ΠτΔ: Επανέρχονται στη Βουλή τα νομοσχέδια για μεταρρύθμιση της ΔΥ

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 9.5.2017
ΠτΔ: Επανέρχονται στη Βουλή τα νομοσχέδια για μεταρρύθμιση της ΔΥ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε την επαναφορά των υπολοίπων νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.

Μετά τη συναίνεση που επιτεύχθηκε στην έγκριση του νομοσχεδίου για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε από το βήμα του 54ου Συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ την επαναφορά των υπολοίπων νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, τα οποία είναι εμπλουτισμένα και με θέσεις των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων.


Υπέρ της έγκρισης των νομοσχεδίων τάχθηκε και ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, ο οποίος μάλιστα άφησε αιχμές για τους λόγους για τους οποίους τα αρχικά νομοσχέδια είχαν απορριφθεί από τα πολιτικά κόμματα.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως μετά την απόρριψη των νομοσχεδίων από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, η Κυβέρνηση προχώρησε σε ένα νέο κύκλο διαβουλεύσεων με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τροποποίησε και ενίσχυσε τα νομοσχέδια και με δικές τους προτάσεις, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ψήφισή τους.

Χαρακτήρισε δε την έγκριση του νομοσχεδίου για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, από τη Βουλή, ως το πρώτο βήμα για τη μεταρρύθμιση.

«Είμαι σίγουρος ότι το πνεύμα συναίνεσης και συνδιαβούλευσης το οποίο επικράτησε για το νομοσχέδιο για την κινητικότητα, θα επικρατήσει και για τα άλλα νομοσχέδια τα οποία θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή, αφού ολοκληρωθεί η νομοτεχνική τους επεξεργασία από τη Νομική Υπηρεσία», τόνισε.

Αναφερόμενος στην ανάγκη μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως είναι αδιανόητο να μην εφαρμόζεται ένα αξιοκρατικό και μη ισοπεδωτικό σύστημα αξιολόγησης όπως και αδιανόητο είναι το σύστημα προσλήψεων και προαγωγών να μη διέπεται από διαφανή, αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια και να καθίσταται ευάλωτο σε πολιτικές παρεμβάσεις.

«Δεν είναι αρκετό να μιλάμε για το ρουσφέτι. Οφείλουμε να επανασχεδιάσουμε το σύστημα ούτως ώστε να μην αφήνει να ευδοκιμεί η παρέμβαση. Είναι ακριβώς αυτό που προσπαθούμε να ρυθμίσουμε με τα εν λόγω νομοσχέδια», υπογράμμισε.

Σε σχέση με τις υποχρεώσεις του κράτους έναντι της δημόσιας υπηρεσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι μέσω του διαλόγου η κυβέρνηση «ανταποκρίθηκε στα απολύτως δικαιολογημένα αιτήματα».

Αναφέρθηκε ενδεικτικά στο νομοσχέδιο που μετατρέπει 5.000 έκτακτους δημόσιους υπαλλήλους σε αορίστου χρόνου μετά τη συμπλήρωση 30 μηνών υπηρεσίας, τον τερματισμό από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους της παγοποίησης των αυξήσεων, την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αναφέρθηκε επίσης στην υιοθέτηση των αιτημάτων που η Κυβέρνηση έκρινε απολύτως δικαιολογημένα, όπως τη βελτίωση της υπερωριακής απασχόλησης και τη βελτίωση της αποζημίωσης των υπαλλήλων που εργάζονται με συστήματα βάρδιας. Υπενθύμισε ακόμη το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για αποπαγοποίηση όλων των προαγωγών στο δημόσιο, καθώς και την απόφαση για προώθηση της δημιουργίας ταμείου προνοίας τόσο για νεοεισερχόμενους νέους μόνιμους υπαλλήλους, όσο και για τους έκτακτους.

«Έχουμε διανύσει κρισιμότερες περιόδους στη σύγχρονη οικονομική ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σήμερα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον νοουμένου, ωστόσο, και το υπογραμμίζω, ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να τονίσει ωστόσο ότι «θα πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών και όταν και εφόσον είμαστε πραγματικά σε θέση να γίνονται οι αναγκαίες παραχωρήσεις προς όσους δικαιωματικά θα πρέπει να γίνουν».

