Σειρά αλλαγών σε παροχές και επιδόματα ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, ανάβοντας το πράσινο φως σε σχετικές προτάσεις της υπουργού Εργασίας
Σειρά αλλαγών σε παροχές και επιδόματα ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, ανάβοντας το πράσινο φως σε σχετικές προτάσεις της υπουργού Εργασίας, που αφορούν μεταξύ άλλων την εισαγωγή για πρώτη φορά πληρωμένης άδειας πατρότητας και αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου για την παροχή του επιδόματος τέκνου σε πολύτεκνες οικογένειες.
Τα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν και αναμένεται να κατατεθούν στην Βουλή τις επόμενες ημέρες διορθώνουν την ίδια ώρα και στρεβλώσεις που παρουσιάστηκαν όσον αφορά παροχές του ΤΚΑ και όχι μόνο.
Οι αποφάσεις του Υπουργικού που θα μπορούσαν να ενταχθούν από την αντιπολίτευση και στον προεκλογικό αγώνα που φαίνεται να άρχισε η κυβέρνηση έγιναν γνωστές μέσω επίσημης ανακοίνωσης, η οποία δεν αναφέρεται στην κοστολόγηση των μέτρων. Πάντως, μιλώντας στον «Π» η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου διαβεβαίωσε πως οι αλλαγές που αφορούν τις παροχές του ΤΚΑ δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη βιωσιμότητα του Ταμείου, ενώ όσον αφορά αλλαγές στο θέμα του επιδόματος τέκνου ανέφερε πως έχει υπολογιστεί πρόσθετο κόστος 2 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2018. Πιο αναλυτικά, το Υπουργικό ενέκρινε προτάσεις της υπουργού Εργασίας και νομοσχέδια για τα εξής θέματα:
- Άδεια Πατρότητας: Εγκρίθηκε πρόταση για παροχή πληρωμένης άδειας πατρότητας διάρκειας δύο εβδομάδων.
- Επίδομα Τέκνου: Εγκρίθηκε πρόταση με την οποία αυξάνεται το εισοδηματικό κριτήριο κατά 5 χιλ. ευρώ για κάθε επιπρόσθετο τέκνο πέραν των δύο. Σήμερα τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα τέκνου καθορίζονται σε 59.000 για οικογένειες με δύο τέκνα και άνω, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αυξημένες ανάγκες μιας πολύτεκνης οικογένειας.
- Παρένθετη Μητέρα: Εγκρίθηκε πρόταση με την οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα της γυναίκας, η οποία αποκτά τέκνο μέσω παρένθετης μητέρας, σε άδεια μητρότητας.
- Νοσηλεία Βρέφους εκτός Κύπρου: Εγκρίθηκε πρόταση που διασφαλίζει το δικαίωμα σε επίδομα μητρότητας ή πατρότητας σε περιπτώσεις όπου δικαιούχος απουσιάζει από την Κύπρο για σκοπούς συνοδείας νεογέννητου του παιδιού το οποίο χρειάζεται νοσηλεία στο εξωτερικό. Με την ισχύουσα νομοθεσία, στις περιπτώσεις αυτές η μητέρα έχανε το δικαίωμα σε επίδομα μητρότητας.
- Σύνταξη Χηρείας: Για σκοπούς αποφυγής κατάχρησης του συστήματος παροχών του ΤΚΑ, εγκρίθηκε πρόταση ώστε σε περιπτώσεις σύναψης γάμου μετά τη συντάξιμη ηλικία, για να εξασφαλίζεται το δικαίωμα σε σύνταξη χηρείας, εισάγεται ως απαραίτητη προϋπόθεση ο γάμος να έχει χρονική διάρκεια τουλάχιστον πέντε ετών.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.