Η Διάσκεψη στη Γενεύη πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια οροφή κάτω από την οποία όλα τα θέματα θα συζητηθούν με περιεκτικό τρόπο δηλώνει ο Ναμί.
Η Διάσκεψη της Κύπρου στη Γενεύη πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια οροφή κάτω από την οποία όλα τα θέματα θα συζητηθούν με περιεκτικό τρόπο και θα γίνει μια προσπάθεια να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, δήλωσε ο Οζντίλ Ναμί, προσθέτοντας ότι υπό μορφή πενταμερούς θα συζητηθούν η ασφάλεια και εγγυήσεις ενώ τα ανοικτά ζητήματα στα άλλα κεφάλαια θα συζητηθούν αλληλένδετα από τις δύο πλευρές.
Σε μια από τις σπάνιες δηλώσεις του, ο Τ/κ διαπραγματευτής μιλώντας στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» (ΤΑΚ) υποστήριξε ότι η σειρά αναφοράς στο κοινό ανακοινωθέν (ΣΣ. εννοεί τη δήλωση Γκουτέρες μετά το δείπνο στη Νέα Υόρκη) δεν είναι και σειρά προτεραιότητας προς συζήτηση των κεφαλαίων.
Στο ανακοινωθέν της Νέας Υόρκης, είπε, προτάθηκαν τα κεφάλαια της Διακυβέρνησης και διαμοιρασμού των εξουσιών, του Περιουσιακού και του Εδαφικού, για να τονισθεί περισσότερο ότι χρειάζεται πιο πολύ πολιτική βούληση.
Ασφάλεια και εγγυήσεις
---------------------------------
Αναφερόμενος στο έγγραφο που θα ετοιμάσει ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, είπε ότι θα είναι στη βάση της εργασίας που έκαναν οι τεχνικές επιτροπές στο Μοντ Πελεράν για το θέμα ασφάλεια και εγγυήσεις. Στην τεχνική εργασία που έγινε στο Μοντ Πελεράν, είπε, έχει καταγραφεί η ανησυχία, οι προσδοκίες και οι διαστάσεις που θέλει να συζητηθούν η κάθε πλευρά. Στα έγγραφα εκείνα, σημείωσε, υπάρχουν και οι απόψεις των δύο πλευρών. Δεν υπήρξε ένα έγγραφο που να καταγράφει αυτές τις διαφορετικές απόψεις, ανέφερε ο κ. Ναμί, λέγοντας ότι αυτό θα κάνει ο κ. Έιντε. «Αυτό θα επιτύχει μια πιο παραγωγική και κοινή κατανόηση για τη συζήτηση που θα γίνει στη Διάσκεψη».
Πάρε – δώσε
-----------------
Στις διαπραγματεύσεις, συνέχισε ο κ. Ναμί, θα γίνει σίγουρα ένα πάρε-δώσε, μετά τη διαπραγμάτευση των θεμάτων και χωρίς να γίνει πάρε – δώσε εντός του κάθε κεφαλαίου. «Ποια θέματα, γιατί είναι ακόμη ανοικτά, είναι πολύ καλά γνωστό. Μπορεί να υπάρξει μια συνολική λύση στα υπόλοιπα θέματα με πολιτική βούληση και λαμβάνοντας, εάν χρειαστεί, δύσκολες αποφάσεις».
Γι’ αυτό το λόγο, είπε, αυτό που πρέπει να γίνει από δω και πέρα είναι, εάν είναι εφικτό να σημειωθούν περισσότερες συγκλίσεις σε κάθε κεφάλαιο, και με μια διαδικασία πάρε – δώσε να έχουμε ένα αποτέλεσμα σε όλα τα ανοικτά θέματα. «Και αυτό θα γίνει και στα 6 κεφάλαια».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι «με ευκολία μπορεί να ειπωθεί πως οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει στο τελικό τους στάδιο. Στη συνάντηση των ηγετών στις 17 Μαϊου, πρόσθεσε, προέκυψε κατόπιν κοινής αξιολόγησης ότι με τη μέθοδο που συζητούνταν τα πράγματα, η απόσταση που μπορούσε να διανυθεί στην Κύπρο διανύθηκε και με μια διαφορετική μέθοδο, με διαφορετική μορφή, θα προκύψει μια συνολική λύση, με διαπραγματεύσεις που θα μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα στα θέματα που έχουν απομείνει.
Με τη συμβολή των ΗΕ προέκυψε η βούληση για σύγκληση και πάλι της Διάσκεψης στη Γενεύη, ανέφερε ο Τ/κ διαπραγματευτής, λέγοντας ότι γι’ αυτό «είναι εφικτό να λέμε ότι φτάσαμε στο τελικό στάδιο. Αυτό είναι και δική μας αξιολόγηση και των συνομιλητών μας».