«Για αυτό και σήμερα είμαστε σε θέση να άρουμε μέρος των περιορισμών που λήφθηκαν στο παρελθόν, αποκαθιστώντας σταδιακά το εισόδημα των λειτουργών του δημόσιου τομέα», ανέφερε.

Άλλοι οι λόγοι απόρριψης των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμισης

Επικριτικός ως προς τους λόγους για τους οποίους η Βουλή απέρριψε τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας παρουσιάστηκε ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, απορρίπτοντας το σκεπτικό των κομμάτων ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση δεν ήταν ολοκληρωμένη.

«Ασφαλώς δεν πείθει το σκεπτικό αυτό. Αυτό δεν μπορεί να είναι το σκεπτικό για μια αλλαγή που όλοι ζητούσαν για τόσα χρόνια. Φαίνεται πως στην πραγματικότητα άλλο είναι οι λόγοι», είπε.

Ο κ. Χατζηπέτου είπε ότι τα νομοσχέδια αυτά ήταν αποτέλεσμα εκθέσεων δύο ομάδων εμπειρογνωμόνων και συζητήσεων με την ΠΑΣΥΔΥ.

«Και λέει η Βουλή δεν είναι ολοκληρωμένο. Ποιος θα το κάνει ολοκληρωμένο; Οι εμπειρογνώμονες της Βουλής; Ποιος; Αν δεν είναι ολοκληρωμένο το πετάμε ή τον συμπληρώνουμε;», ανέφερε.

Παρέμβαση για τη Σάβια Ορφανίδου

Σχολιάζοντας το θέμα που προέκυψε αναφορικά με τη λειτουργό του ΥΠΟΙΚ Σάβια Ορφανίδου, η οποία είναι ταυτόχρονα και στέλεχος του ΔΗΣΥ, ο κ. Χατζηπέτρου διερωτήθηκε: «Αυτό είναι το πρόβλημα ή το ότι τα πολιτικά κόμματα ομόφωνα ψήφισαν μια νομοθεσία έκδηλα αντισυνταγματική με τη οποία τροποποιήθηκε ο περί Δημοσίας Υπηρεσίας Νόμος του 1990, που δεν επέτρεπε την ενεργό ανάμειξη των δημοσίων υπαλλήλων στα πολιτικά δρώμενα;»

Υπέδειξε ότι στη συζήτηση στη Βουλή των σχετικών προτάσεων νόμου η ΠΑΣΥΔΥ ήταν η μόνη διαφωνούσα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις. «Ακούσαμε ότι επειδή παρανομούν αρκετοί να το καλύψουμε και να παρανομούν όλοι», είπε, εξηγώντας πως η συντεχνία διαφώνησε γιατί θεωρεί πως είναι προς το συμφέρον του λαού και του τόπου να διασφαλιστεί η λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών μακριά από την πολιτική.

Εξάλλου, ο κ. Χατζηπέτρου επέκρινε τα ΜΜΕ, κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων για τις «άστοχες επικρίσεις και συλλήβδην αφορισμούς» της αποδοτικότητας της δημόσιας υπηρεσίας.

«Δυστυχώς και χωρίς καμιά δόση υπερβολής η δημόσια υπηρεσία είναι σήμερα δέσμια των προβλημάτων που επεσώρρευσε η οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που αλόγιστα έχουν επιβληθεί κατά την περίοδο 2012-2013, οι συνέπειες των οποίων εξακολουθούν να υφίστανται», είπε.

Υπενθύμισε ότι κατά την περίοδο 2012-2015 «εξαιτίας των σωρευτικών μέτρων που είχαν επιβληθεί κατά των δημοσίων υπαλλήλων και των συνεχών απειλών για πρόσθετα μέτρα, 2.500 δημόσιοι υπάλληλοι με πλούσιες εμπειρίες και γνώσεις αποχώρησαν πρόωρα από τη δημόσια υπηρεσία».

