσης ο οποίος ήταν σχεδιαστής και εκτελεστής πολλαπλάσιων ενεργειών απ’ ό,τι ο κ. Γιαννακόπουλος.

«Ειλικρινά οδηγεί αυτή η πολιτική στο οξύμωρο του να έχουμε ενώπιον σας ένα κατηγορούμενο, ο οποίος ενδεχομένως αν ήταν πιο μπλεγμένος μέσα στα πράγματα, αν δεν έδινε λεφτά μόνο στον κ. Βέργα που παραδέχτηκε και έδινε και σε άλλους, να μην ήταν κατηγορούμενος», συμπλήρωσε ο κ. Κορφιώτης.

Επανέλαβε ότι η περίπτωση του κ. Γιαννακόπουλου είναι μοναδική, και διερωτήθηκε αν το κράτος και η Νομική Υπηρεσία καταλήγουν στο να εξαντλούν όλη τους την αυστηρότητα στο πρόσωπο του κ. Γιαννακόπουλου «που δεν είναι Κύπριος, δεν είναι μεγαλοεργολάβος, δεν είναι μεγαλο-διευθυντής εταιρειών γνωστών στην Κύπρο, αλλά ένας υπάλληλος, συνταξιούχος του Ελληνικού Δημοσίου, που ζει στη Ρουμανία».

«Δεν μιλούμε καν για άνιση μεταχείριση ίσως πραγμάτων. Μιλούμε για άνιση μεταχείριση του λιγότερο εμπλεκόμενου με τον ιθύνοντα νου», συμπλήρωσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το γεγονός θα πρέπει να είναι καταλυτικό σε ό,τι αφορά την απόφαση του Δικαστηρίου τόσο για την ποινή όσο και για το ενδεχόμενο αναστολής της ποινής το οποίο φυσικά και αιτείται η υπεράσπιση.

Τέλος σε ό,τι αφορά τις προσωπικές συνθήκες του κ. Γιαννακόπουλου ο δικηγόρος του εξήγησε ότι ο κατηγορούμενος είναι 63 ετών, είναι συνταξιούχος του ελληνικού Δημοσίου και ζει μόνιμα στο Βουκουρέστι μαζί με τη συμβία του και την 8χρονη κόρη τους. Εξήγησε δε πως καθώς η συμβία του εργάζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ σε απόσταση 35 χλμ από το σπίτι τους, την φροντίδα της κόρης του για τις ώρες που αυτή δεν είναι στο σχολείο την έχει ο ίδιος.

Σημείωσε επίσης ότι ο κατηγορούμενος έζησε μια ζωή ως επιστήμονας, πρόσφερε σε πολλές εταιρείες, ενώ σημείωσε και το γεγονός πως ενώ ο κατηγορούμενος εργαζόταν σε μια επιχείρηση, η καταχώρηση αυτής της υπόθεσης που τον ανάγκασε να έρθει στην Κύπρο και να παραμείνει υπό κράτηση, τον οδήγησε στο να χάσει τη δουλειά του.

Είπε τέλος ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι άνθρωπος, ο οποίος έχει συνειδητοποιήσει και έχει μετανιώσει για το λάθος του και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αξίζει μια δεύτερης ευκαιρίας από το Δικαστήριο.

Με την ολοκλήρωση της αγόρευσης για μετριασμό της ποινής ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Σταύρος Σταύρου ανακοίνωσε ότι η ποινή στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 12 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι και διέταξε όπως μέχρι τότε ο κατηγορούμενος παραμείνει υπό κράτηση.

Υπενθυμίζεται ότι το Κακουργιοδικείο έχει ήδη επιβάλει διετή φυλάκιση στον πρώην Δήμαρχο Πάφου Σάββα Βέργα οποίος κρίθηκε ένοχος μετά από παραδοχή σε 4 συνολικά κατηγορίες για την ίδια υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι για την υπόθεση ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου κατηγορούνται άλλα 14 πρόσωπα, έντεκα φυσικά και τρία νομικά, οι Δημήτριος Πατσαλίδης (Δημοτικός Υπάλληλος), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Στέλιος Παπαδόπουλος (Δημόσιος Υπάλληλος), Χρίστος Πέτρου (Δημόσιος Υπάλληλος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Imad Baqle (Μηχανικός Μηχανολόγος), Ευτύχιος Μαληκίδης (πρώην Διευθυντής ΣΑΠΑ), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD τα οποία δεν παραδέχτηκαν ενοχή.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Συμφωνία επί της αρχής Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση του πυρός - Τι ανακοίνωσε ο Μπάιντεν
ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία επί της αρχής Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση του πυρός - Τι ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

Συμφωνία επί της αρχής Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση του πυρός - Τι ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

Μητσοτάκης προς Γκουτέρες: «Η διαίρεση της Κύπρου είναι μια μη αποδεκτή κατάσταση»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης προς Γκουτέρες: «Η διαίρεση της Κύπρου είναι μια μη αποδεκτή κατάσταση»

Μητσοτάκης προς Γκουτέρες: «Η διαίρεση της Κύπρου είναι μια μη αποδεκτή κατάσταση»

Ενώπιον των κοινωνικών εταίρων η τελική πρόταση του υπουργού Εργασίας για πέναλτι 12% στις συντάξεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενώπιον των κοινωνικών εταίρων η τελική πρόταση του υπουργού Εργασίας για πέναλτι 12% στις συντάξεις

Ενώπιον των κοινωνικών εταίρων η τελική πρόταση του υπουργού Εργασίας για πέναλτι 12% στις συντάξεις

Τατάρ: Δεν θέτουμε ως όρο την αναγνώριση της «τδβκ» για έναρξη διαπραγματεύσεων αλλά επιβεβαίωση της κυριαρχίας μας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ: Δεν θέτουμε ως όρο την αναγνώριση της «τδβκ» για έναρξη διαπραγματεύσεων αλλά επιβεβαίωση της κυριαρχίας μας

Τατάρ: Δεν θέτουμε ως όρο την αναγνώριση της «τδβκ» για έναρξη διαπραγματεύσεων αλλά επιβεβαίωση της κυριαρχίας μας

Νέο ένταλμα σύλληψης για την απάτη πυραμίδα της Metamax - Άφαντος παραμένει ο 63χρονος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο ένταλμα σύλληψης για την απάτη πυραμίδα της Metamax - Άφαντος παραμένει ο 63χρονος

Νέο ένταλμα σύλληψης για την απάτη πυραμίδα της Metamax - Άφαντος παραμένει ο 63χρονος