Ο Οζντίλ Ναμί ισχυρίστηκε ότι λόγω των προϋποθέσεων που έθεσε η ε/κ πλευρά δεν απέδωσε η εκ του σύνεγγυς διπλωματία και το θέμα μεταφέρθηκε σε επίπεδο ΓΓ του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι στη Νέα Υόρκη, η τ/κ πλευρά με ικανοποίηση είδε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέδειξε μια στάση χωρίς να θέτει προϋποθέσεις για τη Διάσκεψη της Γενεύης.
Κατά τον Τ/κ διαπραγματευτή, μετά το δείπνο της Νέα Υόρκης η ε/κ πλευρά διαβάζει διαφορετικά το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο – είπε ο κ. Ναμί – είναι πολύ ξεκάθαρο από μόνο του. Όπως ανέφερε, λόγω του ότι μετά την πρώτη Διάσκεψη της Γενεύης έγιναν μόνο δύο συναντήσεις των τεχνικών ομάδων στο Μοντ Πελεράν, στη Διάσκεψη της Γενεύης αναμένεται να συζητηθεί σε βάθος το κεφάλαιο της ασφάλειας και εγγυήσεων.
Τα ανοικτά θέματα στα άλλα κεφάλαια, όπως προβλέπεται στο ανακοινωθέν της 11
ης Φεβρουαρίου 2014, θα συζητηθούν αλληλένδετα μεταξύ τους.
«Η σειρά αναφοράς δεν είναι και σειρά συζήτησης των κεφαλαίων»
--------------------------------------------------------------------------------------
Ο ΓΓ του ΟΗΕ, συνέχισε, λόγω του ότι τα κεφάλαια οικονομίας και ΕΕ, είναι πιο τεχνικά, πρόταξε τα κεφάλαια Διακυβέρνησης, Περιουσιακού και Εδαφικού όπου χρειάζεται περισσότερη πολιτική βούληση. Τέθηκε και καταγράφηκε στη συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες, ότι η σειρά αναφοράς στο ανακοινωθέν δεν είναι και η σειρά προτεραιότητας συζήτησης των κεφαλαίων, ανέφερε ο Οζντίλ Ναμί προσθέτοντας ότι είναι λυπηρό πως στον ε/κ Τύπο τα δημοσιεύματα γράφουν ακριβώς το αντίθετο.
Ερωτηθείς εάν στη «νότια» Κύπρο οι εκλογές επηρεάζουν τη λήψη δύσκολων αποφάσεων, ο Τ/κ διαπραγματευτής ανέφερε ότι «υπάρχει προεκλογικός, υπάρχουν και άλλες διαδικασίες, όπως αυτές για τους υδρογονάνθρακες, που ενδιαφέρουν την τ/κ πλευρά». Τον επόμενο χρόνο, πρόσθεσε, φαίνεται ότι θα γίνουν «εκλογές» και στην τ/κ κοινότητα. Γι’ αυτό όμως θα πρέπει να δουν, συνέχισε, τη διαδικασία, να φτάσουν σε μια λύση, χωρίς να «κολλούν» σε χρονοδιαγράμματα.
Κατά τον Οζντίλ Ναμί, ακόμα και εάν το συνολικό πακέτο που προκύψει δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες του κόσμου και δυσκολέψει το «λαό» και στις δύο πλευρές, αυτό το πακέτο θα είναι «ένα φως ελπίδας που θα φέρει ένα καλύτερο μέλλον και την προοπτική ανάπτυξης».
Όταν φτάνουμε στο τελικό στάδιο, συνέχισε, κάποια στοιχεία δύσκολα γίνονται αποδεκτά, κοιτάζοντας όμως τη μεγάλη εικόνα, επειδή τα οφέλη θα είναι περισσότερα, θα κάνουμε αυτό το βήμα. Εάν, πρόσθεσε, συμβεί ακριβώς το αντίθετο, και αυτές οι δυσκολίες δεν αξίζουν να τις υπομείνουμε, τότε θα χρειαστεί «άλλη πολιτική βούληση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει (το αποτέλεσμα) να πάει στο λαό, να του ανακοινωθεί και είναι ο λαός που θα πάρει την απόφαση».
«Χρειάζεται σωστή ενημέρωση και προετοιμασία της κοινής γνώμης»
-------------------------------------------------------------------------------------
Χρειάζεται, είπε, σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης και αυτό περιμένουν και από την ε/κ πλευρά. «Πηγαίνουμε για μια συνολική λύση. Η κοινή γνώμη και στις δύο πλευρές πρέπει να ετοιμασθεί. Δηλαδή θα είναι μια κρίσιμη Διάσκεψη γιατί θα χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις. Γι’ αυτό θα πρέπει να ετοιμασθεί ο κόσμος, θα διατηρηθεί το κλίμα σε θετικό επίπεδο, να αποφεύγονται στο βαθμό που είναι δυνατό, οι εκφράσεις επίρριψης ευθυνών», κατέληξε ο κ. Ναμί.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.