Ικανοποιείται το αίτημα για παραχώρηση κυβερνητικής γης για νέο νηπιαγωγείο

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ενώπιον των συνέδρων πως το αίτημα για παραχώρηση κρατικής για ανέγερση νέου νηπιαγωγείου της ΠΑΣΥΔΥ σε χώρο παρά το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας θα ικανοποιηθεί με «εύλογο ενοίκιο».

Να σημειωθεί πως ο κ. Χατζηπέτρου ανέφερε στην ομιλία του πως η Οργάνωση λειτουργεί ήδη έξι νηπιαγωγεία σε παγκύπρια κλίμακα, εκ των οποίων τρία ιδιόκτητα, στα οποία φοιτούν 650 παιδιά, ενώ για φέτος οι αιτήσεις έφτασαν τις 300 με τις υφιστάμενες δυνατότητες να μπορούν να εξυπηρετήσουν μόνο 30.

Ανέφερε πως στο Νοσοκομείο εργάζονται πάνω από 3.000 άτομα και στους σχεδιασμούς είναι όπως το βρεφοκομείο και το νηπιαγωγείο λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Είπε ότι στο χώρο αυτό θα ανεγερθεί νηπιαγωγείο ανάλογο με αυτό που έχει ανεγερθεί παρά το Υπουργείο Οικονομικών με κόστος που θα αγγίζει τα €3 εκατομμύρια.

Τέλος σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΥ Αντώνης Κουστούλλης επανέλαβε τη δυσαρέσκεια της οργάνωσης για το γεγονός ότι τις συνέπειες της ανείπωτης οικονομικής κρίσης, για την οποία άλλοι είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι, όπως είπε, τις φορτώθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου οι εργαζόμενοι "και ειδικότερα οι μισθωτοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τερματικό στο Βασιλικό: Μόνο βελούδινο δεν είναι το διαζύγιο με τους Κινέζους
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τερματικό στο Βασιλικό: Μόνο βελούδινο δεν είναι το διαζύγιο με τους Κινέζους

Τερματικό στο Βασιλικό: Μόνο βελούδινο δεν είναι το διαζύγιο με τους Κινέζους

Άνω - κάτω η ιεραρχία της Αστυνομίας: Άκυρες πέντε προαγωγές

Άνω - κάτω η ιεραρχία της Αστυνομίας: Άκυρες πέντε προαγωγές

Άνω - κάτω η ιεραρχία της Αστυνομίας: Άκυρες πέντε προαγωγές

Eπανεκλογή Φον ντερ Λάιεν: Τα επόμενα βήματα και το παζάρι για τους επιτρόπους
ΚΟΣΜΟΣ

Eπανεκλογή Φον ντερ Λάιεν: Τα επόμενα βήματα και το παζάρι για τους επιτρόπους

Eπανεκλογή Φον ντερ Λάιεν: Τα επόμενα βήματα και το παζάρι για τους επιτρόπους

Πρ. Χριστοδουλίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πράττουμε ό,τι είναι δυνατό για δημιουργία συνθηκών επανέναρξης των συνομιλιών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρ. Χριστοδουλίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πράττουμε ό,τι είναι δυνατό για δημιουργία συνθηκών επανέναρξης των συνομιλιών

Πρ. Χριστοδουλίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πράττουμε ό,τι είναι δυνατό για δημιουργία συνθηκών επανέναρξης των συνομιλιών

Μενέντεζ: Η Κύπρος, τα παράσημα και η διαφθορά - Θα πάρουν πίσω τους τίτλους Προεδρικό και Αρχιεπισκοπή;
ΚΥΠΡΟΣ

Μενέντεζ: Η Κύπρος, τα παράσημα και η διαφθορά - Θα πάρουν πίσω τους τίτλους Προεδρικό και Αρχιεπισκοπή;

Μενέντεζ: Η Κύπρος, τα παράσημα και η διαφθορά - Θα πάρουν πίσω τους τίτλους Προεδρικό και Αρχιεπισκοπή;